Soort reis

Iconische Health Spa's

31 mei 2024

Wat maakt een destination spa iconisch? Is het de indrukwekkende architectuur, het hoge niveau van service en aandacht, de expertise of specialiteit of beroemde gasten die er zijn geweest? Een ding is zeker, deze 'health spa's' hebben een grote stempel gedrukt in de wereld van (holistische) kuurhotels. Met een nieuwe visie, of een eigen koers die ze nemen, hebben ze stuk voor stuk iets nieuws neergezet in de wereld van retreats en gezondheidsoorden. Ze behoren tot echte pioniers in hun vakgebied. Destination spa's zijn gespecialiseerde spa-hotels (met een medische of holistische) inslag die zich helemaal focussen op gezondheid en wellness. Deze plekken beschouwen gezondheid en wellness als een driedimensionale aanpak die verder gaat dan alleen ontspanning. Hier komen enkel gasten die willen werken aan een doel. Ze bieden op maat gemaakte programma's aan met verschillende thema's, zoals innerlijke balans, healthy aging of ontstressen. De hotels zijn adults-only, serveren lekker en gezond eten en bieden allerlei faciliteiten die bijdragen aan dit doel, zoals holistische activiteiten, workshops en een spa en gym. Van historische grande hotels tot modern design, hier is onze selectie van de meest iconische destination spa's en hotels die op de bucketlist van elke wellnessfan zouden moeten staan. Elk van deze hotels, met hun unieke charme en tijdloze elegantie, is een bestemming op zich. Maar meer dan dat, deze iconische destination spa's hebben het landschap van gezondheid en welzijn wereldwijd gedefinieerd en getransformeerd. Ontdek de top 9 meest iconische destination spa's ter wereld én wat hen onderscheidt van alle anderen. 

Image for Chiva-Som International Health Resort - Thailand

Chiva-Som International Health Resort - Thailand

Chiva-Som, in 1995 een van de allereerste wellnesspioniers, was de eerste destination spa ter wereld en staat nog steeds bekend als een van de mooiste holistische resorts in Azië. Inderdaad: een ‘Haven of Life’. Super-de-luxe. Vijf sterren. In Thaise stijl. Serene, ingetogen sfeer. Direct aan het witte zandstrand van Hua Hin. Een echte destination spa met gespecialiseerde programma’s als detox, fitness, gewichtsverlies en stressmanagement. 

Type: holistisch

Reis: via Bangkok naar Hua Hin

Lees meer
Image for Ananda in the Himalayas - India

Ananda in the Himalayas - India

Ongetwijfeld een van de állerbeste destination spa’s ter wereld. Ananda in the Himalayas is gevestigd in de koninklijke residentie van een voormalig maharadja in Noord-India. Het personeel zorgt voor een ongeëvenaarde wellnessbeleving: de behandelingen worden met veel persoonlijke aandacht uitgevoerd. De maaltijden zijn licht, gezond en superlekker. Specialiteit: Panchakarma. Deze kuur kan helpen bij heel veel aandoeningen waaronder pijn- stress-gerelateerde klachten. 

Type: holistisch en ayurveda

Reis: Vliegen via Delhi op Dehradun

Lees meer
Image for Euphoria Retreat - Griekenland

Euphoria Retreat - Griekenland

Euphoria Retreat is lastig om in foto's en tekst te beschrijven, het is een bestemming die u moet ervaren. De (Griekse) eigenaresse Marina had een droom om hier het eerste holistische hotel in Griekenland te creëren, en opende de deuren in 2019. Prachtig ontworpen In Griekse stijl. Euforie betekent ‘een verhoogd gevoel van welzijn’, en dat is het doel van de holistische programma’s die Euphoria Retreat biedt. Of u nu wilt ontspannen, ontstressen, detoxen, sporten, gewicht wilt verliezen of (fysieke en mentale) balans wilt vinden. 

Type: holistisch en mentale balans

Reis: vliegen op Kalamata of Athene

Lees meer
Image for SHA Wellness Clinic - Spanje

SHA Wellness Clinic - Spanje

Oosterse holistische benaderingen komen in SHA Wellness Clinic samen met westerse visies op gezondheid en welzijn. Best of both worlds zeg maar. En dat alles onder één super-de-luxe en modern dak. Gezonde keuken op ongekend hoog niveau. Super-de-luxe modern design. SHA sleept elk jaar de Awards binnen, op internationaal niveau. De SHA-methode is gebaseerd op verschillende elementen waaronder gezonde voeding, natuurlijke therapieën, healthy-aging, beweging en emotionele gezondheid.

Type: Medische spa

Reis: Vliegen op Alicante

Lees meer
Image for Kamalaya Wellness Sanctuary - Thailand

Kamalaya Wellness Sanctuary - Thailand

Wat is er toch zo bijzonder aan Kamalaya? Jaar op jaar bekroond met elke internationale award die er te krijgen is, wat aantoont dat het behoort tot de beste spa's ter wereld. Deze bijzondere plek, opgericht door John en Karina in 2005, ligt in de weelderige Thaise jungle met uitzicht op de azuurblauwe zee. Hier vindt u verdieping in de programma's rondom detox, fitness, mentale balans, anti-stress of emotional healing. De perfecte locatie aan zee krijgt u er gratis bij. Het altijd vriendelijke personeel, de zorgvuldig ontworpen programma's, de gezonde keuken en de rustgevende sfeer, alles ademt Kamalaya's motto: 'Feel Life potential'. Het leven ten volle omarmen.

Type: holistisch en mentale balans

Reis: via Bangkok naar Koh Samui

Lees meer
Image for Chenot Palace Weggis - Zwitserland

Chenot Palace Weggis - Zwitserland

Henri Chenot introduceerde de Chenot detoxmethode meer dan 50 jaar geleden en is in de wereld van medische detoxprogramma’s een begrip. Het Chenot Molecular Lab for Optimal Living maakt gebruik van baanbrekende, epigenetische technologie om genactiviteit te analyseren en de biologische veroudering te bepalen. De resultaten worden gebruikt om een op maatgemaakt programma te maken. Chenot maakt gebruik van moleculaire tests (op mRNA gebaseerd) om uw stress en andere factoren op cellulair niveau te analyseren. De gezonde lucht van de Zwitserse Alpen, dromerige uitzichten op de bergen en vallei creëren een ideale omgeving voor het werken aan een gezonde leefstijl.

Type: Medical spa

Reis: Trein, auto of vliegen naar Lucern of Zurich. 

Lees meer
Image for The Retreat Costa Rica - Costa Rica

The Retreat Costa Rica - Costa Rica

Een kleinschalige plek met een hoge persoonlijke touch. Waar u helemaal in de watten wordt gelegd. Hoog niveau van yogalessen, fantastische (gezonde) keuken, en dat middenin de natuur van Costa Rica. Het uitzicht reikt zo ver als de Pacific. Oprichter Diana Stobo wilde hier haar plek creëeren, en dat is haar gelukt. Gasten vinden hier rust en harmonie. Ontspanning. Lichaamsbeweging. Gezond eten. Spirituele verbondenheid. Al deze elementen krijgt u mee naar huis, in de vorm van tips en advies. Zodat u een gezonde, relaxte leefstijl ook thuis kunt voortzetten.

Type: kleinschalig holistisch retreat

Reis: vliegen naar San Jose

Lees meer
Image for Park Igls - Oostenrijk

Park Igls - Oostenrijk

Een van de beste Medische spa’s van Europa: dit award-wining vijfsterrenhotel in het hart van Tyrol, middenin de Oostenrijkse Alpen. Met focus op Modern Mayr-kuren, een weldaad voor uw darmen. Park Igls is een van de beste plekken voor het volgen van een dr. Mayr-detoxkuur. Het concept concentreert zich op de darmen, een van de allerbelangrijkste organen van ons lichaam. Dr. Mayr ontwikkelde in de 19e eeuw de (holistische) theorie dat ziektes hun oorsprong vinden in ons spijsverteringsstelsel. Door een intensieve reiniging kunnen veel lichamelijke klachten worden aangepakt. 

Type: medische spa Mayr

Reis: vliegen naar Innsbruck

Lees meer
Image for JOALI BEING - Malediven

JOALI BEING - Malediven

JOALI BEING is een bestemming waar u uzelf dagelijks moet knijpen om zeker te weten dat u niet droomt. Hij staat in de lijst omdat dit het eerste eiland is wereldwijd dat 100% in het teken staat van gezondheid en wellness. Enkel toegankelijk per watervliegtuig, is dit ecologische wellnesswalhalla ontworpen met ‘the joy of living’ in gedachten. Leuk detail: ervaar de geluidstherapie in het bos met negen instrumenten die verschillende helende vibraties produceren. Mediteer op de Indische oceaan, luisterend naar het kalmerende geluid van de golven. JOALI BEING staat in het teken van de (therapeutische) kracht van geluid, vibratie en resonantie. 

Type: holistisch 'eiland'

Reis: per watervliegtuig via Malé

Lees meer

Bekijk al onze destination spa's

Lees meer
Image for Over Marleen

Over Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 12 luxe destination spa's
Top 6 retreats voor in je eentje
Ayurveda in Europa