Soort reis

Marleen’s bezoek aan OCÉANO Hotel Health Spa

17 juni 2022

Het is bijna vijf uur vliegen naar Tenerife. Maar dan ben je ook verzekerd van altijd lekker weer. Zelfs in de winter. Ook vandaag genieten we van de zon – terwijl in Nederland een waterig lentezonnetje schijnt. De hemel is blauw, je ruikt de zee. Zelfs op het vliegveld.

Image for OCÉANO Hotel Health Spa

OCÉANO Hotel Health Spa

Het resort waar ik de komende dagen mag verblijven ligt in het noorden van het eiland, ver van het toeristische zuiden. Na een mooie rit van een uurtje door de bergen kom ik aan in OCÉANO Hotel Health Spa. Op het eerste gezicht is het een onopvallend hotel. We zien een witte flat, een strak zwembad en uitzicht op zee en palmbomen. So far, so good. De vriendelijke dame achter de receptie verandert het ‘gewone’ hotel in een plek waar ik me meteen thuis voel: ze weet mijn naam! Kijk, dat zien we graag. Het zorgt voor een persoonlijke sfeer.

Het hotel ligt verscholen in het idyllische vissersdorp Punta del Hidalgo. Hier vind je meer kuurtoeristen dan feestzoekers of all-inclusive gasten. Mensen komen hier overduidelijk voor hun rust. Een groot deel van de kust is te wild om in te zwemmen. Wel zijn er zeewaterbekkens waar je heerlijk kunt dobberen, ook voor ons hotel.

Hotel Océano wordt gerund door eigenaren Magda en Mathias. Het is al decennia lang een authentiek familie hotel. Mathias is dokter en runt hier de kliniek. gebaseerd op de Mayr Geneeskunde en begeleid door de beste artsen! Daarover later meer. Magda doet al het andere. Zij is het brein achter de vriendelijke obers, receptionisten en spa-therapeuten. Het hotel wordt als ‘klein’ bestempeld met slechts 88 kamers. Dat lijkt groot, maar is het niet als je het vergelijkt met de toeristische megahotels in het zuiden van Tenerife, waar een gemiddeld hotel soms wel 500 kamers heeft.

Er zijn twee restaurants: een voor de speciale ‘Mayr-gasten’ en een voor reguliere maaltijden. Hier wordt ook de nieuwe Thalasso Vitality Cuisine menu geserveerd.

Die probeer ik uit. Om de zoveel tijd bedenkt de kok een nieuwe kaart. Ik kan kiezen uit lichte maaltijden met vis, schaaldieren, zeewier en groenten. Ideaal om wat kilo's kwijt te raken.  

Image for Het wellness team en het Detox Mayr centrum

Het wellness team en het Detox Mayr centrum

De spa van het hotel biedt veel verschillende therapieën en behandelingen aan. Ayurveda en Thalasso therapie zijn specialiteit. Er zijn meerdere behandelkamers. Massagebehandelingen zijn op verzoek mogelijk in de studio of in suites. Er is een in 2012 gerenoveerd saunaplein met een Finse sauna, Bio-sauna, Turks stoombad en infrarode sauna. Er is natuurlijk ook een fitness centrum. Ook is in 2012 een gloednieuw Thalasso centrum geopend met een heerlijke Thalasso therapy pool.

Maar waar ze echt in uitblinken hier is de Mayr-kuur. Het hotel huisvest het Mayr Detoxcentrum, waar de hotelgasten een authentieke Mayrkuur kunnen volgen.

Mathias is naast hotel-eigenaar ook zelf de dokter van het Mayr-kuuroord. Hij voert alle intake gesprekken met de gasten. Dat geeft een heel veilig gevoel. Mathias is typisch een man bij wie je je in goede handen voelt.

Image for Wat is een Mayr-kuur?

Wat is een Mayr-kuur?

De Oostenrijkse arts en onderzoeker, dr. Franz Xaver Mayr (1875-1965), was de eerste arts die de relatie tussen ziekte en problemen met onze spijsvertering herkende. Dokter Franz Xaver Mayr begreep dat de darmen hét centrale orgaan voor gezondheid en

vitaliteit zijn. Met zo'n 400 m2 oppervlakte zijn onze darmen het grootste orgaan van ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen.

Dokter Mayr was een ware pionier in die tijd door preventieve geneeskunde vanuit een holistische inslag op de kaart te zetten. Hij introduceerde het concept van diëtiek en vasten en ontwikkelde een medisch concept voor langdurige gezondheidszorg: diagnose en therapie volgens de Dr FX Mayr-methode.

Een regelmatige vastenperiode of een intensieve reiniging van het lichaam is een ideale manier om gezond en fit te blijven, meent dokter Mayr. Hij ontwikkelde een uitgebreid kuurprogramma. Enerzijds voor preventieve doeleinden, anderzijds voor het wegnemen van klachten in ons spijsverteringstelsel. In het dieet van Mayr worden vet-, eiwit- en koolhydraatophopingen aangepakt. Ook worden gifstoffen afgevoerd via klysma's. Een Mayrkuur is gebaseerd op drie basisprincipes die allemaal met een S beginnen: Safety (veiligheid - bescherming van de darmen), Sanitation (ontgifting van de darmen) en Scholing (met instructies en adviezen over gezondheid en vitaliteit in het dagelijkse leven.

Zijn theorieën zijn inmiddels wetenschappelijk getest en bewezen. Het werk van dokter Mayr leeft voort in de internationale vereniging van Mayr-artsen. Meer dan 1000 artsen in heel Europa maken gebruik van zijn Mayr-methode in ziekenhuizen, privépraktijken en kuuroorden.

Image for Nog wat weetjes

Nog wat weetjes

In dit hotel staat de kuurgast centraal: zo is er een speciaal restaurant voor de gasten die een kuur of dieet volgen. Ook zijn er yogazalen en is er een weekactiviteiten programma.

Image for Leuke tips voor de omgeving:

Leuke tips voor de omgeving:

Heel bijzonder was het sterren kijken op de Pico del Teide, de grootste vulkaan van het eiland. Op zo’n 2000 meter hoogte is er geen betere plek te vinden om naar de sterrenhemel te kijken en meer te leren over onze kosmos. Onze gids, Jose Antonio, bracht een telescoop mee en wist ons mee te voeren in z’n enthousiasme voor de sterren en planeten.

Image for Dolfijnen en walvis expeditie

Dolfijnen en walvis expeditie

In Tenerife Zuid kan je met een catamaran op een walvis en dolfijnen expeditie. Toegegeven, het is een beetje toeristisch, maar het was geweldig om een groep van 11 dolfijnen als een dolle om onze boot te zien zwemmen. We zagen ook 4 korte vin-walvissen. Meer informatie vindt u op hun website.

Image for Dit vond ik geweldig!

Dit vond ik geweldig!

Het zeebad! ‘s Ochtends om 7.30 neem ik een duik in de zee, dat lijkt op een zwembad. Het ligt pal voor het hotel. Een geweldige ervaring!
De Vitality Thalasso Cuisine. Vanaf dit jaar serveren ze een nieuw, licht verteerbaar menu, ideaal als u wat kilo’s wilt afvallen. De kok maakt op hoog niveau een voor- hoofd- en nagerecht, gebaseerd op groenten, vis, zeewier (echt, heel smakelijk!) en fruit. Ik wist niet wat ik proefde!

Image for Minpuntje

Minpuntje

Bij aankomst werd ik begroet in het Duits. Jammer, want ik ben in Spanje! Later legt de aardige manager uit dat dit sporadisch nog wel eens voorkomt. Van oudsher is het een Duits georiënteerd hotel, maar er komen steeds meer gasten uit Engeland, Nederland, België en Scandinavië.

Klik hier voor al onze reizen naar OCÉANO hotel health spa

Klik hier voor al onze reizen naar OCÉANO hotel health spa

Lees meer
Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's