Soort reis

6x tips voor een dagelijkse dosis zelfliefde

9 februari 2024

Zelfliefde of selfcare, waarom gunnen we onszelf dat zo weinig? Waarom is zo moeilijk om onszelf op waarde te schatten? Vaak gaan werk, gezin en vrienden voor. Tegen de tijd dat we zelf aan de beurt zijn, is de dag voorbij. Schuldgevoelens, pleasen, plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel zorgen ervoor dat we vaak ons eigen welzijn verwaarlozen. Maar hoe kunnen we goed voor een ander zorgen als we niet eerst voor onszelf zorgen? Als we mentaal en fysiek overbelast zijn? Zelfliefde gaat voor mij over jézelf eren. En dat kan nooit egoïstisch zijn. Hieronder mijn tips voor een dagelijkse portie selfcare:


  1. Creëer gezonde dagelijkse routines. Begin je dag in stilte, al is het maar vijf minuten. Spreek dankbaarheid uit naar de mensen en dingen die belangrijk voor je zijn. Dankbaarheid is een fijne energie die je stemming naar een hoger niveau tilt. Daarbij laten mindfulness en meditatie onrust en stress verdwijnen.
  2. Gun jezelf kleine dingen waar je een goed gevoel van krijgt: een wandeling in de natuur, een kop favoriete thee, een warm bad of dansen op je lievelingslied. Samen zijn met vrienden, een avondje lachen of juist diepe gesprekken voeren.
  3. Wees je bewust van je interne monoloog. Is die negatief, bekritiserend? Je bent niet goed genoeg, dat was een domme actie, dat kan je niet etc. Niemand is zo kritisch als onze eigen interne stem. Geef jezelf complimenten: Ik mag er zijn, ik ben mooi, ik vind het spannend maar ik heb vertrouwen in mezelf. Praat tegen jezelf zoals je ook tegen je liefsten zou praten.
  4. Omring jezelf met mensen die je aanmoedigen en steunen. Waarom zou je jezelf naar beneden laten halen? Meestal laten we dat toe omdat we ook een negatieve interne monoloog voeren. Zodra we die veranderen, nemen we vaak ook afscheid van negatieve invloeden om ons heen.
  5. Luister naar muziek. Muziek heelt, inspireert en kan je stemming positief veranderen. Uit onderzoek blijkt dat sommige geluidsfrequenties je stemming aantoonbaar beïnvloeden.
  6. Verwen jezelf met kleine selfcare rituelen. Smeer je lichaam in met een fijne lotion. Verdamp geurende etherische olie in je huis. Of neem een bad met epson zout en etherische olie. Tip: Bergamot is de olie van de zelfliefde.

Opladen en uitrusten doen we het beste als we alleen zijn. Even met niemand rekening houden. Niet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Alle energie aan jezelf geven. Inchecken bij jezelf en het middelpunt van je eigen leven zijn. We inspireren je graag met een paar van onze ‘selfcare oplaadvakanties’ in Nederland, Europa of verder weg. Mooie reizen in een bijzondere omgeving waar het fijn verblijven is in je eentje terwijl je geniet van alle aandacht van de ervaren en gastvrije behandelaars die je weer helpen in balans te komen.

Mooie en verdiepende ervaringen tijdens deze self-care reizen

Image for Retreat Yoga, Wellness & Sound

Retreat Yoga, Wellness & Sound

Retreat date: 15-17 maart 2024 en 15-17 november 2024

Locatie: Badhotel Domburg

Een sound bath, ook wel klankschaalsessie genoemd, is een vorm van geluidstherapie waarbij geluidstrillingen geproduceerd worden door instrumenten zoals klankschalen, gongs, chimes en andere sonore hulpmiddelen. Tijdens een sound bath ligt u meestal comfortabel op de grond en ervaart u de trillende geluidsgolven die door de lucht en het lichaam gaan. De bedoeling van een sound bath is om een diepe staat van ontspanning en meditatie te komen. De geluidsgolven kunnen als helend worden ervaren en verminderen fysieke, mentale en emotionele spanning. De begeleider van het sound bath creëert een soundscape door de verschillende instrumenten op harmonieuze wijze te bespelen, zodat u zich helemaal kan overgeven aan de ervaring.

Lees meer
Image for Voor verdieping en transformatie - Longevity Alvor

Voor verdieping en transformatie - Longevity Alvor

Longevity Health & Medical Hotel is een adults-only medische spa - in het hart van de Algarve - en met een state-of-the-art spa. In maart 2024 host Longevity de retraites van Mindfulness and Beyond, opgericht door Rajesh Ramani en Smitha Jayakumar (bekend als lifecoaches bij Kamalaya Wellness Sanctuary in Koh Samui/Thailand). De missie van Rajesh en Smitha is om mensen te laten verbinden met hun ware potentieel. Ze organiseren retraites, mind-trainingsprogramma's, meditatie-workshops en één-op-één mentorsessies. De retraite 'Embracing Connection' van 3 - 8 maart 2024 gaat over verbinding, connectie en communicatie in de liefde. Van 10- 16 maart 2024 is de retraite 'Life's Potential and Purpose', met onderwerpen gerelateerd aan werk en leven.

Lees meer
Image for Radiant bliss programma, Kamalaya, Thailand

Radiant bliss programma, Kamalaya, Thailand

Het Radiant Bliss programma van Kamalaya is speciaal voor vrouwen (jong en oud) om stress te verminderen, hormonen in balans te brengen, vitaliteit te verhogen en jezelf te omarmen met alles wat er is en niet is. Gezond zijn en lekker in je vel, waardoor je weer gaat stralen! Het programma is in 8, 14 of 21 dagen en is inclusief holistische behandelingen, TCM-behandelingen (traditionele Chinese geneeskunde), IV-therapie, life-coachsessies en natuurlijk het goddelijke gezonde eten plus deelname aan de dagelijkse holistische activiteiten en sport. 

Lees meer
Image for Emotional balance programma, Euphoria, Griekenland

Emotional balance programma, Euphoria, Griekenland

Om uw innerlijk huis te bereiken bestaat het programma uit groepsgesprekken, begeleide meditatiesessies, dramatherapie met de archetypische rollen uit de Odyssee, ecstatic dance, singing bowls (klankschalenmeditatie), een gongbad en een mystiek slotritueel in het stenen amfitheater. Uniek is de verkenning van het vrouwelijke aspect van de Odyssee waarbij de groep de rol van Odysseus’ vrouw Penelope opnieuw uitvindt in de prachtige Hamam van Byzantijns marmer. Hoewel het leven weer ‘normaal’ is, voelen veel mensen zich sinds de coronapandemie nog vaak lethargisch en moe. Raken snel overprikkeld of overweldigd in drukke situaties. Of ervaren regelmatig negatieve emoties, stress en spanning. Het driedaagse Feel Alive Again is een zuiverend programma om opgekropte post-pandemie emoties kwijt te raken en uw ziel als ware schoon te spoelen

Lees meer
Image for Intro to Ayurveda, Engel Ayurpura, Italië

Intro to Ayurveda, Engel Ayurpura, Italië

Een ayurvedische vakantie (net zo authentiek als in India of Sri Lanka) plus de helende kracht van de bergen (Dolomieten)... dat vindt u allemaal in het nieuwste boetiekhotel Engel Ayurpura in Zuid-Tirol. Dit spiksplinternieuwe boetiekhotel met maar 15 kamers brengt ayurveda dicht bij huis; niet te ver reizen en toch kuren. Het hotel ligt in het Eggental, de perfecte plek voor wandelingen met ruim 500 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelroutes, en een (bekroond) skiparadijs in de winter. 

Lees meer

Meer inspiratie?

Meer bestemmingen ontdekken met een hoge dosis selfcare? Lees de blog over boetiekhotels voor alleenreizigers!

Lees meer
Image for Marleen

Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen