Soort reis

In dromenland

22 februari 2019
Al duizenden schaapjes geteld en nog steeds klaarwakker? Als u ’s avonds wat eenvoudige voorbereidingen treft, bent u dadelijk nog voordat u uw ogen hebt dichtgedaan al vertrokken.
Image for Onze 7 tips voor een goede nachtrust

Onze 7 tips voor een goede nachtrust

  1. De drukke dag heeft uw lichaam in staat van paraatheid gebracht zodat u alert kunt reageren en goed kunt presteren. Maar om te kunnen slapen, moet het juist in een relaxmodus komen. Om die reden is ontspanning voor het naar bed gaan zo belangrijk, echte ontspanning. Dat betekent, bij voorkeur vanaf het avondeten, geen telefoon en computer en ook de televisie kunt u het beste zo snel mogelijk uitdoen. Op die manier kalmeert u uw zenuwstelsel zodat uw lichaam weet dat het kan gaan slapen zodra u in bed stapt.

  2. Het klinkt misschien wat vroeg, toch is tien uur voor ons lichaam de beste tijd om te gaan slapen. Qua natuurlijk bioritme is het dan namelijk bedtijd, en de experts zijn ervan overtuigd dat, als u het een paar nachten probeert, ook u de slaap zult weten te vatten. Zie het als een nieuw patroon waar u even aan moet wennen, maar waar u daarna bijzonder wel bij vaart. Waarom? Behalve omdat u beter zult slapen, ook omdat u dan als vanzelf tussen vijf en even uitgeslapen wakker wordt, geholpen door bepaalde hormonen die het ontwaken stimuleren.

  3. Waarom u op vakantie, met slechts het ruisen van de zee op de achtergrond, wél lekker slaapt? Waarschijnlijk omdat uw hotelkamer heel rustig en vredig is. Ook thuis kunt u televisies, computers of wat dan ook wat aan een druk leven doet denken, het beste uit de slaapkamer weren. Zorg verder voor een temperatuur van zo’n 16 tot 19 graden, dan hebt u in elk geval uw omgeving ingericht voor een goede nachtrust.

  4. Probeert u eens een natuurlijke slaappil in de vorm van een voetmassage of een voetbad van essentiële lavendelolie. Direct daarna een paar sokken aan en uw bed in. Wat ook kan helpen is een magnesiumsupplement. Dat mineraal brengt het zenuwstelsel tot rust en helpt om het slaapritme in balans te brengen. Nog een idee is een kopje kruidenthee. Kamille, moerbei en rooibos hebben allemaal een kalmerende werking.

  5. Het verteren van voedsel kost ons lichaam veel energie. Terwijl het slaap zo hard nodig heeft om te kunnen herstellen na een drukke dag. Daarom is het niet slim om te gaan slapen met een volle maag. Liever eet u drie uur voor u naar bed gaat, zodat uw maag leeg is en drinkt u een uur van tevoren ook niets meer. Dat voorkomt dat u uw slaap moet onderbreken om naar het toilet te gaan.

  6. We doen onze ogen niet voor niets dicht als we gaan slapen. Daarmee sluiten we namelijk licht buiten en begrijpen de hersenen, met name het ‘denkende’ deel van het brein, dat ze hun activiteiten voor die dag kunnen staken. Om die reden is een slaapmasker zo’n handig hulpmiddel. Daarmee maakt u het extra donker en dus extra rustig in uw hoofd. Dat komt uw slaap zeker ten goede.

  7. We noemen het dan wel een slaapmutsje, maar eigenlijk is het drinken van alcohol voor het slapengaan helemaal geen goed idee. Het beïnvloedt namelijk de kwaliteit van uw slaap waardoor u ’s nachts vaker wakker wordt en minder fit opstaat. Als u een lastige slaper bent, kunt u cafeïne houdende dranken (zwarte thee valt daar ook onder) ook maar beter laten staan.

Ayurveda in Europa
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 13 luxe destination spa's
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje