Alleen op reis? Waarom niet?!

9 januari 2018

Een eigen carrière, eigen vrienden, eigen hobby’s: de moderne vrouw is zelfstandig en onafhankelijk. Desondanks is alleen op reis gaan iets wat ze nog steeds liever niet doet. Waarom niet? Omdat het ongezellig, saai, zielig of eng zou zijn. Wij helpen deze ouderwetse vooroordelen graag de wereld uit.

‘U ervaart heel zuiver waar u blij of geïrriteerd van wordt. Dat maakt uw reis to een ontdekkingsreis die onmogelijk saai te noemen is’

Vooroordeel 1: Alleen reizen is ongezellig

Ongezellig? Alleen op reis gaan is verre van ongezellig! Als alleenreizende maakt u namelijk veel makkelijker contact. Als u met een vriendin of uw partner op een terrasje zit, is de kans klein dat u in gesprek raakt met de dame of heer aan het tafeltje naast u. In uw uppie daarentegen is het eerste contact zo gelegd, waardoor u voor u het weet in een interessante, verrassende conversatie bent verwikkeld. Een aantal van onze bestemmingen, zoals Kamalaya in Thailand en Shanti-Som in Spanje hebben bovendien gemeenschappelijke tafels in het restaurant. Daar schuiven gasten die behoefte hebben aan gezelschap aan om samen te eten. Wedden dat u in mum van tijd nieuwe vrienden maakt?

Vooroordeel 2: Alleen reizen is zielig

U denkt misschien zielig te zijn omdat u in uw eentje in het restaurant zit. Maar kijk eens om u heen. Links zit een gezin dat ruzie maakt. Rechts een stel dat elkaar niets meer te vertellen heeft. In de lift spreekt u een vader die naar huis gaat zonder die prachtige historische ruïnes te hebben gezien omdat de kinderen niet van het zwembad weg waren te slaan. In de spa hoort u van een vrouw dat dit precies het enige kwartiertje in de sauna is omdat haar vriendinnen liever aan het strand liggen. U kunt zich afvragen: Wie is er hier nu zielig? U kunt namelijk precies doen waar u zin in heeft. Wilt u in dat ene restaurant eten, dan gaat u daar naartoe - zonder discussie of overleg. Heeft u de behoefte de hele dag lui een boek te lezen? Dan neemt u die vrijheid, zonder dat een partner of kinderen aan uw mouw trekken omdat ze iets willen dóén. Hoe fijn is dat, om eens even precies te doen en laten wat ú wilt. Als u bovendien een bestemming kiest waar veel faciliteiten en activiteiten zijn, dan hoeft u geen moment bang te zijn dat u zich zult vervelen.

Vooroordeel 3: Alleen reizen is saai

Als u alleen op reis gaat, bent u van begin tot eind zelf verantwoordelijk en op uzelf aangewezen. Dat klinkt misschien zwaar, maar het positieve ervan is dat u zichzelf er ongelooflijk goed door leert kennen. U ziet hoe u op bepaalde situaties reageert. U beleeft hoe u met dingen omgaat. U ervaart heel zuiver waar u blij of geïrriteerd van wordt. Dat maakt uw reis tot een ontdekkingsreis die onmogelijk saai te noemen is. Bovendien neemt u die opgedane inzichten mee naar huis, evenals het trotse gevoel het toch maar mooi te hebben gedaan, als waardevolle souvenirs waar werkelijk geen beeld of kleedje tegenop kan.

Vooroordeel 4: Alleen reizen is eng

Natuurlijk is het best spannend om voor het eerst alleen op reis te gaan. Maar angst kan alleen overwonnen worden door de sprong te wagen. Pas daarna kunt u ervaren dat er geen enkele reden was om bang te zijn. Dat het u, integendeel, juist best gemakkelijk afgaat en het eigenlijk ontzettend goed bevalt. Vindt u het toch te veel om meteen helemaal in uw eentje te gaan? Dan is een groepsreis een goede springplank. U gaat alleen, maar bent in het gezelschap van gelijkgezinden met wie u kunt praten of dingen ondernemen mocht u daar behoefte aan hebben. Probeer het eens: u zult zien dat er niets engs aan is.

Solo friendly

Het ene hotel is meer geschikt voor alleenreizenden dan het andere. Bijvoorbeeld omdat er een gemeenschappelijke tafel is waar soloreizigers elkaar vinden voor de maaltijden, er veel andere mensen ook alleen naartoe gaan of het dusdanig kleinschalig en persoonlijk is dat u snel contact maakt. In sommige gevallen geldt er zelfs geen eenpersoonskamertoeslag. Meer weten? Neemt u vooral contact met ons op. We informeren u met plezier over de mogelijkheden.