Soort reis

Traditionele Chinese geneeskunde

Laat uw 'Qi' weer stromen...

Puurenkuur biedt reizen aan met traditionele Chinese geneeskunde over de hele wereld. TCM is duizenden jaren oud. Het is daarmee één van de eerste medische wetenschappen ter wereld. Ondanks die oude oorsprong heeft TCM altijd al oog gehad voor stress als de voornaamste oorzaak van veel ziektes. Dat maakt TCM tot een bijzonder geschikte methode om de problemen van de huidige tijd te lijf te gaan. Tegenwoordig kampen immers heel veel mensen met stress-gerelateerde kwalen. Denkt u aan spanning, onrust, slaapproblemen, spijsverteringsklachten, overgewicht, stress, etc. Door deze te bekijken vanuit de klassieke Chinese geneeskunde, kunnen ze vanaf de wortel worden uitgeroeid. En wanneer kan dat beter dan tijdens een kuurreis? U verblijft in een luxe kuuroord of wellness resort, omgeven door rust, ontspanning en comfort. Daardoor heeft u alle tijd en ruimte om u volledig te richten op de behandeling van uw kwalen en klachten. TCM ziet lichaam en geest als één. De mens is in deze visie een complex geheel van materie, energie en spirit dat constant in ontwikkeling en aan verandering onderhevig is. Bovendien staan alle onderdelen met elkaar in verbinding. De geest beïnvloedt het lichaam, het lichaam de geest. Waardoor fysieke klachten zich kunnen vertalen naar mentale klachten.
Lees meer

Insiders tips

Talkies Euphoria!
Artikel: Talkies Euphoria!
Top 13 Destination Spa
Blog: Top 13 Destination Spa
Lefay
Hotel: Lefay - Italië

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Traditionele Chinese geneeskunde reizen

Almar Giardino di Costanza
5
Almar Giardino di Costanza, Italië
Almar Giardino di Costanza Resort in Sicilië is een heerlijke plek voor het vinden en starten van een nieuwe gezonde leefstijl. Een fantastische ‘healing experience’.
3 reviews
RAKxa Integrative Wellness
5
RAKxa Integrative Wellness, Thailand
Het RAKxa Integrative Wellness is het eerste medische & holistische retreat in Thailand. In een oase van groen werkt u aan uw gezondheid onder begeleiding van experts op alle niveaus. Expertise: gewichtsverliesprogramma’s.
6 reviews
Lefay Resort & SPA Lago di Garda
5
Lefay Resort & SPA Lago di Garda, Italië
De specialiteit van Lefay Resort & SPA Lago di Garda? Zonder twijfel: de behandeling van typische westerse problemen (stress, overgewicht) vanuit de klassieke Chinese geneeskunde.
26 reviews
Kamalaya Wellness Sanctuary
5
Kamalaya Wellness Sanctuary, Thailand
Een beleving. Life changing. Onvergetelijk. Kamalaya Wellness Sanctuary is het allemaal én meer. Maar woorden kunnen Kamalaya niet beschrijven. Kamalaya moet u meemaken.
147 reviews
Euphoria Retreat
5
Euphoria Retreat, Griekenland
Het eerste holistische retreat in Griekenland waar de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde de basis vormen voor fysieke en mentale balans in een prachtig ontworpen retreat. Een echte wow-bestemming.
25 reviews
SHA Wellness Clinic
5
SHA Wellness Clinic, Spanje
Oosterse benaderingen komen in SHA Wellness Clinic samen met westerse visies op gezondheid en welzijn. En dat onder een weldadig, super-de-luxe, modern dak.
36 reviews
Longevity Medical & Health Hotel
5
Longevity Medical & Health Hotel, Portugal
Longevity Health & Medical Hotel is een adults-only hoogwaardige medische Spa voor healthy aging, detox, gewichtsverlies programma’s in het hart van de Algarve.
16 reviews
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +32 (0)380 80 986 voor meer informatie!

Wat is traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is duizenden jaren oud. Het is daarmee één van de eerste medische wetenschappen ter wereld. TCM ziet lichaam en geest als één. De mens is een complex geheel van materie, energie en spirit dat constant in ontwikkeling en aan verandering onderhevig is. Bovendien staan alle onderdelen met elkaar in verbinding. De geest beïnvloedt het lichaam. Waardoor psychische en psychologische problemen zich kunnen uiten in lichamelijke kwalen. Net zo goed beïnvloedt het lichaam de geest. Waardoor fysieke klachten zich kunnen vertalen naar mentale klachten.

TCM ziet stress als de voornaamste oorzaak van veel ziektes. Dat maakt TCM tot een bijzonder geschikte methode om de problemen van de huidige tijd te lijf te gaan. Tegenwoordig kampen veel mensen met stress-gerelateerde kwalen. Denk aan spanning, onrust, slaapproblemen, spijsverteringsklachten, overgewicht, stress etc. Door deze te bekijken vanuit de klassieke Chinese geneeskunde, kunnen ze vanaf de wortel worden aangepakt. En wanneer kan dat beter dan tijdens een kuurreis? U verblijft in een Health Resort, luxe kuuroord of een medical spa en wordt omgeven door rust, ontspanning en comfort. Daardoor heeft u alle tijd en ruimte om u volledig te richten op de behandelingen. Een wellnessvakantie met traditionele  Chinese geneeskunde is een kuurreis waarbij u vol energie en met een gezonder lichaam terugkeert.  

Wat is klassieke Chinese geneeskunde 

Klassieke Chinese geneeskunde (CCM - Classical Chinese Medicine) is een term die wordt gebruikt om een theoretisch kader van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) te beschrijven op basis van oude Chinese medische teksten en filosofieën. In tegenstelling tot de moderne traditionele Chinese geneeskunde, die de afgelopen eeuw aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan, legt CCM meer nadruk op de individuele afstemming van het behandelplan en de unieke behoeften van elk mens. 

CCM legt meer nadruk op het weer laten stromen van Qi (vitale energie) aan de ene kant, en spiritueel bewustzijn aan de andere kant. Naast het gebruik van acupunctuur, kruidengeneeskunde en andere TCM-behandelingen, zet een CCM-therapeut meerdere elementen in een persoonlijk behandelplan. Denk aan meditatie, Qigong of tai chi.

Wat zijn typische traditionele Chinese geneeskunde behandelingen

Traditionele Chinese geneeskunde is een veelomvattend geneeskundig systeem dat al duizenden jaren wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te diagnosticeren en te behandelen. Een belangrijk onderdeel van een TCM behandelplan is energiewerk. Tuina massage is een belangrijk onderdeel binnen de Chinese geneeskunde, net als acupunctuur en voetreflexologie. Deze behandelingen maken geblokkeerde energie vrij en laten deze weer stromen. Hydro-therapie helpt het bloed in de meridianen te circuleren en energie en vitaliteit te herstellen. Een derde element is fysieke activiteit. Qi gong, tai chi en speciale rekoefeningen helpen om energie in balans te brengen.

We hebben de elementen van TCM op een rij gezet:

  • Acupunctuur: Dit omvat het inbrengen van dunne naalden in specifieke punten op het lichaam om de stroom van Qi (uitgesproken als 'chee' en het betekent energie), in het lichaam te stimuleren en in evenwicht te brengen.
  • Kruidengeneeskunde: TCM gebruikt een verscheidenheid aan op planten gebaseerde kruidensupplementen met planten, kruiden, wortels en andere natuurlijke stoffen. Dit om ziekten te behandelen en de algehele gezondheid te bevorderen.
  • Massage en lichaamswerk: TCM omvat een scala aan massage- en lichaamswerktechnieken, zoals acupressuur, tuina, cupping en gua sha, die zijn ontworpen om de bloedsomloop te stimuleren en spanning in het lichaam te verlichten.
  • Gezonde voeding: TCM benadrukt het belang van een gezond voedingspatroon voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekte. 
  • Oefen- en bewegingstherapie: TCM omvat verschillende vormen van oefen- en bewegingstherapie, zoals tai chi en qigong, die zijn ontworpen om de fysieke en mentale gezondheid te bevorderen door de bloedsomloop, het evenwicht en de flexibiliteit te verbeteren.
  • Mindfullness: TCM ziet lichaam en geest als een geheel. Meditatie en visualisatie bevorderen de emotionele en mentale balans, evenals algehele gezondheid en welzijn.

Deze componenten worden vaak in combinatie gebruikt om een persoonlijk behandelplan op te stellen.