Soort reis

Kun jij een digitale detox (reis) aan? Met onze tips lukt het!

30 november 2018
Niet lang geleden werd mij de vraag gesteld: ‘Als je moet kiezen tussen riolering of internet, waar kies je dan voor?’ Onmiddellijk sloeg de twijfel toe. Een leven zonder riolering was ondenkbaar, de troep, de stank, de ziektekiemen. Maar een leven zonder internet……terug naar het analoge tijdperk van de jaren 90, het was nogal wat.

Image for Gewoon even googelen

Gewoon even googelen

Uiteindelijk won gezond verstand van digitaal gemak en schoorvoetend koos ik voor een leven zonder internet. Daarmee verraadde ik gelijk mijn leeftijd, want het bleek dat vooral mensen van boven de 35 voor een leven zonder internet kozen. We waren immers de laatste generatie die dit nog in het echt ervaren had. De twintigers vonden de vraag overigens helemaal niet ingewikkeld. Geen probleem, weg met de riolering. Kwestie van even op internet opzoeken hoe je een riolering legt.

Image for Online leven of echt leven?

Online leven of echt leven?

Ondanks onze internetverslaving, of eigenlijk vanwege onze internetverslaving, kiezen steeds meer mensen voor een digidetox. Want dat altijd maar ‘aan staan’ trekt een wissel op onze gezondheid. Volgens recent onderzoek checken we gemiddeld 264 keer per dag onze telefoon. Jongeren onder de 24 zelfs 387 keer. Dat komt neer op 1 x per 3,5 minuut (uitgaande van acht uur slaap per dag) of 1 x per 2,5 minuut voor jongeren. Werk, sociale media, bedrijven, vrienden, vage kennissen en zelfs volstrekte onbekenden denderen 24/7 ons leven binnen met een oneindige hoeveelheid nieuws, nieuwtjes en entertainment. Maar hoe vermakelijk is het nog als je elke twee minuten op je telefoon kijkt? Als je niet aan werken, familie, vrienden of jezelf toekomt in het echte leven? Hoeveel informatie kan een mens aan?

Image for Kokende hersens – digital overload

Kokende hersens – digital overload

Altijd aan staan kan leiden tot stress, nervositeit en zelfs een burn-out. De oneindige stroom informatie vermindert concentratie, creativiteit en het probleemoplossend vermogen. Ons brein raakt overbelast. Grootverbruikers slapen slechter met alle gezondheidsproblemen die daaruit voortvloeien. Bij jonge mensen vond men een verband tussen veel op social media zitten en depressiviteit en gevoelens van eenzaamheid.

Image for Digitale detox op vakantie

Digitale detox op vakantie

Een digidetox is dus geen overbodige luxe maar een investering in je gezondheid en je geluk. Wil je even echt offline? Plan dan eens een digidetox wellnessvakantie. Besef je wel dat je je telefoon bij veel dagelijkse dingen gebruikt. Een succesvolle digitale detox vraagt daarom om een goede voorbereiding. Slechts 28% van de mensen die een digidetox proberen houdt het vol. Met deze tips is de kans groot dat jouw digitale detoxvakantie wel slaagt.

Image for Tips voor een digidetoxreis

Tips voor een digidetoxreis

  • Neem een losse camera, wekker en eventueel rekenmachine mee (voor het omrekenen van vreemde valuta) 
  •  Zorg dat je bankzaken op orde zijn voordat je op reis gaat, zodat je ter plaatse niets meer hoeft over te maken. 
  •  Zoek van tevoren een aantal dingen op over je bestemming en de omgeving zodat je ter plaatse geen leuke restaurantjes of bezienswaardigheden hoeft te googelen. Of koop een reisgids van het gebied. Daar staan ook kaarten in voor navigatie. Ook leuk: laat je verrassen door het moment en de tips van de locals ter plaatse. 
  •  Neem boeken mee en pen en papier. 
Houd de tijd die je met je smartphone doorbrengt ook thuis onder controle. Met deze tips blijft je online en offline leven in balans.

Image for Tips om te minderen in je dagelijkse leven

Tips om te minderen in je dagelijkse leven


  • Stel een tijdklok in  
    Check je telefoon op vaste tijden en daartussen niet. Zet in de uitperiode ook het geluid van al je apps uit.  
  • Creëer telefoonloze ruimtes/activiteiten 
    Natuurlijk in de auto, maar ook in de sportschool, als je met de kinderen speelt, tijdens het eten, wandelingen, in bad en in de slaapkamer. Kijk om je heen, maak echt een connectie met de mensen om je heen en met jezelf. Geniet van de omgeving en het moment.  
  • Verwijder social media apps van telefoon 
    Hoe vaak ben je niet in gedachten of ergens lekker mee bezig als je wordt gestoord door een notificatie van een nieuw bericht op Facebook of een andere social media-app? Weg met dat constante aandachttrekken, bepaal zelf wanneer je checkt door alleen op een desktop je sociale mediakanalen te bekijken.  

Image for Noodgevallen

Noodgevallen

Een laatste tip voor een zorgeloze reis of ontspannen offline tijd, laat mensen weten dat je offline bent. We zijn zo gewend dat iedereen altijd bereikbaar is dat de paniek vaak toeslaat als iemand niet gelijk reageert. Geef duidelijk aan dat je offline bent en waar en op welk vaste telefoonlijn je te bereiken bent in geval van nood. Zo blijft geen bericht, goed bericht en kun je ook echt ontspannen.

Al onze digitale detox reizen vindt u hier.

Lees meer
Top 6 retreats voor in je eentje
Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand