Soort reis

Authentiek Ayurveda aan de Costa Brava

25 augustus 2023

Wie niet heel ver wilt reizen, hoeft voor een goede ayurvedakuur niet meer naar Azië. Op een rots met uitzicht op zee ligt Port Salvi, een fantastisch kleinschalig Ayurvedaresort waar het beste van ayurveda en de mediterranee samenkomen. Een in-house team (ayurveda arts, therapeuten en de kok) uit India en Sri Lanka zorgt voor authenticiteit in de kuren. De voertaal is Engels. Port Salvi ligt rustig, ver weg van het massatoerisme. Puurenkuur’s Wellness-expert Kim Brouwer ging een kijkje nemen.

Image for Mooie ligging met uitzicht op zee en groene tuinen

Mooie ligging met uitzicht op zee en groene tuinen

“Verassend mooi”, is de eerste gedachte die ik heb als ik het terrein van Port Salvi op loop. Het hotel ziet er trots uit op zijn rots en heeft een indrukwekkend uitzicht op zee. Samen met buurhotel Eden Rock, waar ik ook incheck voor Port Salvi, maakt het hotel gebruik van een privéstrandje. Het is groener dan ik van tevoren had verwacht van een rotsgebied. Ik loop door mooi onderhouden tuinen met palmbomen die wuiven in de wind. De vogels fluiten een ontspannen deuntje. Een heerlijke rust komt over me.

Image for Voertaal Engels

Voertaal Engels

Dit is natuurlijk niet de enige plek in Europa voor een Ayurvedakuur. Maar wel een van de weinige waarbij je niet het gevoel hebt dat je in Duitsland op vakantie bent. Op de bordjes lees ik Spaans voor het echte vakantiegevoel. Iedereen van het hotelteam en in de spa spreekt goed Engels. Ook de gasten zijn niet alleen Duitsers, maar komen overal vandaan waardoor er een prettige internationale sfeer hangt.

Image for Gerenoveerd

Gerenoveerd

Port Salvi ondergaat een grote opknapbeurt tijdens mijn verblijf. Van een nogal onsamenhangende, gezapige inrichting verandert het voor mijn ogen in een modern maar warm verblijf. De gewelven geven het die extra luxe uitstraling. De yogazaal met veel natuurlijk licht is een heerlijke plek. Vanuit het yogapaviljoen kijk je uit op zee waardoor je geest extra tot rust komt en ruimte voor ontspanning krijgt.

Image for Privésauna en stoombad in de tuin

Privésauna en stoombad in de tuin

Als ik de spa binnen loop, komt de geur van de ayurvedische kruiden en oliën me al tegemoet. Ik adem diep in en voel me direct fijn. Naast ayurevedabehandelingen en -kuren op maat is er ook een nieuwe sauna en stoombad in een apart tuinhuisje. Dit kun je reserveren voor privégebruik. Vanuit het tuinhuisje heb je ook weer uitzicht op zee.

Image for Maaltijden geschikt voor alle Doshatypes gecombineerd

Maaltijden geschikt voor alle Doshatypes gecombineerd

Hoewel Port Salvi een echt ayurvedahotel is, met behandelingen op maat, eten gasten hier niet op Doshatype. De maaltijden zijn namelijk in balans voor alle Doshatypes. Alleen als de arts een echte disbalans constateert raadt deze je aan bepaalde voedingsmiddelen over te slaan of juist extra tot je te nemen. Dat wordt ook aan de keuken doorgegeven.

Image for Dicht bij Barcelona, Girona en Costa del Mar

Dicht bij Barcelona, Girona en Costa del Mar

Mijn tijd bij Port Salvi zit er al snel weer op. Heerlijk ontspannen en tevreden zoef ik in mijn huurautootje weer terug naar Barcelona dat op ongeveer een uur en twintig minuten rijden ligt. Het prachtige Girona ligt wat dichterbij op een half uurtje rijden net als Costa del Mar. Wie liever niet zelf rijdt, kan ook met de hotel shuttleservice vanaf Barcelona. Ik ben weer opgeladen en klaar voor alles wat er komt.

Image for Sant Feliu de Guixols

Sant Feliu de Guixols

Op slechts een steenworp afstand van Port Salvi ligt het betoverende kustplaatsje Sant Feliu de Guixols aan de Costa Brava. Dit schilderachtige stadje geeft een inkijkje in de Catalaanse cultuur en historie zoals het klooster. Flaneren kan op de boulevard met winkeltjes, cafes en restaurants (met heerlijke lokale lekkernijen)! Te voet is het misschien wat ver, maar per taxi bent u zo van Port Salvi naar Sant Feliu de Guixols. Ook Tossa del Mar is de moeite van een bezoek waard (30 minuten per taxi). 

Port Salvi zelf meemaken? Boek hier uw verblijf!

Lees meer
Floortje Dessing in Thailand
Top 13 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 6 retreats voor in je eentje
Ayurveda in Europa