Soort reis

Long COVID

Versterk het immuunsysteem ...

Long COVID is een aandoening die verwijst naar de langetermijneffecten van COVID-19 die weken, en soms wel maanden, kunnen aanhouden. De symptomen van Long COVID zijn divers: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hoofdpijn, gewrichtspijn, hersenmist, slaapproblemen en andere fysieke en cognitieve symptomen. Het kan mensen van alle leeftijden treffen. Er zijn kuuroorden, medische spas en holistische wellbeing hotels die Long COVID-programma's aanbieden om de symptomen te verminderen of verlichten. Dat doen ze ofwel vanuit een holistische / natuurlijke benadering of vanuit een medische aanpak. Deze programma's zijn een combinatie van medische testen, fysiotherapie, zuurstoftherapie, ergotherapie, ademhalingstherapie en psychologische ondersteuning. Maar ook yoga, meditatie, massages en gezonde voeding. De specifieke onderdelen van Long COVID-programma's kunnen variëren, afhankelijk van de behoeften en symptomen van elk individu.
Lees meer

Insiders tips

SHA
Hotel: SHA - Spanje
Brenners Park
Hotel: Brenners Park - Duitsland
Park Igls
Expert: Park Igls

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Long Covid reizen

Park Igls
4
Park Igls Medical Spa Resort, Oostenrijk
Een van de beste Medische spa’s van Europa: dit award-wining vijfsterrenhotel in het hart van Tyrol, middenin de Oostenrijkse Alpen. Met focus op Modern Mayr-kuren, een weldaad voor uw darmen.
17 reviews
Brenners Park-Hotel & Spa
5
Brenners Park-Hotel & Spa, Duitsland
Statig hotel met de elegantie en grandeur van toen en een spa met de finesse en faciliteiten van nu.
6 reviews
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +31 (0)20 573 03 50 voor meer informatie!

Wat is Long Covid

Long COVID, ook bekend als langdurige gevolgen van SARS-CoV-2-infectie (PASC), is een aandoening die verwijst naar de langetermijneffecten van COVID-19 die weken, en soms wel maanden, kunnen aanhouden nadat de eerste infectie is verdwenen. De symptomen van Long COVID zijn divers: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hoofdpijn, gewrichtspijn, hersenmist, slaapproblemen en andere fysieke en cognitieve symptomen. Het treft eigenlijk mensen van alle leeftijden, zowel jong als oud en kan optreden ongeacht de ernst van de aanvankelijke COVID-19-infectie.

Hoewel de exacte oorzaak van Long COVID nog niet helemaal bekend is, is er een vermoeden dat er een verband is tussen de immuunrespons van het lichaam op het virus, maar ook de  mogelijke schade aan organen of weefsels in de eerste fase van de infectie. Het kan een slopende aandoening zijn die de kwaliteit van leven en het vermogen van een persoon om dagelijkse activiteiten uit te voeren aanzienlijk kan beïnvloeden.

Momenteel is er geen specifieke behandeling voor Long COVID en de therapie is momenteel gericht op symptoomverlichting en revalidatie. Kuuroorden, medische spas en holistische wellbeing hotels die Long COVID-programma's aanbieden, doen dat vanuit een holistische / natuurlijke benadering of vanuit een medisch oogpunt.

Wat te verwachten van een Long COVID programma in een kuuroord

Sommige kuuroorden bieden speciale programma's aan om de symptomen van Long COVID te verminderen of verlichten. In medische spa's zijn deze programma's een combinatie van medische evaluatie, fysiotherapie, ergotherapie, ademhalingstherapie en psychologische ondersteuning. De specifieke onderdelen van Long COVID-programma's kunnen variëren, afhankelijk van de behoeften en symptomen van het individu. Een fysiotherapeutisch programma kan zich bijvoorbeeld richten op het verbeteren van de cardiovasculaire functie, het versterken van spieren en het verbeteren van balans en coördinatie. Een ergotherapieprogramma kan gericht zijn op het helpen van individuen om terug te keren naar dagelijkse activiteiten en werk, terwijl een programma voor ademhalingstherapie gericht kan zijn op het verbeteren van de longfunctie en ademhaling. Naast therapie en revalidatie kunnen kuuroorden ook ondersteunende diensten aanbieden, zoals voedingsadvies, geestelijke gezondheidsbegeleiding en stressverminderingstechnieken om individuen te helpen de emotionele en psychologische effecten van Long COVID te beheersen. 

Belangrijk om even te vermelden is dat Long COVID een complexe aandoening is en dat er momenteel geen remedie is. Een multidisciplinaire aanpak die medische evaluatie, therapie, natuurlijke remedies, zuurstofbehandelingen, massages en ondersteunende diensten omvat, kan u echter helpen de symptomen onder controle te houden en uw algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Als u langdurige COVID-symptomen ervaart, is het belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen om de beste behandelingskuur voor uw individuele behoeften te bepalen.

Welke elementen zijn aanwezig in een Long COVID-programma

Een Long COVID-programma moet een multidisciplinaire aanpak zijn die de fysieke, cognitieve en emotionele symptomen aanpakt. Long COVID-programma's kunnen vanuit een holistische benadering zijn ontwikkeld (natuurlijke manier: lichaam en geest is een geheel) of vanuit een westerse medische benadering (medische kuuroorden). De elementen in een Long COVID-programma zijn afhankelijk van de stijl en aanpak die u kiest. We hebben enkele elementen die in een Long COVID-programma zitten, hieronder opgesomd:

  • Medische evaluatie en monitoring: mensen met langdurige COVID kunnen aanhoudende medische problemen ervaren, zoals hart- of longcomplicaties. Het is belangrijk om de gezondheidstoestand regelmatig te controleren. Medische tests kan ook bloedonderzoek en andere diagnostische tests omvatten om eventuele onderliggende medische problemen te controleren.
  • Revalidatietherapieën: fysiotherapie, ergotherapie en ademhalingstherapie kunnen u helpen om kracht en mobiliteit te herwinnen, de longfunctie te verbeteren en uw dagelijkse bezigheden en werk weer op te pakken.
  • Psychologische ondersteuning: Langdurige COVID kan een uitdagende en stressvolle aandoening zijn, en psychologische ondersteuning zoals counseling of mentorcoaching kan u helpen om angst, depressie en andere emotionele symptomen te beheersen.
  • Voeding: Een gezond en uitgebalanceerd dieet helpt tegen vermoeidheid, ontstekingen en spijsvertering problemen.
  • Slaap: Slecht slapen komt vaak voor bij Long COVID. Dan zijn ademhalingsoefeningen, yin yoga of meditatie fijne oefeningen om tot rust te komen. 
  • Kruiden: kruidensupplementen kunnen worden voorgeschreven ter versterking van het immuunsysteem. 
  • Educatie: Informatie, tips en handvatten voor thuis.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke elementen van een lang COVID-programma kunnen variëren, afhankelijk van de symptomen en behoeften van elk mens. Een multidisciplinair team met zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, ademhalingstherapeuten, psychologen en voedingsdeskundigen werken samen om een persoonlijk behandelplan te maken.