Soort reis

Inspirerende retreats als start voor gezonde routines

22 september 2023
Ongezonde patronen sluipen er vaak langzaam in. Te veel of te vet eten. Weinig slaap of te veel stress. Alcohol of roken. Diep in ons hart weten we vaak wel wát we graag willen aanpakken. Maar weten we niet hóe. Of waar te beginnen. Een gezonde leefstijl is best een breed begrip. Het gaat over gezonde gewoonten, en dat kan op verschillende gebieden. Gewoonten - of routines - zijn een onbewuste programmering in het brein. Wanneer u een bepaalde routine wilt doorbreken, is de eerste stap herkenning. De vervolgstap is het veranderen. In deze blog willen we u inspireren naar plekken die ideaal zijn voor die stap naar verandering. Voor de start naar een gezonde leefstijl.

Nieuwe start 

Gewoontes zijn vaak hardnekkig. Wanneer u afgeleid, gestrest of vermoeid bent, vervalt u vaak weer in oude patronen. Toch is het bewust worden van uw triggers tot slechte gewoonten altijd de eerste stap. Het veranderen van gedrag is stap twee. Een verandering van een bepaald aspect kan al aanleiding zijn voor een frisse start. Een stap terugdoen, uw huidige leefstijl overzien en kijken wat anders moet of kan. Zo'n reset kan op veel verschillende gebieden: gezond eten, weer starten met sporten, meer in het moment zijn (mindful), werk-privébalans, persoonlijke ontwikkeling of zingeving. Het is een mooi moment om even stil te staan waar u staat, waar u blij van wordt, energie van krijgt en uw lichaam goed doet.  

Een gezonde leefstijl kan op heel veel gebieden

Een gezonde leefstijl geeft veel voordelen. Gezondheidsvoordelen zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes, maar ook mentaal: depressies of een laag zelfbeeld. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een betere kwaliteit van leven.

  1. Gezond en gevarieerd eten 
  2. Regelmatig bewegen 
  3. Gezond gewicht 
  4. Weinig stress en voldoende ontspanning 
  5. Voldoende slaap 
  6. Gezonde gedachten 
  7. Beperken van schermtijd
  8. Niet roken 
  9. Geen alcohol 

Een nieuwe start? Deze plekken zijn ideaal voor die reset! 

1. Gezond en gevarieerd eten

Een detox is een goede start voor nieuwe, gezonde eetgewoonten. Dat kan al met een kort detoxweekend of een intensief, langer verblijf. Inzicht in uw voedingspatronen en het doorbreken van de slechte, zoals veel suiker, vet of bewerkte producten. Een detox heeft volwaardige, voedzame opties met veel groenten en fruit om uw smaakpapillen te resetten. En om uiteindelijk een duurzaam voedingsplan te vinden dat bij u past. 

Image for Kort & Intensief: Detoxweekend (Nederland)

Kort & Intensief: Detoxweekend (Nederland)

Wist u dat ook een weekendje detoxen al heel veel goeds doet? Op het rustieke Boshotel Vlodrop bestaat een kuur uit lichte en gezonde maaltijden, aangevuld met verse fruit- en groentesappen. Ondertussen kalmeren wandelingen in de prachtige natuur uw geest, en ontspant het lichaam in het wellnesscenter of tijdens de yoga- en meditatielessen. De oprechte persoonlijke aandacht waar dit viersterrenresort om bekend staat, maakt dit weekendje weg er een waarvan u wilt dat er geen einde aan komt.

Lees meer
Image for Beste van het beste (Thailand)

Beste van het beste (Thailand)

Kamalaya moet je meemaken, zegt iedereen die er is geweest. Want de persoonlijke begeleiding, gespecialiseerde behandelingen en ongeëvenaarde sfeer vallen gewoon niet met woorden te omschrijven. Midden in het groen en met uitzicht op zee, op een plek waar vroeger monniken mediteerden, detoxt u in Kamalaya Wellness Sanctuary in alle rust en comfort. Over de allerkleinste details is nagedacht. U kunt in Kamalaya een detoxprogramma volgen van 3 nachten, 5 nachten, 7 nachten, 9 nachten, 14 of 21 nachten. Het is altijd mogelijk om uw verblijf te verlengen.

Lees meer

2. Regelmatig bewegen

Misschien wilt u graag weer gaan beginnen met sporten. Of wilt u uw fitness naar een next level brengen, ondersteund door medische analyses en testen? Wilt u ontdekken wélke sport u leuk vindt. Of misschien wilt u juist een specifiek doel bereiken, zoals conditieverbetering, gewichtsverlies of spieropbouw. 

Image for Goede prijs/kwaliteit: Bootcamp Pilates (Thailand)

Goede prijs/kwaliteit: Bootcamp Pilates (Thailand)

Dit wellness-boetiekhotel met Mediterraans geïnspireerde architectuur op het tropische eiland Koh Samui in Thailand is een waar paradijs voor liefhebbers van yoga, detox, fitness en Pilates. Naast de 2 yogastudio's en een goed uitgeruste fitnessstudio heeft Absolute Sanctuary 2 speciale ruimtes voor de nieuwste trend in Fitness: Pilates. Ze hebben een groepsreformerstudio met 9 Pilates-reformermachines en een privé-pilatesstudio uitgerust met alle apparaten die je lang, slank en strak zullen maken, inclusief 8 core-suspension-stations die zijn ontworpen om uw kern te versterken. De bootcamp programma's zijn populair, zowel met pilataslessen als met de sportlessen. 

Lees meer
Image for Europa's meest uitgebreide sportresort Pine Cliffs (Portugal)

Europa's meest uitgebreide sportresort Pine Cliffs (Portugal)

Bootcamp en sport specalist in hart en nieren, aan zee! Gelegen op een klif in de Algarve en uitkijkend op de Atlantische Oceaan, is dit hotel al decennialang een waar icoon in de regio. Aan de kust, met veel sportprogramma's, goede begeleiding, bootcampcircuit buiten, grote gym, zeven zwembaden, kundige personal trainers, diverse outdoor activiteiten én de 9 holesgolfbaan op het terrein. Favoriet onder mannen.

Lees meer

3. Gezond gewicht

Afvallen staat nummer 1 op de lijst van goede voornemens die we elk jaar maken. Overgewicht heeft allerlei negatieve effecten op onze gezondheid: het geeft meer kans op hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en diabetes type 2. Bij een gewichtsverliesprogramma krijgt u handvatten voor beweging, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanning en coaching. U volgt geen streng dieet, maar leert hoe u gezond, lekker en lichter kunt eten, terwijl u toch alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Image for Fit & Slank Retreat (Nederland)

Fit & Slank Retreat (Nederland)

Overgewicht zit niet altijd in je lijf, het kan ook in je hoofd zitten. Je kunt superslank zijn en je toch heel zwaar voelen. Voedingsdeskundige, Pilatesdocente en begeleider van dit retreat Nannet van der Ham kwam daar al snel achter: "er is dan te veel ballast en te weinig balans in je leven". Nannet schreef er verschillende boeken over. Tijdens dit retreat ligt de focus op een lichter hoofd, een lichter lijf en een lichter leven. In het prachtige Badhotel Domburg aan zee.

Lees meer
Image for Gewichtsverlies intensief (Spanje)

Gewichtsverlies intensief (Spanje)

Shanti Som is een luxe boetiek wellnessretreat (kleinschalig met 14 kamers), gelegen in de heuvels van Andalusië in Zuid-Spanje. Inmiddels favoriet onder het Puurenkuur publiek door de persoonlijke aandacht en de kwalitatieve, holistische wellnessprogramma's met elementen als yoga, meditatie, spa-behandelingen, een op een begeleiding en een heerlijke gezonde keuken. Shanti Som biedt uitgebreide programma's voor gewichtsverlies met deskundige begeleiding, gepersonaliseerde fitnesstrainingen met experts, gebalanceerde voeding en mindfulness-oefeningen.

Lees meer

4. Weinig stress en voldoende ontspanning

Hoe doorbreek je je patroon van te veel stress in uw leven? Als eerste het herkennen ervan. Welke 'stressoren' heeft u, oftewel, wat zijn uw triggers? U kunt gezonde copingmechanismen creëren met ademhalen, beweging en mindfulness. Zet uzelf op nummer een, heb selfcare hoog in het vaandel, stel gezonde grenzen en zoek steun bij vrienden of professionals. Hieronder 2 retreats - kort en lang - voor het vinden van een rust in uw hoofd. 

Image for Yoga/Meditatie/Mindfulness Retraite (Nederland)

Yoga/Meditatie/Mindfulness Retraite (Nederland)

Sylvia Olde Scholtenhuis organiseert het Yoga - Meditatie en Mindfulness retreat. Elementen zijn yogalessen, meditatiesessies, wandelingen en lekker eten. Mediteren is het tot rust brengen van de geest, zodat u een beter inzicht krijgt in uzelf. Dat inzicht helpt u om met stress, uitdagingen, en ups en downs om te gaan, en ook manieren te vinden om er eventueel anders naar te kijken.

Lees meer
Image for Balance, Recover & Relax in Euphoria (Griekenland)

Balance, Recover & Relax in Euphoria (Griekenland)

Euphoria Retreat in Griekenland is een van de beste holistische kuuroorden in Europa. Alle programma's rondom stress, zoals Balance & Recover, Relax & De-stress en Boost Your Energy, combineren oude Griekse wijsheid met moderne therapieën. Hier kunt u evenwicht herstellen, stress verminderen uw batterij opladen met sport, meditatie, behandelingen en persoonlijke begeleiding.

Lees meer

5. Voldoende slaap

Meer dan 30% van de mensen wereldwijd van 40 jaar en ouder heeft last van slaapstoornissen. Verschillende (luxe) kuuroorden bieden speciale programma’s aan voor slaapverbetering. Onder begeleiding van experts zijn dit programma's met diverse behandelingen en therapieen, vanuit verschillende expertise en geneeswijzen. Zowel fysiek als mentaal legt het de oorzaken van uw slaapprobleem bloot. Acupunctuur vanuit de traditionele Chinese geneeskunde. beweging, coaching en meditatie of rustgevende behandelingen vanuit Ayurveda.

Image for Programma slaapverbetering - Six Senses Vana (India)

Programma slaapverbetering - Six Senses Vana (India)

Six Senses Vana in India is zo'n plek die u kan helpen uw slaapritme te verbeteren. In een rustige omgeving combineert Vana deskundige begeleiding met een holistische aanpak. Van op maat gemaakte testen om uw slaap te analyseren, tot ayurvedabehandelingen en mindfulness-oefeningen die zorgen voor een diepe slaap.

Lees meer

6. Gezonde gedachten

Het aanleren van positieve gedachten is goed voor onze geestelijke gezondheid. Het helpt ons beter om te gaan met stress en moeilijkheden, en maakt ons over het algemeen gelukkiger en zelfverzekerder. Het aanleren van deze gezonde gewoonte is dan ook een echte aanrader.

Image for Emotioneel welzijn in de natuur (Portugal)

Emotioneel welzijn in de natuur (Portugal)

New Life in Portugal is een van die bijzondere plekken, midden in de natuur (Nationaal Park,  in de buurt van Porto) dat zich helemaal richt op het vinden van emotionele balans. Een team van experts en therapeuten ondersteunt u daarin door coaching van positieve denkpatronen, mindfulness en stressverlichting. Zeer geschikt voor mensen (jong en oud) die worstelen met een negatief zelfbeeld, burnout (herstel), verslavingen of mentale uitdagingen. Er wordt gewerkt met mindfulnesstechnieken, coaching (zowel individueel als in groep), meditatie en beweging in de natuur. U kunt kiezen uit verschillende programma's: 7 nachten Relax & Balance, intensieve programma's van 2 of 4 weken, of weekendretreats.

Lees meer

7. Minder schermtijd

Minder schermtijd kan je slaapkwaliteit een boost geven en je algehele welzijn versterken. Bovendien opent het de deur naar real-life ontmoetingen en ontspanning!

Image for Digitale detox Wadi Rum (Jordanië)

Digitale detox Wadi Rum (Jordanië)

Jordanië's grootste woestijn Wadi Rum is het ideale toneel voor het ontkoppelen van schermpjes. Enerzijds door het indrukwekkende en machtige woestijnlandschap, anderzijds (simpelweg) door het ontbreken van een goede wifi verbinding. In 2023 en 2024 organiseren we indrukwekkende rondreizen naar dit deel van Jordanie, plus het bezoek aan Petra. We gaan op zoek naar rauwe schoonheid, stilte en onze eigen intuïtieve wijsheid. En bovendien: geniet van de nachtelijke hemel van Wadi Rum, die oplicht als niets wat u ooit eerder heeft gezien. 

Lees meer

8. Stoppen met Roken

Soms heeft u een duwtje in de rug nodig om te stoppen met roken, de eerste stap naar een gezond en vrij leven. 

Image for Kuur Stoppen met roken in SHA (Spanje)

Kuur Stoppen met roken in SHA (Spanje)

Het programma 'Stoppen met Roken' bij SHA Wellness Clinic in Spanje is de plek voor diegenen die écht vrij willen zijn van een rookverslaving. SHA behoort tot de top medische spa's in Europa. Luxueus vijfsterren design, alles onder supervisie van een medisch team, holistische therapieën en ook ondersteuning en adviezen voor een gezonde leefstijl en handvatten voor thuis.  Het programma is een allesomvattende aanpak (mentaal en fysiek) om te stoppen met roken, met als doel een rookvrij 'rest van uw leven'.

Lees meer
Image for Weekend Retraite Stoppen met Roken (Nederland)

Weekend Retraite Stoppen met Roken (Nederland)

Dit weekendretraite heeft als specifiek doel te helpen bij het stoppen met roken. Onder deskundige begeleiding van de organisatie 'Ik stop ermee,' die op zaterdag een vijf uur durende training verzorgt, bevrijdt u zich van de verslaving. U neemt stappen naar een rookvrij leven. Dit weekendretraite biedt inzichten in uw verslaving, verhoogt uw kennis van de tabaksindustrie en geef een positieve verschuiving naar een gezonde toekomst, rookvrij. U krijgt tevens support na het weekend, middels het ondersteuningsteam van Ik stop ermee. Dit alles tegen de achtergrond van een schilderachtig landschap in het zuiden van Nederland, in een viersterrenhotel met wellnessfaciliteiten.

Lees meer

9. Geen alcohol

Besluiten te stoppen met alcohol is een krachtige keuze. Door deze gewoonte op te geven, legt u de basis voor een gezonder leven.

Image for Ayurvedakuur Maha Gedara (Sri Lanka)

Ayurvedakuur Maha Gedara (Sri Lanka)

Heritance Maha Gedara, een prachtig vijfsterren Ayurvedisch kuuroord, is de ideale plek voor de start van een gezonde leefstijl. Alcohol wordt niet geserveerd, wat in lijn ligt met de Ayurvedische principes. Mooie plek dus voor een detox, helderheid in uw hoofd en een gezonde start. Hier kunt u zich volledig onderdompelen in Ayurvedische programma's, yoga en meditatie, en genieten van een alcoholvrije omgeving. Met uitzicht op de Indische Oceaan. 

Lees meer

Wilt u ook aan de slag voor een gezonde leefstijl?

Het hoeft allemaal niet tegelijk, of de hele lijst. U hoeft niet aan al deze punten te voldoen om een gezonde leefstijl te hebben. Focus op één stap. Heb vertrouwen in het proces.Kleine verandering maken groot verschil. Bekijk het met zachtheid, geduld en vertrouwen. Het is belangrijk om niet te snel te willen en te veel te verwachten. Stap voor stap. En vooral… Beloon uzelf bij een kleine of grote overwinning!

Lees meer
Image for Marleen

Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Top 13 luxe destination spa's
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Ayurveda in Europa
Top 6 retreats voor in je eentje