Soort reis

Puurenkuur review: Marleen's reis naar Thailand

15 september 2023

Een wellnessvakantie naar Thailand is een reis naar het paradijs. Dat klinkt als een cliché, maar dat ervaar ik echt zo. De Traditionele Thaise Geneeskunde is Thais erfgoed en diepgeworteld in de Thaise cultuur. Het bestaat uit onder andere kruidengeneeskunde, holistische behandelingen en Thaise massages. De kennis en technieken worden generatie op generatie overdragen. En die delen ze graag met anderen. In Thailand vind je een enorme diversiteit aan bestemmingsspa's, retreats en holistische centra voor gezondheid en welzijn. Je kunt er naartoe voor bijna alle soorten gezondheidsprogramma's, zoals gewichtsverlies, sport/fitness, vrouwengezondheid, stressmanagement, detox, Pilates en ga zo maar door. Als ik er doorheen zit denk ik nog maar aan een ding: ‘Ik wil naar Thailand’. En na drie jaar is het eindelijk weer zo ver. Tijdens een achtdaagse rondreis langs diverse Thaise destination spa's - toonaangevende kuuroorden – onderzoek ik wat er toch zo bijzonder aan wellness in Thailand is. En hervind ik mijzelf (én mijn gezondheid) weer na een stressvolle periode.

Image for Aantrekkingskracht van Thailand

Aantrekkingskracht van Thailand

Waarom keer ik steeds terug naar Thailand? Eén van de belangrijkste redenen is de Thaise mensen. De glimlach en vriendelijkheid van de Thaise bevolking brengt mijn eigen vriendelijkheid en blijheid naar boven. Bij elke buiging met begroeting 'Sawasdee kha' maakt mijn hart opnieuw een sprongetje. De Thai staan bekend om hun warmte en vriendelijkheid. Mededogen en respect zijn onderdeel van hun rijke culturele erfgoed. Dit mededogen en respect voel je ook terug in de Thaise massages. De traditionele technieken zijn verfijnd en generaties lang met zorg doorgegeven. De Thai zien zichzelf als healers (genezers) en dat voel je als je een massage ondergaat.

Image for Rakxa Wellness and Medical Retreat

Rakxa Wellness and Medical Retreat

Mijn eerste stop is het recentelijk geopende RAKxa Wellness and Medical Retreat, de eerste medische spa in Thailand. RAKxa ligt in het groen op het beschermde schiereiland Bang Krachao, een buitenwijk van Bangkok aan de Chao Phraya rivier. Een onwaarschijnlijke oase midden in Bangkok vergelijkbaar met Central Park in New York. Vanuit de ruime wellnessfaciliteiten, de RAKxa Gaya Medical Gym, de VitalLife Scientific Clinic en het RAKxa JAI Holistic Wellness Centre begeleidt een toegewijd team van artsen en specialisten u op uw weg naar een gezonde leefstijl. De specialiteit is het gewichtsverliesprogramma dat volledig op maat is en waar gedetailleerde gezondheidstesten bij horen. Zo krijgt u tot in detail inzicht in hoe het ervoor staat met uw gezondheid en in wat u écht nodig heeft op fysiek, emotioneel en spiritueel vlak. RAKxa Wellness and Medical Retreat is een specialist in gewichtsverlies, gezond ouder worden, preventieve geneeskunde, slaapverbetering en fitnessprogramma’s.

Image for Warm ontvangst

Warm ontvangst

Na een transfer van zo'n 45 minuten kom ik in de vroege ochtend bij Rakxa aan. Het resort ontvangt me hartelijk met een klein concert van Singing Tibetan Bowls. Daarna krijg ik uitleg over de werkwijze. Bij de preventieve gezondheidsaanpak in dit bijzondere oord komen moderne medische wetenschap, traditionele Chinese en Thaise geneeskunde en ayurveda samen. Het doel: een gezonde en fitte gast. Mijn verblijf start met een uitgebreid persoonlijk consult in de VitalLife Scientific Clinic. Op basis van dit consult wordt mijn persoonlijke gezondheidsplan opgesteld. Een team van alternatieve behandelaars, trainers, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen staat klaar om mij te begeleiden op mijn persoonlijke gezondheidsroute. Hierbij staat het echt leren kennen van mezelf en wat ik nodig heb centraal.

Image for Gewichtsverlies programma’s

Gewichtsverlies programma’s

Nu ik tijd heb om de balans op te maken merk ik hoeveel ik van mijn lichaam heb gevraagd. Ik heb drie stressvolle ondernemersjaren achter me liggen (COVID). En tik bijna de 50 aan dus ik zit volop in een grote hormonale verandering. Ook breng ik heel veel tijd achter mijn computer door en te weinig in de sportschool. In drie jaar tijd ben ik heel veel kilo’s aangekomen. De weegschaal is al even ongenadig, als de medische testen die ik onderga (3D scan), fitnesstesten (zwakke core). Samen met de fitnessinstructeurs, diëtiste en andere experts bekijk ik hoe ik gezonder en fitter kan worden. En dat betekent opnieuw uitvinden hoe ik in deze fase van mijn leven beter kan eten en beter kan bewegen. Op een manier die werkt voor mij, maar die ik ook thuis vast kan houden.

Image for Superdeluxe villa

Superdeluxe villa

Ik verblijf in een van de 62 mooie villa’s verspreid over het terrein van Rakxa. Sommige van de villa’s, zoals de mijne, kijken uit op het meer, andere op de mooie tuin. Een prettige plek om tot rust te komen door de natuurlijke tinten en de moderne minimalistische stijl. Wat hier ook zeker aan bijdraagt is dat de villa verscholen in het groen ligt en goed verduisterende gordijnen heeft. Ruim genoeg is de villa ook met een woonkamer, aparte slaapkamer en een badkamer met ligbad, douche/toilet. Ook heb ik een eigen tuin met terras. Badjas, föhn, minibar, wifi en airconditioning is aanwezig. Een heerlijke plek om tot mezelf te komen dus. 

Image for Rakxa's keuken

Rakxa's keuken

Tijd om de keuken te ontdekken. Ik kan kiezen uit diverse menu's: een à-la-cartemenu, een vast driegangenmenu, een detoxmenu of gewichtsverlies. Ik ga voor het laatste en krijg voor ontbijt, lunch en diner een vast driegangenmenu. Die zijn simpelweg fantastisch. Op mijn tafel verschijnt elke gang een nieuw kunstwerkje. Licht, gezond, smaakvol en elegant. Tenzij u het detox- of gewichtsverliesprogramma volgt, kunt u ook switchen tussen de menu’s. De kok past het aantal calorieën van de gerechten in het gewichtsverliesprogramma aan op de aanbevelingen van de arts. De arts bepaalt het aantal calorieën aan de hand van het intakeconsult en in overleg met de fitness- en de wellnesscoach. Bij volpension zijn alle maaltijden, koffie/thee, sappen en een ‘afternoon tea’ (kruidenthee met gezonde snacks) inclusief. Gasten worden aangemoedigd geen alcohol te drinken.

Enthousiast geworden over Rakxa?

Lees meer
Image for Absolute Sanctuary in Koh Samui

Absolute Sanctuary in Koh Samui

Mijn volgende stop is Absolute Sanctuary op Koh Samui op 1,5 uur vliegen van Bangkok. Absolute Sanctuary is een mooi, kleinschalig wellness-boetiekhotel in Mediterrane stijl en een waar paradijs voor liefhebbers van yoga, detox, fitness en Pilates. Absolute Sanctuary ligt op zo'n tien minuten rijden van Chaweng Beach en de luchthaven van Koh Samui is een kwartiertje rijden.

Image for Pilates Bootcamp

Pilates Bootcamp

Ben je op zoek naar een goede yoga-, fitness-, pilates- of detoxbestemming dan zit je bij Absolute Sanctuary goed! Met name de Pilates Bootcamp en de sportprogramma's zijn razend populair. Wat begon als een yogastudio in Bangkok en Singapore, groeide uit tot een internationaal netwerk van yogascholen en uiteindelijk dit hotel. Het activiteiten-weekprogramma geeft me ontzettend veel opties om uit te kiezen: dagelijkse yogalessen waaronder pranayama, meditatie, hot flow yoga, detox yoga, yin yoga en hatha yoga, Pilates reformer lessen en allerlei groepsfitnesslessen. Prettig aan Absolute is de goede prijs-kwaliteitverhouding. Een week verblijf inclusief kuurprogramma en volpension kan al voor tussen de €700 en €1000.

Image for Restaurant Love Kitchen

Restaurant Love Kitchen

Eten in het Love Kitchen Restaurant is een onvergetelijke beleving. Het Absolute Fit Food-concept laat zien dat gezond eten heerlijk bevredigend kan zijn. Ik eet heerlijke vegetarische en gerechten met vis, zeevruchten en kip, superfoodgerechten, verfrissende salades, voedzame soepen en prikkelende desserts. De maaltijden zijn rijk aan voedingsstoffen, laag in calorieën, verrijkt met superfoods en volwaardige voedingsmiddelen en vrij van chemische toevoegingen en geraffineerde suikers. De slim ontworpen menu’s geven optimale voeding om gezondheidsdoelen te bereiken. 

Image for Renovaties

Renovaties

Mijn kamer is een van 38 kamers die in een U-vorm om het grote zwembad heen liggen. In 2021 heeft Absolute alle kamers en suites volledig gerenoveerd. Het kleurenpalet is natuurlijk met veel blauw (geïnspireerd op de zee). De kamers met badkamer zijn voorzien van tv, telefoon, airco, ventilator, bureau, kluisje, minibar en föhn. Vanaf mijn privéterras (anderen hebben een balkon) kijk ik uit op het zwembad. Leuk detail, niet alleen liggen er slippers voor me klaar op de kamer maar ook een yogamatje.  

Meer weten over Absolute Sanctuary?

Lees meer
Image for Kamalaya Wellness Sanctuary

Kamalaya Wellness Sanctuary

Aan de andere kant van het eiland, in het zuiden, ligt Kamalaya, een van de beste destination spa’s wereldwijd met een indrukwekkende hoeveelheid internationale awards. Door COVID ben ik er een tijd niet geweest. Hoe zou het er nu zijn? John en Karina Stewart bouwden dit serene toevluchtsoord op een plek waar vroeger monniken mediteerden. Een adembenemende mooie locatie, omgeven door palmbomen en tropische planten en met prachtig uitzicht op zee. Het resort is opgezet met het grootste respect voor de natuur. Dat betekent dat bomen of stenen die al stonden niet verwijderd zijn maar opgenomen zijn in de structuur van een gebouw. 

Image for Wellness Sanctuary

Wellness Sanctuary

De spa is uitmuntend met meer dan 40 behandelkamers, stilteplekken, verschillende sauna’s en baden. Het fitnesscenter meet maar liefst 600 m2 en is uitgerust met de modernste cardioapparatuur, gewichten, een pilates-reformer studio en een functionele fitness studio. Maar het zijn de onovertroffen gespecialiseerde programma’s die Kamalaya Wellness Sanctuary echt bijzonder maken. Wilt u onder uiterst professionele begeleiding en volledig op maat gemaakt detoxen, gewicht verliezen, veranderingen omarmen, beter leren slapen of ontstressen? Heeft u behoefte aan pure ontspanning of wilt u een op een de diepte in met een coach? Dan is Kamalaya waar u moet zijn!  

Image for Radiant Bliss

Radiant Bliss

Samen met de natuurvoedingsdeskundige Leila (naturopath) besluit ik het 'Radiant Bliss' programma van Kamalaya te doen. Dit programma is speciaal voor vrouwen (jong en oud) om de hormonen in balans te brengen, stress te verminderen, vitaliteit te verhogen en jezelf te omarmen met alles wat er is en niet is. Gezondheid en lekker in je vel, waardoor je weer gaat stralen! Het programma is in 8, 14 of 21 dagen en is inclusief holistische behandelingen, TCM-behandelingen (traditionele Chinese geneeskunde), vitamine-infusie, life-coachsessies en natuurlijk het goddelijke gezonde eten plus deelname aan de dagelijkse holistische activiteiten en sport. 

Image for Kookworkhop

Kookworkhop

Het eten in Kamalya is gewoon goddelijk. Niets dan lof! De chefs koken originele, verfijnde en smaakvolle gerechten. De bediening dient de culinaire creaties met liefde en aandacht op. De ingrediënten zijn vers en gezond en met als voornaamste basis groenten en proteïnen (vis en soms een beetje vlees). Hoewel licht en puur geven zelfs de detoxmaaltijden een verzadigd gevoel. Ik krijg een kookworkshop van de chefkok, een droom! Ik leer verschillende groenten, lichte dressings, salades, vis, Thaise curry en broth bereiden. Na afloop mag ik alles ook nog eens opeten. Heerlijk! Dat doe ik aan de community-tafel in restaurant Soma. Een lange tafel waar ik met gelijkgestemden eet en ervaringen deel. 

Benieuwd naar wat Kamalaya nog meer te bieden heeft? Lees meer!

Lees meer
Image for Afscheid van Thailand

Afscheid van Thailand

Na anderhalve week is mijn Thaise wellnessavontuur weer voorbij. Hoewel ik altijd langer wil blijven voel ik me als herboren! Mijn mentale koffer is gevuld met inspiratie, handvatten en inzichten. Lichamelijk voel ik me gevoed, uitgerust en vol energie. En spiritueel voel ik me gedragen en vol liefde. Wat een resultaat in maar 10 dagen! Dit is wat er zo bijzonder aan Thailand is. Waarom ik er steeds naar terug ga. En dat gevoel gun ik iedereen!  

Image for Marleen

Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje