Maak kennis met Traditional Arabic & Islamic Medicine

8 juli 2022
Net als andere oude beschavingen en culturen kent ook de Arabische cultuur een eeuwenoude geneeskunde Traditioneel and Islamic Medicine (TAIM). In 2022 opende topwellness resort Zulal Wellness Resort in Qatar.
Image for

Maak kennis met Traditional Arabic & Islamic Medicine

Net als andere oude beschavingen en culturen kent ook de Arabische cultuur een eeuwenoude geneeskunde Traditioneel and Islamic Medicine (TAIM). In maart 2022 opende ’s werelds eerste moderne topwellness resort Zulal Wellness Resort by Chiva-Som gebaseerd op Traditional Arabic & Islamic Medicine. Wat is TAIM? En hoe ziet een wellnessprogramma volgens TAIM eruit? Nieuwsgierig doken we in de geheimen en gezondheidsvisie van TAIM en Zulal en konden niet anders dan onder de indruk zijn.  

TAIM als voorloper: Ontdekking van het immuunsysteem

Wist u bijvoorbeeld dat het idee van het bestaan van een immuunsysteem voor het eerst werd geïntroduceerd in de Arabische wereld? TAIM ziet dit systeem als de opperplanner van het lichaam. Of dat veel van de Westerse medicijnen medicinale kruiden bevatten die de Arabieren in natuurlijke vorm al eeuwen gebruikten in hun geneeskunde?

De moderne westerse geneeskunde is schatplichtig aan TAIM

Het TAIM boek De Canon of Medicin (uit het jaar 1025) van de Perzische arts-filosoof IBN SINA (Avicenna) is een van de meest invloedrijke oude boeken ter wereld. Het stond niet alleen aan de basis van de geneeskunde in de Islamitische wereld maar was tot aan de 18e eeuw ook het standaard medische werk in Europa. De relatief jonge Europese geneeskunde staat op de schouders van de Arabische geneeskunde.

TAIM is een holistisch geneeskunde

Hoewel de moderne westerse geneeskunde veel te danken heeft aan TAIM zijn de verschillen groot. TAIM is een holistische benadering van geneeskunde waar spiritualiteit en regionale geneeskunde samenkomen in vijf pijlers: geneeskrachtige kruiden, voeding, lichaam- en geesttherapie, spiritueel helen, en toegepaste therapieën.

TAIM is voor iedereen: Islamic als lifestyle niet als religie

De naam Islamic suggereert wellicht dat het Islamitische geloof een grote rol speelt in de programma’s. Zulal benadrukt dat dit zeker niet het geval is. Islamic kan hier gezien worden als lifestyle. We zijn allemaal spirituele wezens of we nu religieus zijn of niet. Voor de een is spiritualiteit mediteren of dichter bij de natuur komen, voor de ander een yogasessie of een hoofdmassage. Gasten geven hier hun eigen invulling aan.

Maatwerk: geen twee TAIM programma’s zijn hetzelfde

Die eigen invulling en maatwerk per individu vindt u overal terug bij TAIM, en ook bij Zulal. Geen twee personen volgen hetzelfde programma. Dat begint al thuis waar u een health en wellness consultatieformulier invult over uw gezondheid en doelen.

Persoonlijke intake TAIM arts: welke humour bent u?

Eenmaal aangekomen in Zulal begint elk programma met een persoonlijke intake bij een TAIM-arts. Die kijkt onder andere naar uw huid, hartslag, gemoed, activiteit en kwalen. Aan de hand hiervan kan de dokter zien welke van de vier elementen dominant is bij u. Bent u vuur (heet en droog), lucht (heet en nat), water (koud en nat) of aarde (koud en droog). Hetzelfde gebeurt met uw ‘Humours’. Humour heeft niets met grappen maken te maken, maar met uw persoonlijkheid en type mens. De vier humours zijn zwarte gal (black bile), gele gal (yellow bile), slijm (phlegm) en bloed (blood). Elk persoon draagt alle humours in zich, maar als er een gaat overheersen wordt iemand daar ziek van.

Overeenkomsten TAIM met andere oude geneeswijzen

Wie wel eens een Ayurveda kuur heeft gedaan moet nu misschien aan de drie Dosha types van Ayurveda denken. Dat is niet zo raar. De Zijderoute vormde eeuwenlang de belangrijkste handelsroute tussen de Aziatische en Arabische wereld. De oude geneeswijzen zoals TAIM, Ayurveda, Traditional Chinese Medicin, Unani en Perzische geneeskunde hebben elkaar door de eeuwen heen allemaal beïnvloed.

6 essentiële factoren van Zulal

Aan de hand van uw overheersende humour suggereert de TAIM arts wat u nodig heeft om de balans te herstellen. Bij Zulal richten ze zich op zes essentiële factoren: Voeding, lichaamsbeweging en rust, spijsvertering en afvoer van afvalstoffen, de balans tussen wakker zijn en slaap, mentale activiteiten en rust en lucht en ademhaling. Dagelijkse consulten met de arts zorgen ervoor dat het programma tot in de puntjes bijgesteld kan worden op basis van wensen en vorderingen.

TAIM adviezen: waar bestaan die uit?

Hoe ziet zo’n advies van de arts er in de praktijk uit? Iemand die bijvoorbeeld vuur type is en dus heet en droog is, krijgt allerlei suggesties om het lichaam te verkoelen. Oftewel liever vroeg op de dag of laat in de avond sporten. En dan bij voorkeur wat langer maar rustiger dan kort en intensief. Qua voeding kiezen vuurtypes verkoelende producten zoals komkommers of wortels. Voor mentale activiteit adviseert de arts bijvoorbeeld yoga en meditatie. En, heel fijn voor de vuurmensen, slapen is goed voor ze. Het advies: minimaal acht per nacht! Voor de natte en koude watertypes geldt dus het tegenovergestelde. Kort en intensief sporten, verwarmend voedsel eten zoals pepers of vlees en vis, met max. zes uurtjes slaap niet te lang in bed blijven liggen en bijvoorbeeld lekker dansen of muziek luisteren als mentale activiteit.

Geen strak regime maar zelfrealisatie en zachtheid

Uiteindelijk bepalen de gasten zelf hoe hun persoonlijke programma er echt uit ziet. Een TAIM programma is geen strak regime maar inspireert gasten te komen tot zelfrealisatie. Het biedt de gasten de ruimte en mogelijkheden om aan zichzelf te werken op een manier die bij hen past en waar ze van genieten. En altijd met zachtheid. Met keuze uit 800 spa-, holistische-, lichaams- en schoonheidsbehandelingen is er bij Zulal keuze genoeg voor ieder individu en ieder humour type.

Zulal programma’s: elke dag een massage

Zulal gasten genieten elke dag van een massage. Hiervoor werken de therapeuten met essentiële oliën op basis van lokale producten zoals amandel- en olijfolie. TAIM massagetherapeuten maken gebruik van andere technieken dan een reguliere spa. De therapeut past deze technieken ook aan uw humour type aan. Wie een echt authentieke TAIM behandeling wil ondergaan kan bij Zulal kiezen voor deze bijzondere behandelingen:

Abdominal massage: verwijderen opgekropte emoties en reinigen spijsverteringsstelsel

Veel moderne massages slaan de buik over. Maar volgens TAIM begint 90% van alle ziektes in de buik. De maag wordt gezien als het tweede brein. Alles wat het eerste brein meemaakt aan emoties en spanningen slaat het op in het tweede brein ‘de maag’. Dat werkt door in het darmstelsel dat van alles gaat vasthouden. De abdominal massage maakt de buik weer los zodat het alle stress, emotie los kan laten en de darmen gereinigd worden. Een zeer fijne en effectieve massage om voor een darmreiniging uit te voeren.

Hot stone massage volgens TAIM

De therapeut plaatst de hot stones op reflexpunten gebaseerd op uw humour type. De hot stone is een combinatie van de gebruikelijke massagetechnieken en geheime technieken die Zulal zelf heeft ontwikkeld.

Cupping volgens TAIM technieken

Hoewel ook TCM en Ayurveda cupping kent heeft TAIM echt een eigen variant met een eigen techniek. De cups worden geplaatst op reflexpunten die in contact staan met een orgaan. Deze actie veroorzaakt een reactie in het lichaam dat extra witte bloedcellen aanmaakt om het lichaam te helen. Wie nieuw is in cupping kiest voor het mildere dry cupping. Wilt u een intensieve behandeling dan kiest u voor wet cupping voor een dieper effect.

Medicinale kruiden en voeding

Tot slot, als we het over TAIM hebben kunnen we de geneeskrachtige kruiden en voeding niet overslaan. Deze vormen beiden een essentieel onderdeel van TAIM. De planten- en kruidenkennis binnen TAIM is enorm indrukwekkend. Zoals gezegd bevatten veel van de westerse medicijnen kruiden uit de oude Islamitische geneeskunde. Maar anders dan in pil vorm krijgt u bij TAIM en Zulal deze kruiden in natuurlijke vorm zonder bijproducten. Geplukt uit de eigen tuin die voor 99% eetbaar is. Of uit the House of Wisdom waar u als gast bij aankomst ontvangen wordt, een bijzondere ruimte gevuld met kunst, boeken, een kruidenapotheek en meer dan 1000 theeplanten. Ook het menu van Zulal is geïnspireerd door TAIM. De keuken bereidt alle gerechten en snacks gebaseerd op de humour types.


Zelf TAIM ervaren bij Zulal?

Bent u nu zelf razend nieuwsgiering geworden naar Traditional Arabic & Islamic Medicine en wilt u meer weten over Zulal? Bekijk het hotel hier op onze website. Of neem contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de TAIM programma’s van Zulal en de mogelijkheden. 

Image for

Top 10 Luxe Destination Spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Ayurveda in Europa
Top 6 Retreats Solo-travellers
Floortje Dessing in Thailand