Steeds meer mensen kiezen bewust voor een plantaardig dieet. Niet alleen uit respect voor dier en natuur, maar ook voor hun eigen gezondheid. Wat ooit werd gezien als een geitenwollensokken-trend, is inmiddels uitgegroeid tot een culinaire stroming die wereldwijd terrein wint. Van fine-dining tot healing cuisine: plantaardig koken is vandaag allesbehalve saai of eentonig.
Mensen die uitsluitend plantaardig eten worden al helemaal gelukkig bij het zien van de menukaart met bijzondere creaties die zich niet beperken tot alleen salades of bijgerechten. De chefs toveren met overwegend biologische, regionale en seizoensgebonden producten smaakvolle gerechten vol variatie op tafel. De voedzame, lichte maaltijden ondersteunen lichaam én geest.
Ter ere van International Vegan Day zetten we hier onze favoriete health resorts in de kijker die laten zien hoe lekker, creatief en voedzaam de plantaardige keuken kan zijn. Of u nu zoekt naar de beste vegan-vriendelijke retreats in Europa of verder weg wilt reizen voor ontspanning, balans en gezonde voeding: deze resorts laten zien hoe plantaardig eten een vast onderdeel is geworden van een verblijf. 

Recentelijk was ik uitgenodigd in het Ume Asian Fusion restaurant van Palmaïa – The House of Aïa, een eco-resort, ook wel ‘barefoot chic’ genoemd, aan het uitgestrekte witte strand van Playa del Carmen in Mexico. Het resort staat bekend om zijn holistische benadering van wellness en zijn volledig plantaardige keuken. In Ume wordt Aziatische fusion op een verfijnde, volledig vegan manier gebracht. Ik mocht bijna alle gerechten van de kaart proeven: van geurige curries tot creatieve sushirollen. Alles was vers, smaakvol en prachtig gepresenteerd – een waar feest voor mijn smaakpapillen.
Soms kom je op een plek waar alle puzzelstukjes precies in elkaar vallen. MasQi is zo’n plek: een kleinschalig boutique retreat midden in een natuurpark in Zuid-Spanje, tussen Alicante en Valencia. Eigenaresse Sonia Ferres heeft als levensdoel om anderen in contact te brengen met de helende kracht van yoga, meditatie en pure voeding – voeding die écht voedt én energie geeft. De keuken trakteert op gastronomisch gezond en smaakvol eten: creatieve, plantaardige gerechten, geïnspireerd op keukens van over de hele wereld, bereid met biologische ingrediënten van lokale boeren en uit MasQi’s eigen moestuin. Waar nodig houdt de chef rekening met voedselintoleranties. Zuivel, geraffineerde suikers en wit meel zijn hier een no-go.
Vorig jaar bezocht ik dit kleinschalige boetiekretreat met 20 suites aan de Ayung-rivier, op zo’n 20 minuten rijden van Ubud. Het ligt midden in de natuur en serveert 100% puur plantaardige gerechten. Ze noemen het zelf geen ‘vegan’, omdat er heel af en toe honing wordt gebruikt. De maaltijden zijn subliem: voor het ontbijt kunt u kiezen uit verschillende gerechten, en voor lunch en diner is er een uitgebreide kaart met een grote variatie aan voor-, hoofd- en nagerechten. Elk gerecht is prachtig gepresenteerd en samengesteld vanuit de gedachte dat voeding het lichaam heelt. Een bijzonder detail: het restaurant, volledig gebouwd van bamboe, heeft een dak in de vorm van een bananenblad – hét symbool voor eten op Bali. De ‘Friendship Table’ in het restaurant is bovendien erg geliefd bij soloreizigers.
Tijdens mijn reis door Oostenrijk, nabij Bad Waltersdorf, ontdekte ik dit Ayurveda-retreat, gebouwd rond thermale bronnen en omgeven door natuur. Best of both worlds: authentieke Panchakarma-behandelingen gecombineerd met het Stiermarkse Thermengebied in het oosten van Oostenrijk. Ik was aangenaam verrast door de Ayurvedische keuken, gebaseerd op pure, plantaardige gerechten – voeding die de dosha’s in balans brengt en de spijsvertering ondersteunt. Op mijn bord: groentecurry’s, warme kitchari-bowls en kruidenthee. Er is keuze uit vegetarische of veganistische Ayurvedische maaltijden, geserveerd op vier niveaus en afgestemd op de individuele kuurprogramma’s.
Bij SHA Wellness Clinic in Spanje is voeding meer dan alleen brandstof – het is een essentieel onderdeel van het helingsproces. Sinds de opening in 2008 vormt het culinaire concept, gebaseerd op macrobiotische principes, het hart van de ervaring. Alles draait er om balans. De keuken is grotendeels plantaardig en laat zich inspireren door zowel de Japanse als de mediterrane tradities. Het ontbijt verraste me: een warme kom misosoep, chia-porridge met fruit en verse crudités (wortel, komkommer en bleekselderij) met romige hummus. Tijdens de lunch genoot ik van een kleurrijk gerecht met gemarineerde tofu met sesam, gegrilde artisjokken en quinoasalade, gevolgd door een klein dessert, gezoet met rijstsiroop in plaats van suiker. Plantaardige gerechten vormen de basis, maar wie af en toe vis wil eten, heeft ook die mogelijkheid.

Het lichaam niet vullen, maar voeden. Vanuit die gedachten zijn de maaltijden In Begnas Lake een belangrijk onderdeel van een Panchakarma of ayurvedakuur. Elk gerecht is doordacht en persoonlijk op uw dosha-type afgestemd. De Ayurvedische maaltijden hebben een unieke Nepalese touch en worden bereid met seizoensgroenten, linzen, boekweit, gierst en rijst, grotendeels afkomstig uit de eigen biologische tuinen. In het Jimire-restaurant, binnen of op het terras, worden de maaltijden geserveerd en aangevuld met kruidenthee en verse lokale snacks. Gasten die ik ontmoet omschrijven de gerechten als 'uitzonderlijk lekker' en 'met liefde gepresenteerd', en benadrukken dat het eten een van de reden is om terug te keren. De keuken speelt makkelijk in op vegetarische, veganistische, glutenvrije en andere dieetwensen.

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.