Soort reis

Floortje Dessing ontspant op Bali

20 oktober 2023

Bij onderhoud aan je auto wacht je ook niet tot de remmen het niet meer doen en je gierend de bocht uit vliegt. Waarom doen we dan pas iets aan onze mentale en fysieke gezondheid als we al ver over onze grenzen heen zijn? Ook ik ben schuldig aan ‘mezelf uitwonen’ en verwaarlozen. Ik ga veel verplichtingen aan, kan slecht nee zeggen en dat gaat vroeg of laat altijd mis. Ik ga filmen in Bali en dit is een uitgelezen kans om mij weer eens onder te dompelen in de Puurenkuur’s gezondheidsresorts en spirituele retreats.

Image for Uitgeput

Uitgeput

Het maken van tien afleveringen van een nieuw programma voor BNN/VARA (filmen, monteren, teksten schrijven, inspreken, persinterviews) viel samen met een strakke deadline voor het manuscript van mijn boek. De oplossing: 's nachts schrijven. Tel daarbij op: een hoogbejaarde vader, lang verwaarloosde vrienden, camping Buitenland (die ik met vier vrienden run in Drenthe) en fair-trade kledingzaak Nukuhiva in Utrecht (met twee andere vrienden). Het resultaat: een uitgewoonde Floortje.

Image for Het leed van dieren in de toeristenindustrie

Het leed van dieren in de toeristenindustrie

Midden in deze drukte kreeg ik een mailtje van de NGO World Animal Protection. Of ik in Bali verhalen wilde filmen over de inzet van wilde dieren in de toeristenindustrie. Het is intens verdrietig dat nog steeds zo veel mensen kiezen voor vermaak ten koste van wilde dieren. Ritjes op olifanten (in hun jeugd ernstig mishandeld om ze tam te maken). Zwemmen met dolfijnen (zogenaamd ‘gered’ maar meestal uit zee gevist om hun leven in een zwembad te slijten). Een selfie met een zwaar bedreigde diersoort zoals de Oerang Oetan die niet naast jou hoort te zitten voor een foto, maar hoog in een boom, ver weg van de mensheid. Ik was kapot van vermoeidheid maar natuurlijk wil ik deze dieren helpen. 

Image for Bali: een schitterend eiland

Bali: een schitterend eiland

Ik kom aan in de hoofdstad van Bali, Denpassar is vol, druk, lawaaiig. Ooit arriveerde ik op een klein rommelig vliegveld. Ondertussen is het eiland een toeristencircus vol Westerse uitwassen: lelijke resorts, eindeloze toeristenwinkeltjes, Amerikaanse fastfood ketens en schreeuwerige toeristen die emmers met bier bestellen. Maar ver weg van dat alles is het nog steeds een geweldig eiland met een unieke cultuur, een geweldige keuken en prachtige natuur. 

Image for De kracht van de natuur

De kracht van de natuur

Bali is grotendeels hindoe en een hele spirituele plek. Ieder huis wordt dagelijks gezegend en heeft een eigen tempeltje. Goden worden geëerd en de geesten in de natuur gerespecteerd. Balinezen hebben ontzag voor de onzichtbare krachten in alles wat leeft: dieren, stranden, dichtbegroeide jungle, de felgroene rijstvelden met een enkele vulkaan aan de horizon. Door die spirituele grondslag vind je op Bali veel bijzondere retreats om op adem te komen, kracht op te doen en te helen. Het leek me daarom een prima plan om ook twee retreats aan mijn werk op Bali vast te knopen. Een bij aankomst om bij te komen en een na afloop om echt op te laden. 

Image for Revivo: makkelijk te bereiken

Revivo: makkelijk te bereiken

Revivo ligt in Nusa Dusa, het zuidelijkste puntje van het eiland, een half uurtje rijden van de hectiek van het vliegveld en tien minuten van zee. Wat een verademing! Beton maakt plaats voor prachtige tropische tuinen en stijlvolle, ingetogen Balinese architectuur. Het prachtige hoofdgebouw heeft een sfeervolle open lounge, een strakke infinity pool met ligbedden, twee grote yogazalen en meerdere villa’s voor gasten met zwembaden. Ook is er een spa, gym, sauna en een prachtige tuin met vijvers. 

Image for Zwembadtherapie

Zwembadtherapie

Er zijn dagelijkse yogalessen in de ochtend (ook geschikt voor beginners), Pilates en meer gespecialiseerde lessen zoals aerial yoga. De spa is redelijk modern met veel uiteenlopende (therapeutische) behandelingen die je kunt boeken. Ongeveer de helft van alle gasten komt hier voor een wellnessretreat, maar als je liever wil bijkomen met een goed boek bij het zwembad is dit ook een prima plek.

Image for Gastvrij topteam

Gastvrij topteam

Ik vind het er meteen heerlijk door mijn prachtige, ruime villa en vooral ook door de rust die er heerst. Het supervriendelijke team doet er alles aan om mijn verblijf zo fijn mogelijk te maken. Eenmaal ter plekke realiseer ik me het boek dat ik aan het lezen was in het vliegtuig heb laten liggen. Als ik bij de receptie vraag of zij misschien nog iets te lezen hebben, staat er binnen tien minuten een medewerker voor mijn deur met een grote stapel boeken. 

Een helder signaal: ik word ziek

Wie een volledig uitgeruste luxe spa of een enorm aanbod aan holistische of spirituele therapieën zoekt, vindt Revivo misschien wat basic. Mijn spirituele retreat bewaar ik voor het einde van mijn reis. Voor mijn wensen nu is er meer dan genoeg keuze. Bij het ontwaken krijg ik kleine glaasjes met ayurvedische drankjes: heet water met kokosolie en een gember shot. Daarna doe ik mee aan de yogales gegeven door een uiterst vakkundige Balinese leraar. In de middag krijg ik een fijne massage in de spa met als afsluiting een warme gemberthee in de rustruimte. Maar dan, op dag drie, word ik hondsberoerd wakker. Een virus dat ik al vanuit Nederland bij me draag, slaat in volle hevigheid toe. Een nawee van alle stress, hectiek en werkdruk. Meer dan in bed liggen en slapen lukt niet door de immense hoofdpijn. Mijn lichaam geeft me alsnog een signaal om het rustiger aan te doen. 

Image for Goddelijke keuken

Goddelijke keuken

Godzijdank doet het zelfhelende vermogen van mijn lichaam zijn werk. Na drie dagen voel ik mijn kracht en mijn eetlust terugkeren. En dat is een andere hele grote bonus van Revivo: de keuken is onvoorstelbaar goed. Het eten is met zorg bereid, vers, heel erg gezond en ongelofelijk smakelijk. Alleen al daarvoor zou ik terug willen keren naar Revivo. (Tip: de scrambled tofu voor ontbijt, goddelijk!). Na een laatste dag lekker eten en rust om weer op krachten te komen is het tijd om aan het werk te gaan.

Image for Fivelements: aan een stromende rivier in de jungle

Fivelements: aan een stromende rivier in de jungle

We maken vijf dagen lang indringende verhalen over de andere kant van de toeristenindustrie waarbij dieren het moeten ontgelden. Verhalen waarmee we mensen bewust kunnen maken over de keuzes die ze op vakantie maken, vaak vanuit onwetendheid. Intens, dus ik ben meer dan blij dat ik weer op adem kan komen in het tweede resort van de reis: Fivelements. Een bijzonder en spiritueel oord op een half uurtje rijden van de bekende plek Ubud, prachtig gelegen aan een wild stromende rivier die je overal in het resort hoort. 

Image for Adembenemend mooi en spiritueel

Adembenemend mooi en spiritueel

Fivelements is wat kleiner en minder strak opgezet dan Revivo, maar de natuur is zo mogelijk nóg mooier. Het retreat ligt in de bocht van een rivier in de jungle en heeft schitterende tuinen met visvijvers en prachtige huisjes aan de rivier met rustgevend uitzicht over het water. Nieuwere villa’s liggen naast de grote groentetuin en hebben mooie stijlvol, ingerichte kamers met een grote badkamer met natuurstenen ligbad, buitendouche, een hemels bed en een beschutte tuin met eigen plonsbad. Maar de echte kracht van het resort: de bijzondere en spirituele therapieën die hier worden aangeboden zoals bijvoorbeeld een healing massage, een vuurceremonie of watertherapie in een groot warm bad met heilzaam water. 

Image for Ervaren lokale healers en veganistische keuken

Ervaren lokale healers en veganistische keuken

De ervaren lokale therapeuten maken de behandelingen tot echt bijzondere ervaringen. Sommige healers kregen hun gave van hun voorouders en kunnen de meest helende en krachtige sessies met je doen. Maar daarnaast is er ook ‘gewoon’ elke ochtend een yogaklas, vind je er een spa en een gym en kan je in de omgeving door de rijstvelden wandelen. Ook is er een ruim open restaurant aan de rivier waar je heerlijke veganistische gerechten kan bestellen (anders dan bij Revivo werkt de keuken hier niet met dierlijke producten).

Image for Secret Space: magnetische krachten

Secret Space: magnetische krachten

Bij aankomst krijg ik een rondleiding van de uiterst sympathieke John, de Australische/Deense general manager. Hij vertelt me dat het merendeel van het personeel uit de nabijgelegen dorpen komt, zelfs de yogaleraren (op veel plekken op Bali vind je westerse leraren). Ook laat hij me enthousiast de ‘friendship table’ zien waar je elkaar kan ontmoeten, de medicinale plantentuin waarvan de spa-producten worden gemaakt en de groentetuin waarmee de keuken de gerechten bereidt. Dan komen we bij een fascinerende plek, de secret space: een ronde open plek bedekt met gras die wordt gebruikt voor speciale rituelen en bijeenkomsten. Deze plek schijnt magnetische krachten te hebben waardoor de bliksem ooit zelfs midden in de cirkel insloeg. 

Image for Koele Agni Hotra hut

Koele Agni Hotra hut

De blikvanger van het retreat is de Agni Hotra: een soort traditionele hut van wel 28 meter hoog, gemaakt van hout en bamboe en volledig bedekt met riet. Meestal vinden de dagelijkse yogalessen hier plaats want de zeer ruime yogavloer blijft altijd koel door de twee openingen aan weerzijden van het dak. Als ik er ben wordt de ruimte helaas net gebruikt voor een retreat waarbij de deelnemers in vijf dagen tijd alles leren over de yoga handstand. 

Image for Behandelingen aan de rivier

Behandelingen aan de rivier

Alle therapieruimtes zijn open en liggen aan de rivier, zo bijzonder. Mijn eerste behandeling is een rustgevende massage door een ervaren vrouwelijke therapeute. Na afloop krijg ik zoete gemberthee met miso crackers terwijl ik uitkijk over de eindeloos stromende rivier. Die avond slaap ik als een roos. De volgende ochtend ben ik dus weer helemaal op kracht en volg ik een yogales met vijf anderen. Ook als je nog nooit yoga hebt gedaan kun je de les goed volgen, want de Balinese lerares legt alles geduldig en eenvoudig uit (gevorderde yogi's kunnen allerlei privé yogalessen volgen). 

Image for Intense opruimbehandeling: nieuwe energie

Intense opruimbehandeling: nieuwe energie

Dan krijg ik een van de meest intense behandelingen van de afgelopen jaren: een healing massage. De healer, een Balinese therapeut op leeftijd, wrijft met stevige bewegingen over mijn hoofd, buik en benen terwijl hij prevelt en bidt. Het voelt alsof hij de ‘oude rotzooi’ uit mijn lijf opruimt. Na een kwartier voel ik langzaam energie in me stromen. Daarna volgt de eigenlijke massage. Bij tijd en wijle voel ik een scherpe pijn wanneer hij met zijn stevige vingers diep in mijn voetzool duwt. Maar ik wil dit, ik wil deze energie voelen en ik weet dat mijn lichaam het nodig heeft. Hij werkt in alle concentratie, zegt geen woord. Na maar na afloop komt hij mij mijn thee brengen en vertelt me dat ik te veel van mezelf gevraagd heb. Ik moet eerder rust geven aan mijn lichaam, maar vooral ook aan mijn hoofd. Dat wordt te zwaar belast en die zwaarte drukt op mijn hele lichaam. Als ik mijn gemberthee drink en over de rivier uitkijk, voel ik de energie vanuit mijn voeten omhoog stromen, een gevoel wat ik tot laat in de avond zal houden.

Image for Op zoek naar wijsheid en geluk

Op zoek naar wijsheid en geluk

De volgende ochtend doe ik mindfulness-sessie gecombineerd met een klankschaaltherapie. De therapeut en ik zitten samen op een klein kussen tegenover elkaar. Voor hem staan de zilveren schalen die hij straks zal bespelen, maar eerst luister ik meer dan een uur aandachtig naar hoe je mindful in het leven kan staan. Zijn verhaal wordt nooit te zwaar, af en toe wat zweverig misschien maar bevat zo veel wijsheden. Simpele principes zoals het hebben van échte focus, het loslaten van de drang om iets te willen bezitten, eerlijk in het leven staan en dienend zijn naar je medemens. Zo ga je op zoek naar rust en ruimte in je hoofd en lichaam. Op zoek naar het gevoel van ultiem geluk: wat ieder mens uiteindelijk nastreeft. Daarna ga ik op mijn rug liggen en tovert hij meer dan een half uur diepe klanken uit de schalen. Af en toe glijd ik weg uit de yogazaal om daarna weer teruggebracht te worden naar het hier en nu. De ervaring laat zich moeilijk beschrijven en is er een om zelf mee te maken. Nog tot laat op de avond denk ik na over alle wijsheden die hij me heeft meegegeven.

Niet tot de grens meer

De dagen glijden voorbij en de échte rust in mijn lichaam keert langzaam terug. Net zoals het besef dat ik, als ik weer thuis ben, aan de bak moet met mezelf. De belangrijkste les van deze reis is dat ik écht tijd moet investeren in mijn lichaam en geest. Ik ben het zat om elke keer – zodra ik rust krijg - ziek te worden. Mijn ontspanning moet absoluut nummer 1 worden, in plaats van werk of mijn sociale leven. Mijn dagelijkse ochtendroutine heb ik al: waar ik ook ben in de wereld, ik doe elke ochtend een half uur yoga. Mijn mat gaat altijd mee op reis. Maar verder: vroeger opstaan en eerder naar bed. Elke dag mediteren, al is het maar vijf minuten om de ruis uit mijn hoofd te laten verdwijnen. Ook belangrijk: minder telefoongebruik. Een open deur, maar het vreet tijd en brengt me weinig. Nog een: meer krachttraining. Op reis merkte ik hoe goed dat me doet, zeker op mijn leeftijd. (kan ook prima zonder apparaten: een zogenaamde TRX is al geweldig). En natuurlijk: nog gezonder eten. Ik at al jaren geen vlees meer, maar vooral op reis heb ik de neiging om voor gemaksvoedsel (zoute snacks) te kiezen. 

Dag Bali, tot de volgende keer!

Met een opgeruimde geest en een verfrist lichaam zeg ik Bali gedag; het eiland waar ik elke keer een beetje meer van houdt en wat me elke keer zo veel geeft. Waar ik mooie verhalen heb kunnen filmen die mensen hopelijk bewuster maken. En waar ik op twee zulke bijzondere plekken heb mogen verblijven, wat me zo goed heeft gedaan. Ondanks de dagen die ik in bed heb doorgebracht, was het prachtig en waardevol. En nou maar eens aan mezelf bewijzen dat ik er echt wat van opgestoken heb.

Image for Floortje Dessing

Floortje Dessing

Floortje Dessing is een bekende Nederlandse televisiepresentatrice en journaliste. Als ambassadeur van Puurenkuur reist ze naar gezondheidsresorts over de hele wereld. Haar boeiende reiservaringen en wellness-inzichten deelt ze via de Puurenkuur blogs. 

Top 6 retreats voor in je eentje
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Ayurveda in Europa
Floortje Dessing in Thailand
Top 13 luxe destination spa's