Soort reis

Wellness ABC

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
V
W
Y
Z

A

Abhyangam massage

Abhyangam massage is een ontspannen, maar stevige lichaamsmassage, waarbij warme medicatie oliën gebruikt worden. Oliën worden gekozen aan de hand van de psysomatische toestand en ziekte. De massage wordt op een manier van masseren gegeven met één of twee personen die gelijktijdig masseren van 40 tot 50 minuten. Aangeraden wordt om na de massage een stoombad of hete douche te nemen.

Acupressuur

Een massagetechniek waarbij gespannen spieren worden ontspannen door druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten, waardoor blokkades worden opgeheven en de energie vrijuit kan stromen.

Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij naalden op zogenaamde acupunctuurpunten, op specifieke punten langs de meridianen, in het lichaam worden aangebracht, zodat de energiestroom (Qi) in balans wordt gebracht.

Ademtherapie

Dit is een therapie op basis van ademhaling. Adem is de basis van het leven zelf en beheersing van de adem is een vereiste voor verschillende ontspanningstechnieken. Alleen wanneer alle systemen van het lichaam over voldoende zuurstof kunnen beschikken, wordt het gehele organisme optimaal geactiveerd.

Aerosol

Inhalatietherapie, waarbij een mengsel van gasvormige en vaste of vloeibare bestanddelen wordt gebruikt dat verlichtend werkt bij klachten van de luchtwegen.

Affusiedouche/massage

Een ontspannende douchemassage door middel van fijne stralen zeewater. Het helpt de bloedcirculatie te verbeteren, verfrist en verstevigt het lichaam en werkt ontspannend. Een affusiedouche kan gecombineerd worden met een manuele massage.

AHA (fruitzuren)

Aplpha hydroxy zuren zijn natuurlijke zuren die afkomstig zijn uit fruit, ze worden gebruikt in beauty behandelingen en huid peelings

Aikido

Oude Japanse krijgskunst waarbij de 'natuurlijke houding, adem en beweging' centraal staan.

Airbrush Tanning

Het totaal onschadelijk product wordt verneveld op de huid waarna 5 tot 8 uur later een exotisch tintje verkregen wordt. Dit blijft één week en vervaagt daarna geleidelijk. Airbrush Tanning is vrij van enige vorm van UV-straling waardoor ook zwangere vrouwen en mensen met een moeilijk te bruinen huid probleemloos een goudbruine tint kunnen krijgen.

Alexander-techniek

Een methode waarbij de onderlinge aansluiting van hoofd, nek en ruggengraat wordt verbeterd en onderhouden om onnodige belasting van het lichaam te verminderen en de spieren te ontspannen.

Algenpakking

Algen zijn in zee levende planten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en sporenelementen en die waardevolle voedingsstoffen voor de huid bevatten. Algen worden toegepast in bubbelbaden, crèmes en schoonheidspakkingen. Bij algenpakking worden ze verpulverd en warm op het lichaam aangebracht, waardoor de actieve bestanddelen kalmerend en herstellend werken. Eventueel ingepakt onder een verwarmde deken zodat de opname van de oligo-elementen en de enzymen door de huid vergemakkelijkt wordt.

Alpha-training

Verbeeldingsoefeningen om te werken aan het ontwikkelen van intuïtie en creativiteit en aan de eigen genezingskracht.

Alternatieve geneeswijzen

Verzamelnaam voor geneeswijzen die gebaseerd zijn op 'natuurlijke' principes.

Anti aging

Om het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam tegen te gaan, zijn er speciale cosmetische toepassingen ontwikkeld zoals biolifting, crèmes of algentherapieën, die het energiepeil verhogen en de met de leeftijd verbonden gebreksverschijnselen doen verdwijnen.

Apitherapie

Het gebruik van producten van de gewone honingbij (apis). Van producten zoals bijengif, pollen, bijenwas, koninginnengelei en propolis wordt aangenomen dat deze een voordelige werking hebben op het menselijk lichaam. Wordt met name effectief bevonden in combinatie met reflextherapie.

Aqua Musica

Therapeutisch baden onder begeleiding van muziek, kleuren en aroma's, voor ontspanning en een algemeen gevoel van welbehagen.

Aquabalancing

Om actief en passief bewegingen uit te voeren tijdens het drijven in warm water van 35°C, is vertrouwen in de therapeut een absolute vereiste. Het doel is een diepe ontspanning bereiken.

Aquagolf

Een leuke manier om golf te spelen, gericht op het overwinnen van de weerstand van het water en het neutraliseren van het gewicht van het lichaam.

Aquagym

Watergymnastiek zonder of met fitnessapparatuur (bijvoorbeeld Aqua Walker of Aqua Bike), voor een betere spijsvertering en vetverbranding. Heeft een vormend effect op spieren en bindweefsel. Zie Aqua Wellness.

Aquariumsauna

Dit is een sauna die voorzien is van een aquariumwand.

Aqua Wellness

Aqua-wellness bevordert de gezondheid en het welzijn door bewegingen en behandelingen in water. De weldadige werking van water strekt verder dan zwemmen, zo beoefent men gymnastiek in het water (Aquagymnastiek) en kan men joggen in het water (Aqua Jogging). Daarnaast bestaat Aqua-Balancing waarbij bewegingen en massage worden gecombineerd.

Aromabaden

Etherische oliën kunnen de gemoedsstemming beïnvloeden. Bergamot, basilicum of jasmijn zijn ideaal tegen depressieve stemming. Tegen nervositeit helpen cipres of sandelhout, rozenolie werkt erotiserend. Het is het beste de oliën pas helemaal op het laatst aan het badwater toe te voegen, omdat ze snel vervliegen.

Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën, afkomstig van de destillatie van planten, om te helpen bij het bestrijden van stress en angst en om het welzijn te bevorderen. We vinden deze essentiële oliën terug in massage-oliën, baden, pakkingen of via inademing.

Audio bath

Baden die individueel zijn geprepareerd met kruidenmengsels en essences, die met behulp van geluidsfrequenties in de huid worden gemasseerd.

Aufguss

De term, afkomstig uit het Duits, betekent letterlijk "opgieten". Tijdens een aufguss wordt water met een etherische olie op een hete saunakachel gegoten. Vooraf wordt uitgelegd welke geur er opgegoten gaat worden en wat de uitwerking daarvan is. Na het opgieten wappert de saunamedewerker de hete damp (met de geur) door de ruimte. Het is de bedoeling dat je extra gaat zweten en met behulp van geuren nog meer ontspant. Meestal worden er stimulerende, harmoniserende en kalmerende geuren gebruikt, zoals pepermunt, sinaasappel, jasmijn, lavendel en houtgeuren. Deze aufguss-methode is niet alleen bedoeld om meer variatie en plezier in het saunabezoek te creëren, maar ook om de ontspanning nog beter tot zijn recht te laten komen.

Aurafotografie

De aura van de mens wordt gevormd door fijnstoffelijke kleurenuitstraling, die zijn lichaam omgeeft en waarbij elke kleur op een specifieke vibratie duidt. Deze aura, die totnogtoe enkel door helderzienden kon waargenomen worden, kan nu met de auracamera op polaroid vastgelegd worden, als een kleurenstraling rond het lichaam. De aura van de mens wijzigt volgens zijn gedachten en gevoelens en deze psycho-energetische levensstroom wordt op de aurafoto in kleuren weergegeven. De aurafotografie kan gebruikt worden voor aura- en chakraduiding en -healing, om de gevolgen van een behandeling na te gaan, om de aura en de chakra's te harmoniseren, voor bewustzijnsverruiming, bij psychotherapie, bij kleuren- en klanktherapie. Zij kan ook voor, tijdens en na een therapie gebruikt worden om de evolutie te kunnen waarnemen.

Auriculotherapie

Dit is een vorm van acupunctuur in de oorschelp. De naaldjes worden in het oor geplaatst en blijven daar ook enige tijd zitten. Auriculotherapie is met name succesvol bij pijnbestrijding (hoofdpijn), allergie, klachten van rug, nek en schouder, als ondersteuning bij het afvallen (vaak in combinatie met een dieet) en bij het stoppen met roken.

Ayurveda

Ayurveda betekent letterlijk de ˜wetenschap van het leven" of ˜levensinzicht". Het is een ruim 5000 jaar oude (holistische) natuurgeneeswijze uit India. Het uitgangspunt van deze geneeswijze is om bij ziekte en/of klachten de mens als individu én als geheel (lichaam én geest) te beschouwen. Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, waarbij alleen het ziektebeeld of de klachten het uitgangspunt vormen. Daarnaast wordt in de ayurveda de mens gezien als een samenstelling van drie dosha's: vata (lucht en sfeer), pitta (vuur), en kapha (aarde en water). Dosha betekent letterlijk: dat wat verandert. Aan de hand van uw uiterlijke kenmerken, tong-, pols-, oogonderzoek en een vraaggesprek bepaalt de ayurvedische arts (de Vaidya) wat uw huidige psychische en lichamelijke gesteldheid is. Op basis hiervan kan de ayurvedische arts aangeven welke dosha's te krachtig of te zwak zijn en welk risico u hierdoor loopt op eventuele lichamelijke en psychische klachten. Op grond van deze bevindingen worden vervolgens ayurvedische behandelingen voorgeschreven. Deze behandelingen zijn erop gericht om de opgebouwde giftige energieën en stoffen in lichaam en geest te verwijderen of te neutraliseren, energie te laten stromen, de interne genezende processen te stimuleren en een verandering van perceptie te bewerkstelligen. Een ayurvedische behandeling kan bestaan uit de toepassing van medicinale kruiden en oliën, massages, voedingsadviezen, klysma's of speciale reinigingskuren.

Ayurvedische massage

Een uit India afkomstige massagetechniek waarbij het hele lichaam gemasseerd wordt, ook armen, handen en voeten, vingers en tenen, hoofd en gezicht. Er wordt gebruik gemaakt van geneeskrachtige oliën die op de persoon worden afgestemd. Het hele lichaam wordt erdoor gereinigd, gestimuleerd en geactiveerd.

B

Bach-bloesemtherapie

Deze therapie werd ontwikkeld door de Britse arts, fysioloog, bacterioloog en homeopaat Edwards Bach. Hij wilde de emotionele druk regelen die vaak nutteloos energie vreet en voor vermoeidheid, pijn en depressies zorgt en het afweersysteem aantast. Hij ontwikkelde 38 bloesemremedies, gemaakt uit aftreksels van onder andere bloemen, planten en bomen, geconserveerd met alcohol. Ze worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties of energieën weer in balans te brengen. Elke remedie past bij een bepaalde gemoedstoestand. Een bloesemremedie voegt niets toe en onderdrukt ook niets. Het enige wat deze druppels doen is uitbalanceren. Een verkeerd gekozen remedie richt géén schade aan. Is de betreffende energie al in balans, dan werkt de remedie niet. In dit geval kunnen we dus echt spreken van "baat het niet, dan schaadt het niet". Ze kunnen ook zonder enig probleem met andere medicijnen ingenomen worden en zijn veilig voor baby's en kinderen.

Bad met teunisbloemolie

Deze geneeskrachtige plant die in een oliebad helpt tegen droge huid, bevordert de stofwisseling en de circulatie en regelt de hormoonhuishouding.

Balinese massage

Om de handen te ontspannen is de Balinese handmassage een uitkomst. Met oliën uit het verre oosten worden de handen met speciale technieken gemasseerd. Door de helende en diepwerkende oliën komen niet alleen de handen tot rust, maar ontspant ook de geest.

Balneae

Gemeenschappelijk badhuis afkomstig uit Rome. Dit badhuis was meestal verdeeld in vier kamers, achter elkaar geplaatst. Vanaf de entree kunnen de baders naar de kleedkamer, het apoditarium. Naast deze kleedkamer staat er een bad met koud water "frigidarium". Na het duiken in het koud water kun je doorgaan naar de middelste kamer, het "tepidarium" en van daar naar de hete, hoofd badkamer, het "caldarium"

Balneotherapie

Behandelingen door middel van een badkuur (met water, zeewater, zout, olie, modder, lucht en andere gasvormige stoffen). Helpt het immuunsysteem te versterken, verbetert de bloedcirculatie, werkt pijnverlichtend en is een goede antistressbehandeling.

Banja

Van oudsher is een banja een Russische outdoor sauna, gemaakt van tot oven opgestapelde stenen, welke een paar uur worden verhit door een vuur van drywood. Daarna wordt een zeil rond een houten frame om de oven gespannen dat ervoor zorgt dat de temperatuur enorm oploopt en het binnen bijna ondragelijk wordt. Bij het verlaten van de banja wordt men zoals de traditie beschrijft ingesmeerd met berkentwijgen. Vervolgens springt men om af te koelen in het ijskoude water. Tegenwoordig kan er nogal eens verwarring ontstaan. Wat vaak een Turks bad wordt genoemd is in feite een Russisch bad en komt overeen met een sauna.

Belevenisdouche

Voor bijzonder welbevinden zorgen bij deze soort ontspanning de verschillende soorten sproeiers die van het douchen een belevenis tussen tropische regenbuien en poolkoude waterstralen maken. De zintuigen worden door het licht- en geluidspel van deze tropische regenbuien geprikkeld en laat alle stress wegspoelen. Hiervoor moet de nodige tijd genomen worden om te genieten. Aromatische douchegel is hierbij aangeraden.

Benendouche

De benen en voeten worden met afwisselend warm en koud zeewater bespoten. Dit bevordert de doorbloeding en voorkomt blokkades in de bloedcirculatie en zwelling van de voeten.

Bindweefselmassage

Een diepe, intensieve massage die erop is gericht gespannen spieren te ontspannen. Door manipulatie van de reflexzones worden de functies van de inwendige organen geharmoniseerd.

Bioaqua circuit

Een circuit van baden en (jet)stralen met elk een verschillende temperatuur en/of intensiteit.

Bio-energetica

Bio-energetica is erop gericht ons bewust te maken van ons spierpantser en dan stap voor stap door allerlei actieve lichaamsoefeningen en massagetechnieken, de spanning in ons lichaam los te maken, waardoor ook emotionele spanning en stress zich kan oplossen. Wanneer verkrampte spieren ontspannen, zal ook onze lichaamshouding opnieuw in balans gebracht worden, waardoor we ons letterlijk en figuurlijk evenwichtiger in het leven voelen staan. Men leert ook opnieuw voller ademen, waardoor men zich voller en intenser voelt leven. Door de spierspanningen, die als rotsblokken onze energie blokkeren, te verminderen kan men zich opnieuw vitaler, energieker en levenslustiger voelen.

Bio-energetic check-up

Computer gestuurd onderzoek waarmee op basis van de traditionele Chinese geneeskunde iemands specifieke gezondheidstoestand wordt gemeten.

Bio-energetic cleansing

Zie Bio-energetica. Het is een techniek gericht op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Dit kan door middel van voeding, massages, ademhalingstechnieken (voor energie stroming) en handoplegging.

Biofeedback

Toepassing van speciale apparatuur om onwillekeurige lichaamsprocessen te herkennen en te controleren met behulp van visuele en auditieve stimulansen. Spiercontrole, bloeddruk en ontspanning kunnen met behulp van biofeedback worden geregeld.

Biosauna

Comfortabele temperaturen tussen 40°C en 55°C met een vochtigheid van 40% à  60%.bieden een aangenaam klimaat dat het lichaam niet belast. Vaak gecombineerd met essentiële oliën in het reservoirwater voorzien van de nodige geurstoffen hetgeen bij het verdampen een heerlijke geur in de cabine gaat verspreiden. Of er wordt gebruik gemaakt van kleuren om te ontspannen of te stimuleren. Bij een biosauna is de gewone saunakachel vervangen door een combi kachel. Bij de meer professionele saunakachels bestaat er de mogelijkheid om apart een steamer te plaatsen welke op hetzelfde principe werkt als hierboven beschreven. Tenslotte bestaan er ook de industriële saunakachels die niet voorzien zijn waterreservoirs. Hier kan een soort van sproeiinstallatie geplaatst worden welke periodiek zal zorgen voor het bespuiten van de stenen hetgeen evens stoom gaat veroorzaken en de relatieve vochtigheid gaat doen oplopen. Ook hier kan het water bestaan uit een mengsel van eterische oliën hetgeen een aangename geur zal verspreiden in de cabine.

Bioritme

Iedereen heeft al wel eens ervaren dat bepaalde dingen de ene dag beter lukken dan de andere. Na veel onderzoek, is men tot de vaststelling gekomen dat er (onder meer) drie ritmen zijn, die bij iedereen bij de geboorte beginnen te lopen. Zo heb je het fysiek (F) of lichaamsritme van 23 dagen, het emotioneel (E) of gevoelsritme van 28 en het intellectueel (I) of verstandsritme van 33 dagen. Deze drie ritmen lopen heel je leven hun rondjes en geven, ieder op eigen terrein, je sterke dagen en je dagen van rust of recuperatie weer.

Bioresonantie

Speciaal apparaat dat gebruikt wordt om met behulp van elektromagnetische trillingen negatieve energie in het lichaam op te heffen. Als de blokkades (oftewel de negatieve energie) opgeheven worden zal het lichaam weer in staat zijn zichzelf te herstellen. Zowel acute als chronische klachten kunnen hiermee worden behandeld.

Bloesembaden

Geselecteerde bloemblaadjes worden uitgestrooid over aangenaam warm water voor een stimulerend of ontspannend effect. Wordt zelfstandig gebruikt, of als onderdeel van een complete therapie (bijvoorbeeld Lulur).

Body compositie analyse

Een analyse van de vetratio aan de spierweefsel massa, meestal is het gebruik van "calipers" inbegrepen en in sommige gevallen gewogen in het water.

Body Polish

Dit is een volledige bodyscrub met milde schuurmateriaal (met een doek, scrubkorrels of dergelijke) en warme olie die de circulatie stimuleert en zacht dode huidcellen verwijdert.

Bodystim sessie

Elektrische spierstimulator die door middel van een apparaatje op het lichaam zorgt voor het verstevigen en het stimuleren van spieren en lymfedrainage. Daarnaast kan deze behandeling cellulitis verminderen en bijdragen aan het stabiliseren van het gewicht.

Bodywrapping

Een lichaamspakking met rijke, voedende substanties of crèmes. Warmte en vocht zorgen ervoor dat de huid de actieve ingrediënten extra goed absorbeert.

Bootsauna

Ontspannen dobberen op een natuurvijver, terwijl je ook meteen geniet van de sauna. De duur van deze sessie/behandeling is ongeveer een kwartier (dezelfde tijd als in een normale sauna).

Braintherapie

Dit zijn methoden en technieken om met geluid, klank of muziektoepassing de ontwikkeling en rechtstreekse stimulering te verkrijgen van het menselijk brein en zijn vermogens. Goede braintherapieën bevorderen de coördinatie tussen rechter en linker (mannelijk en vrouwelijk) vermogen bij de mens, zodat de harmonie van een heldere geest en een gezond lichaam in ongelimiteerde condities gerealiseerd worden.

Brechelbad

Het Brechelbad is een kruidenstoombad met een relatief milde, oplopende temperatuur en met oplopende vochtigheidsgraad. Temperatuursverloop en vochtigheidsgraad volgen elkaar op in overeenstemming met de verschillende differentieelreceptoren in de huid. Het Brechelbad is weldadig voor bloedsomloop en luchtwegen. Door het geleidelijke temperatuursverloop is het Brechelbad een mildere ervaring dan de traditionele sauna.

Bubbelbad

Het hele lichaam wordt zittend in een bad met warm (zee)water tussen de 30 -35 graden Celsius gemasseerd door waterjets. Goed voor de ontspanning van de spieren en de bloedsomloop.

C

Caldarium

Het Caldarium stamt uit de Romeinse tijd en wordt ook wel een kruidentempel genoemd. Het is een ruimte met een temperatuur van ongeveer 40°C waar een relatief hoge luchtvochtigheid heerst. Je ervaart er de aangename geuren van bijvoorbeeld lavendel of eucalyptus.

Californische massage

Ontspannende massage met essentiële oliën waarbij de spieren worden losgekneed. Helpt tegen rugpijn, kan het afvoeren van gifstoffen door het lichaam bevorderen en de bloedsomloop en de spijsvertering stimuleren.

Callanetics

Een systeem van oefeningen met een lage impact, ontwikkeld door Callan Pinckney, waarbij kleine spier- en knijpbewegingen vaak worden herhaald. Hierbij worden de ruggengraat en de gewrichten minder zwaar belast.

Cavitosonic

In een speciale ruimte worden zeewater en essentiële oliën in de vorm van stoom verspreid. Deze damp heeft een positief effect op de ademhaling en het immuunsysteem.

Chakras energy rebalancing

Chakra betekent "wiel" in het Sanskriet (de eerste taal en een van de talen in India). Volgens de leer van de Indiase geneeskunst bestaat het lichaam uit stromende energieën. De chakra's zijn de zeven hoofdcentra waar de energiecircuits verbinding maken met bepaalde organen en dus die in verband staan met onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door blokkades in een van de chakra's kan de energiebalans verstoord zijn. Hierdoor kunnen allerlei kwalen ontstaan. Om het evenwicht te herstellen, moet eerst worden vastgesteld in welke chakra de blokkade zit. Dit wordt tijdens een chakra energy balance check gecontroleerd. Vervolgens kan bijvoorbeeld met behulp van massage en handoplegging geprobeerd worden de balans te herstellen.

Chi Yang

Volgens de Aziatische geneeskundige leer stroomt de energie door het lichaam langs bepaalde meridianen. Door deze meridianen te reguleren wordt de harmonieuze balans hersteld en kan een diepe ontspanning worden gerealiseerd.

Chocoladetherapie

Bij deze behandeling krijgt u een massage en een pakking met chocolademousse of chocoladelotion. Deze behandelingen zijn niet alleen heel aangenaam en ontspannend om te ondergaan, maar kunnen bijvoorbeeld ook de huid gladder maken of een huidverstevigende werking hebben.

Chromotherapie

Chromotherapie is een andere benaming voor kleurentherapie. Bij deze therapie wordt door middel van straling met gekleurde lampen geprobeerd het energie-evenwicht in het lichaam dat bij ziekte geblokkeerd is, te herstellen. Vaak worden de kleuren toegepast in een bad, douche of stoomcabine in combinatie met een pakking. Een speciaal verlichtingssysteem wisselt kleuren af; elk met een specifieke uitwerking op lichaam én geest. Van ontspannend tot stimulerend.

Circuit weight training

Een combinatie van hoge intensiteit aerobics en gewichtsheffing voor maximum allround conditionering.

Cleopatra's bad

Er wordt beweerd dat Cleopatra haar schoonheid te danken had aan haar beroemde melkbaden. Volgens de overlevering wist Cleopatra haar schoonheid te bewaren door te baden in ezelinnenmelk. Een soortgelijk effect wordt ook nu nog nagestreefd door melk en speciale oliën aan het badwater toe te voegen dat de huid (baby)zacht maakt en ontspannend werkt.

Cocooning

Rugpeeling plus rug- en halsmassage. Verder gelaats- en hoofdhuidmassage.

Cranio-sacrale therapie

CranioSacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelliggen in het craniosacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem in het algemeen, met behulp van zorgvuldige zachte manuele technieken (manuele luistertechnieken). De speciale drukpunten op het hoofd en langs de wervelkolom helpen fysieke en emotionele spanningen verwijderen.

Cryotherapie

Behandeling door middel van afwisselend koude en warme baden of pakken. De wisselende temperatuur van het water of the verpakking stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de afvoer van afvalstoffen door het lichaam wordt bevorderd.

D

Dampbad (sauna)

Een soort sauna. De temperatuur is meestal rond de 50°C met een luchtvochtigheidsgraad van 100%. De werking van het dampbad is de versnelling van het hart en de bloedscirculatie. De uithoudingstijd hierbij is tussen 10 en 15 minuten met een rusttijd van 20-30 minuten.

Danarium (sauna)

Soort dampbad/sauna met een temperatuur van 65°C, met een luchtvochtigheidsgraad van circa 60%. Het maakt de spieren losser en soepeler en helpt bij reumatische aandoeningen.

Deep Muscle Relaxation (Jacobson-techniek)

Een eenvoudig te leren ontspanningstechniek, gebaseerd op het aanspannen en vervolgens weer ontspannen van spieren. Na een fase met opzettelijke spierbelasting wordt een ontspanningsfase beleefd, waardoor fysieke en emotionele spanningen worden verminderd. Deze oefening, die onder begeleiding van een professionele therapeut moet worden uitgevoerd, kent in totaal zes fasen.

Deep Warmth

Warmtebehandeling voor het losmaken van gespannen spieren. Stimuleert de stofwisseling en versnelt de afbraak van vastgehouden vocht en vetcellen.

Definitieve ontharing met Elos

Nieuwe techniek voor het ontharen, nog 30% effectiever dan vorige technieken, die geen nabehandeling vraagt en minder belastend is voor de huid. Bij ELOS (Elektrische Optische Synergie) wordt de werking van licht én hoogfrequente stroom gecombineerd. Bovendien maken huidtypes geen verschil meer uit, en ook het haartype niet.

Detoxen

Veel voedingsmiddelen worden tegenwoordig dusdanig bewerkt dat gezonde en belangrijke elementen voor het lichaam uit de producten verdwijnen. Er worden allerlei chemische middelen toegevoegd die geen enkele toegevoegde waarde hebben. De giftige stoffen stapelen zich langzaam op en vervuilen ons innerlijke (darm)stelsel. Met als gevolg ziekten en kwaaltjes. Van tijd tot tijd kan het prettig zijn ons lichaam een grote schoonmaakbeurt te geven, om deze opgehoopte afvalstoffen en gifstoffen te verwijderen. Een ontslakkingskuur is dé manier om jezelf van binnen te reinigen. Hiervoor bestaan diverse manieren, een zeealgen-ontslakkingskuur of sapvasten.

Dode Zee-waterbad

Een bad met Dode Zee-mineralen, Dode Zee-zout en aromatische oliën. Het zuivert, voedt en verzacht de huid en verlicht spanning in de spieren.

Dompelbad

Dompelen in een ijskoud of loeiheet bad na een hete sauna of stress volle dag.

Drukpuntmassage

Specifieke acupunctuurpunten worden behandeld met de vingertoppen in plaats van met naalden, waardoor energieblokkades worden opgeheven en lichaamsfuncties worden hersteld.

Dulse scrub

Een energetische scrub met gepoederde dulse (zeewier) en olie of water die de huid exfolieert en impregneert met mineralen en vitaminen.

Drijfbad

Drijven is gewichtsloos drijven in heel zout water in een speciaal gemaakte kamer. Omdat er geen geluid, licht en/of temperatuur verschillen zijn kunt u optimaal relaxen. Drijven wordt gebruikt tegen vermoeidheid, stress en nervositeit. In sommige gevallen wordt er muziek afgespeeld tijdens de behandeling. Een hoge zout concentratie ondersteunt het lichaamsgewicht en geeft een licht gevoel.

 

De Vijf Tibetanen

Vijf eenvoudige oefeningen die er volgens de monniken in de Himalaya toe dienen, het hersen- en ruggenmergsvocht sneller te doen stromen. Het neemt weining tijd in beslag, bijzonder ontspannend en concentratiebevorderend. De belangrijkste spiergroepen worden aangespannen en vervolgens op gecontroleerde wijze weer ontspannen, hetgeen een merkbaar effect heeft op de algemene fitheid en ontspanning.

E

Edelstenen/kristallen therapie

Therapie die ervan uitgaat dat het dragen van bepaalde edelstenen en kristallen een gunstige uitwerking kan hebben op de gezondheid.

Elektrolipolyse

Een selectieve vermindering van onderhuids vetweefsel. Een gereguleerde zwakstroom tussen twee naalden (elektroden) maakt de wanden van de vetcellen poreus.

Elektrotherapie

Een pijnloze stimulatie van pijnlijke spieren en gewrichten met elektrische schokjes.

Endermologie (LPG)

Een apparaat dat met behulp van zuigbewegingen en trillingen de huid en het onderliggende vetweefsel stimuleert. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie en kunnen vet en afvalstoffen worden afgedreven. Deze behandeling kan o.a. helpen cellulitis te verminderen.

Energetiseren

Het opladen van lichaam en ziel met energie. Specifieke stoffen, zoals zuivere zuurstof of bepaalde smaakstoffen, worden gebruikt als stimulantia om de prestaties te verhogen.

Energetische stoelmassage

De drukpuntmassage zijn op nek, rug en bovenarmen, op de kleren.

Epilaties

Ontharingsmethoden voor de wenkbrauwen, bovenlip, oksels, armen, onderbenen, benen volledig, bikini lijn, benen en bikini. Enkele methodes zijn waxen en epileren.

Essences

Geconcentreerde vloeistoffen die intern of extern worden toegediend, meestal in verdunde vorm.

Essentiële en etherische oliën

Oliën die de pure essentie (de grondstof) van een plant bevatten en een positieve werking op uw lichaam en uw gemoedstoestand kunnen hebben.

Evenwicht

Het uiteindelijke doel van alle ontspannende activiteiten. Het evenwicht dat bereikt wordt door de juiste verhouding tussen stress en rust via concentratie op het midden.

Etherische oliën

Oliën die vluchtige bestandsdelen bevatten, gewonnen uit bloemen, planten, wortels, houtsoorten, zaden, vruchten en harsen.

F

Fango

Zie ook Parafango. Warme mineraalrijke modder die over het lichaam gesmeerd wordt, dan weggewassen, daarna afgeschrob d om de huid te detoxen en circulatie stimuleren.

Fantasietrip

Dagdromen met behulp van autosuggestieve ontspanningstechnieken, waarbij de kracht van collectieve energie wordt aangewend om duidelijk gevisualiseerde ideeën te realiseren.

Felketherapie

De Felketherapie is een totaalbehandeling die vernoemd is naar pastoor Felke. De therapie bestaat uit behandelingen met leem (baden en pakkingen), waterbehandelingen met Kneipp-producten, activiteitenprogramma's met licht en lucht, massages, medicinale baden en vermageringskuren door vegetarische diëten of vasten. De Felketherapie wordt toegepast bij overgewicht, reuma, jicht, artrose, vaatziekten, allergiën en darmproblemen.

Feng Shui

Een oude leer voor het vinden van een balans tussen de elementen en de omgeving waarin we leven. Het doel is een ongehinderde energiestroom te realiseren. Welzijn is alleen mogelijk wanneer deze balans aanwezig is.

Filmsauna

Sauna met groot videoscherm. Ontspannen films kijken in de sauna met een zeer aangename temperatuur van rond de 60°C.

Fitarium

Algemene ontspanning wordt bereikt door onder begeleiding van een commentaarstem kleuren en muziek te combineren met aromatische dampen en warme douches.

Flebologie

De behandeling van o.a. spataderen door bepaalde massagetechnieken.

Floatation tank

Een donkere tank gevuld met zwaar gezouten water. De persoon drijft gewichtloos om een staat van diepe relaxatie te bereiken.

Fytotherapie / Phytotherapy

Kruidengeneeskunde. Extracten van een grote variatie planten worden intern en extern gebruikt vi­a massages, wraps, tinctuur, water en stoom therapieën of opname door thee. De kruiden gebruikt bij fytotherapie worden anders bereid dan in bijvoorbeeld de homeopathie. Het is een samenhang van de reguliere (moderne westerse) geneeskunde, de westers traditionele (natuur)geneeskunde, de antroposofische geneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische (Aziatische) geneeskunde

G

Gezichtsbehandelingen

Na een grondige huidanalyse worden de passende producten uitgekozen die bijdragen tot de dieptereiniging van de huid. Zij worden opgebracht door middel van een gezichtsmassage. Daarna volgt een masker en meestal hoort er ook nog een make-up bij het programma. Enkele behandelingen zijn gelaatsverzorging klassiek, gelaatsverzorging met collageen en gezicht & hoofsmassage.

Gyrotonics

Het Gyrotonic Expansion System is een therapeutisch, integraal oefenprogramma dat uitgaat van dezelfde basistechnieken als yoga, dans, gymnastiek en zwemmen. De naam Gyrotonics is afgeleid van gyro dat circulair, rond betekent en tonic dat voor stimulatie, kracht staat. Het oefensysteem is gebaseerd op circulaire bewegingen en specifieke ademhalingstechnieken. Hiervoor is er een houten trainingsapparatuur ontworpen die gevormd is naar het menselijk lichaam, voor het verbeteren en stabiliseren van de algehele flexibiliteit. Op de apparatuur worden de circulaire bewegingen uitgevoerd waardoor de gewrichten en meridianen geopend worden en energie kan vrijkomen. Dit stimuleert een beter functioneren van de gewrichten met de bijbehorende band- en pees-groepen. Hierdoor worden reactievermogen, coördinatie en uithoudingsvermogen van het hele lichaam vergroot. Daarnaast ontstaan er tijdens het oefenen een perfecte combinatie tussen kracht, souplesse en ontspanning die bovendien nog versterkt wordt door de ademhalingstechniek.

Grondsauna

De eerste sauna's waren waarschijnlijk slechts uitgegraven kuilen in de helling van een heuvel. Deze werden voornamelijk gebruikt als onderdak tijdens de wintermaanden. Voor warmte werden in de kuil stenen opgewarmd totdat ze gloeiend heet waren. Daarna werd er water over de stenen gegooid om stoom te creëren waardoor er meer warmte werd afgegeven. De temperatuur liep zo hoog op dat de mensen hun kleren konden uittrekken. In Finland zijn nog een aantal van deze "holsaunas" te vinden. Het woord sauna is een oud Fins woord waarvan de precieze betekenis niet geheel duidelijk is. Verwacht wordt dat de oorspronkelijke betekenis schuilt in het type onderdak zoals hierboven wordt omschreven. De eerste sauna's werden voornamelijk gebruikt voor onderdak en daarnaast voor het nemen van een bad. Behalve dit allereerste type sauna is de saunaruimte gescheiden van de woonruimte. Dit werd al beschreven in documentatie uit de 12de eeuw. De meer geavanceerde grond- of holsauna had een dak dat werd ondersteund door boomstammen en een deur opgehangen aan scharnieren. Dit type sauna wordt nog steeds gebruikt in Finland.

H

Hammam

Hammam betekent letterlijk in het Arabisch verspreider van warmte. Het is een Turks bad met gescheiden afdelingen voor mannen en vrouwen. Baden, stoombaden, rustzones en een speciale massagetechniek, die een totale ontspanningmogelijk maakt. De Hammam was vaak gesitueerd naast de moskee en men bracht een bezoek aan de Hammam voor religieuze en lichamelijke reiniging. Tegenwoordig is de Hammam een badhuis waar men zich kan ontspannen, elkaar ontmoeten en waar men zichzelf of elkaar kan wassen. Het badgedeelte kent verschillende ruimtes met oplopende temperaturen.

Hawaïaanse Lomi Lomi massage

Deze werd van generatie op generatie doorgegeven. Het is een ritmische, sensuele vorm van massage die door drukken, kneden en wrijven en tegelijkertijd gebruik maakt van technieken vergelijkbaar met acupressuur. De nadruk ligt op de ontspanning, en het wegnemen van angsten, ergernissen en andere negatieve emoties om zo te voorkomen dat deze ziekten kunnen veroorzaken.

Healing

Engelse uitdrukking voor genezing. Meestal wordt er een genezingspraktijk (zowel voor groepen als individuen) mee bedoeld, waarin een mediamiek begaafd persoon krachten uit andere dimensies doorgeeft.

Helende stenen

Mineralen en edelstenen die als gevolg van hun kleuren en vibraties meetbare chemische reacties kunnen voortbrengen. Stenen met een hoog energieniveau hebben een harmoniserend effect op de chakra's.

Herbal wrap

Doekrepen geweekt in warme kruiden oplossingen die om je gehele lichaam gewikkeld worden om de spieren te relaxen en onzuiverheden uit te drijven.

Holistic Pulsing

Lichaamsgerichte therapievorm waarin door 'rocking' of schudden, volgens een bepaalde techniek en in een bepaald ritme, wordt ingewerkt op het lichaam. Getracht wordt hiermee bepaalde lichamelijke klachten te verhelpen en emotionele blokkades op te heffen.

Homeopathie

Een door Samuel Hahnemann (1755-1843) ontwikkelde geneeskunst. Hahnemann ging ervan uit dat stoffen die een gezond persoon ziektesymptomen bezorgen, ook aangewend kunnen worden om diezelfde symptomen te bestrijden.

Hooibad

Met name in de bergregio's in de Alpen wordt deze oude techniek van ontspanning en afvalstoffen afdrijven letterlijk en figuurlijk van stal gehaald. Tijdens dit zogenaamde ˜Tiroler Hooibad" lig je op een soort luchtbed dat is gevuld met water. Het lichaam wordt flink ingestopt met vers gesneden geurig gras. Het hooi gaat broeien en brengt op die manier etherische oliën vrij. De geuren werken goed door in de bloedsomloop en zijn ideaal voor spierontspanning in nek en rug.

Hot Stone-therapie

Deze therapie is een relatief nieuwe therapie, waarbij basaltstenen tot 60°C worden verwarmd en op belangrijke drukpunten van het lichaam worden gelegd. De warme stenen worden afgewisseld met koude marmeren stenen. De warme basalt en de koude marmeren stenen stimuleren de bloedsomloop en ontspannen het lichaam.

Huidverjonging

Zie anti-aging

Hydro Colon Therapie

Het reinigen van de dikke darm (colon) door middel van water. Het doel van de behandeling is om giftige afvalstoffen die ontstaan tijdens de stofwisseling te verwijderen. De behandeling wordt binnen één maand drie maal gedaan. Daarna volgt een rusttijd van drie maanden waarin de behandelde persoon een speciaal dieet moet volgen en aan lichaamsbeweging moet doen.

Hydrojet massagebed

Men ligt comfortabel op een (droog) bed en wordt door een reeks van waterstralen onder het bed gemasseerd. Het hydrojet massagebed werkt ontspannend, heeft een kalmerend effect op de spieren en activeert de bloedsomloop.

Hydromassage

Tijdens een hydromassage werken er drie krachten op het lichaam, namelijk warmte, gewichtloosheid en massage. De onderdompeling in warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en verwijdt de bloedvaten, zo ontstaat een betere doorstroming. Daarnaast vermindert het gewicht met 90% (door de waterdruk, andere natuurkundige elementen van lichaam en water, en de "stotende" bubbels) en neemt de druk op gewrichten en spieren ook af, waardoor een gevoel van gewichtloosheid ontstaat. Dit versterkt het gevoel van ontspanning. Heerlijke en intense massages die daarna via zogenaamde jets op uw lichaam terechtkomen, ontspannen de spieren en stimuleren het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers.

Hydro-oase

Een massagebad met gekleurde lichteffecten, aangestuurd door muziek. De sensatie van warmte en licht wordt nog ondersteund door de toepassing van geïntegreerde lichaamspakkingen.

Hydrotherapie

Het toepassen van de geneeskrachtige en ontspannende werking van (zee)water. Deze therapie kan bestaan uit onderwatermassages, straalnevels en minerale baden.

Hypoxi

Naast de figuurcorrigerende werking bevordert Vacu Training de regeneratie van het weefsel. Tijdens de vetverbrandingstraining werkt exact gedoseerde onderdruk in op de huid en vetweefsels van de probleemzones. Het resultaat : gerichte vetreductie, ook bij een ongunstige dispositie. Deze behandeling is voor vetweefsels die nauwelijks weg te krijgen zijn.

I

Imagineering

Ook wel "begeleide fantasie" genoemd. De verbeeldingskracht wordt door middel van concentratie gefocust, waarna datgene gevisualiseerd kan worden wat men wil laten "oproepen". Stress wordt geëlimineerd door ideeën herhaaldelijk te visualiseren totdat deze werkelijkheid worden.

Indiase/Indische hoofdmassage of Champi

Dit is een onderdeel van de Ayurvedische massage. Bij deze massage worden schouders, nek, gezicht en hoofdhuid gemasseerd om zo spanningen te laten verdwijnen. De behandeling wordt afgesloten met een haarmassage met olie. Deze traditionele Indische behandeling helpt lichaam en geest in balans te brengen.

Indonesische massage

Een massagetechniek waarbij lange handbewegingen worden gecombineerd met speciale aromatische oliën om de spieren te ontspannen. De huid wordt tussen duim en vingertoppen afgerold om de bloeddoorstroming te verbeteren en de zenuwuiteinden gevoeliger te maken. Er wordt speciale aandacht besteed aan de drukpunten op handen en voeten.

Infraroodcabine

Zie Laconium.

Inhalatietherapie

Behandeling waarbij je stoom inademt die met medicijnen, natuurlijke kruiden of mineralen is bewerkt. Goed voor de ademhaling en erg fijn bij bijvoorbeeld longproblemen.

Intuitive massage

Massage waarbij de masseur zich laat leiden door de eigen intuïtie.

Iyengar yoga

Yoga waarbij houdingen lang worden aangehouden met als doel kracht, soepelheid en concentratie te ontwikkelen.

J

Japans enzymenbad

Je neemt plaats in een houten kuip die wordt gevuld met vezels (houtschaafsels bijvoorbeeld) en plantaardige enzymen. Door de fermentatie op natuurlijke wijze, warmt de massa op waardoor toxische stoffen uitgezweet worden. Goed voor een dieptereiniging en bevorderlijk voor de bloedsomloop en de stofwisseling.

Jet stream

Waterstralen met hoge druk masseren het lichaam en activeren de bloedsomloop. Elk deel van het lichaam wordt behandeld, te beginnen met de onderkant van de voeten, in stijgende lijn tot de schouders. Het is voor het versoepelen van de gewrichten, verstevigen van de huid, vermageren, behandelen van artrose en cellulitis.

Jetdouche

Een therapeut spuit van een afstand een straal (zee)water (onder druk) naar de te behandelen delen van het lichaam. De spieren worden hierdoor gemasseerd. Met name bij de behandeling van cellulitis kan dit een doeltreffende methode zijn, omdat de kracht van het water de doorbloeding stimuleert en het afvoeren van opgehoopte afvalstoffen bevordert.

K

Karma

Begrip uit de hindoeïstische en boeddhistische filosofie. Wet van oorzaak en gevolg; het principe dat iedere handeling gevolgen heeft voor degene die hem uitvoert.

Kashmir yoga

Yoga die het 'tastgevoel' centraal stelt met als doel contact te leggen met de eigen energie.

Kinesiologie

Zelfhulptherapie voor een verhoogd gevoel van welbehagen. Omvat kinematics, voeding en mentale training.

Kinesitherapie

Behandelingen door middel van bewegingstherapie, massage en fysische therapie. Daarnaast zorgt de kinesist voor preventief advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Deze behandeling is voor sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, een 'verkeerde' beweging, of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Het gevolg is dat u ergens pijn heeft, minder goed kracht kunt uitoefenen of een bepaalde beweging minder goed of helemaal niet kunt maken.

Kinjoy massage lounger

De werking van deze elektronische massagestoel is gebaseerd op de Shiatsu massagetechniek. Het lichaam wordt in de stoel gemasseerd terwijl men naar muziek luistert. Het doel van deze behandelingsvorm is door stimulering van bepaalde punten op het lichaam zogenaamde levensenergie vrij te maken en daardoor een algehele goede gezondheid te bevorderen.

Kirlian fotografie

Genoemd naar de Rus Semyon Kirlian die in 1939 een manier van fotograferen ontdekte waardoor rond objecten en personen een soort 'uitstraling' of levensenergie te zien was. Zie Aura fotografie.

Klankmassage

Bij deze soort klanktherapie worden klankschalen op het lichaam gelegd en aangeslagen. De trillingen gaan over op het lichaam en dragen zo bij tot stressvermindering en diepteontspanning.

Klassieke massage

Klassieke massage is een mix van zowel de kennis van de westerse gezondheidszorg als de oosterse filosofie. Deze massages verlichten de spanning in de spieren. Als de spieren gemasseerd worden, wordt het bloed op die plaats weggeduwd en hierdoor stroomt er nieuw, vers, zuurstofrijk bloed terug in de spieren, waardoor de toestand van de spier verbetert. De langzame, ritmische bewegingen zorgen ervoor dat de spanning vermindert en een gemasseerd persoon zich helemaal ontspant.

Klei / Kaolin

Pakkingen of maskers met een hoog aluminiumgehalte, die de warmte goed vasthouden en de bloedcirculatie stimuleren, waardoor de toegevoegde actieve bestanddelen de huid beter kunnen doordringen.

Kleurentherapie (bio)sauna

Elke kleur heeft een aparte werking op de gesteldheid van de mens. Daarom wordt er in deze sauna rekening gehouden met de werking van een kleur en de personen die daar ontvankelijk voor zijn. Groen wordt toegepast bij bronchitis, ontsteking van gewrichten en zwellingen. Groen ontspant de organen en stimuleert de algehele ontgifting van het lichaam. Groen harmoniseert ons en brengt tevredenheid, rust en ontspanning. Blauw is de kleur van de vrede. Blauw kalmeert en leidt tot diepe ontspanning. Deze kleur helpt tegen hoofdpijn, maagpijn en spierkrampen. Verder heeft blauw een positief effect op alle soorten pijn en werkt harmoniserend op de stofwisseling en de darmactiviteit. Blauw werkt op de voortplantingsorganen, regelt de lichaamstemperatuur, de contractie van de spieren, de banden en het bindweefsel. Geel is de meest heldere kleur, drijft ons naar een nieuwe horizon. Daardoor verdwijnen zware neerdrukkende gevoelens. Geel wordt toegepast bij klierziekten, ziekten van het lymfesysteem en verzwakking van het zenuwstelsel. Deze kleur hoort bij de linker hersenhelft en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en negatieve deeltjes uit het lichaam. Rood doet de polsslag en de ademhaling versnellen. Het is de kleur van de begeerte, de seksuele impuls en de kracht van het individu. Het is de kleur van het hart, de longen en de spieren. Rood werkt waterafdrijvend en versterkt de afweer. Oranje staat voor vriendelijkheid en warmhartigheid. Heeft goede resultaten bij depressie, zwaarmoedigheid, angst, ontevredenheid en pessimisme. De kleur werkt verwarmend en geeft kracht. Violet is de kleur van de emoties en wordt beschouwd als meditatieve kleur. Violet heeft een regulerende werking tussen lichaam en geest. Deze kleur heeft eveneens een goede werking op de milt en het lymfesysteem. Deze kleur hoort bij de rechter hersenhelft. Turquoise werkt goed bij starre en vaste blokkades die men in zijn diepe onderbewustzijn heeft. Meestal ervaart men het gevoel van bevrijding, heel-zijn, geroerd zijn, gelukzaligheid en tevredenheid bij het gebruik van deze kleur.

Kneipp-therapie

Een holistisch systeem, ontwikkeld door de priester Sebastian Kneipp, die verschillende waterbehandelingen zoals douchen, waden en baden combineerde met kruiden, gezonde voeding en oefeningen in de buitenlucht. Bij deze therapiewordt een wandeltocht door een serie greppels met 20 -40 cm koud water en waarin kiezelsteentjes op de bodem liggen gemaakt. De prikkeling van de voetzool door de kiezel en de huidprikkeling door het koude water geven lichaamsbewustzijn. Thuis op blote voeten lopen is eigenlijk al een beetje therapie.

Kneipp-slang

Rubberen slang aan een kraan, bedoeld om het lichaam mee af te koelen.

Koud saunabad

Dit is een koud dompelbad. Het koude saunabad dat volgt na een verblijf in de cabine, zorgt ervoor dat het lichaam continu gestimuleerd wordt. Afwisseling van warm naar koud staat hierbij centraal. In de afkoelfase wordt de verhoogde lichaamstemperatuur door de frisse lucht en het koude water teruggebracht naar de normale waarde. Hart en bloedsomloop worden getraind en de stofwisseling wordt bevorderd. De bloedvaten van de huid verwijden zich en de bloedcirculatie versnelt. Een juiste afkoeling is van groot belang. Het geeft niet alleen een verfrissend gevoel maar het stimuleert ook de werking op het vegetatieve zenuwstelsel en op belangrijke hormoonorganen. Afgestorven huidcellen worden verwijderd waardoor de huid sterker wordt, het maakt de huid elastischer en geeft haar een mooier aanzicht.

Kruidenbad

Bad met warm water, gemengd met een paar druppels essentiële oliën. Het doel is om de zintuigen te prikkelen en om te ontspannen.

Kum Nye

Methode voor ontspanning en verdieping bestaande uit meditatie en zelfmassage, afkomstig uit de Tibetaanse medische en meditatieve traditie.

Kundalini

Volgens oude Indiase opvattingen een krachtige 'energielading' aan de basis van de wervelkolom.

L

Lachmeditatie of lachtherapie of lach yoga

Methode om te lachen 'zonder reden' die bevrijdend en genezend kan werken.

Laconium

Ook wel infraroodcabine genoemd. Met de diepreinigende werking van de infraroodstraling wordt de huid bevrijd van opgehoopt vuil en dode huidcellen. Bovendien hebben de warme stralen een weldadig effect op spier- en gewrichtsklachten. De Laconium onderscheidt zich op een aantal vlakken van de Finse sauna: Infrarood sauna of Laconium

Lava steen massage

Uw lichaam wordt eerst ingestreken met warme olie en daarna gemasseerd met lavastenen die diep inwerken op de spieren. Nadien worden de stenen op de energiepunten gelegd waardoor het energetisch evenwicht wordt hersteld. Ideaal bij rugpijn en arthrose.

Lichaamspeeling

Een massage met een korrelige crème waarmee oude huidcellen worden verwijderd. De huid wordt hierdoor schoongemaakt en de vernieuwing van de huid wordt gestimuleerd. De crème bevat fijnkorrelige materialen zoals zouten, gemalen vruchtenpitten of fijn zand.

Lichttherapie

Toepassing van gefilterde UV-straling voor de behandeling van de huid en stoornissen in de stofwisseling. Het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Licht wordt ook gebruikt bij de behandeling van depressiestoornissen.

Liquid sound

Een combinatie van balneotherapie/chromotherapie (kleurentherapie) en rustgevende muziek. Het lichaam drijft in geconcentreerd zoutwater. Het stressverminderende effect wordt ondersteund door gekleurde lichtpulsen en sfeermuziek. Sauna Infrarood Warmte-overdracht Convectiewarmte (indirect) Stralingswarmte (direct) Temperatuur 70-100°C 50-60°C Luchtvochtigheid 10-20% >45% Gebruik 10-15 minuten opwarmen, daarna afkoelen 20-30 minuten opwarmen, afkoelingsfase niet nodig

Loofah

De loofah-spons of zeep, een krachtige scrubvezel die wordt gemaakt van een pompoenachtige vrucht, wordt gebruikt bij peeling-massage.

Löyly

Het gooien van water op gloeiend hete stenen, waardoor een enorme stoomstoot vrijkomt. Hoe beter de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad op elkaar afgestemd zijn hoe beter het totale effect van de löyly is.

Lulur

Lulur (Javaans voor huidbescherming) is een traditionele Indonesische lichaamsbehandeling uit Java met aromamassage, peeling met kruiden en specerijen, yoghurtpakkingen en baden met bloemblaadjes, een gewaarwording van sensuele energie. Je voelt de oplevende frisheid om de circulatie te stimuleren, deze massage verbeterd het immuun systeen, het contrasteert oxidatie, giftstoffen en overtolig vocht verwijderd. De lulur massage is een heerlijke intensieve massage therapie . Een ware opkikker voor je huid. Het was een traditioneel gedeelte van de verlovingsceremonie. Deze behandeling is eigenlijk een peeling en "polish exercise". Een pasta van Sandalhout, turmeric, nootmuskaat, rijst en andere aromatische houtsoorten worden geprepareerd, gesmeerd over het lichaam voor peeling doeleinden en gelaten tot drogen. De droge pasta wordt dan voorzichtig van het lichaam gewreven. Dit proces polijst en peelt de huid. Na een hete douche,wordt een yoghurtmix over het hele lichaam gesmeerd om de huid te herstellen en te balanceren. De Lulur eindigt altijd met een warme bloemen aromatisch bad.

Lymfedrainage

Vocht kan zich ophopen in weefsel in het hele lichaam, maar met name in de benen. Deze massagetechniek is ervoor ontworpen om deze concentraties van vocht en gifstoffen onder de huid af te voeren. Het is een therapeutische massage die gebruikmaakt van afwisselend langzame, pompende en zachtere bewegingen met de hand om vochtophopingen en gif- en afvalstoffen af te voeren. Lymfedrainage werkt ontspannend en kan een ontgiftende en weerstandverhogende werking hebben.

M

Macrobiotiek

Japanse voedingsleer gericht op het in evenwicht houden van de basiskrachten yin en yang. Macrobiotiek is een levenswijze volgens de 7 wetten van de natuur. Uitgangspunt is dat het intuïtieve gezonde verstand weet heeft van deze wetten, deze zijn dus al als zodanig sinds het begin van de mensheid door de meeste mensen onbewust in praktijk gebracht. Een macrobioot is iemand die zich inspant opdat elke handeling en elke gedachte zou overeenstemmen met de Orde van het Universum. Het woord Macrobiotiek komt uit het Grieks, macros betekent groot en bio betekent leven. Groot leven kan gezien worden als een leven in gezondheid en geluk. Dit is weten wat je nodig hebt en de kennis dat als je in contact staat met de natuur (of zoals religieuzen het noemen: God) je hiervoor niets hoeft te doen. Door deze gezondheid bezit de macrobioot de helderheid om zijn levensdoel te bereiken. Macrobiotiek is de levenskunst waarin mensen bewust worden dat ze zelf verantwoordelijkheid hebben om hun leven vorm te geven. Hiervoor zal de macrobioot kennis moeten hebben van zichzelf. Ieder mens is uniek, dus ieder mens zal zelf op zoektocht moeten gaan. Non credo, geen dogma's en niets zomaar aannemen zijn kenmerkend voor de macrobioot. De wetten van de natuur zijn geformuleerd door Georges Ohsawa, een macrobioot zal dus ook deze kritisch bekijken en niet zomaar aannemen. De mens wordt gevormd door zijn oorsprong en door zijn conditie. Interessant is om op te merken dat alles verandert en dat er geen twee dingen zijn die identiek zijn. De macrobioot probeert deze steeds veranderende energie (de natuur) te herkennen. Door oorzaak en gevolg te bestuderen kunnen zelfs grote gevolgen (bijvoorbeeld dodelijke ziekten) omgekeerd worden door de oorzaak aan te pakken. Dit alles door het spel van het leven mee te spelen en hierin te groeien door (zelf)reflectie.

Magneettherapie of Magneet Resonantie therapie

De toepassing van elektromagnetische velden om uiteenlopende aandoeningen te behandelen, zoals problemen met de bloedsomloop, bepaalde vormen van artritis, chronische pijn, slaapstoornissen en stress. MRS is een herontdekte therapie op het gebied van de energetische geneeskunde. De behandeling en genezing van vele ziekten met magnetische energie en geheel zonder medicijnen is niet nieuw. Het is al langer bekend dat het aardmagnetisme een heilzame werking heeft op ons lichaam. Het is zelfs zo dat we zonder aardmagnetisme niet kunnen leven. Al voordat de verwante acupunctuurmethode bekend was, werden geneeskundige krachten ontleend aan magnetisme. Jarenlang wetenschappelijk en technisch onderzoek hebben geleid tot de Magneetveld Resonantie Therapie, een therapie met verbluffende resultaten voor vele klachten en ziekten, maar vooral voor ziekten die door het ouder worden ontstaan. Over de werking van Magneet Resonantie Therapie is veel wetenschappelijke literatuur met resultaten van zgn. "dubbel blind" studies bekend. Ons lichaam is gezond als onze lichaamscellen, het kleinste organisme, ieder gezond zijn en individueel goed functioneren. Dit is de basis van gezondheid en gezond zijn. Ons lichaam bestaat uit 70 miljard lichaamcellen. Elke cel heeft voeding en zuurstof nodig. Door de verbranding daarvan ontstaat afval die de cel moet afscheiden. De celfunctie kan verstoord worden door invloeden van buitenaf zoals milieubelasting en elektrische storing van om ons heen staande apparaten. Deze verstoring kan blijvend zijn en uiteindelijk resulteren in ziek worden. Als cellen niet goed werken wordt het proces van voedingopname en het afstoten van afval nadelig beïnvloed.

Magnetiseren

Genezingsmethode waarbij men ervan uitgaat dat het dierlijk of menselijk magnetisme van de één, een gezond makende invloed heeft op de ziekte of aandoening van de ander. De magnetiseur strijkt meestal met zijn hand boven (niet op) het zieke lichaamsdeel van zijn patiënt. Magnetiseren is dus door middel van je handen een polariteitenergie overbrengen op een persoon waarbij deze energie verstoord is. Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld vast zittende schouders, nekwervels enz. maar ook spanningen op maag en /of keel en nog veel meer lichamelijke klachten. Ieders lichaam bevat positieve en negatieve geladen energie. Wanneer deze verstoord zijn leidt dit tot lichamelijke en psychische klachten tot zelfs de meest ernstige ziektes toe.

Makko Ho

Deze aan Shiatsu verwante techniek beïnvloedt de stroom van de Qienergie. Omvat zes oefeningprocedures die moeten worden uitgevoerd terwijl er veel aandacht aan de ademhaling wordt besteed.

Mandala's

Concentrische figuren gebruikt bij meditatie. De meditatie is hier het inkleuren van mandala's. Het inkleuren van een mandala zou rustgevend en inspirerend moeten werken.

Mandara massage

Een combinatie van vijf verschillende massagetechnieken (Shiatsu, Thai, Lomi Lomi, Zweedse en Balinese massage), synchroon uitgevoerd door twee therapeuten. Samen combineren ze de verschillende vormen van massage tot een bijzonder aangename en ontspannende behandeling. Lomi Lomi is een Hawaiaanse massage techniek.

Mantra's

Woorden of korte zinnetjes die telkens herhaald worden bij meditatie, afkomstig uit Indiase traditie.

Manuele geneeswijze

Therapievorm om gewrichtsfuncties te onderzoeken en stoornissen te behandelen, waarbij de wervelkolom centraal staat. Dit is de behandeling van het bewegingsapparaat in de strikte zin van het woord. Het mobiliseren en manipuleren van gewrichten die niet goed functioneren, door middel van bepaalde handgrepen ten einde blokkeringen in de gewrichten op te heffen.

Marine Prelude

Deze behandeling bestaat uit een pakking met zeemodder en zeezout, gevolgd door een massage met specifieke essentiële oliën. Dit heeft een stimulerend en revitaliserend effect en maakt de huid zacht, vrij van gifstoffen en kalm.

Massage

Het woord werd voor het eerst gebruikt door Lepage (1813) en is waarschijnlijk afkomstig van het Arabische 'mass', hetgeen drukken betekent. Dit woord is aangevuld met de franse uitgang 'age', wat kneden betekent of van het hebreeuwse "machesch" wat betasten betekent. De moderne massage is ontstaan uit de denkbeelden over de medische massage aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw.

Mayan Temescal

De temescal is een van wilgentakken gebouwde hut die wordt bedekt met dekens. Stenen werden door middel van een vuur verhit en in de hut overgoten met water. In de Maya (indianen stam uit Mexico uit de oudheid) periode werd de zweethut voornamelijk gebruikt door vrouwen na het baren van hun kinderen of door zieke personen, om de ziekte uit hun lichaam te verdrijven. Tegenwoordig zijn deze "hutten" meestal gemaakt van gesteente.

Medische massage

Massage gericht op het verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten.

Meditatie

Concentratie op een "hoger bewustzijn" en reflectie. Verkenning van de inwendige ik wordt gestimuleerd. Nuttig bij stressvermindering en het overwinnen van psychologische crises.

Mentale training

Een variatie van opties is verkrijgbaar om je te helpen bij het verbeteren van je mentale fitness, inclusief boeken, steun groepen, relaxation therapie, meditatie, praten en gedragstherapie.

Meridianen

Meridianen zijn duizenden jaren geleden ontdekt door de oosterse geneeskundigen en worden uitgelegd als symmetrische energetische banen die de acupunctuurpunten en organen verbinden. Via de meridianen en acupunctuurpunten wordt gecommuniceerd tussen verschillende delen van het lichaam. Het zijn dus energiestromen in het lichaam, die verstoord kunnen raken, wat allerlei aandoeningen tot gevolg kan hebben. Om dit te verhelpen of genezen is acupunctuur een optie.

Metamorfosetechniek

De eenvoudige, subtiele aanraking van de spinale reflex op voeten, handen en hoofd. Hierdoor gaat de eigen energie beter stromen en kunnen emoties worden ontladen. Tegen onrust, angsten, slaapproblemen, sociale/emotionele klachten enz. De metamorfosetechniek is niet geschikt voor het behandelen van een specifieke aandoening, maar kan wel veranderingen in uw geestelijk en lichamelijk welzijn bewerkstelligen. Hij vergroot de zelfhelende eigenschappen van het lichaam door het opheffen van blokkades in de energiestroom (in het lichaam), die veranderingen kunnen verhinderen.

Minerale baden

De minerale baden bestaan uit individuele badkuipen. Gedurende dit bad kun je genieten van een diep verzachtend en rustgevende bad of een natuurlijk mineraal water met koolzuur verhit tot lichaamstemperatuur (36°C-38°C). Dit water creëert een gevoel van warmte en ontspannenheid die continueert na het nemen van dit bad wanneer in warme lakens bent ingewikkeld en even voor een poos rust. Minerale baden kunnen ook in de openlucht aanwezig zijn, vooral bij natuurlijke bronnen.

Modderbad / modderpakking

Thermale modderpakkingen of modderbaden op basis van fijnkorrelige, natuurlijke afzettingen uit zee bieden een aangename warmte. Dankzij het hoge gehalte aan waardevolle voedingsstoffen en mineralen wordt de huid voorzien van waardevolle substanties.

Modelage

Een crème met voedende concentraten wordt in de huid gemasseerd en er wordt een dik gipsmasker aangebracht op het lichaamsdeel. Wanneer het gips opdroogt, neemt de huidtemperatuur onder het gips toe. De poriën openen zich en kunnen de werkzame bestanddelen in de crème goed opnemen.

Moxa

Kruid dat in de acupunctuur wordt gebruikt om een genezende warmteprikkeling te bewerkstelligen. Soms wordt brandende moxa op de punt van de acupunctuurnaald gezet, en soms direct op het lichaam.

Moxibustie of moxibution

Moxibustion is een techniek uit de acupunctuur waarbij het Chinese kruid moxa wordt gebruikt om op een acupunctuurpunt hitte te genereren. Tegelijk met het zetten van naalden brandt de acupuncturist bolletjes of stokjes moxa boven het punt dat hij wil behandelen. Dit kruid verbrandt langzaam bij aansteking, wordt zeer heet en geeft een aangename en weldadige infrarode uitstraling. Moxibustion stimuleert de Qi-energie (levenskracht) en kan helpen bij chronische pijnen, gebrek aan energie en slapeloosheid.

Muziektherapie

De behandeling van aanpassingsproblemen en psycho-vegetatieve problemen met behulp van speciaal hiervoor geselecteerde muziek. Deze therapie bevordert aanpassing en ontspanning en wordt toegepast in het kader van psychotherapie.

Myolifting

Conditionering van bepaalde spiergroepen om spierdefinitie en zwakke plekken te versterken. Het is een pijnloze, ontspannende, antistress behandeling gebaseerd op conditionerende microstimulaties. Deze stimulaties laten de cellen toe tot regenereren door het activeren van microcirculatie en cel metabolisme. De huid lijkt meteen lichter, gezonder en strak met lange termijn resultaten. Het gezicht ziet er ook netjes hervormd uit, minder gerimpeld, de oogleden strakker, de poriën minder vergroot en de wallen onder de ogen verminderd.

Mayr Kuur

Wat is een Mayr-kuur?

De Oostenrijkse arts en onderzoeker, dr. Franz Xaver Mayr (1875-1965), was de eerste arts die de relatie tussen ziekte en problemen met onze spijsvertering herkende. Dokter Franz Xaver Mayr begreep dat de darmen hét centrale orgaan voor gezondheid en vitaliteit zijn. Met zo'n 400 m2 oppervlakte zijn onze darmen het grootste orgaan van ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen.

Dokter Mayr was een ware pionier in die tijd door preventieve geneeskunde vanuit een holistische inslag op de kaart te zetten. Hij introduceerde het concept van diëtiek en vasten en ontwikkelde een medisch concept voor langdurige gezondheidszorg: diagnose en therapie volgens de Dr FX Mayr-methode. 

Een regelmatige vastenperiode of een intensieve reiniging van het lichaam is een ideale manier om gezond en fit te blijven, meent dokter Mayr. Hij ontwikkelde een uitgebreid kuurprogramma. Enerzijds voor preventieve doeleinden, anderzijds voor het wegnemen van klachten in ons spijsverteringstelsel. In het dieet van Mayr worden vet-, eiwit- en koolhydraatophopingen aangepakt. Ook worden gifstoffen afgevoerd via klysma's. Een Mayrkuur is gebaseerd op drie basisprincipes die allemaal met een S beginnen: Safety (veiligheid - bescherming van de darmen), Sanitation (ontgifting van de darmen) en Scholing (met instructies en adviezen over gezondheid en vitaliteit in het dagelijkse leven.

Zijn theorieën zijn inmiddels wetenschappelijk getest en bewezen. Het werk van dokter Mayr leeft voort in de internationale vereniging van Mayr-artsen. Meer dan 1000 artsen in heel Europa maken gebruik van zijn Mayr-methode in ziekenhuizen, privépraktijken en kuuroorden. 

N

Natatio

Romeins voor niet overdekt zwembad.

Natuurlijke oliën

Natuurlijke oliën van planten en gemaakt van de zaden of van het vruchtvlees. Worden in zuivere vorm of samen met aromatische stoffen gebruikt voor huidverzorging of massage.

O

Odarium

Odarium is een stoombad van 48 C met een relatieve 100% luchtvochtigheid. Deze is dus lager dan de Saunacabine van 90 C met een relatieve 15%luchtvochtigheid, lager dan de Laconium 60C met een relatieve 40% luchtvochtigheid en de Caldarium 55 C met een relatieve 60% luchtvochtigheid. Verder is het Odarium ook lager dan het Bubbelbad/kruidenbad van 38 C met een relatieve 100% luchtvochtigheid.

Oceanic Aqua Balancing

Meditatieve vorm van watermassage voor de behandeling van mentale en fysieke stress.

Onderwatermassage

Een behandeling waarbij een warmwater massage zorgt voor een rustgevend gevoel, een gestimuleerde bloedsomloop en ontspanning van de spieren. In tegenstelling tot de Hydromassage die niet alleen in een bad hoeft te gebeuren, maar ook in een douchecel kan door jetmassages (hydrojets en jetdouchen), is het onderwatermassage alleen in een bad. Een bubbelbad is een vorm van onderwatermassage.

Onderwaterdouche

Een krachtige waterstraal wordt gericht op beschadigde of gespannen spiergroepen om een masserend of ontspannend effect te bereiken.

Onsen

In Japan kent men vele plaatsen met heetwaterbronnen, waar omheen een bad is gebouwd. Deze baden noemt men "onsen". Aangezien Japan een vulkanisch actief eiland is, wordt het water op natuurlijke wijze, namelijk door de vulkanische activiteiten, verwarmd. In het hete water, dat warmer dan 25°C dient te zijn, zijn allerlei mineralen opgelost die een geneeskrachtige werking hebben. Naast de geneeskrachtige werking wordt het baden in onsen voornamelijk gezien als een ontspannende activiteit.

Osmanisch Badhuis

Badhuis met verwarmde muren en banken.

Oxygen sauna

Volgens professionals is zuurstof een belangrijke manier veroudering te bestrijden. Met het verstrijken van de jaren krijgt iedereen een dalende opname van zuurstof in het bloed. Ongetwijfeld kan worden aangenomen dat het inademen van lucht met een verlaagd zuurstofgehalte een gunstige invloed heeft. In de zuurstof sauna is de atmosfeer kunstmatig verrijkt met bijna 100% zuivere zuurstof.

P

Paalsauna

In een grote aangelegde vijver staat een sauna op vier grote palen. Met een houten trap wordt deze zogenoemde paalsauna bereikt. Door een transparant gedeelte in de vloer kan men de flora en fauna in de vijver bekijken.

Pakking

Het bedekken van lichaamsdelen met een substantie op basis van algen, zeewier, modder of moor (veen afkomstig uit de Alpen). Deze voedt, zuivert en ontspant het lichaam en verzacht de huid. Daarnaast kan de pakking ontgiftend werken en pijnverlichtend zijn bij reumatische aandoeningen.

Panoramasauna

Sauna met uitzicht op een binnen- of buitentuin.

Pantai Luar

Deze behandelingsmethode is een oude traditionele Oost-Aziatische massagetechniek waarbij het lichaam eerst wordt ingewreven met warme oliën en vervolgens met een op 120°C verwarmde massagestempel (luar) snel wordt gemasseerd. Dit stimuleert de celvernieuwing van de huid.

Parafango

Parafango is vulkanische modder vermengd met thermaal water. Deze modder wordt gebruikt voor pakkingen of baden. Het stimuleert de doorbloeding, maakt de spieren soepel en werkt ontgiftend en verlichtend bij gewrichtsaandoeningen of reumatische pijn.

Paraffine behandeling

Warme paraffine wax wordt op het lichaam gegoten en/of gesmeerd om hitte te behouden en vuil uit te drijven. Het ontspant de spieren intens en maakt het lichaam gehydrateerd en zacht.

Peeling

Bij een peeling worden crèmes op de huid aangebracht die huidonzuiverheden verwijderen en daarna zacht worden afgewreven.

Peeling & modderpakking

Combinatie van een lichaamspeeling met een modderpakking voor een diep reinigend effect. Naverzorging met hydraterende melk.

Pilates-methode

Oefeningen met en zonder apparaten, gebaseerd op acht basisprincipes. Het doel is flexibiliteit en kracht te verbeteren en een balans in het lichaam te creëren. Omvat uitgebreide regulering van de lichaamsfuncties en leidt tot fysieke en mentale ontspanning.

Polariteitsmassage

Methode waarbij door middel van fysieke aanrakingen het verstoorde evenwicht tussen twee plaatsen van het lichaam hersteld wordt.

PowerPlate

Genereert trillingen die als energie worden overgedragen op ons lichaam. Het vet wordt omgezet in spieren, het lichaam wordt strakker en steviger en je krijgt een mooiere lijn. Door de toename van spiermassa verbruikt het lichaam ook meer calorieën waardoor je ook op langere termijn kilo's verliest. Cellulitis verdwijnt door de stevige massage. Om snel te werken aan het figuur en spieropbouw.

PowerWrap

De Power Wrap helpt doelgericht afvallen op probleemgebieden zoals bovenbenen, buik, billen en bovenarmen, zonder zware training maar met snel zichtbare resultaten. De gecombineerde methode vervangt in feite in 35 minuten drie behandelingen tegelijk: een fitness training van anderhalf uur, 30 minuten mechanische lymfedrainage en een anti-cellulitis behandeling van een uur. Het is voor anti-cellulitis, vetverbranding, versteviging en ontgifting.

Power Nap

Enkele minuten slaap voor snel herstel en een onmiddellijke energiestoot. Wordt bij sommige bedrijven in de pauzes toegepast.

Power Yoga

Een combinatie van traditionele yoga met dynamische oefeningen. Alle spieren worden belast, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de ontspanning wordt bevorderd.

Pressotherapie

Een elektronisch gestuurde luchtdrukmassage en lymfedrainage waarbij een manchet (plastic omhulsel) om de benen geplaatst wordt. De manchetten worden opgepompt met lucht om zo nog meer druk te kunnen geven. Deze behandeling wordt vooral gebruikt bij afslank- en anti-cellulitisprogramma's.

Psychosynthese

Vorm van psychotherapie die het ego met het 'hogere zelf' probeert te integreren. Pshychosynthese werd ontwikkeld door de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli. Hij ontwikkelde een methode waarbij alle aspecten van het menszijn aan bod kunnen komen. Zo is er ruimte om de verschillende stemmen in ons, die wij subpersonen noemen, te leren kennen en te leren hoe niet de stemmen maar wijzelf weer ons leven kunnen bepalen. Verder is er aandacht voor de boodschappen van het lichaam, onze gevoelens en gedachten, maar ook voor die ervaringen die wij transpersoonlijk noemen. Er wordt gekeken naar de kwaliteiten die er in de verschillende ervaringen zitten en hoe ze ons leven kunnen verrijken in plaats van ons te beperken. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van gesprekken, maar ook van non-verbale technieken zoals, tekenen, schrijven, lichaamswerk, geleide fantasieoefeningen, enzovoorts. Tijdens een sessie gaat men in op hetgeen de cliënte inbrengt, en wordt per persoon bekeken en per sessie welke ingang op dat moment het beste aansluit. De duur van zo een sessie bedraagt 1 uur.

Q

Qi Gong

From qi (energy) and gong (the achievement that comes from practice), a group of Chinese self-healing exercises. They combine simple movement, breathing, and mental imagery to relax and strengthen the body and the mind.

Qi-massage

Volgens de Aziatische geneeskundige leer stroomt de energie door het lichaam langs bepaalde routes (meridianen). Door deze meridianen te stimuleren, kan een harmonieuze balans worden hersteld en een diepe ontspanning worden gerealiseerd.

QMS/Oxygenation

Met behulp van een speciaal QMS/zuurstof-apparaat worden werkstoffen op de huid aangebracht. Deze werkstoffen kunnen afhankelijk van uw huidtype o.a. een vochtregulerende, voedende of liftende werking hebben. De zuurstof uit het apparaat zorgt ervoor dat de werkstoffen beter door de huid worden opgenomen. Deze behandeling is goed voor allerlei huidtypen en huidproblemen, waaronder acné.

R

Rasulbad

In deze ruimte kan men een badritueel ondergaan. Het is een Oosterse verzorgingsceremonie waarbij verschillende soorten modder op het lichaam worden aangebracht. afgespoeld.. Bij dit ritueel wordt er gebruik gemaakt van heilzame klei/Dode-zee modder (rijk aan mineralen). De modder heeft een ontgiftende werking en wordt na een half uur in het stoombad. Doordat hetb hele lichaam hiermee wordt ingesmeerd en door invloed van de aangename warmte/stoom in de Rasul ruimte worden de werkzame stoffen en mineralen soepel in de huid opgenomen. Resultaat: een intensief schone en zijdezachte huid.

Rebalancing

Systeem van massage, ademtechnieken en lichaamsoefeningen om spanningen en verkrampingen op te heffen.

Rebirthing

Rebirthing is een techniek van ononderbroken ademhaling, die kan helpen bij het opheffen van fysieke, emotionele en mentale blokkades. Een ervaren therapeut is hierbij absoluut onontbeerlijk!

Reflexzone-therapie

In deze therapievorm gaat men ervan uit dat van elk orgaan of spiergebied een projectieveld aanwezig is op de huid en de slijmvliezen. Voor het stellen van een diagnose of de behandeling van bepaalde ziektes zou het volstaan deze velden te bewerken. De bekendste reflexzonetherapie is de voetzool-massage.

Regendouche

Relaxerende en tegelijk tonifiërende behandeling, die zeer doeltreffend is bij sommige huidkwalen. Een regendouche activeert de bloedsomloop en met name de bloedvaten aan het huidoppervlak.

Reiki

Een Japanse geneeswijze waarbij via concentratie, handbewegingen en handopleggingen de "universele levensenergie" doorgeven wordt. Deze energie stroomt door de handen van de behandelaar door naar de te behandelen persoon. Blokkades worden opgeheven en de energie wordt gestimuleerd. Na het ontvangen van reiki (de universele levensenergie) kan een verbetering van de gezondheid en een gevoel van welzijn optreden, zowel lichamelijk, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Rejuvenation

Behouden of herwinnen van jeugdige structuren door fysieke en mentale training. Relaxing, Actief en doelbewust gestimuleerde ontspanning. Bepaalde technieken, vaak afkomstig uit Azië, brengen aantoonbaar harmonie voor alle zintuigen.Rejuvenation Behouden of herwinnen van jeugdige structuren door fysieke en mentale training. RelaxingActief en doelbewust gestimuleerde ontspanning. Bepaalde technieken, vaak afkomstig uit Azië, brengen aantoonbaar harmonie voor alle zintuigen.

Relaxatietherapie

Wordt toegepast bij gevallen van hyperventilatie, angstaanvallen en hevige stress, maar ook voor mensen die moeite hebben om te kunnen ontspannen. Relaxatietherapie Cranio-sacrale. Mensen die in het dagelijks leven onder hoge spanning staan kunnen veel baat hebben bij craniosacrale relaxatietherapie. Bij deze vorm van ontspanningstherapie wordt gewerkt met het cranium (de schedel) en het sacrum (het heiligbeen) en een aantal plekken daartussen. De therapie bestaat uit een subtiele manipulatie en losmaking van weefsel, spieren en botten, in een verstilde aanraking zonder wrijving of beweging. Hierbij wordt gewerkt met het eigen interne ritme van het lichaam van de client. Een enkele sessie van 50 minuten kan al een grote mate van rust geven. Over het algemeen is het echter aan te bevelen een serie van vijf sessies af te spreken, die eens per week plaatsvinden. De client hoeft zich niet te ontkleden; de cranio-sacrale therapie wordt door de kleding heen gegeven.

Relaxatietherapie Shiatsu

Zie Shiatsu

Rooksauna

Zie Savusauna

Rozenkwarts

Rozenkwarts werd al in de oudheid vereerd als steen der liefde en steen van het hart. Deze steen heeft tevens sterk helende eigenschappen en zorgt voor harmonie, innerlijke rust en bevordert een diepe, rustige slaap. Ook heeft de steen een zuiverende werking.

Rug & Nek massage

Massage van de rug en nek. Het kan manueel of elektrisch (met een apparaat glijdend over de plekken of met spons vochtnapjes.

Rugverzorging

Om te relaxen: Een rugpeeling, nadien een massage van de rug met warme olie en een pakking. Voor de acné: Rugpeeling met vapo om comedonen te verwijderen gevolgd door een zuiverend masker.

Reflexologie

Op de handen en voeten bevindt zich een groot aantal reflexpunten, die overeen stemmen met de organen van het lichaam. Met de duimen wordt op het reflexzone gebied een lichte druk uitgeoefend, waarbij de duim wel op de plaats blijft, maar draaiende bewegingen maakt. Tijdens en na de reflexologie wordt de doorbloeding en het algeheel functioneren van één of meerdere organen verbetert en worden spanningen binnen bepaalde gebieden verminderd. Heilzaam bij o.a. stress, psychische problemen en spijsverteringsstoornissen.

S

Sabbia Med

De Sabbia Med is een oosters ingerichte kamer waarin op een bodem van verwarmd zand gelegen wordt. Ondertussen wordt er een zonnedag gestimuleerd (van zonsopkomst tot zonsondergang) waarbij al de zintuigen worden geprikkeld door middel van licht- en aromatherapie in combinatie met warmte en muziek. Een totale ontspanning van lichaam en geest wordt ervaren.

Saline

Een saline is een bouwwerk van sleedoorntakken waar solewater (onverdund mineraalwater) door een circulatiesysteem heen sijpelt. Hierdoor ontstaat een prikkelende zilte nevel. Inademing van de nevel van solewater zorgt voor een positieve invloed op de geest. Een sterkere weerstand tegen onder andere verkoudheid, griep, hoofdpijn, stress, luchtwegenproblemen, slapeloosheid en diverse allergieën wordt hiervan verkregen. Daarnaast heeft het heilzame solewater een reinigende werking op je huid. De vertakkingen aan de uiteinden van de sleedoorntakken zorgen voor de nevel, doordat de waterdruppels hierop uiteenspatten.

Salt Glow

Ruw (zee)zout, vaak gecombineerd met aromatische oliën, wordt op het lichaam gewreven om te af te exfolieren en circulatie te stimuleren.

Sanarium

Collectieve term voor de "healing-sector". Wordt ook gebruikt voor de lagetemperatuursauna (40-50°C), waarin essentiële oliën zoals eucalyptus worden toegepast om de luchtwegen te kalmeren en te ontspannen.

Sauna

Een sauna is een ruimte, waarin de temperatuur verhoogd wordt, zodat het lichaam begint te zweten (een zweetbad). Bekend is dat de sauna al werd gebruikt door de antieke Indiërs, de Scythen en in de antieke Griekse cultuur. In de Middeleeuwen was de sauna in heel Europa verspreid en werd als de belangrijkste mogelijkheid om je te reinigen gezien. In de meeste landen is de sauna daarna in onbruik geraakt. In Europa is in Finland de saunacultuur het beste behouden gebleven en verder ontwikkeld.

Savusauna

Dit type sauna werd gemaakt van boomstammen die men in een rechthoek tegen elkaar aanzette. In het begin duurde het twee tot vijf uur om deze sauna op te warmen, maar later kwamen er geavanceerdere ovens, die het opwarmproces versnelden. Hierdoor wordt deze houtgestookte sauna beschouwd als de grondlegger van vrijwel alle sauna's. Als de stenen in de kachel worden verwarmd cirkelt de rook van het brandende hout door de ruimte. De rook verdwijnt uiteindelijk via een gat in het dak of via de deur die op een kier wordt gezet. De rook maakt de ruimte zwart waardoor het noodzakelijk is dat de grond en de banken worden gewassen voordat men erop gaat zitten. De rook laat een prettige aroma achter.

Schrothkuur

Het is een behandeling die helpt bij ontgifting en het reguleren van de stofwisseling, bestaande uit een bijzonder selectief dieet, vloeibaar voedselbehandeling en warme, vochtige pakkingen. Bij deze kuur wordt het lichaam ontslakt door de wisseling van dagen waarop men drinkt en dagen waarop men niet drinkt. Hierbij wordt op basis van vet-, proteïne- en zoutarme voeding de doorbloeding geactiveerd.

Scrub

Mechanische peeling met fijnkorrelige materialen zoals zouten, gemalen vruchtenpitten of fijn zand.

Sensophorium

Aangename geluiden, kleuren en aroma's beïnvloeden alle zintuigen om een gevoel van harmonie te bewerkstelligen.

Sentoo

De Sentoo begon als gratis badhuis voor mensen uit de grote gemeenschappen. Tot de jaren zeventig van de achtste eeuw waren openbare baden een belangrijk onderdeel van het Japanse leven. In het Edo tijdperk (1603-1867) werden meer dan een miljoen mensen die in de stad Edo woonden (nu Tokyo) voorzien van douche en bad faciliteiten. Ongeveer 600 openbare badhuizen werden gebruikt voor sociale bijeenkomsten en het verschonen van het lichaam. Daarna kregen de meeste huishoudens eigen badruimtes. De moderne Sentoo's  hebben aparte faciliteiten voor mannen en vrouwen.

Serail bath

Dit is het gedeelte van een revitalizing ceremonie. Partners kun elkaar zelf insmeren met modder. Een aangenaam warmte van ongeveer 45° C droogt het modder en het effect kan zich tot diep in uw huid verspreiden. Het lichaam ontgiftigd zichzelf. Na 10 minuten, stroomt er een warme stoom van zachte kruiden geuren in de kamer. De modder op het lichaam smelt weer en het word wordt weggewassen. Het geheim ligt in de verschillende combinaties van de elementen water, vuur, aarde en aromatische lucht. De huid wordt diep gereinigd en kan weer ademen, gereed voor verdere procedures. Een massage is hierna geadviseerd.

Shiatsu

De naam Shiatsu is in Japan ontstaan en betekent letterlijk 'druk' met de vingers. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. Meestal wordt de druk met de duim gegeven, maar het kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden. Door de druk die de masseur geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; "de meridianen".

SPA

Sanus Per Aquam of Sanitas Per Aquam (gezondheid door water). Wellness-faciliteit met een geïntegreerde aanpak van gezondheid, schoonheid en ontspanning.

Spectrochroomtherapie

Toepassing van gefilterde UV-straling voor de behandeling van stoornissen in huid en stofwisseling. Het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Licht kan ook worden gebruikt bij de behandeling van depressieve problemen.

Sportmasage

Dieptemassage voor spieren die vermoeid zijn door sportbeoefening.

Steentherapie

Gebruik van edelstenen, die door hun eigenschappen en kleur de energiestromen door het lichaam kunnen beïnvloeden. Zie ook Edelstenen therapie en kristallen therapie.

Stoombad

In een waterdichte ruimte wordt periodiek hete stoom gepompt om de huid en de luchtwegen te bevochtigen. De extreem hoge vochtigheid leidt ertoe dat een temperatuur van slechts 60°C als extreem heet wordt ervaren.

Stoomgrot

In een cocon van warme, fijne mist, eventueel verrijkt met essentiële substanties, word en de huid en de luchtwegen verfrist en gevitaliseerd. Bovendien wordt de elementaire stofwisseling gestimuleerd.

Styling Capsule

Dit is een capsule waarin er gelegen wordt en een combinatie van 5 therapieën ondergaan wordt. De therapieën die toegepast worden bij deze behandeling zijn infrarood therapie, kleurentherapie, vibratietherapie, aromatherapie en muziektherapie. Infrarood therapie zorgt voor afbraak van water en vet. Bij regelmatig gebruik kan men tot 2400 Kcal verbranden in één week. Kleurentherapie is nuttig bij depressies en ondersteunt slaapritme. Vibratiemassage is ideaal bij spierpijn, artrose en artritis. Bij aromatherapie zorgen essentiële oliën voor een totale ontspanning. En als laatste muziektherapie, waarbij rustgevend muziek voor rust en ontspanning afgespeeld wordt. Deze therapieën combinatie in de capsule is voor Anticellulitis, het is tevens ontgiftend en ontslakkend. Verder is het voor lymfecirculatie, stofwisseling, en behandeling tegen reuma en psoriasis.

T

Tae-Bo

Programma met oefeningen voor zelfverdediging, dans en kickboxen. Tae Bo is een workout die is samengesteld uit diverse budo disciplines welke gecombineerd worden op muziek. Tae-Bo combineert het zelfbewustzijn en discipline van de het budo, de ritme en gratie van dans en de focus en kracht van het boksen. Tae Bo is een workout, gebaseerd op een filosofie, waarbij het lichaam en de geest getest worden. De lessen dienen zeer intensief te zijn om het lichaam en de geest daadwerkelijk te kunnen testen. Als je lichaam en geest op de proef stelt, kom je in een 'flow' en ontstaat het echte Tae Bo gevoel. Tae Bo heeft hele strakke en duidelijke regels, waaraan iedere instructeur zich aan moet houden of je mag het geen Tae Bo meer noemen. In de Koreaanse taal betekent het woord Tae 'voet en been'. Bo is een verkorte versie van het woord Boksen. Tevens hebben de losse letters die het woord Tae Bo vormen nog een andere betekenis: T=Total Commitment 'Totale Discipline' in wat je ook doet A=Awareness 'Bewustzijn' van je zelf en de wereld E=Excellence 'Overtreffen' het grootste doel in alles wat je doet B=Body 'Lichaam' als kracht voor een totale verandering O=Obedience 'Gehoorzaamheid' aan jouw wens en ware verlangen voor verandering.

Tai Chi / Tai Chi Chuan

Taiji Quan (Oude Chinese .T'ai chi chuän), kortweg Tai Chi, is een van oorsprong Chinese vechtkunst, bewegingsleer met trage, vloeiende bewegingen die de energiestroom door het lichaam reguleren en een gevoel van welbehagen creëren, die al duizenden jaren oud is. Zodra deze bewegingen met snelheid gecombineerd worden, wordt het een gevaarlijk, tevens, dodelijke gevecht, omdat dit met de vitale levensenergie te maken heeft. De levensenergie is vele malen krachtiger dan spierkracht. Dus uitzonderlijk is dat niet spierkracht en snelheid, maar het ontwikkelen van qi (chi), de vitale levensenergie, bij deze verdedigingskunst de belangrijkste rol speelt. Met aandacht (yi), een goede lichaamshouding en doelgerichte bewegingen kan je deze energie gebruiken om elke aanval af te weren. De uiterlijke vorm kenmerkt zich door vloeiende, in elkaar overgaande bewegingen die op beheerste, ontspannen wijze worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is ook de uitstraling (jing shen). Taiji Quan wordt ook toegepast als bewegingsleer die de weerstand van de beoefenaar versterkt en kan helpen om allerlei klachten te voorkomen. In het algemeen kan men stellen dat het beoefenen van Taiji Quan een positieve werking heeft op de bloedsomloop, de spijsvertering, de stofwisseling en de ademhaling door de regulerende invloed op het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het een positieve uitwerking op allerlei klachten, o.a. reumatische klachten, hart- en vaatklachten, bloeddrukproblemen en stress. Doordat bij de beoefening van Taiji Quan concentratie en ontspanning samengaan, is het zeer geschikt tegen stress en verhoogt het de flexibiliteit en het concentratievermogen. De trage Tai Chi oefening is als een yoga en meditatie in beweging waarbij je de levensenergie "traint". Als je de Tai Chi goed onder de knieën hebt kun je deze energie stroom voelen.

Tecaldarium

Ruimte waarin alles wordt verwarmd. Zelfs wanneer u ongekleed bent, wordt door de warme vloeren, wanden en stoelen een gevoel van geborgenheid en warmte gecreëerd.

TCM

TCM staat voor Traditionele Chinese geneeskunst/medicijnen, met een historie van 5000 jaar. Het omvat intensieve lichaamsobservatie, acupunctuur, moxibustie, voeding en behandeling met actieve ingrediënten die worden gewonnen uit dieren en planten.

Tepidarium

Het meest luxe vertrek in de Thermae van de Romeinen, dat werd gebruikt voor ontspanning en het insmeren van de huid met heerlijke oliën.

Thaise massage

Bij de klassieke Thaise massage wordt geen olie gebruikt. Strekbewegingen hebben de overhand en de cliënt blijft gekleed. In het meditatiegedeelte van de behandeling worden elementen van Chinese reflexologie en Ayurveda toegepast. Het is een vrij stevige massagetechniek die inwerkt op energiepunten en energielijnen. Uw lichaam wordt tijdens een massage ook in diverse yogaposities gebracht. Een Thaise massage wordt aangewend om chronische pijnen, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten en een slechte doorbloeding te verhelpen.

Thalassotherapie

Thalassa is het Griekse woord voor zee en thalassotherapie is het gebruik maken van de zee voor therapeutische doeleinden. Bij deze therapie wordt van alle weldaden van de zee gebruik gemaakt; water, modder, zeealgen én klimaat. Zeewater heeft een krachtgevende en rustgevende werking op mensen en is uiterst rijk aan zouten, mineralen en levende organismen zoals algen en plankton. Daarnaast kan zeewater een geneeskrachtige werking hebben. Deze geneeskrachtige werking ontstaat als het water tot een temperatuur van 33 °C wordt verwarmd, omdat dan de werkzame stoffen makkelijker door de huid kunnen worden opgenomen. Thalassotherapie is niet alleen ideaal om even ˜bij te tanken", het heeft ook een positieve invloed op allerlei spier- en gewrichtsklachten. Om deze reden worden de thalassobehandelingen tevens toegepast bij reumatische klachten. Idealiter liggen de kuurcentra voor deze behandeling op hoogstens 500 meter afstand van de zee. Het zeeklimaat is weldadig voor lichaam en geest. In de zeelucht zitten fijne deeltjes zout en jodium, waardoor de longen zich verwijden en men dieper inademt en bovendien slijm oplost. Personen met bloedruk- of schildklierproblemen dienen voorzichtig te zijn bij het gebruik van Thalassotherapie. Ook het gebruik van algenthee of algenpakkingen wordt voor deze personen afgeraden. In het geval van hart- en vaatziekte dient men hete pakkingen en baden te mijden. Om Thalasso-therapie van andere kosmetische behandelingen te onderscheiden is de aanduiding "Original Thalasso-Therapie" in het leven geroepen.

Therapeutisch vasten (Buchinger-methode)

Een korte periode van onthouding van vast voedsel. De natuurlijke inwendige processen van het lichaam worden versterkt door reiniging en ontgifting. Stimulerende endorfinen en peptiden komen vrij en zorgen voor een gevoel van welbehagen.

Thermae

Benaming van de Romeinen voor hun badhuis. De Thermae bestonden uit verschillende vertrekken zoals onder andere het tepidarium, koud- en warmwaterbaden.

Tipi

Het kleine woordje tipi valt uiteen in twee delen die door de Lakota Indianen als volgt werd vertaald. 'Ti' betekende 'leven in' en 'pi' geeft het meervoud aan. Vrij vertaald staat "tipi" dus voor "zij leven in", of "mensen die leven in". De tipi is een kegelvormige tent, gemaakt van gemiddeld tien tot twaalf samengebonden palen welke zijn bedekt met bizonhuiden. De tipi was het eigendom van de vrouwen. Zij zorgden ervoor dat het midden van de ruimte in beslag werd genomen door een (kook)vuurtje, waarmee zij zichzelf verwarmden. Tijdens de speciale ceremonies waarbij de Indianen de vier elementen vereerden, gebruikten de Indianen sprenkelwater dat op de hete stenen werd gegooid.

Tonic

Inwendig of uitwendig toegepaste oplossing. Heeft een verjongend en stimulerend effect.

Touch for Health

Lichaamsdiagnostiek en- therapie waarbij bepaalde plaatsen van het lichaam worden aangeraakt en gemasseerd om blokkades op te heffen

Tui Na / Tui Nui massage

Een traditionele oosterse massage waarbij gebruik wordt gemaakt van drukpuntmassage (acupressuur) en diepe massagebewegingen. Hierdoor verminderen spanningen en kunnen lichaam en geest weer in balans komen.

V

Vapozone

Een stoomapparaat dat bij gezichtsbehandelingen wordt gebruikt om de huid te verweken en zo de gezichtsporiën te openen, waardoor oneffenheden (puistjes en gerstekorrels) makkelijker verwijderd kunnen worden. Een fijne stoomstraal op het gezicht zorgt voor een diepe reiniging, het verzachten van harde huidlagen en het openen van de poriën.

Vichydouche

Zie affusiedouche.

Vinotherapie

Zie wijntherapie.

Viscerale Manipulaties

De Viscerale Manipulaties bestaat uit zeer fijne manuele technieken die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van de organen en hun bindweefsel ondersteunen. Deze zachte manipulaties kunnen tot aanpassing en verbetering van de structuur en functie van de inwendige organen en orgaansystemen leiden en helpen zo het lichaam zijn natuurlijke gezondheid te behouden. Leven is bewegen en dit geldt zeker voor de inwendige organen. Van bijzonder belang voor het optimaal functioneren van ons lichaam is de vrije beweging van onze organen.

Voetreflexologie of voetreflexmassage

Op de handen en voeten bevindt zich een groot aantal reflexpunten, die overeen stemmen met de organen van het lichaam. Met de duimen wordt op het reflexzone gebied een lichte druk uitgeoefend, waarbij de duim wel op de plaats blijft, maar draaiende bewegingen maakt. Tijdens en na de reflexologie wordt de doorbloeding en het algeheel functioneren van één of meerdere organen verbetert en worden spanningen binnen bepaalde gebieden verminderd. Heilzaam bij o.a. stress, psychische problemen en spijsverteringsstoornissen.

W

Wandelen

Snelwandelen met specifieke intervallen heeft een bijzonder positief effect op de algehele fitheid. Het lichaam absorbeert meer zuurstof voor een verhoogde stimulans.

Warmestenenmassage

Zie ook Hot stone massage en warmtestenentherpaie/legging. Hot stones kunnen gebruikt worden bij verschillende type massages. Platte stenen ter grootte van een ei in de handen van de masseur versterken het effect van de massage. De reflexpaden worden beïnvloed door de druk van de warme, perfect gevormde stenen. Bij warmtestenenlegging wordt het doel van acupunctuur geïmiteerd.

Warmestenentherapie/ warmtestenenlegging

Stenen, die gedurende lange tijd warmte kunnen vasthouden, worden op specifieke punten langs de lichaamsmeridianen gelegd. Het gewicht en de warmte van de stenen reguleren de stroom van de energie door het lichaam. Het is te vergelijken met accupunctuur.

Waterwandelen

Low-impact wandeloefeningen in combinatie met spiertrainingen voor het bovenlichaam. De opwaartse kracht van het water ondersteunt het lichaamsgewicht en vermindert de belasting op ruggengraat en gewrichten.

Watsu of WaterShiatsu

Samenstelling van "water" en "Shiatsu". Een ontspanningsmethodiek in lichaamswarm (ca. 35°C) zoutwater, gebaseerd op oosterse ontspannings- en drukpuntmassagetechnieken. Men wordt in verwarmd water gedragen, ritmisch bewogen en gemasseerd (een drukmassage op de meridianen in warm water, die een regulerend effect heeft op alle organen). Hierdoor wordt met name de rug ontlast. Daarnaast worden wervelkolom en gewrichten soepel bewogen en wordt het hele lichaam in vloeiende bewegingen gerekt en gestrekt.. Watsu werkt als een natuurlijke pijnstiller. Het is een zeer populair methodiek voor tijdens de zwangerschap en bevalling.

Weitherapie

Wei is een waterig bijproduct van productieprocessen voor boter en kaas. Behalve vet bevat wei alle essentiële voedingsstoffen uit de melk. Ideaal voor vloeistoftherapie, maar kan ook uitwendig worden gebruikt.

Whirlpool

Doordat lucht in het water wordt geblazen ontstaan waterstromen. De stromen hebben het effect van een massage op het lichaam, zodat spieren ontspannen en de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Het is te vergelijken met onderwatermassage.

Wijntherapie of Vino therapie

Bij deze behandeling wordt het lichaam gemasseerd en ingesmeerd met een substantie/mengsel van o.a. wijnnectar, druivenmousse, de olie van druivenzaad en thermische modder. Deze behandeling voelt zeer aangenaam aan en kan een huidverstevigend effect hebben.

Whiplash & NeuroMeningeale Manipulaties (NSM)

Het doel van NSM is het bewerkstelligen van herstel van de normale gezonde bewegelijkheid van de fascie (bindweefsel) rondom schedel, craniale zenuwen, de perifere zenuwen en de hersenen met toepassing van subtiele manuele technieken. De behandeling kan een verbetering geven van functie en bewegelijkheid van deze structuren om zo een optimale balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren.

Y

Yin & Yang

Het duale principe van de Aziatische filosofie, waarin harmonie alleen kan worden gerealiseerd wanneer de tegengestelde kwaliteiten in balans zijn. Volgens de oude Chinese voorstelling wordt de beweging van de allesomvattende natuur (Hemel, Aarde en alles wat zich daarop bevindt en leeft), de Dao, bestuurd door de krachten van Yin en Yang. Een goede balans tussen Yin en Yang brengt harmonie en voorspoed, een slechte brengt onheil. Overigens is zo'n goede balans niet statisch: er zijn tijden waarin Yin prevaleert, afgewisseld door tijden waarin Yang de boventoon voert. Yin Yang zijn de twee tegengestelde elementen van het universum. Het zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad, maar zij bestaan alleen ten opzichte van elkaar. Dit wordt duidelijk uit het volgende voorbeeld: Yin staat in verband met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang staat in verband met de heldere zon en komt overeen met de mannelijke natuur. Sommige Chinese, Koreaanse en Japanse plaatsnamen weerspiegelen de volgende betekenis: Yin: de noordzijde van de berg, de zuidzijde van de rivier. Yang: de zuidzijde van de berg, de noordzijde van de rivier. Er zijn vier principes voor Yin en Yang: Iets heeft altijd een Yin en een Yang kant. Iets is pas Yin of Yang wanneer je het vergelijkt met iets anders. Yin en Yang zijn onderling afhankelijk (verandert Yin dan verandert Yang, en anders om). Yin en Yang kunnen in elkaar over gaan. Hoewel yin staat voor vrouwelijkheid en yang voor mannelijkheid, komen in het lichaam van beide seksen sporen voor van beide elementen. Een onbalans in de yin-yangverhouding kan volgens dit beeld ziekte veroorzaken. Dit wil niet zeggen dat iedereen precies voor 50% uit yin moet bestaan en voor 50% uit yang. Elke persoon zou de balans tussen yin en yang zelf moeten vinden. Deze balans hangt af van de constitutie, het klimaat, het seizoen, de bezigheden en zelfs van de emotionele omgeving. Zelfs indien iemand in perfecte gezondheid verkeert, moet de persoon in staat zijn zich aan te passen aan onvermijdelijke veranderingen. De symbolische kleuren van yin en yang zijn respectievelijk zwart en wit. Ze worden gecombineerd in een cirkel die symbool staat voor het taoïsme, het Taijitu (???), ook bekend als het T'ai Chi-symbool.

Yoga

Yoga is een eeuwenoud filosofisch systeem uit India en heeft als doel de éénwording van lichaam en geest. Er bestaan verschillende vormen van Yoga, zoals Raja Yoga, Bhakti Yoga en Hatha Yoga. De laatste is het meest bekend in het westen. Hatha Yoga is voornamelijk ontwikkeld in de twintigste eeuw, maar heeft zich pas de laatste paar decennia ontwikkeld tot de vorm die het nu is. Hatha Yoga onderscheidt zich van andere vormen van yoga doordat op beide aspecten, zowel het meditatieve als het fysieke, aandacht wordt gelegd. De eenvoudige oefeningen geven een soepel lichaam, een betere ademhaling en een groter concentratievermogen.

Z

Zeewierextracten

Zeewier is rijk aan vitamines, mineralen en sporenelementen. In de vorm van crèmes, toevoegingen aan het badwater en pakkingen voorzien zeewierextracten de huid van waardevolle voedingsstoffen.

Zeewier wrap

Zeewier preparaten worden als wrap of maskers op het lichaam aangebracht. Mineralen, spoorelementen, vitaminen en proteïnen worden in de huid geabsorbeerd om het hele lichaam te revitaliseren.

Zeezout

Zout dat uit de zee wordt gehaald ondersteunt de stofwisseling en helpt vochtophoping tegen te gaan. In hoge concentraties wordt het ook gebuikt voor huidbehandelingen.

Zen

Japanse benaming voor een boeddhistische stroming waarvan de aanhangers de verlichting in dit leven nastreven. Zij trachten deze te bereiken door een leven te leiden dat is gebaseerd op meditatie en praktische arbeid.

Zilgrei

Zachte zelfmassage als remedie tegen gespannen spieren. Is mild voor ruggengraat en gewrichten, vermindert belasting van het skelet en creëert geestelijke ontspanning.

Zonnebank

Een zonnebank is een elektrisch apparaat, dat kan bestaan uit 1 of 2 delen. De ééndelige zonnebank wordt ook wel zonnehemel genoemd. De tweedelige zonnebank bestaat uit twee enigszins rondlopende panelen (de bovenste scharniert), beide voorzien van 10 à  12 speciale UV-lichtbuizen. Men gaat op het onderste paneel liggen en trekt de bovenste naar zich toe, als ware men een hotdog. De zonnebank is ook voorzien van een timer, waarmee de te zonnen tijd moet worden ingesteld. Met behulp van UVlampen, die het zonlicht nabootsen, kan men dan binnenshuis bruinen. De ééndelige variant wordt veelal geplaatst bij een bed, zodat men op het bed kan gaan liggen en het paneel met lampen over zich heen kan trekken. Nadeel hierbij is dat men, na het verstrijken van de helft van de tijd, om dient te draaien om aan beide zijden van het lichaam gelijkmatig bruin te worden. Voordeel is dat het apparaat weinig ruimte in beslag neemt en daarom eenvoudig op een slaapkamer of logeerkamer naast het toch al aanwezige bed geplaatst kan worden.

Zoutwater bad

Baden in natuurlijke zoutbronnen. Revitaliseert de stofwisseling en ondersteunt de ontgifting van het lichaam.

Zuurstofbar

Het allernieuwste op de wellnessmarkt: in een comfortabele massagestoel of brainmachine inhaleert u 94% hoge geïoniseerde zuurstof. U verbetert daarmee de opname, de verwerking en het transport van zuurstof in het lichaam. Op lange termijn kunt u uw biologische leeftijd met wel 10 jaar verlagen, u krijgt een betere en strakkere huid, versterkt uw immuunsysteem en uw prestatievermogen.

Zuurstoftherapie

Kortdurende inhalering van zuivere zuurstof. Sterk stimulerend voor alle orgaanfuncties, maar zonder effecten op de lange termijn. Zie ook Zuurstofbar en Zuurstofsauna.

Zweedse therapie of massage

Een klassieke massage met gebruik van massageoliën, waarbij de spieren zachtjes worden los gekneed. Deze massagetechniek wordt gebruikt om de (bloed)circulatie te verbeteren en ontspanning en flexibiliteit van vastzittende spieren te bevorderen.

Zweethut

Zie Mayan temescal.


Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Ayurveda in Europa
Top 12 luxe destination spa's
Floortje Dessing
Lees Floortjes verhaal