Danny van der Linden - Landen in je lijf

4 januari 2018
Toen Danny van der Linden, senior manager bij grote multinationals, tien jaar geleden zelf tegen een burn-out aan zat, besloot hij op onderzoek uit te gaan. Wat waren zijn valkuilen en waarom viel hij daar steeds weer in? Nu leert hij anderen hoe zij eruit weg kunnen blijven.

Danny: ‘Na een studie bedrijfseconomie kwam ik als manager bij grote bedrijven als Procter & Gamble, Mars, Sara Lee en Unilever terecht,’ begint Danny zijn verhaal. ‘In die banen voelde ik een enorme passie voor mensen en hun persoonlijke ontwikkeling, maar tegelijk liep ik zelf vast. Ik werkte te hard, was hoog sensitief en continue bezig anderen te helpen. Ik smeet met energie, zowel op mijn werk als privé en was constant moe. Keer op keer kwam ik klem te zitten in hetzelfde patroon en ging ik standaard over mijn grenzen heen. En hoewel ik het wel anders wilde doen, lukte het niet om mijn gedrag te veranderen. Ik kreeg de prikkel dat ik genoeg had gedaan en moest begrenzen, maar bleef toch op kantoor. Ik voelde nee, ik heb al te veel werk, maar toch zei ik ja.’

Op zoek naar valkuilen

Danny besloot uit te zoeken wat zijn valkuilen precies waren. ‘Tijdens de vierjarige opleiding 4 Dimensioneel Bodywork en Levenskunst leerde ik dat je door je bewust te zijn van je gedrag en energie, je niet alleen je valkuilen kunt afleren, maar daardoor je gedrag kunt veranderen en meer energie in je werk kunt hebben. Ook werd ik me ervan bewust dat we vaak vanuit ons hoofd leven en ons lichaam vergeten. Door veel bodywork te doen, beter te ademen en tijdig rust te nemen, kreeg ik ontspanning en kwamen de inzichten vanzelf. Ik zag wat de reden van mijn onbegrensde gedrag en perfectionisme was. Ik begon te begrijpen waarom ik de lat zo hoog legde. Eindelijk kreeg ik een antwoord op mijn vragen en vond ik een oplossing voor mijn klachten. Omdat het mijzelf zo hielp, raakte ik gemotiveerd en geïnspireerd om anderen die tegen hetzelfde aanlopen te gaan helpen.’ Vorig jaar stopte Danny als manager om zich als coach en trainer van Landen in je Lijf, onder andere voor Puurenkuur, volledig toe te leggen op het helpen van mensen en het achterhalen van de echte reden van hun vragen en klachten.

Waarom leg ik de lat zo hoog?

‘Extreme vermoeidheid, fysieke klachten als pijn in schouders, hoofd en lage rug, slecht slapen, niet veel kunnen hebben, prikkelbaar zijn,’ somt Danny moeiteloos de symptomen van een burn-out op. ‘Je valt bijvoorbeeld opeens uit op je werk, of tegen je partner of kinderen terwijl je dat helemaal niet wilt. Alles is teveel. Je verliest het overzicht, opmerkingen kunnen helemaal verkeerd vallen, er komt niets meer uit je handen. Je zit om half negen op de bank en kunt gewoon niets meer. Het gevoel serieus uitgeput te zijn, is een duidelijk signaal dat alle energie op is omdat je te veel van jezelf hebt gevraagd. Dat je leeg bent, letterlijk. De enige oplossing is dan om rust te nemen. Slapen is het beste middel om de batterij weer op te laden. Goed voor jezelf zorgen, gezond leven, dingen doen die energie geven. Maar ook: hulp zoeken. Veel mensen gaan na enige tijd thuis te hebben uitgerust weer aan het werk zonder dat ze de achterliggende reden van hun burn-out hebben achterhaald. Ze zijn daarom heel snel terug bij af en komen opnieuw thuis te zitten. Met behulp van een coach of trainer kom je erachter hoe het zo ver heeft kunnen komen. Waarom kun je niet begrenzen? Waarom kun je geen nee zeggen? Waarom mag je niet zijn wie je bent of kiezen voor jezelf? Pas als je dat patroon weet te doorbreken, kun je een nieuwe burn-out voorkomen.’

Pleasers, perfectionisten en hoogsensitieven

‘Degenen die te maken krijgen met overspanning, kun je grofweg in drie groepen onderverdelen. Het zijn de harde werkers en pleasers die veel van zichzelf moeten en moeilijk nee kunnen zeggen. Daarnaast mensen die de lat hoog leggen en perfectionistisch zijn, en ten slotte nog hoogsensitieven die zichzelf moeilijk kunnen begrenzen. Toch is het mijn ervaring dat ze allemaal weten dat het de verkeerde kant opgaat. Allemaal hebben ze de signalen van het lichaam opgemerkt. Ze voelden dat ze meer moesten sporten omdat het ze goed zou doen. Ze wisten dat ze sommige avonden vroeger naar bed moesten. Ze waren zich ervan bewust dat ze gezonder moesten eten en soms eerder van het werk naar huis moesten gaan. Maar ze hebben niet naar de signalen gehandeld. Waarom niet? Omdat het hoofd het in dit soort situaties meestal van het gevoel wint. Het patroon domineert en dat is meestal groter dan wijzelf. De prikkel wordt overstemd omdat we vinden dat we onszelf moeten bewijzen, alle ballen in de lucht moeten houden, niet voor onszelf mogen kiezen, et cetera. Wat helpt bij het voorkomen van een burn-out is luisteren naar jezelf en de signalen te herkennen dat het niet zo goed gaat. Om de patronen te doorbreken en niet langer meer in de valkuilen te vallen.’

Eerste hulp bij burn-out

Heeft u het gevoel dat er iets moet veranderen in uw leven? ‘Stel jezelf de vraag,’ is de tip van Danny, ‘welke drie dingen je zou veranderen als je geen rekening zou hoeven houden met werk, partner of kinderen. Mijn ervaring is dat iedereen een feilloos antwoord op die vraag heeft: een paar dagen vrij, iets leuks doen met het gezin, naar de sauna, een reis boeken, de komende dagen gezond eten. Vraag jezelf vervolgens af hoe je dit direct kunt toepassen in je leven terwijl je werkt.'

Wie is Danny?

Naast een loopbaan als senior manager bij grote multinationals volgde Danny van der Linden de opleiding 4 Dimensioneel Bodywork en Levenskunst. Het maakte zijn passie en interesse in het gedrag van mensen en waarom ze doen wat ze doen nog groter dan die al was. ‘Ik geloof erin dat mensen hun patronen kunnen doorbreken, kunnen veranderen en hun valkuilen kunnen afleren, waardoor ze meer energie en meer plezier in het leven krijgen.’ Danny combineert zijn kennis van oosterse geneeskunde en shiatsu met zijn businesservaring en traint en coacht mensen, zodat ze meer energie hebben en hun vraagstukken kunnen oplossen.

Bekijk hier het aanbod van de Landen in je Lijf reizen in binnen- en buitenland.