Op digitale detox

28 juni 2017

Piep: een nieuw app’je. Blieb: weer een Messenger-bericht. Pling: een mail. Hoe kunnen we ontsnappen aan die constante stroom van boodschappen? Niet eigenlijk, en daarom voorspellen wij: digitaal uitpluggen wordt de nieuwe trend.

 

Mail, app, sociale media: de telefoon is tegenwoordig wat ons verbindt met de rest van de wereld. Onderzoek wijst uit dat veertig procent van de mensen vijf minuten na het wakker worden meteen zijn telefoon checkt op nieuwe berichten. Nog even een mail lezen of app versturen, is voor dertig procent het laatste wat ze doen voor ze gaan slapen. Tussendoor kijken we dan gemiddeld nog zo’n 47 keer op onze mobiel. En vijftig procent werpt midden in de nacht zelfs een blik.

 

Vrij van e-mail beantwoorden   

In het streven ooit het ideaal van een lege inbox te bereiken – en dus alles te hebben gedaan wat we moeten doen – is al dat digitale verkeer een oorzaak van spanning, stress en zelfs burn-out. Maar met de verwachting dat we alleen maar meer e-mails gaan sturen (van een wereldwijde 205 miljard stuks in 2015 tot 246 miljard in 2019), lijkt een eenduidige oplossing voor het probleem niet nabij. Allicht zullen overheden nieuwe maatregelen bedenken. Zoals Frankrijk in januari een wet in het leven heeft geroepen die regelt dat werknemers ook vrij moeten krijgen van het beantwoorden van hun mail.  

 

Telefoon leeg, u vol

En in de tussentijd? Wij zien een nieuwe trend. Hotels en spa’s die ‘digitale detox’-programma’s aanbieden. Zoals u in Kamalaya Wellness Sanctuary nu al overal kaartjes aantreft die u willen laten weten dat gebruik van mobiel of laptop in openbare ruimtes niet is toegestaan. In Chiva-Som wordt daar ook streng op gelet. En heeft Spa Village Tembok Bali bijvoorbeeld alleen wifi bij de receptie. Zodat u de kans krijgt om tijdens een verblijf ook echt bij te komen.  

 

Digitaal detoxen in Portugal

Arrangementen zonder telefoon en computer dus, om eindelijk weer eens tijd te hebben om stil te staan, contact te maken en een stapje terug te doen. Klinkt dat nu al als muziek in uw oren? Waarom laat u uw telefoon en laptop niet eens een weekje leeglopen, terwijl u zichzelf oplaadt in Quinta da Calma. Energie opdoen midden in de ongerepte natuur van de Algarve, met gezond eten, diverse (holistische) activiteiten en een keuze uit ontspannende behandelingen. U zult als herboren, uitgerust en bijgetankt, terugkeren.