Soort reis

8x Wellnessreizen voor gewichtsverlies

19 januari 2024

Afvallen staat nummer 1 op de lijst van goede voornemens die we elk jaar maken. Overgewicht heeft allerlei negatieve effecten op onze gezondheid: het geeft meer kans op hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en diabetes type 2. Vaak zitten al die extra kilo’s ook letterlijk in de weg: kleding kopen is minder leuk, sporten wordt lastiger en de conditie holt achteruit. Bij een gewichtsverliesprogramma gaat het om een structurele gewichtsafname, waarbij u handvatten krijgt voor beweging, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanning en soms ook mentale begeleiding. U volgt geen streng dieet, maar leert hoe u gezond, lekker en lichter kunt eten, terwijl u toch alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Op die manier is afvallen namelijk wél vol te houden en boekt u blijvende resultaten. 

Image for Afvallen op vakantie is makkelijker

Afvallen op vakantie is makkelijker

Afvallen is niet eenvoudig. De verleiding van alle ongezonde voedingsmiddelen die we elke dag zien, is groot. Maar juist tijdens een vakantie kan het opeens veel makkelijker zijn om te breken met die ongezonde eet- en snoepgewoontes. In een ontspannen, gespecialiseerde omgeving eet u elke dag gezonde maaltijden waardoor 'die lekkere trek' vaak vanzelf verdwijnt. Helemaal wanneer u uw dagen invult met sportieve activiteiten en ontspannende behandelingen. Tijdens een gewichtsverliesreis krijgt u inzicht in uw voedingspatroon en leert u hoe u beter en gezonder kunt eten, zonder dat u een hongergevoel heeft. In de vakantie vliegen de eerste kilo’s eraf. En met de juiste handvatten kunt u thuis verder werken aan een gezond gewicht.

Image for Hoe ziet zo'n Gewichtsverlies reis eruit?

Hoe ziet zo'n Gewichtsverlies reis eruit?

Gewichtsverliesprogramma's worden veelal aangeboden in Health & Wellbeing-resorts, medische spa's of gespecialiseerde retreats. Zo'n reis is een combinatie van beweging, gezonde voeding, mindfulness-activiteiten, workshops en ontspannende spabehandelingen. Bij de start van een gewichtsverliesprogramma, krijgt u een intakegesprek plus een korte gezondheidscheck inclusief meten. Er kunnen medische klachten meegenomen worden, zoals de werking van uw schildklier, balans van de hormoonhuishouding of andere onderliggende klachten.

Elementen in een gewichtsverliesprogramma

Image for Gezonde voeding en advies

Gezonde voeding en advies

Voeding is een essentieel onderdeel. Gewichtsverlies gaat voor 80% over gezonde en voedzame maaltijden, maar ook over portiegrootte bijvoorbeeld. Er zijn veel dieetconcepten en het is belangrijk om te ontdekken wat het beste werkt voor uw lichaam.

Image for Sport/beweging/fitness

Sport/beweging/fitness

Beweging en lichamelijke activiteiten, zoals yoga, Pilates, wandelen, spiertraining of cardiotraining, staan centraal bij gewichtsverliesreizen. Het zal u helpen calorieën te verbranden, spieren op te bouwen en uw fitnessniveau te verbeteren. Een gewichtsverliesreis omvat verschillende sport-, fitness- en bewegingselementen.

Image for Op maat gemaakte programma's

Op maat gemaakte programma's

Programma's worden veelal gepersonaliseerd om aan uw doelen, uitdagingen, medische klachten en spierniveau te voldoen. Of u nu een paar kilo's wilt verliezen of een heleboel, elk programma wordt aan uw wensen aangepast.

Image for Holistische / Medische begeleiding

Holistische / Medische begeleiding

Gewichtsverliesreizen kunnen een holistische of medische insteek hebben, of een combinatie van die twee. De holistische benadering kijkt naar alle aspecten van een mens: lichaam, geest en ziel. Een natuurgeneeskundige of holistische therapeut zal dieper ingaan op onderliggende klachten, zoals slaap, hormoonhuishouding of stressniveau die vaak bijdragen aan gewichtstoename. Er zijn medische spa's die een programma aanbieden, waarbij u onder toezicht staat van een arts. Vooral interessant voor mensen die specifieke medische aandoeningen hebben. Sommige resorts bieden een mix of combinatie van beide, waarbij u in een holistische omgeving bijvoorbeeld (bloed)testen kunt doen ter check van uw cholesterolwaarden, stressniveau, hormoonspiegel, schildklierfunctie of cortisol. 

Image for Spa en ontspanning

Spa en ontspanning

Stress heeft een grote invloed op gewichtstoename. Cortisol houdt vet vast. Veel gewichtsverliesretreats bieden spabehandelingen en ontspanningsactiviteiten om u te helpen ontspannen en stress te verminderen.

Image for Mindfulness en stressvermindering

Mindfulness en stressvermindering

Mindfulness-oefeningen, meditatie en technieken voor stressvermindering maken vaak deel uit van het programma. Stress verminderen is essentieel voor succesvol gewichtsverlies.

Image for Workshops

Workshops

Tijdens een gewichtsverliesprogramma kunnen interessante workshops of educatieve sessies aangeboden worden om te leren over duurzaam gewichtsbehoud, hoe u gezonde keuzes kunt maken, hoe u gezonde gerechten kunt bereiden en hoe u sport en fitness kunt opnemen in uw dagelijkse leven.

Image for Support door gelijkgestemden

Support door gelijkgestemden

Vakantie vieren met gelijkgestemden - met vergelijkbare doelen - is misschien wel het allerbelangrijkste. Ervaringen uitwisselen, support ontvangen en geven en tips met elkaar delen is een fijne bijkomstigheid. 

Image for Duur

Duur

Gewichtsverliesreizen kunnen variëren in duur, variërend van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van het programma.

Image for Een reset in leefstijl

Een reset in leefstijl

Gewichtsverliesreizen gaan zeker niet alleen maar over gewicht verliezen op de korte termijn, maar juist over een (her)start van een gezonde leefstijl. Het geeft handvatten en vaardigheden die nodig zijn om een gezond gewicht te behouden na thuiskomst.

Image for Een-op-een begeleiding

Een-op-een begeleiding

Sommige plekken bieden ook coachingsessies aan tijdens het programma. Niet alleen voor mentale ondersteuning, maar ook voor het aankijken van onderliggende redenen van overgewicht. Iedereen kent immers het wegeten van emoties. 

Benieuwd naar ons aanbod van gewichtsverliesprogramma's? We noemen onze 8 meest geboekte programma's:

Image for Palazzo di Varignana - Italië

Palazzo di Varignana - Italië

Palazzo di Varignana is een elegant landgoed in de zacht glooiende heuvels van Bologna en omgeven door wijnranken en olijfbomen. De bekroonde spa biedt programma's aan van 'The Acquaviva Method' van Dr. Annamaria Acquaviva (diëtist, voedingsdeskundige en apotheker). Deze holistische retraites zijn onderbouwd met Westerse medische wetenschap en gebaseerd op de vijf pijlers van gezondheid: voeding, innerlijke rust, beweging, slaap en ontspanning. Het doel is om deze pijlers in evenwicht te brengen. De 'In Forma/ Gewichtsverliesprogramma's' zijn te boeken vanaf 3 nachten en zolang u wilt. Elk programma start met een intake in de Treno Reale, een vintage trein die het begin symboliseert van een nieuw pad naar een gezonde leefstijl. 

Lees meer
Image for Palasiet Thalasso Clinic & Hotel, Spanje

Palasiet Thalasso Clinic & Hotel, Spanje

Palasiet Thalasso Clinic & Hotel biedt al sinds 1970 thalassotherapie aan en combineert gedegen kennis en jarenlange ervaring met moderne voorzieningen. In de buurt van Valencia, uitkijkend over de Middellandse zee, ligt het thalassocenter van zo'n 2000m2 met zwembaden (gevuld met zeewater), waterjets, sauna's, stoombaden, rustruimten en behandelkamers voor verschillende therapieën. Een team van dertig professionals, variërend van artsen tot diëtisten, begeleidt u tijdens uw verblijf. Palasiet biedt verschillende programma's aan voor gewichtsverlies: het Get in Shape programma (vanaf 6 nachten) en het Weightloss programma (vanaf 7 nachten), in een 'light' versie of intensief. 

Lees meer
Image for COMO Shambhala Estate, Bali

COMO Shambhala Estate, Bali

Persoonlijke aandacht in het kwadraat, (wat dacht je van je eigen persoonlijke assistent). Het team van COMO Shambhala Estate is ontzettend toegewijd. COMO Shambhala Estate staat bekend als een van de beste vijfsterren resorts in Azië. Het onderscheidt zich door comfort en persoonlijke service, gecombineerd met een unieke locatie in het groen (omgeving Ubud op Bali) en heerlijke, gezonde gerechten. COMO biedt gespecialiseerde programma's aan zoals Gewichtsverlies, Detox, Burn-out herstel, Fitness of gewoon fijn relaxen. Het gewichtsverliesprogramma 'Weight Optimization' is al te boeken vanaf 3 nachten, zonder limiet aan de maximale verblijfsduur. Een team van experts, elk in hun vakgebied, stelt een gepersonaliseerd behandelplan voor u samen. 

Lees meer
Image for Sianji Wellbeing Resort, Turkije

Sianji Wellbeing Resort, Turkije

Sianji Wellbeing Resort is een vijfsterrenhotel met een gespecialiseerd detoxcenter dat bekend staat om zijn detox-, fitness- en gewichtsverliesprogramma's. Veel (sport en spa-) faciliteiten, zon en zee - allemaal voor een scherpe prijs-kwaliteitverhouding! De spa met wellness center heeft een oppervlakte van zo'n 2.000m². Het detoxcenter biedt drie verschillende (gezonde en detox) voedingsopties aan: groente- en fruitsappen, lichte maaltijden of raw food. Wilt u gewicht verliezen, dan raden we het Puurenkuur fitnessprogramma aan (vanaf 5 nachten) met personal trainingssessies, in combinatie met de lichte maaltijden. Een team van trainers, coaches en therapeuten staat tot uw beschikking om u te helpen uw doel te bereiken.

Lees meer
Image for RAKxa Integrative Wellness - Thailand

RAKxa Integrative Wellness - Thailand

Het duurzame retreat RAKxa Integrative Wellness, de eerste medische spa in Thailand, beslaat een gebied van maar liefst 85 hectare, bijna geheel in de natuur. Een toegewijd team van artsen en specialisten begeleiden u vanuit VitalLife Scientific Clinic, het RAKxa JAI Holistic Wellness Centre en de RAKxa Gaya Medical Gym naar een gezonde leefstijl. Specialiteit is het gewichtsverlies- en sportprogramma. Alles op maat gemaakt, gedetailleerde gezondheidstesten zodat u tot in detail inzicht krijgt in uw gezondheid, en wát u echt nodig heeft. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en spiritueel. Het eten is ongekend lekker en wordt geheel op maat gemaakt naar gelang uw doelen. 

Lees meer
Image for Palazzo Fiuggi - Italië

Palazzo Fiuggi - Italië

Palazzo Fiuggi is een ultraluxe medische spa met programma’s op maat, thalassotherapie en natuurlijke bronnen nabij Rome en een uniek voedingsplan gebaseerd op epigenetische wetenschap. Het geneeskrachtige en zuiverende water van de bronnen van Fiuggi water is de rode draad in het exclusieve behandelingsprogramma van de medische spa. Palazzo Fiuggi combineert oude holistische kennis met traditionele westerse geneeskunde. Een team van wetenschappers, artsen en therapeuten evalueert, diagnosticeert en maakt daarna een programma op maat voor doelgerichte resultaten. Palazzo Fiuggi biedt een 'Optimal Weight' programma, vanaf 7 nachten of langer. 

Lees meer
Image for Euphoria Retreat, Griekenland

Euphoria Retreat, Griekenland

Griekse en Chinese wijsheden en geneeskunde brengen emotionele, fysieke en spirituele gezondheid in een statig en onovertroffen mooie Destination Spa. Een echte wow-bestemming.

Lees meer
Image for Heritance Ayurveda Maha Gedara, Sri Lanka

Heritance Ayurveda Maha Gedara, Sri Lanka

Gewicht verliezen kan op verschillende manieren. Een ayurvedische detox is een milde en zachte  vorm van detox, waarbij u ook gewicht verliest. Ayurveda maaltijden zoals deze in Sri Lanka of India worden geserveerd tijdens een ayurvedakuur, bevatten geen koffie, suiker, bewerkte producten, vlees, vis of zuivel. U eet heel 'puur' met veel groenten en fruit, veganstijl. Door minder te eten, bewuster en regelmatiger, krijgt uw lichaam de rust om te herstellen en weer te voelen wat het nodig heeft. Een ayurvedische kuur is dus eigenlijk 'een verwenreis en gezondheidskuur ineen. U eet heerlijk tijdens de kuur, en raakt vaak ook wat kilo's kwijt. Andere prettige bijwerkingen; een heldere geest, totale ontspanning en nieuwe energie. 

Lees meer
Image for Ondek al onze authentieke Ayurveda bestemmingen

Ondek al onze authentieke Ayurveda bestemmingen

Lees meer

Bekijk ons hele reisaanbod Gewichtsverliesreizen hier

Lees meer
Image for Marleen

Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Top 13 luxe destination spa's
Top 6 retreats voor in je eentje
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Ayurveda in Europa
Floortje Dessing in Thailand