Puurenkuur, Wellness Reizen Wereldwijd
 
Soort reis

Vrouwen Gezondheid

Gezond door de menopauze

De menopauze treedt vaak op tussen de 45 en 55 jaar. De eierstokken produceren geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, wat leidt tot een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Symptomen van de menopauze kunnen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, stemmingswisselingen of slaapproblemen. De menopauze is een natuurlijke overgang, maar kan een aanzienlijke impact hebben op uw fysieke en emotionele gezondheid. Tegenwoordig is er veel aandacht omtrent dit thema, en bieden gezondheidskuuroorden, medische spas en holistische retreats speciale programma's voor vrouwen in de overgang. Elementen van zo'n type programma zijn gezonde voeding, sport, coaching, rustige bewegingsoefeningen en kruidensupplementen, maar ook adviezen en handvatten hóe om te gaan met alle veranderingen die deze levensfase met zich meebrengt. Onder begeleiding van experts, medisch of holistisch, zullen tijdens zo'n programma alles omtrent menopauze aan de orde komen.
Lees meer

Insiders tipsFilter de reizen op

Ontdek hier alle Vrouwen Gezondheid reizen

Atlantida Boutique Hotel
Rogaška Slatina, Slovenië
Luxe, nieuw boetiekhotel met mooi design en fantastisch eten. Hier kunt u terecht voor medische gezondheidsprogramma’s met het beroemde magnesiumwater ter wereld. Een superboost voor vele gezondheidsproblemen. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:

 • Geen eenpersoonskamertoeslag 
 • Gratis vroege check-in en late check-uit (ter waarde van € 40 per kamer) 
 • Voor terugkerende klanten (die eerder Atlantida geboekt hebben met Puurenkuur): alle extra's + gratis kamerupgrade (op basis van beschikbaarheid op het moment van boeken)

Absolute Sanctuary
17 reviews
Koh Samui, Thailand
Dit prachtige wellness-boetiekhotel met Mediterraans geïnspireerde architectuur op het tropische eiland Koh Samui in Thailand is een waar paradijs voor liefhebbers van yoga, detox, fitness en Pilates. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:
 • KORTING in oktober en december
 • 1 gratis nacht 
 • Gratis giftvoucher t.w.v. € 100
 • Gratis kamer upgrade
 • Voor terugkerende klanten: gratis nachten 

Park Igls
16 reviews
Innsbruck/Igls, Oostenrijk
Een van de beste Medische spa’s van Europa: dit award-wining vijfsterrenhotel in het hart van Tyrol, middenin de Oostenrijkse Alpen. Met focus op Modern Mayr-kuren, een weldaad voor uw darmen. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:
 • Gratis retourtransfer luchthaven Innsbruck - Park Igls
 • 1 gratis massage (25 minuten)
137 reviews
Koh Samui, Thailand
Een beleving. Life changing. Onvergetelijk. Kamalaya Wellness Sanctuary is het allemaal én meer. Maar woorden kunnen Kamalaya niet beschrijven. Kamalaya moet u meemaken. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:
 • Spa-giftvoucher t.w.v. € 150 per persoon
 • Korting op de accommodatieprijs bij een verblijf van min. 21 nachten! (boeken voor 10 oktober 2023, verblijf voor 31 oktober 2023)
 • Voor alle Puurenkuur-gasten verlaagde accommodatieprijzen (verwerkt in de prijs)
 • 20% korting op de accommodatieprijs van de hillside rooms (niet geldig voor de tuin- of zeezicht hillside rooms) voor alleenreizenden van mei-oktober (verwerkt in de prijs)
 • Voor terugkerende gasten: 1 gratis nacht bij min. 7 nachten verblijf (geldig bij verblijf tussen 1 maart - 22 december 2023 en 1 - 31 maart 2024 - nog niet verwerkt in de prijs)
Ananda in the Himalayas
24 reviews
Uttarakhand, India
Een werkelijk ongeëvenaarde wellnessbeleving. Als een van de allerbeste destination spa’s ter wereld, is dat wat u kunt verwachten in Ananda in the Himalayas. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:
 • Gratis Spa-giftvoucher t.w.v. 100 USD per persoon
 • Gratis excursie 
 • Voor terugkerende gasten: korting op uw verblijf!
Villa Eden Leading Park Retreat
6 reviews
Merano, Italië
Een klassiek Small Luxury hotel met prijswinnend, medisch wellnesscenter. In Villa Eden Leading Health Spa gaat een oprechte persoonlijke benadering samen met excellente kennis van zaken. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:
SHA Wellness Clinic
35 reviews
El Albir, Alicante, Spanje
Oosterse benaderingen komen in SHA Wellness Clinic samen met westerse visies op gezondheid en welzijn. En dat onder een weldadig, super-de-luxe, modern dak. lees meer
Puurenkuur extra’s
Afhankelijk van de geboekte reis:

 • SHA's 15 jarig jubileum: gratis spa giftvoucher!
 • Gratis welkomstmassage
 • Gratis early check-in / late check-uit
 • Gratis kamer upgrade 
 • Gratis transfer van luchthaven
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +32 (0)380 80 986 voor meer informatie!

Wat is menopauze 

De menopauze treedt meestal op tussen de 45 en 55 jaar, maar kan vroeger of later optreden. Tijdens de menopauze produceren de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, wat leidt tot een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Symptomen van de menopauze kunnen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, stemmingswisselingen of slaapproblemen. De menopauze is een normale en natuurlijke overgang in het leven, maar kan een aanzienlijke impact hebben op uw fysieke en emotionele gezondheid. Tot voor kort werd de menopauze beschouwd als iets wat bij het leven hoorde, als iets wat vrouwen simpelweg moesten doorstaan. Tegenwoordig is er veel meer aandacht en advies omtrent dit thema, en bieden gezondheidskuuroorden, medische spas en holistische retreats speciale programma's voor vrouwen in de overgang. 

Wat is een gezonde menopauze 

Een programma rondom een Gezonde Menopauze of een Gezonde Overgang, is een programma dat gericht is op vermindering van klachten rondom de overgang. Dit wordt vaak bereikt door een combinatie van veranderingen in leefstijl zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten, stressbeheersing en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik. Elementen van zo'n type programma zijn gezonde voeding, sport, coaching, rustige bewegingsoefeningen en kruidensupplementen, maar ook adviezen en handvatten hóe om te gaan met alle veranderingen die deze levensfase met zich meebrengt. Onder begeleiding van medische of holistische experts zullen tijdens zo'n programma klachten, symptomen en ervaringen aan de orde komen. Een Gezonde Menopause programma vanuit een medische benadering is soms ook inclusief medische controles en screenings ter check en controle voor  mogelijke gezondheidsproblemen, zoals osteoporose of hart- en vaatziekten, die na de menopauze vaker kunnen voorkomen. Het is belangrijk om contact op te nemen met een hormoonprofessional of een andere zorgverlener om advies in te winnen voor het in goede banen leiden van de menopauze.

Wat te verwachten van een programma Gezonde Menopauze in een health resort

Sommige kuuroorden, holistische retreats of wellnesshotels hebben specifieke programma's ontwikkeld om de symptomen rondom de menopauze aan te pakken. Als het alleen natuurlijke elementen zijn, kan het een holistische benadering zijn. Hieronder een aantal van dit soort natuurlijke elementen die in een programma kunnen worden aangeboden:

 • Acupunctuur: bij deze traditionele Chinese geneeskundige techniek worden fijne, dunne naalden op specifieke punten op het lichaam gezet om het evenwicht te bevorderen en genezing te stimuleren. Het is aangetoond dat het effectief is bij het verminderen van opvliegers, nachtelijk zweten en andere symptomen van de menopauze.
 • Kruiden supplementen: Bepaalde kruiden zoals zwarte cohosh, dong quai en rode klaver worden traditioneel gebruikt om symptomen van de menopauze te verlichten. Kuuroorden kunnen kruidenthee of supplementen aanbieden die deze kruiden bevatten.
 • Mind-body-therapieën: Activiteiten zoals yoga, tai chi, mindfulness en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, wat symptomen van de menopauze zoals opvliegers en stemmingswisselingen kan verlichten.
 • Massagetherapie: Therapeutische massage kan helpen spierspanning te verminderen en ontspanning te bevorderen, wat symptomen zoals hoofdpijn en spierpijn kan verlichten.
 • Gezonde voeding: kuuroorden bieden voedingsadvisering om vrouwen te helpen overgangsklachten te beheersen door middel van veranderingen in het voedingspatroon, zoals het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen (plantaardige verbindingen die de effecten van oestrogeen nabootsen).

Het is belangrijk op te merken dat natuurlijke remedies mogelijk niet geschikt of effectief zijn voor iedereen. Het is altijd een goed idee om met uw arts te overleggen.

Tips hoe de menopauze gezond door te komen

Hoe behoudt u geluk, gezondheid en welzijn tijdens de menopauze? We geven u enkele tips van onze hormoonexperts:

 • Blijf fysiek actief: regelmatige lichaamsbeweging kan symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid helpen verminderen. Het helpt ook om de botdichtheid te behouden en het risico op hartaandoeningen te verminderen.
 • Gezonde voeding: een dieet dat rijk is aan volle granen, fruit, groenten en magere eiwitten kan helpen om een gezond gewicht te behouden en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, spijsverteringsklachten of diabetes te verminderen.
 • Beheer stress: de menopauze kan een stressvolle tijd zijn en chronische stress kan de symptomen verergeren. Probeer gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
 • Zorg voor voldoende slaap: Slapeloosheid en andere slaapstoornissen komen vaak voor tijdens de menopauze. Zorg voor een regelmatige slaaproutine, vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan en creëer een koele en donkere slaapomgeving.
 • Hormoontherapie: Hormoontherapie (HT) kan symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en emotioneel welzijn helpen verlichten. HT is echter niet geschikt voor alle vrouwen en moet worden besproken met een arts of gynaecoloog. 
 • Blijf op de hoogte met gezondheidsonderzoeken: de menopauze is een tijd waarin het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals osteoporose of hartproblemen toeneemt. Het is belangrijk om regelmatig gezondheidsonderzoeken te plannen om problemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.
 • Sociaal netwerk: het onderhouden van sociale contacten kan helpen om stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Overweeg een Soul Sister's community voor steun en begrip.