Ayurveda Types: Ben je een Impulsieve Vata, een Pittige Pitta of een Kalme Kapha?

30 augustus 2019
In de eeuwenoude traditionele Indiase geneeskunde Ayurveda draait alles om balans tussen de drie typen levensenergieën Vata, Pitta en Kahpa, oftewel de doshas. Overheerst één van de doshas, dan kan dit leiden tot lichamelijke of geestelijke klachten. Tijdens een ayurvedische kuur werk je aan het terug in evenwicht brengen van de drie doshas. Bij onze de geboorte krijgen we allemaal een eigen Doshamix mee aan lichamelijke kenmerken, immuunsysteem, karaktertrekken en gedrag. Welk type voert bij jou de overhand?  

Image for Vata: impulskracht

Vata: impulskracht

Vata dosha regeert over de lichaamsbeweging, het zenuwstelsel en het eliminatieproces

Iemand van het type Vata is beweeglijk en houdt van verandering en opwinding. Een Vata is altijd onderweg en barst van de energie. Die energie komt in vlagen tot uitbarsting , maar ze ervaren vaak ook aanvallen van vermoeidheid. Vatas worden snel boos en vergeven ook weer snel. Ze hebben meestal een magere lichaamsbouw, een droge huid, droog haar en koude handen en voeten. Het zijn lichte slapers en ze hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel.


Stel jezelf de volgende vragen: Heb je honger op willekeurige momenten. Geniet je van opwinding en verandering? Ga je op wisselende tijden naar bed? Sla je maaltijden over? Loop je gehaast? Heb je emotionele uitbarstingen die kort duren en snel vergeten zijn?
In Balans: opgewekt, enthousiast, energiek, creatief en flexibel. Ze nemen het initiatief en zijn geanimeerde gesprekspartners.
Uit balans: gewichtsverlies, constipatie, hoge bloeddruk, artritis, rusteloosheid, spijsverteringsproblemen, neiging tot piekeren, angsten en slapeloosheid.
Woorden die bij Vata horen: beweging, veranderlijk, lucht, ruimte, droog, koud, licht, verfijnd, snel.

Image for Pitta: vuurkracht

Pitta: vuurkracht

Pitta dosha regeert over de spijsvertering en de productie van energie.

Pittas zijn pittig types. Ze zijn intens, precies, ad-rem, direct en uitgesproken. Pittas zijn sterke denkers en kunnen zich goed concentreren. Maar ze kunnen ook snel gefrustreerd, ongeduldig en heetgebakerd zijn. Pittas hebben een gemiddeld lichaamsgewicht, soms hebben ze rood haar, maar dunnend haar of kaalheid komt ook veel voor. Ze hebben een sterk spijsverteringsstelsel en een hoge lichaamstemperatuur. Ze slapen als roosjes, maar niet te lang en hebben een gezond libido.


Stel jezelf de volgende vragen: Voel je je uitgehongerd als je niet eet als het etenstijd is? Heb je een hekel aan tijdverspillen? Wordt je nachts wakker omdat je het warm hebt of dorst hebt? Neem je graag de leiding? Ben je veeleisend of kritisch? Heb je snel huiduitslag? Ben je vroeg grijs of dunt je haar uit? Wordt je ‘s ochtends wakker en vindt je het moeilijk weer in slaap te vallen? Heb je last van maagzuur? Ben je een perfectionist?
In balans: uitstekende besluitvormers, welbespraakt, goede leraren, een gezonde kleur, veel energie, een goede eetlust en perfecte spijsvertering.
Uit balans: een kort lontje, gaan snel de discussie aan, huiduitslag, maagzweren, oververhitting, maagzuur.
Woorden die bij Pitta horen: intens, stofwisseling, vuur en water, heet, scherp, licht, vochtig, vloeibaar, zuur ruikend.

Image for Kapha: structuurkracht

Kapha: structuurkracht

Kapha dosha regeert over de lichaamsstructuur. Kapha houdt de cellen samen en vormt spieren, vet, botten en zenuwen.  

Kapha types zijn sterkgebouwd en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Ze zijn groot, hebben zachte ogen, een zachte stralende huid en dik haar. Het zijn goede slapers en ze hebben een regelmatige spijsvertering. Kaphas zijn van nature kalm, bedachtzaam, empathisch, attent en liefhebbend. Ze genieten van het leven en voelen zich goed bij vastigheid en routine. Daardoor hebben ze de neiging langer vast te houden aan relaties of banen dan goed voor ze is.


Stel jezelf de volgende vragen: Denk je lang na voordat je een beslissing neemt? Heb je moeite met uit bed komen ’s ochtends? Heb je vaak koffie nodig? Berust je je in situaties? Ben je een emotie-eter? Leef je heel erg met anderen mee?
I
n balans: sterk, loyaal, geduldig, standvastig en ondersteunend.
Uit balans: gewichtstoename, vocht vasthouden, allergieën, te lang in bed liggen, astma, diabetes, depressie, koppigheid.
Woorden die bij Kapha horen zijn: structuur, vastigheid, water en aarde, zwaar, koud, olieachtig, zoet, stabiel, langzaam, zacht, kleverig, sloom, soepel.


Meer weten over ayurveda? Lees er hier meer over..

Lees meer
Top 6 Retreats Solo-travellers
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 10 Luxe Destination Spa's
Ayurveda in Europa