Puurenkuur, Wellness Reizen Wereldwijd
 
Soort reis

Het detoxreisdebuut van Merijn, een man met yogavrees

20 januari 2018
Een flinke dosis yogavrees en allergisch voor alles wat zweverig is, dat is Merijn. Normaliter loopt hij voorop tijdens een drukke stedentrip, maar voor Puurenkuur stapte hij buiten zijn comfortzone en dook in de wereld van de detoxvakanties.

Vijf koppen koffie per dag, een flinke dosis yogavrees en allergisch voor alles wat zweverig is, dat is Merijn. Normaliter loopt hij voorop tijdens een drukke stedentrip, maar voor Puurenkuur stapte hij buiten zijn comfortzone en dook in de wereld van de detoxvakanties. Wij vroegen hem het hemd van het ontgifte lijf om te horen hoe het was om als man vijf dagen solo te sapvasten in Shanti-Som, Malaga.


Heb je het volgehouden? 
Duizelig ben ik niet geweest. De eerste twee dagen was ik wel een beetje slapjes. Het intakegesprek duurde een uur, maar halverwege kon ik geen informatie meer opnemen. Toch was niet eten beter vol te houden dan ik van tevoren verwachtte. De eerste dagen had ik wel vreselijk last van hoofdpijn hoewel ik thuis al was begonnen met cafeïne afbouwen. Dat was wel een eye-opener. Gelukkig drink ik weinig alcohol, want sommige gasten voelden het effect van geheelonthouding. Ook de dagelijkse klisma viel me mee. Die is niet zo ingewikkeld of eng als het klinkt. Vanaf dag drie voelde ik me echt schoon en fris. Uiteindelijk heb ik vier dagen gesapvast.

 

Vier dagen? Geen vijf? 
Ja, maar niet omdat het niet vol te houden was. De keuken maakte zulke lekker uitziende gerechten. Die wilde ik niet aan me voorbij laten gaan. Ik moest gewoon proeven de laatste dag. En ik was al vier kilo afgevallen. Daar gaat het natuurlijk niet om, maar dat vond ik wel genoeg. Mijn lichaam moest ook weer gaan wennen aan vast voedsel en ik was ook benieuwd wat ik moest eten, om gezond te eten.

Minder sceptisch nu? 
Of een detox je lichaam echt reinigt weet ik niet. Het is ook een kwestie van geloof. Dat is met alle methodes zo. Ik moest op een gegeven moment met mijn voeten in een speciaal badje. Het water kreeg dan na een tijdje een bepaalde kleur en daaraan kon je aflezen hoeveel gifstoffen je in je lichaam hebt. Ik weet niet of dat echt zo werkt. Gelijk googlen dus, maar online waren de meningen verdeeld. Volgens mij gaat het er vooral om dat als je besluit iets te doen, dat je doorzet, consequent bent en het met aandacht doet.

En toen moest je voor het eerst de mat op. Hoe beviel je yogadebut?
Ik had nog nooit yoga gedaan. Bij zweverige dingen heb ik de neiging om me om te draaien en weg te lopen. In Shanti-Som begon elke dag met anderhalf uur yoga op de nuchtere maag. De eerste dag stond ik op de mat met een yogimaster. Die man kon zichzelf drie keer in de knoop leggen. Ik dacht, o god als dit het niveau is dan is dit mijn laatste les. Ik was duidelijk de stijve hark. Maar de andere dagen was dat niet zo. Er waren andere mannen bij die niet op een been konden staan. Het lijkt in niets op de mooie plaatjes die je in yogatijdschriften ziet. Iedereen doet yoga op zijn eigen niveau. De kunst is er niet teveel bij na te denken en het gewoon te doen. Je kunt het wel.

Is yoga ook voor mannen? 
Ik doe drie keer per week aan fitnesstraining. Dus ik heb wel spieren, maar die zijn heel kort. Dat geldt voor veel mannen die aan hardlopen of krachttraining doen. Yoga maakt je spieren langer, dat is beter voor de spieren. Van yoga raak je niet erg bezweet maar het wel heel intens. Het gaat minder om brute kracht, het is subtieler. Als je core niet zo sterk is dan voelt het soms wel acrobatisch. Ik vond het wel lastig. Maar het viel me wel op hoe snel je lichaam het oppakt. Na een week ben je al zoveel flexibeler. Dagelijks yoga doen is in mijn leven niet haalbaar, maar ik ben er niet meer bang voor. Van de ademhalingsoefeningen en flexibiliteit had ik wel echt profijt. Naast drie keer per week fitness wil ik wel een keer per week yoga doen.

Zou je mannen een wellnessvakantie aanraden? 
Normaal hou ik niet zo van op een bedje liggen en niets doen. Maar naast relaxen is er in Shanti-Som genoeg te doenEn je komt er meer van tot rust dan van een stedentrip. Weet je, je kunt kiezen voor een all-inclusive resort met een all-you-can-eat buffet vol vet eten. Dan kom je uitgerust terug maar wel vier kilo zwaarder. Of je gaat hier naartoe, dan kom je ook ontspannen terug, alleen vier kilo lichter. En je hebt toch heerlijk gegeten.

Dus je bent om? Zien we je vanaf nu vaker op een wellnessvakantie? 
Ja dit wil ik nog wel een keer doen. Maar dan wil ik meer sporten en gewoon eten, geen detox. De keuken was zo goed, met lekkere knapperige groenten en veel verse vis. In sapjes zit geen proteïne, dat heb je wel echt nodig voor je spieren. Wat ik ook leuk vind is dat heel veel mensen alleen op detoxreis gaan. Ik heb hele leuke gesprekken gehad met andere gasten. Je kunt kletsen en aanspraak hebben maar je als daar geen zin in hebt, kun je ook prima alleen zijn.

Wat neem je mee naar huis?
 
Ik probeer gezond te leven, maar ik ben ook maar een mens. Je komt terug vol goede voornemens maar die houd je niet allemaal vol. Soms eet ik teveel of snoep ik te vaak. Sinds ik terug ben drink ik wel echt minder koffie. Geen vijf maar drie kopjes per dag en af een toe een decaf. En ik wil ook echt aan yoga gaan doen. Maar goed, dat moet ik dus nog steeds uitzoeken. Zo werkt dat. Ik ben een realist. Je probeert thuis gezond te leven, maar het lukt gewoon niet altijd. Het komt niet van de grond. Op vakantie is dat makkelijker. Zonder afleiding en met alles voorhanden zijn de omstandigheden ideaal. Zo’n vakantie fungeert als een kickstart voor een gezonder leven.


Bekijk hier het Puurenkuur aanbod in Shanti-Som, Spanje.

Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand
Top 10 Luxe Destination Spa's
Ayurveda in Europa
Top 6 Retreats Solo-travellers