Soort reis

Ayurvedisch recept: Dahl

5 augustus 2022
In de ayurveda draait het om de drie dosha’s waaruit de constitutie van ieder willekeurig mens kan bestaan. Vata’s, pitta’s en kapha’s hebben elk hun eigen (lichaams)kenmerken en het gaat erom de specifieke dosha in balans te houden.

Dosha's

Volgens de klassieke ayurvedische benadering zouden we moeten eten wat de natuur ons biedt in een omtrek van 25 kilometer van onze geboorteplaats. Tegenwoordig vindt u daar waarschijnlijk meer supermarkten dan groentetuintjes, maar dat betekent niet dat u niet ayurvedisch verantwoord kunt eten.

In de ayurveda draait het om de drie dosha’s waaruit de constitutie van ieder willekeurig mens kan bestaan. Vata’s, pitta’s en kapha’s hebben elk hun eigen (lichaams)kenmerken en het gaat erom de specifieke dosha in balans te houden. Voeding is daarvoor belangrijk, want door het eten van bepaald voedsel kan de dosha uit balans raken danwel juist weer in evenwicht worden gebracht.

Iemand met een pitta-constitutie bijvoorbeeld is van zichzelf gedreven en vurig. Voor pitta-personen is het daarom niet raadzaam scherp te eten. Kapha-personen hebben een gemoedelijk karakter. Deze persoon is niet gebaat bij zoet, want teveel zoet maakt de kapha té gemoedelijk (lees zappend op de bank). Maar als uw dominante constitutie vata is, is zoet juist wel weer goed. Vata’s zijn vluchtig en gehaast en komen door zoet tot zichzelf. Zij zijn echter weer niet gebaat bij bitter eten, terwijl dat voor een pitta uitstekend is omdat het verkoelend werkt.

Image for Ayurvedische Dahl

Ayurvedische Dahl

Ingrediënten:

  • kopje mungbonen
  • 1 1/2 el ghee of olijfolie
  • 1 teentje gehakte knoflook of 2 cm verse gemberwortel fijngesneden
  • 1 tot 3 verkruimelde kruidnagels
  • 1 2/3 tl komijnzaad
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 2/3 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen verse zwarte peper
  • 2 tot 3 blaadjes laurier
  • 1/5 tl van kaneel, venkelzaad, asafoetida en kardemon
  • 1 stokje kombu (Japanse zeewier: verkrijgbaar bij de toko)
  • 4 kopjes groentes, fijngesneden

Laat de mungbonen eerst 3 dagen in water ontkiemen, liefst 2x daags het water verversen. Na 3 dagen de ontsproten mungbonen samen met de kombu aan de kook brengen. Als ze gaar zijn, de kombu eruit halen, deze bewaren, en de bonen met de staafmixer pureren. Even wegzetten.

De olie verwarmen in hapjespan, kruiden toevoegen en aanfruiten. Roer 2 minuten en voeg dan de groentes toe. 2 tot 6 kopjes water en de kombu toevoegen en aan de kook brengen. Deksel erop en even laten sudderen tot de groentes bijna gaar zijn. Dan de gepureerde mungbonen toevoegen en eventueel nog wat water. Nog 5 minuten koken en klaar. Serveren met gemalen kokos of met korianderblaadjes en een garnituur van basmatirijst, gerst, quinoa, tarwe of zilvervliesrijst.

Eet smakelijk!

Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 6 retreats voor in je eentje