Soort reis

Karina Stewart van Kamalaya Wellness Sanctuary over ‘woman’s health’

30 maart 2018
Wij vrouwen, wij vragen veel van onszelf. Als we niet oppassen: te veel. En met de menopauze in het vooruitzicht kunnen wij vrouwen wat extra’s gebruiken. Het goede nieuws is, is dat we dat voor een groot deel onszelf cadeau kunnen doen.

Image for Karina Stewart

Karina Stewart

Afgelopen zaterdag hield Karina Stewart, de co-founder van het Thaise Kamalaya, voor Puurenkuur een inspirerende workshop in het Amsterdamse Rosarium. Zo’n veertig vrouwen (en één man. Karina: “You are very brave!”) luisterden geïnteresseerd naar de visie van Karina.

Image for Altijd online

Altijd online

Karina legde uit dat ze ‘woman’s health’ vanuit de traditionele Chinese geneeskunst (TCM) benadert. “Simpelweg omdat ik uit die hoek kom en omdat daar mijn expertise ligt. Mijn boodschap hier is: als vrouwen niet op hun gezondheid letten, heeft dat grote gevolgen. Vandaag de dag is er niemand die niet aan multi-tasken doet. We zijn ook allemaal online. Je baas geeft je de middelen en de techniek en verwacht vervolgens dan ook dat je te allen tijde bereikbaar bent. Vaak ook in het weekend en ook tijdens je vakantie. Wij vrouwen hebben vaak nog een dubbele verantwoordelijkheid. Van nature zijn wij degenen die makkelijk de verzorgende rol op ons nemen. En dat doen we naast ons werk. Dat is op zich prima en het is natuurlijk fantastisch dat we in een tijd leven waarin wij vrouwen dat ook kunnen doen. Ik denk alleen dat het nog mooier zou zijn als we het allemaal op onze eigen manier kunnen doen. Ideaal gezien is er een balans tussen ‘doen’ en ‘zijn’. En als vrouwen in de overgang zijn, is dat extra belangrijk. Het is net als met de puberteit en moeder worden: een periode waarin er voor ons heel veel verandert. Dat moet je niet onderschatten, dat is heftig! Het uit zich in slaapproblemen, geheugenverlies, opvliegers, weinig energie en stemmingswisselingen.”

Image for Mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen

Karina vertelt dat mannen (in principe) goed gedijen bij competitie. “Zet mannen in een kamer en ze hebben gelijk door wie de alfaman is, wie de tweede in lijn is en zo verder naar beneden. Daar komt dus ook direct een portie adrenaline bij kijken, want de alfaman weet: er wordt op mijn positie geaasd. En de andere mannen gaan het liefst de competitie met de leider aan, die ervaren ook de stress. Bij vrouwen is dat anders.

Als je in een ruimte een groep vrouwen bij elkaar zet, dan vormen ze direct kleine groepjes in de grote groep. Daar voelen ze zich prettig bij en het levert ze het hormoon oxytocine op, (ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd door voedvrouwen – red.). Met andere woorden: als we mogen werken op een manier die bij ons past, dan gaat het goed. Moeten we ons aanpassen aan een erg mannelijke manier, dan gaat het niet goed. Let wel, ik spreek in het algemeen. Er zijn natuurlijk ook vrouwen die hun mannelijke kant meer ontwikkeld hebben en daar wel goed bij gedijen. Maar over het algemeen zijn vrouwen communicatiever en socialer en die vaardigheden zetten ze ook graag in als ze werken.”

Image for 5 x belangrijk om gezond te blijven als vrouw

5 x belangrijk om gezond te blijven als vrouw

1. Beweeg iedere dag zo’n half uur.

“Doe wat je leuk vindt, anders hou je het niet vol. Ga lopen met een vriendin, doe aan krachttraining, ga fietsen, zwemmen. Het maakt niet uit, maar beweeg. Ik moet wel zeggen: vrouwen boven de 35 raad ik yoga met heel mijn hart aan. Vooral yin yoga. Yoga die gericht is op herstel en op ademhalen.”

2. Zorg dat je op een ideaal gewicht zit (let op je voeding).

“Overgewicht en ondergewicht leidt tot allerhande gezondheidsproblemen. Het spreekt eigenlijk voor zich dat gezonde voeding hierbij het allerbelangrijkst is.” Karina pleit ervoor om je voeding zoveel mogelijk plantaardig en biologisch te laten en zijn. “Je hoort mij niet zeggen dat je geen vlees mag eten. Maar probeer er niet te veel van te eten. Neem minder dan je gewend was. En als je het eet: kies voor biologisch, je wilt geen vlees eten dat volgespoten is met hormonen.”

3. Slaap genoeg.

“Slaap staat hier op 3. Maar eigenlijk is dat het allerbelangrijkst om je levensduur en je gezondheid te bevorderen. En veel mensen slapen te weinig. Je hebt die acht uur echt nodig. Veel mensen denken dat ze ook goed kunnen functioneren met zes uur slaap per nacht. Onderzoeken wijzen uit dat die mensen dan toch hun scherpte verliezen, al denken ze zelf van niet.

Slaap zorgt ervoor dat je herstelt en tot rust komt. Het is dus van levensbelang. En juist vrouwen in de overgang kunnen ‘anders’ gaan slapen. Ik zeg dat je een hoop kunt doen met gezondere levenswijze, dat zal de kwaliteit van slaap verbeteren. Chinese kruidendokters kunnen veel voor je doen als je worstelt met dit probleem, ik kan het je dan zeker aanraden.

Ouder worden is voor vrouwen lichamelijk gezien lastiger dan voor mannen. Bij mannen verandert hun hormoonspiegel heel geleidelijk. Bij ons vrouwen is het alsof we van een klif afspringen. Boem!”

4. Haal adem.

Neem iedere dag de tijd om een paar keer diep in- en uit te ademen. “Wie toen keer achter elkaar diep ademhaalt, verlaagt het cortisolgehalte (stresshormoon) met maar liefst dertig procent!”

5. Doe niets.

Neem de tijd om regelmatig niets te doen. Karina:”Ik had ooit een leraar die zei dat het goed was om iedere dag vijf keer vijf minuten niets te doen. Dat is maar 25 minuten op een dag. Maar het gaat een wereld van verschil voor je uitmaken. Zit je bijvoorbeeld in de trein, tram of bus: doe niets, pak niet je telefoon of computer. Laat tijd soms ook gewoon leeg. Vul hem niet in.”

Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje
Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen