Soort reis

Bosbad-retraite Nederland

19 april 2024

Bosbaden, ook bekend als 'shinrin-yoku', vindt zijn oorsprong in Japan en geniet inmiddels wereldwijde bekendheid als een vorm van natuurtherapie. De term 'shinrin-yoku' vertaalt zich als 'de atmosfeer van het bos inademen' of 'Forest Bathing' in het Engels. Niet een letterlijk baden in het bos, maar uzelf onderdompelen in een natuurlijke omgeving om al uw zintuigen te prikkelen.

Wat is een bosbad

Een bosbad is niet alleen leuk, maar ook goed voor je, op meer manieren dan u denkt. Bosbaden draait om vertragen, aanwezig zijn en waardering hebben voor de natuur om ons heen. Even een pauze van het dagelijkse, soms hectische, leven. Adem in, adem uit..

Image for 1. Mindful onderdompeling

1. Mindful onderdompeling

Bosbaden is eigenlijk het onderdompelen in een natuurlijke omgeving, vaak een bos of natuurgebied. Het is een vorm van mindfulness, om volledig aanwezig te zijn in het moment. Uw zintuigen worden op alle manier geprikkeld: horen, zien, voelen en beleven van alles wat voorbijkomt.

Image for 2. Zintuiglijke ervaring

2. Zintuiglijke ervaring

Bij shinrin-yoku gebruikt u echt ál uw zintuigen. Ruik de bladeren en de bosgrond, luister naar de vogelgeluiden, voel de textuur van boomschors, observeer het zonlicht door de bomen en adem de geur van het bos.

Image for 3. Gezondheidsvoordelen

3. Gezondheidsvoordelen

Bij een boswandeling wandelt u meestal vrij snel en let u niet echt op de omgeving. Tijdens een bosbad vertraagt u bewust en neemt u de omgeving op alle mogelijke manieren waar. Talrijke wetenschappelijke studies zeggen dat tijd doorbrengen in de natuur een positief effect heeft op ons fysiek en mentaal welzijn. Verminderde stress, verlaagde bloeddruk, verbeterde stemming, verhoogde focus en een sterker immuunsysteem.

Image for 4. Verbinding met de natuur

4. Verbinding met de natuur

Bosbaden heeft tot doel een diepere verbinding met de natuur te bevorderen. Deze verbinding heeft een therapeutische effect: meer ontspannen en een gevoel van kalmte. Het wordt beschouwd als een manier om de stress van het moderne stadsleven tegen te gaan.

Image for 5. Begeleide sessies

5. Begeleide sessies

Sylvie, onze gecertificeerde Bosbad-begeleider (en tevens yogadocente en mindfulness/meditatie expert in ons team), is uw coach tijdens het Bosbadenretraite. Zij geeft  geleide meditaties, ademhalingsoefeningen en natuurwandelingen. Haar lessen zijn een 100% resultaatgerichte ‘body, mind & soul’-vorm die alle ingrediënten hebben voor innerlijke rust, ontspanning, levenskracht, liefde voor jezelf en zelfvertrouwen. 

Image for Retraites Nederland

Retraites Nederland

De Puurenkuur retraites zijn laagdrempelig en voor iedereen! Ervaring is niet nodig, de lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Ons weekendretraite is even helemaal weg zijn van thuis, in een andere omgeving en meedoen aan een inspirerend programma. Ideaal als u geen ruimte hebt voor een lange reis, maar er wel graag even tussenuit wilt. Na afloop horen we van deelnemers dat het lijkt alsof ze wéken weg zijn geweest. Veel Puurenkuur gasten komen óf alleen (40%) of samen met een vriend of vriendin, partner, moeder, vader of collega (60%). En met het 'Niets moet, alles Mag' principe, kunt u het weekend helemaal zelf invullen zoals u het wilt. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om samen met de begeleider te eten aan de community tafel, of u kunt uw eigen plannen maken. 

Reviews en meer info over ons bosbadenretraite

Wat anderen ervaarden:

'Wat een mooi weekend waar we volop konden ontspannen. Het hoogtepunt was toch wel de yoga in het bos naast het ven. Sylvia is een mooi mens, zoveel warmte en begeleiding. Ook onze vriendschap heeft de aandacht gekregen die het verdient.' - Marit & Liselotte

'Sylvia Olde Scholtenhuis heeft het weekend uitstekend begeleid. Heerlijke yoga, zelfs op zondagochtend in het bos. Verder fijne groep, hotel en omgeving!' - Elly

'Ik heb genoten van dit weekend, was heel fijn. Dankjewel Sylvia voor je aandachtige, zachte begeleiding, je kennis en positieve energie'.- Victoria

Lees meer
Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje