Soort reis

10 tips van Karina Stewart tegen stress

27 september 2019
Oprichter Kamalaya: ‘Slecht slapen, dat is het eerste stress-signaal’
Image for

‘Een kaars die aan twee kanten brandt, is snel op’ 


We leven snel. We staan bloot aan enorm veel prikkels. En we willen werk en gezin gewoon combineren. Geen wonder dat steeds meer vrouwen last hebben van stevige stress. Karina Stewart, oprichtster van Kamalaya Wellness Sanctuary, helpt gasten rust terug te vinden. 

‘Zelfs als we vakantie hebben, schakelen we niet meer uit. Daar betalen we een prijs voor’ 


Tien jaar geleden startte Karina Stewart samen met haar man John het unieke Kamalaya Wellness Sanctuary. Die naam is niet toevallig gekozen: het resort is gebouwd op het eiland Koh Samui, een plek die door boeddhistische monniken als heilig wordt gezien. Hier trokken zij zich terug om te mediteren en hun spirituele pad te vinden. Kamalaya is eigenlijk niet anders. De gasten die hier komen, zijn op zoek naar rust, verdieping en inzicht. In tien jaar tijd heeft Kamalaya zich ontwikkeld tot een resort van absolute topklasse. Maar Karina zit niet stil: ze blijft nieuwe kuurconcepten ontwikkelen die perfect aansluiten bij de vraag van haar gasten.  


Trends in wellness

Karina: ‘De belangrijkste trend die ik nu zie, is dat er vraag is naar programma’s die aansluiten op de behoeften van vrouwen. Tijdens je leven ga je door verschillende fases en bij sommige van die fases kunnen vrouwen best wel wat hulp gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap en bevalling. En ook de menopauze is zo’n belangrijk moment. Ik zie dat er steeds meer vraag komt naar programma’s die problemen rond deze specifieke fases aanpakken. Op één punt hebben we inmiddels al flink ingezet: en dat is op het gebied van stress.

Stress heeft een enorme impact op alle aspecten van ons leven. Dat merk je zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Door de hoge cortisolspiegel in het bloed ontregelt je immuunsysteem, je bloedsuikerwaarden gaan schommelen en je komt aan in gewicht. Je emotionele veerkracht verdwijnt, waardoor je steeds meer reactief in plaats van proactief wordt. Het gevolg: je wordt sneller boos, bent minder creatief, voelt je moedeloos of kunt zelfs in een depressie raken. Je kunt dus niet meer de persoon zijn die je eigenlijk bent.’


Uitdaging voor vrouwen

Hoe komt het toch dat zoveel vrouwen last hebben van stress en burn-outverschijnselen? Karina: ‘De snelheid waarmee we tegenwoordig leven, is enorm. We willen altijd bereikbaar zijn: telefonisch, via de mail of via social media. We staan 24/7 ‘aan’ en schakelen nooit meer uit, zelfs niet als we vakantie hebben. Daarbij staan we dagelijks bloot aan enorm veel prikkels. Dat overbelast ons zenuwstelsel – en daar betalen we een prijs voor. Vrouwen hebben daarbij nog een extra uitdaging, want we willen graag carrière maken maar kunnen tegelijkertijd het moederschap maar moeilijk overdragen aan een ander. Ons verantwoordelijkheidsgevoel is enorm. Dus hebben we ons bordje meer dan vol met werk en de zorg voor het gezin. Daardoor brandt ons kaarsje aan twee kanten tegelijk op en dan gaat het hard.’


Herken de signalen

Een beetje stress kan geen kwaad en is zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. Maar hoe weet je nu of je stresspeil te hoog is? Karina: ‘Het eerste signaal is dat de kwaliteit van je slaap minder wordt. Je slaapt minder lang, minder diep en wordt niet meer uitgerust wakker. Stress houdt de cortisolspiegel hoog, die daalt ’s nachts niet zoals het eigenlijk moet. Daarnaast kun je merken dat je zwaarder wordt, met name ronde je taille of op je benen. Of dat je juist afvalt, zonder dat je lijnt. Ook je humeur kan veranderen: je bent sneller geïrriteerd, voelt je wanhopig of juist boos op alles. Herken je dit soort veranderingen, dan is het hoog tijd om je leven onder de loep te nemen en te kijken hoe je de stress kunt verminderen.’


Steun bij de switch

Om de stress in het dagelijkse leven aan te pakken, heeft Karina een heleboel tips (zie kader). Maar wie écht wil breken met slechte leefgewoontes en een nieuwe, gezonde leefstijl wil aanleren, kan daarvoor terecht bij Kamalaya Wellness Sanctuary. In deze exotische oase in Thailand bieden Karina en haar team speciale programma’s om opnieuw te leren slapen en stress en burn-out aan te pakken. Karina: ‘Als je echt steun nodig hebt bij zo’n switch, dan kunnen wij je daarbij helpen. Onze aanpak is heel resultaatgericht. Je krijgt ondersteuning op alle fronten: voeding, ontspanning maar ook emotionele hulp. Als je slecht voor jezelf zorgt, moet je nagaan waardoor dat komt. Je moet ontdekken wat je motiveert. Als je dat weet, kun je dingen veranderen om je lichaam weer in een gezonde stand te krijgen.

Bij Kamalaya pakken we het probleem aan op meerdere fronten tegelijk, dat maakt de programma’s zo succesvol. Ook de natuur hier werkt erg therapeutisch. En daarbij hebben we een fantastisch team van mensen die elke dag stuk voor stuk met hun hele hart werken om onze gasten te helpen. We doen dat nu al tien jaar en begrijpen inmiddels dat we iets bijzonders doen. En daar zijn we trots op!’


10 tips van Karina tegen stress

  • 1 Slaap 

Ga naar bed vóór 22.00 uur. Ons lichaam is niet gebouwd op een leven met elektrisch licht. Als je nog laat wakker bent, herkent je lichaam dat als stress. Dus maak je cortisol aan en kun je niet slapen. Ook belangrijk: zet televisie, telefoon en tablet minstens een uur voordat je naar bed gaat uit. Ook het licht van beeldschermen geeft je brein namelijk het signaal om wakker te blijven.


  • 2 Voetenbad

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, neem dan een voetenbadje met lavendel. Maak het water zo heet mogelijk en blijf er 20 minuten in zitten. Alle energie zakt dan naar beneden, waardoor je hoofd rustig wordt. Vervolgens sokken aan en naar bed.


  • 3 Supplementen

Rooibos is mijn favoriete kruidenthee. Deze is namelijk rijk aan mineralen die je geest kalmeren. Je kunt ook een magnesiumsupplement nemen: 300 mg is genoeg om je lichaam te ontspannen.


  • 4 Minder koffie

Elke kop koffie stimuleert je brein. Drink dus minder koffie of neem een cafeïnevrije variant. En drink je koffie liever alleen in de ochtend, niet in de avond.


  • 5 Slow down

Als een marathonloper gedurende een hele wedstrijd loopt zo hard als hij kan, dan haalt hij de finish niet. Het is een kwestie van gas geven, maar ook gas terugnemen op het juiste moment. Dat geldt ook voor je dagelijkse leven: je kunt niet altijd in de hoogste versnelling staan. Schakel dus op tijd terug, stel prioriteiten, doe dingen in de juiste volgorde en neem adempauzes.


  • 6 Beweging

Bewegen helpt om endorfine vrij te maken en heft zo de negatieve effecten van stress op. Het geheim is: doe iets wat je leuk vindt. Dat is de enige manier om het vol te houden.


  • 7 Gezond eten

Voeding is de brandstof voor ons lichaam. Zorg er dus voor dat je er waardevolle stoffen in stopt. B-vitamines zijn nodig voor extra energie. Ook ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn goed als je last hebt van stress, omdat een overmaat aan cortisol ontstekingsbevorderend werkt. Denk aan omega 3-vetzuren (bijvoorbeeld in lijnzaad of vette vis), noten, kruiden zoals gember en kurkuma, en groenten en fruit.


  • 8 Sociaal 

Maak tijd voor vrienden en familie. Sociale contacten zijn enorm belangrijk! En dat hoeft echt niet veel tijd te kosten; een half uur praten, lachen en genieten doet al wonderen.


  • 9 Naar buiten 

Nederland is prachtig en ook al is het weer niet altijd goed, naar buiten gaan is een van de allerbeste activiteiten die je kunt ondernemen om stress te verlagen. Breng meer tijd door in de natuur en wees je bewust van al het groen om je heen.


  • 10 Ademhalingsoefening 

Ik hou erg van ademhalingsoefeningen. Je wordt er rustig van, en ze hebben een grote impact op je hersengolven. Binnen een paar minuten bereik je al een diepe staat van ontspanning. Deze kalmeert de amygdala, het deel van je brein dat emoties verwerkt. Je wordt er heerlijk rustig van – alsof je valium hebt genomen. En het is heel eenvoudig: adem vijf tellen in, hou een tel vast, adem vijf tellen uit, hou een tel vast. Herhaal dit tien minuten, minstens twee keer per dag. En maak er een gewoonte van. Je bent niet productief als je lichaam in de stress-stand staat. Een paar minuten rust nemen levert je veel op.


Wie is Karina? 

Karina Stewart is opgegroeid in Mexico. Haar moeder had grote interesse in natuurgeneeskunde, meditatie en yoga. Vanaf haar veertiende begon Karina zelf te mediteren en al snel voelde ze dat ook zij haar leven wilde vullen met spiritualiteit. Ze studeerde culturele antropologie en Aziatische religies, om zich vervolgens te verdiepen in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Inmiddels heeft ze ruim 22 jaar ervaring in diverse oosterse geneeswijzen. Samen met haar man John startte ze tien jaar geleden Kamalaya. Hier laat Karina zien hoe ze een brug slaat tussen onze westerse medische wereld en de holistische filosofie en eeuwenoude geneeskunde uit het Oosten. Haar programma’s helpen je je innerlijke kracht te vinden. En hart, lichaam, geest en ziel in harmonie te brengen.

Image for

Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje
Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's