Waarom Thailand de beste wellnessbestemming ter wereld is

26 september 2020
Bijna iedereen die naar Thailand gaat wordt verliefd op het land. Raar is dat niet, want het heeft alles wat je nodig hebt om gezond en blij door het leven te gaan
Image for

Wellness in Thailand: een bijzondere mix van traditie en vernieuwing
Bijna iedereen die naar Thailand gaat wordt verliefd op het land. Raar is dat niet, want het heeft alles wat je nodig hebt om gezond en blij door het leven te gaan. Kilometers wit zandstrand, een tropisch klimaat, een fantastische keuken en ongerepte natuur. Heerlijk, maar geen unicum. Wat Thailand echt bijzonder maakt is wat daar nog bovenop komt: de bijzonder gastvrije bevolking en de rijke spirituele geschiedenis van het Boeddhisme en de Thai Traditional Medicin. De combinatie hiervan maakt Thailand tot de absolute topbestemming voor wellnessreizen. 

Boeddhisme; vrijheid door mindfullness en meditatie
Thailand heeft een enorm rijke wellnesstraditie. Wellness is een way of life voor de Thai. En dat heeft veel te maken met het Theravada boeddhisme, de religie die 90% van de bevolking aanhangt. In het boeddhisme leiden mindfullness en meditatie tot vrijheid en komt echt gelukkig zijn van binnenuit.  

Westerse problemen – oosterse oplossingen
Deze spiritualiteit en verdieping zit diep in de Thaise bevolking en vind je ook in de moderne wellnessresorts van Thailand waar professionele therapeuten de Thai traditional medicin (TTM) nog steeds toepassen in de wellnessprogramma’s. Zo pakken ze hedendaagse westerse problemen, zoals stress, burn-outs en overgewicht, effectief aan met eeuwenoude wijsheden en technieken, aangevuld met nieuwe inzichten.            

Holistische geneeskunde Traditional Thai Medicine
Thai traditional medicin is gebaseerd op ayurvedische, yogische en westerse invloeden en richt zich op de innerlijke strijd tussen chaos en harmonie. TTM benadert wellbeing holistisch en omvat eetadviezen, lichaamsbeweging, kruidenbehandelingen, massage, yoga en een spirituele kijk op het leven.  

Wellnessexperts en -professionals  

Je mag je niet zomaar een Thaise wellnessexpert noemen. TTM-artsen volgen een programma van drie tot vier jaar voordat ze hun diploma verdienen. Een officiële traditionele Thaise massagetherapeut traint niet minder dan 800 uur om de opleiding te voltooien. Een Thaise massage is dan ook meer dan alleen een verbetering van het lichamelijk welzijn. Het is ook een spirituele oefening voor mindfulness, vriendelijkheid en compassie. 


Eet je gezond met de Thaise keuken, fruit en kruiden  
Thais eten smaakt niet alleen lekker, het is ook heel gezond. De gerechten bestaan uit verse en lokale ingrediënten en bevatten veel groenten en fruit. In Thailand groeit een lange waslijst aan lekker exotisch fruit dat je al proevend kunt ontdekken. En de curry’s zitten vol kruiden die je ook terugvindt in TTM. Kurkuma werkt ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering. Knoflook reinigt en verse pepers zitten tjokvol vitamine A en C. Zolang je wegblijft van de gefrituurde opties is het Thaise eten een smaakvol en gezond feestje voor je lichaam.  

Thai haute cuisine 
Inmiddels is er een nieuwe generatie chefs opgestaan die een moderne interpretatie geeft aan traditionele gerechten en deze naar een heel nieuw niveau tillen. In de betere restaurants en de luxe wellnessresorts van Thailand houden vernieuwende chefs de tradities en oude kooktechnieken in ere en complementeren deze met moderne uitgesproken en heldere smaken in grensverleggende gerechten. Thai haute cuisine stelt zelfs de meest veeleisende foodies niet teleur.  

All smiles 
When you’re smiling, the whole world smiles with you. Louis Armstrong had gelijk. Thailand is the land of smiles. En al dat glimlachen werkt aanstekelijk en ontspannend. Het boeddhistische concept van Metta beïnvloedt de Thaise cultuur sterk. Vrij vertaald staat Metta voor de onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties en wensen voor alle wezens in het universum. Dit merk je in de wellnessresorts aan de lieve, aandachtige verzorging en de respectvolle instelling van de Thai. 


Back to nature 
In de natuur kom je terug bij de basis en ontspan je uiteindelijk vanzelf. De wellnessresorts van Thailand liggen in prachtige natuurgebieden met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Zwem of duik in een turquoise zee met bontgekleurde riffen vol tropische vissen. Loop door oeroud oerwoud op zoek naar prachtige, vreemde vogels en inheemse, wilde dieren. Trek door een van de 100 nationale parken en zwem bij een klaterende waterval. Of adem simpelweg je longen vol schone zeelucht aan de kust. Ook dat doet wonderen voor je gezondheid. 


Maak je eigen tradities 
Al deze componenten komen samen in een wellnessvakantie in Thailand. Dat maakt een wellnessreis naar Thailand niet alleen heel effectief, maar ook absoluut onvergetelijk! Tradities en modern comfort, oude wijsheden en nieuwe ervaringen, smelten samen tot mooie herinneringen voor het leven. Wie naar Thailand vertrekt is fan voor het leven.  

Blog geschreven door Christy Ju voor PuurenkuurImage for