Soort reis

Ayurveda op Madeira

9 september 2022
Onlangs bezocht ik Alpino Atlantico, het Ayurveda Hotel op het prachtige Madeira om me onder te dompelen in de ayurvedische gezondheidsleer. Iets dat ik al eerder gedaan heb: 3 jaar geleden deed ik een Ayurveda retreat in Sri Lanka, de bakermat van Ayurveda, en dat smaakte naar meer. Aangezien ik geen zin had om lang te vliegen, koos ik deze keer voor Madeira en dat was een perfecte keuze!

Image for De Ervaring

De Ervaring

Direct na aankomst werd ik verwelkomd met een heerlijke voetmassage op mijn kamer en daarna kon ik meteen door naar de lunch waar ik zelf kon kiezen uit een Ayurvedisch buffet. De Ayurvedische keuken is vegetarisch, dus geen vlees en vis deze week. Op de aankomstdag is er nog geen behandeling ingepland, dus ik kan lekker ontspannen in de tuin en ’s avonds, voor het diner, meedoen met een meditatieles met uitzicht op de ondergaande zon.


De volgende dag begint met yoga. Waar deze ochtendlessen in Sri Lanka om 6 uur beginnen, start de yoga hier op Madeira ‘pas’ om 7 uur. Voor mij is deze tijd perfect, aangezien ik ’s avonds lekker op tijd slaap, ben ik vanzelf om 6.30 uur wakker. Na de yogales, waarbij je de zon kan zien opkomen, en het ontbijt volgt mijn consult met de vrolijke Dokter Gopal uit India. Hij stelt mijn Ayurvedische constitutie vast en maakt een plan van aanpak van die week. Dat bestaat uit massages, massages en nog meer massages, allemaal met royale hoeveelheden warme olie. De soort massages en de gebruikte olie die gebruikt wordt zijn volledig afgestemd op mijn constitutie en naarmate de week vordert, voel ik me per dag meer ontspannen. Bij elke massage behandeling word ik heel warm in het kuurcentrum ontvangen door het lieve en uiterst professionele team en na anderhalf uur wandel ik heerlijk relaxed weer terug naar mijn kamer om na te genieten.


Naast de heerlijke massages zijn er elke dag yoga- en meditatielessen die helpen om verder in balans te komen en er zijn verschillende workshops. Bovendien is er een persoonlijk voedingsconsult met de net zo vrolijke andere arts, Dokter Subha. Ook zij komt uit India, en hoewel ik al best veel weet over Ayurvedische voeding die bij mijn constitutie past, weet ze me nog veel meer te leren over hoe ik met details mijn voeding nog beter kan optimaliseren. Zo wist ik bijvoorbeeld welke noten het beste bij mijn constitutie passen en hoe ik ze optimaal combineer, maar ik wist niet dat als ik ze een nachtje liet weken, het nog beter bij mij past. Door al dit soort concrete tips heb ik er thuis ook nog veel aan!


Na een week ga ik volledig herboren terug naar huis en heb ik ontzettend genoten, EN veel geleerd.

Image for Het verschil tussen een Ayurveda retreat op Madeira en in Sri Lanka.

Het verschil tussen een Ayurveda retreat op Madeira en in Sri Lanka.

Naast het feit dat de yogalessen op Madeira ’s ochtends een uur later beginnen dan in Sri Lanka, zijn er nog meer verschillen. In Sri Lanka is eigenlijk alles intensiever, terwijl het op Madeira iets meer ‘wellness’ is op de Ayurveda manier. Hoe zich dat uit, lees je hier: 

  • Behandelingen: in Sri Lanka krijg je 2 behandelingen per dag en word je door 4 handen gemasseerd, op Madeira heb je 1 behandeling per dag en word je door 2 handen gemasseerd.  
  • Dagschema: doordat je op Madeira minder behandelingen krijgt, heb je meer tijd om de omgeving te verkennen. 
  • Eten: de locaties op Sri Lanka zijn groter dus de buffetten zijn ook groter met meer keuze. In Sri Lanka wordt geen koffie geschonken en lopen er voedingsadviseuses rond die je adviseren en daar soms best streng in kunnen zijn : ) Op Madeira kun je kiezen wat je wilt van het Ayurvedisch buffet en bij het ontbijt heb je de mogelijkheid om koffie te drinken. 
  • In Sri Lanka krijg je naast je (massage)behandelingen ook dagelijkse kruidenmedicijnen die je helpen bij het bereiken van je gezondheidsdoelen en op Madeira is dat niet. 
  • Het weer: in Sri Lanka is het altijd warm, op Madeira is het in de winter fris maar daar ben je dan ook binnen 4 uur vliegen. 

Beide opties zijn dus heerlijk en je kan aan de hand van je wensen kiezen wat het beste bij je past. 

Meer informatie over Alpino Atlantico?

Lees meer
Top 13 luxe destination spa's
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje
Ayurveda in Europa
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen