Soort reis

Kuurprogramma's voor rugklachten

19 mei 2023
Rugklachten, ik had er eigenlijk nooit last van. Maar nu ik bijna de 50 aantik, merk ik net als veel mensen van die leeftijd, dat mijn onderrug ineens niet meer zo makkelijk 'meegaat' in mijn tempo. Tegenwoordig schiet er soms zo'n vlammende (stekende) pijn in mijn rug. En dan kan ik even niets meer. Dit gebeurde laatst zelfs bij m'n stretchingles. Ik zat in een houding en het schoot erin. Ik heb vervolgens de rest van de les in die houding vast gezeten, want bewegen kon ik niet meer. 

Oorzaken van een pijnlijke rug

Een dokter van een bekend kuuroord vertelde me dat zo'n stekende pijn in de onderrug verschillende oorzaken kan hebben. Een verkeerde houding, spierspanning, een blessure of een aandoening zoals ischias. Ik heb gelukkig niets ernstigs en met speciale rug- en buik versterkende oefeningen (heel belangrijk!) hou ik mezelf aardig op de been. Maar ik betrap mezelf ook dagelijks op onderuitgezakt in mijn stoel achter m'n laptop hangen. Een funeste houding voor de rug. Een slechte onbewuste gewoonte, die ik graag af zou willen leren. En dat kan!

Kuuroorden gespecialiseerd in rugklachten 

Sommige kuuroorden en wellnesshotels hebben van rugklachten hun specialiteit gemaakt. Uw rug en houding worden hier goed doorgelicht. Vervolgens krijgt u een persoonlijk plan voor uw specifieke rugklachten. De fysiotherapeuten behandelen diverse aandoeningen: chronische rugpijn, neurologische aandoeningen, musculoskeletaal letsel, maar ook een sportblessure.

High-tech apparatuur

Voor de behandeling van deze rugklachten gebruiken de fysiotherapeuten verschillende technieken zoals manuele therapie, praktische oefeningen en soms ook zijtakken zoals haptonomie of chiropractie. Ook zetten ze soms moderne technologie in zoals ultra-sound, GAIT-analyses of TR-therapie. De fysiotherapeut geeft tips en adviezen om u weer soepel te laten bewegen. Fysiotherapie als onderdeel van een kuurprogramma kan u helpen om gezonde (leefstijl) gewoontes aan te leren waar u de rest van uw leven profijt van heeft. 

Dit zijn de health resorts met hoogwaardige fysiotherapie programma's

Image for Boshotel Vlodrop, Nederland

Boshotel Vlodrop, Nederland

Puurenkuur biedt zelf diverse retreats aan met verschillende thema's zoals yoga, Pilates, sapvasten, fitness of lifestyle. Het Het Puurenkuur Versterk je rug Retraite heeft speciale yogasessies die zijn ontworpen voor een sterke rug en verlichtend zijn voor rugklachten. De speciale yogasessies worden afgewisseld met rustgevende mindfulness-elementen. Boshotel Vlodrop biedt het beste van twee werelden: de natuurlijke schoonheid van Nationaal Park De Meinweg en de prachtige wellnessfaciliteiten.

Lees meer
Image for OCÉANO Health Spa Hotel - Tenerife / Spanje

OCÉANO Health Spa Hotel - Tenerife / Spanje

In het authentieke familiehotel OCÉANO Health Spa Hotel bent u in uitstekende handen voor een F.X. Mayr-, ayurveda- of thalassokuur. Maar OCÉANO heeft ook een professioneel en gespecialiseerd team van fysiotherapeuten en osteopaten die het programma OCÉANO Rugversterking aanbieden (vanaf 7 nachten). Bij aanvang krijgt u een persoonlijk gesprek met de expert, die vervolgens het plan maakt voor de behandelingen. Enerzijds zijn deze behandelingen gericht op pijnverzachting, anderzijds voor het versterken van uw rug. Een team van specialisten werkt hierbij samen onder toeziend oog van de fysiotherapeut. Zowel wetenschappelijk (medisch) onderbouwde als holistische behandelingen worden gebruikt voor optimaal resultaat.

Lees meer
Image for Longevity Medical & Health Hotel - Portugal

Longevity Medical & Health Hotel - Portugal

Longevity Health & Medical Hotel is een adults-only medische spa voor preventieve, medische en wellnessprogramma's in het hart van de Algarve. Ricardo Rosa (door Condé Nast Traveler uitgeroepen tot een van de 20 beste therapeuten ter wereld), is een bevlogen osteopaat en fysiotherapeut, die de scepter zwaait over de Osteo Rebalance-programma's (5 nachten) van Longevity. Een zeer gepassioneerd en toegewijde man die snel het 'defect' in het lijf opspoort en vervolgens met een zeer efficiënte therapie (in een zo kort mogelijke tijd) het euvel oplost. Hij neemt barrières weg die de interne genezingsprocessen in de weg staan. In een paar dagen voelt u zich herboren!

Lees meer
Image for Kamalaya Wellness Sanctuary - Thailand

Kamalaya Wellness Sanctuary - Thailand

Kamalaya's Structural Revival programma (5, 7 en 9 nachten) biedt oplossingen voor chronische nek- en rugpijn, myofasciaal pijnsyndroom, artrose en tendinitis. Het team van fysiotherapeuten beoordeelt eerst uw houding en de bewegingsbeperkingen. Fysiotherapie helpt bij veel (lichamelijke) klachten. Met praktische oefeningen wordt uw bewegingsbereik verbeterd, spieronevenwichtigheden gecorrigeerd en blessures hersteld. Het praktische wordt aangevuld met moderne technologieën, zoals het gebruik van ultrageluiden of de inzet van TR-therapie. De toepassing van ultrageluid is vooral effectief bij het verminderen van ontstekingen bijvoorbeeld. TR-Therapy is effectief bij intense pijnverlichting, spierontspanning en ondersteuning voor weefselregeneratie.

Lees meer
Image for Ananda in the Himalaya's - India

Ananda in the Himalaya's - India

Ananda biedt het speciale programma Pain Management aan. Het team van fysiotherapeuten en ayurveda experts analyseren uw houding, symptomen en geschiedenis en maken aan de hand hiervan een behandelplan op maat. Het programma is inclusief intensieve fysiotherapiebehandelingen, ayurvedische therapieën, effectieve yogaposes en speciale (ontstekingsremmende) maaltijden. Dr. Palak Jain, senior fysiotherapeut bij Ananda zegt: 'De meeste pijn, zoals spondylitis, radiculopathie of artrose, ontstaat door overmatig gebruik van spieren in een verkeerde houding gedurende een lange periode. Een GAIT-analyse helpt ons de oorzaak van spier- en zenuwgerelateerde pijn te begrijpen. Het begint met de hiel van een voet en berekent de heup-, knie- en enkelhoeken van alle 8 posities in één volledige cyclus. Het is uniek voor ieder mens. 

Lees meer
Image for Park Igls  - Oostenrijk

Park Igls - Oostenrijk

'We dragen maar al te vaak zware fysieke en mentale lasten die druk uitoefenen op onze wervelkolom, tussenwervelschijven, kraakbeen en gewrichten', zegt dr. Peter Gartner, medisch directeur van het bekroonde Park Igls Mayr-kliniek in Tirol. Dit kan pijnlijke gevolgen hebben. Fysiotherapeuten van Park Igls adviseren dan ook: ‘Langdurig zitten is niet goed voor ons lijf, wissel regelmatig van zitpositie. De wervelkolom heeft constante beweging nodig om gezond te blijven.’ Park Igls biedt verschillende programma’s voor rugpijn en fysiotherapie: Neurofit en Physio-Fit

Lees meer
Image for Atmantan Wellness Centre - India

Atmantan Wellness Centre - India

Atmantan’s Restorative Physiotherapy programma (5, 7 of 10 nachten) richt zich op herstel, verbetering en versterking van ons bewegingsapparaat. Een van de beste fysiotherapie-afdelingen van India, met name specialist in het behandelen van orthopedisch gerelateerde aandoeningen, zoals artrose, gewrichtsblessures, sportblessures, postoperatieve revalidatie, gewrichtsinstabiliteit, herstel van spieren en bewegingsapparaat. De programma's bestaan uit een grondige analyse en diagnose, gevolgd door geavanceerde en innovatieve technieken en manuele therapie, ultrasone therapie, posturale integratie en anti-inflammatoire behandelingen. Atmantan is een destination spa van wereldklasse en combineert traditionele oosterse geneeskunde met westerse medische kennis.

Lees meer
Image for RAKxa Wellness & Medical Retreat - Thailand

RAKxa Wellness & Medical Retreat - Thailand

RAKxa, een integratieve wellness- en medische retraite gelegen in de "Groene Long" van Bangkok, biedt een op maat gemaakt Mobilisatieprogramma dat zich richt op het herstellen van de fysieke bewegingen van het lichaam na een langdurige sedentaire levensstijl, verwondingen, operaties en andere complicaties. Dit omvat zowel wetenschappelijke als traditionele therapie, samen met sessies in de medische fitnessruimte die zich richten op specifieke behandelingen die het beste bij u passen. De programma's van RAKxa bieden flexibele opties die passen bij uw individuele conditie en mentaal welzijn, met keuze uit 5 nachten, 7 nachten of 10 nachten.

Lees meer
Image for ZOYA Health & Wellbeing Resort - Ajman (UAE)

ZOYA Health & Wellbeing Resort - Ajman (UAE)

ZOYA Health & Wellbeing Resort is de eerste medische spa (én adults-only bestemming!) in Ajman, een van de Verenigde Arabische Emiraten. ZOYA's motto is niet om de symptomen te behandelen, maar om dieper te gaan en de onderliggende factoren te vinden die tot gezondheidsproblemen leiden. Het Physiotherapy & Rehabilitation programma begint altijd met een intakegesprek met ervaren fysiotherapeuten, gespecialiseerd in orthopedische, traumatologische (sport) en algemene revalidatie. Of u nu pijn ervaart, een topsporter bent, een operatie verwacht of net uit het ziekenhuis komt, ZOYA biedt een goed onderbouwd fysioprogramma met high-tech apparatuur voor diagnostiek en revalidatie zoals 4D Spinal Analysis, Strength analysis Myoline, PEDOSCAN en 3D-simulatieplatform.

Lees meer

Meer informatie over alle fysiotherapie programma's

Lees meer
Image for Marleen

Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Floortje Dessing in Thailand
Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Top 6 retreats voor in je eentje
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen