Soort reis

De wellnesstrends voor 2024

29 december 2023

Nu het begin van een nieuw jaar dichterbij komt, krijgt de zoektocht naar welzijn nieuwe impulsen dankzij geavanceerd onderzoek, technologische doorbraken en een groeiend wereldwijd bewustzijn. Reis met ons mee terwijl we de nieuwste trends verkennen die het wellness-landschap in 2024 vormgeven.

Image for Bio-hacks: meer controle over je eigen lichaam

Bio-hacks: meer controle over je eigen lichaam

Bio-hacking is de term die we gebruiken voor het verbeteren van ons lichaam aan de hand van biologie, genetica, neurowetenschappen en voeding. Bio-hacking is niet nieuw. Smart watches, meditatie en intermittent fasting zijn algemeen ingeburgerde bio-hacks en bewezen succesvol. Maar bio-hacking ontwikkeld zich in rap tempo. Zo lig je op wellnessreis na een bloedtest ineens aan het zwembad met een op maat gemaakte vitamine- en mineralencocktail in een infuus. Krijg je supplementen voor het verlengen van je mitochondriën (om biologische veroudering tegen te gaan). Doe je een koude cryotherapiebehandeling voor een boost van je immuunsysteem. En eet je op jou afgestemde voeding gebaseerd op genetisch onderzoek. 

Image for Goed slapen: slaapkwantiteit en -kwaliteit

Goed slapen: slaapkwantiteit en -kwaliteit

Goed slapen is goed voor alles. Je humeur, je denkvermogen en je gezondheid op korte en lange termijn. Je nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor je gezondheid. Een slaaptekort verzwakt niet alleen immuunsysteem, op lange termijn verhoogt het ook de kans op hartproblemen, overgewicht en dementie. Belangrijk om te beseffen is dat niet alleen de duur van de slaap belangrijk is, maar ook de kwaliteit. Die kan om allerlei redenen verstoord zijn: verkeerde gewoontes, stress, gewichtsproblemen, voeding, hormonen. Ook in 2024 zien we daarom bij de betere wellnessresorts veel aandacht voor slaapkwaliteit en speciale slaapprogramma’s. 

Image for Wellness voor het hele gezin: samen ontspannen

Wellness voor het hele gezin: samen ontspannen

Wellness is al lang niet meer het domein van alleen vrouwen. Ook mannen zien de vele gezondheidsvoordelen van zorg en aandacht voor lichaam en geest. En tegenwoordig zijn er zelfs resorts die wellnessvakanties aanbieden voor het hele gezin. Wie tieners heeft weet dat de laatste jaren tot veel stress en mentale problemen heeft geleid bij deze groep. 47% van de tienermeiden geeft aan niet goed in haar vel te zitten. 14% van de jongens. Mindfulness, ontspanning, massages, goede voeding en goede nachtrust helpen ook tieners weer in balans te komen. Voor de allerkleinsten bieden sommige resorts kidsclubs met aandacht voor gezonde voeding, lichaamsactiviteit en gezond leven. Een wellnessreis voor het hele gezin biedt een heerlijke balans tussen een gezellige of actieve gezinsvakantie en ontspannende me-time voor alle gezinsleden. 

Image for Menopauze: in de spotlight

Menopauze: in de spotlight

Niet praten over de menopauze is verleden tijd. Het vrouwenlichaam ondergaat enorme veranderingen tijdens de perimenopauze en menopauze. Veel vrouwen hebben last van slechter slapen, komen aan of krijgen gewrichtsproblemen. Niet alleen is er meer aandacht voor de overgang, er is ook meer begrip en kennis. Daarom weten we nu dat een holistische benadering op deze veranderingen veel gezondheidswinst oplevert, nu en in de toekomst. Andere voeding, beweging, ontspanning, stoppen met roken en gematigd alcoholgebruik verminderen de klachten. Er zijn allerlei op maat programma’s die bijdragen aan gezonder ouder worden. Niet alleen gericht op de menopauze maar ook programma’s gericht op langer en gezonder leven (longevity), persoonlijke ontwikkeling/veranderingen, stoppen met roken en beter slapen, ondersteunen de overgang.   

Image for Ageism: trots op je leeftijd

Ageism: trots op je leeftijd

In samenhang met aandacht en begrip voor de menopauze omarmen vrouwen steeds vaker hun leeftijd en natuurlijke schoonheid in de tweede helft van hun leven. Grijze haren zijn in, we liegen niet langer over onze leeftijd en de hele wereld applaudisseerde toen Pamela Anderson zonder make-up op de rode loper verscheen. Vrouwen verbergen niet meer hoe oud ze zijn maar zeggen hun leeftijd met trots. Want waar we vroeger met 50 achter de geraniums zaten, zijn de 50-plussers van nu actiever, krachtiger en gezonder dan ooit. Gezond ouder worden (longevity) is daarom ook in 2024 onverminderd populair en is een van de meest gekozen programma’s in wellnessreizen.

Image for Marleen

Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen