Soort reis

Duurzame wellness- en gezondheidshotels

Goed voor milieu en omgeving...

Een duurzame vakantie is een type vakantie die ecologisch, duurzaam en sociaal verantwoord is en het behoud van natuurlijke hulpbronnen bevordert. Het doel van een duurzame vakantie is om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en tegelijkertijd de lokale gemeenschap te ondersteunen. De richtlijnen voor hotels en resorts die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, zijn best uiteenlopend. Wanneer het resort duurzame initiatieven heeft geïmplementeerd die de negatieve impact op het milieu minimaliseren en ecologische, sociale en economische duurzaamheid bevorderen, is dit een stap in de goede richting. Ook moet een hotel een certificering of accreditatie hebben van een erkende externe organisatie die checkt of het hotel aan bepaalde milieunormen voldoet.
Lees meer

Insiders tips

Kamalaya artikel van Green2
Artikel: Green2 over Kamalaya
7 reasons to visit Slovenia
Blog: Waarom Slovenië?
MyArbor
Hotel: My Arbor - Italië

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Duurzaam & Eco-friendly reizen

Es Racó d'Artà - Mallorca
5
Es Racó d'Artà - Mallorca, Balearen eilanden
In de 13e-eeuwse, gemoderniseerde en prachtig ingerichte boerderij Es Racó d’Artà maakt u weer verbinding met uw authentieke zelf en de natuur. Kleinschalig, heel persoonlijk, met veel licht én ruimte voor een reset van hoofd en lijf.
3 reviews
Fivelements Retreat
5
Fivelements Retreat, Bali (Indonesië)
Een bekroond luxe eco-wellnessresort aan een rivier in de natuur met traditionele Balinese behandelingen en massages gericht op innerlijke rust en harmonie.
2 reviews
Palmaïa - The House of AïA
5
Palmaïa - The House of AïA, Mexico
Het holistische Palmaia - The House of AïA, een tropisch paradijs aan het poederwitte zandstrand van Mexico. Een spa in de jungle met een wellnessprogramma onder leiding van een persoonlijke groei-gids, plus… een all-inclusive vegan concept!
4 reviews
Private Nature Luxury Resort Weissenhaus - voorzijde
5
Private Nature Luxury Resort Weissenhaus, Duitsland
Bos, strand, twee Michelinsterren!, adults-only, luxe, een spa in de natuur, een 17e eeuws landgoed...is er iets dat Weissenhaus niet heeft? Wij zouden het niet weten. Wat een fantastische plek voor spaliefhebbers en culinaire fijnproevers om te vertragen
The Retreat Costa Rica
4
The Retreat Costa Rica, Costa Rica
Een kleinschalige plek met een hoge persoonlijke touch. Waar u helemaal in de watten wordt gelegd. Hoog niveau van yogalessen, fantastische (gezonde) keuken, en dat middenin de natuur van Costa Rica.
11 reviews
Begnas Lake Resort | Official Sales Office Benelux
4
Begnas Lake Resort, Nepal
In totale rust ayurvedakuren en puur genieten aan de voet van het imposante Himalayagebergte. Echte stilte, in balans leven met de ongerepte natuur en kennismaken met de bijzondere Nepalese cultuur.
6 reviews
New Life Portugal
4
New Life Portugal, Portugal
Een holistisch, kleinschalig boetiekretraite in de stilte van een natuurpark in Portugal. Uniek door de gespecialiseerde lifestyle coaching en mindfulness programma's. Voor iedereen die wel wat extra steun kan gebruiken.
Kamalaya Wellness Sanctuary
5
Kamalaya Wellness Sanctuary, Thailand
Een beleving. Life changing. Onvergetelijk. Kamalaya Wellness Sanctuary is het allemaal én meer. Maar woorden kunnen Kamalaya niet beschrijven. Kamalaya moet u meemaken.
147 reviews
Atmantan Wellness Resort
5
Atmantan Wellness Centre, India
Een holistische, destination-spa met ‘east meets west’ benadering en vijfsterren comfort, in een mooie vallei aan een meer.
18 reviews
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +31 (0)20 573 03 50 voor meer informatie!

Wat is een duurzame, eco-friendly, vakantie

Een duurzame vakantie is een type vakantie die ecologisch,  duurzaam en sociaal verantwoord is en het behoud van natuurlijke hulpbronnen bevordert. Het doel van een duurzame vakantie is om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en tegelijkertijd de lokale gemeenschap te ondersteunen.

Hoe kunt u een bijdrage leveren aan duurzaamheid tijdens uw vakantie? 

 • Een duurzame accommodatie kiezen: zoek naar milieuvriendelijke hotels of accomodaties die duurzame initiatieven hebben geïmplementeerd, zoals het hergebruiken van elementen, het minimaliseren van afval en het besparen van water. We hebben enkele van de belangrijkste kenmerken van een milieuvriendelijk of duurzaam hotel op een rij gezet:
 • Ondersteuning van lokale bedrijven en gemeenschappen: Koop lokale producten, steun lokale restaurants en huur lokale gidsen in om de lokale economie te promoten en zo ook de gemeenschap te ondersteunen.
 • Vermindering van de CO2-voetafdruk: kies voor milieuvriendelijke vervoersopties, zoals fietsen, lopen, het openbaar vervoer of elektrische voertuigen.
 • Deelnemen aan ecotoeristische activiteiten: deelnemen aan ecotoeristische activiteiten zoals natuurwandelingen, natuurbehoud of het bezoeken van ecoparken die natuurbehoud en duurzaamheid ondersteunen.
 • Afval minimaliseren en hulpbronnen sparen: Houd rekening met water- en energieverbruik, verminder afval door hervulbare waterflessen en herbruikbare tassen te gebruiken en recycle waar mogelijk.

Een milieuvriendelijke vakantie is een manier om duurzaam toerisme te promoten en de negatieve impact van reizen op het milieu te verminderen. Door een milieuvriendelijke vakantie te kiezen, kunnen reizigers duurzaam toerisme ondersteunen, lokale gemeenschappen ondersteunen en bijdragen aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties.

Wanneer is een hotel een milieuvriendelijk of duurzaam hotel?

Een hotel mag zichzelf een ecohotel of duurzaam resort noemen als het duurzame initiatieven heeft geïmplementeerd en daarnaast ook aan bepaalde milieunormen voldoet. We noemen enkele algemene criteria waaraan hotels moeten voldoen om als milieuvriendelijk of duurzaam te worden beschouwd:

 • Energiebesparing: Het hotel moet energiebronnen kunnen hergebruiken plus energiebesparende maatregelen kunnen implementeren, zoals energiezuinige verlichting, zonneverwarming en koelsystemen.
 • Waterbesparing: het hotel moet waterbesparende maatregelen nemen, zoals douchekoppen en kranen met een laag debiet, en gerecycled water gebruiken voor irrigatie.
 • Afvalvermindering: Het hotel moet maatregelen nemen om afval te verminderen, zoals recycling, compostering en het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik.
 • Duurzaam gebouwontwerp: Het hotel moet duurzame bouwmaterialen gebruiken, zoals gerecyclede of lokaal geproduceerde materialen, en duurzame ontwerpkenmerken implementeren, zoals groene daken en natuurlijke ventilatiesystemen.
 • Ondersteuning van lokale gemeenschappen en bedrijven: Het hotel moet de lokale economie ondersteunen door lokale producten en diensten in te kopen en werkgelegenheid te bieden aan lokale gemeenschappen.
 • Ecotoeristische activiteiten aanbieden: Het hotel moet ecotoeristische activiteiten aanbieden, zoals natuurwandelingen, natuurbehoud en het bezoeken van ecoparken die natuurbehoud en duurzaamheid ondersteunen.

De richtlijnen voor hotels en resorts die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, zijn best uiteenlopend. Wanneer het resort duurzame initiatieven heeft geïmplementeerd die de negatieve impact op het milieu minimaliseren en ecologische, sociale en economische duurzaamheid bevorderen, is dit een stap in de goede richting. Ook moet een hotel een certificering of accreditatie hebben van een erkende externe organisatie die checkt of het hotel aan bepaalde milieunormen voldoet.