Soort reis

Vrouwen Gezondheid

Gezond door de menopauze

De menopauze treedt vaak op tussen de 45 en 55 jaar. De eierstokken produceren geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, wat leidt tot een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Symptomen van de menopauze kunnen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, stemmingswisselingen of slaapproblemen. De menopauze is een natuurlijke overgang, maar kan een aanzienlijke impact hebben op uw fysieke en emotionele gezondheid. Tegenwoordig is er veel aandacht omtrent dit thema, en bieden gezondheidskuuroorden, medische spas en holistische retreats speciale programma's voor vrouwen in de overgang. Elementen van zo'n type programma zijn gezonde voeding, sport, coaching, rustige bewegingsoefeningen en kruidensupplementen, maar ook adviezen en handvatten hóe om te gaan met alle veranderingen die deze levensfase met zich meebrengt. Onder begeleiding van experts, medisch of holistisch, zullen tijdens zo'n programma alles omtrent menopauze aan de orde komen.
Lees meer

Insiders tips

Radiant Bliss
Blog: Review Marleen
Kamalaya
Blog: vrouwen gezondheid
Women's Health
Blog: Menopauze

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Vrouwen Gezondheid reizen

Boshotel Vlodrop
4
Boshotel Vlodrop, Nederland
Ontsnap aan de drukte en geniet van rust in Boshotel Vlodrop. Dit vriendelijke hotel ligt midden in de bossen en heeft uitgebreide spafaciliteiten. Puurenkuur biedt diverse retraites aan met yoga, mindfulness en wellness.
259 reviews
Atlantida Boutique Hotel
5
Atlantida Boutique Hotel, Slovenië
Luxe, nieuw boetiekhotel met mooi design en fantastisch eten. Hier kunt u terecht voor medische gezondheidsprogramma’s met het beroemde magnesiumwater ter wereld. Een superboost voor vele gezondheidsproblemen.
3 reviews
Absolute Sanctuary
4
Absolute Sanctuary, Thailand
Dit prachtige wellness-boetiekhotel met Mediterraans geïnspireerde architectuur op het tropische eiland Koh Samui in Thailand is een waar paradijs voor liefhebbers van yoga, detox, fitness en Pilates.
18 reviews
The Retreat Costa Rica
4
The Retreat Costa Rica, Costa Rica
Een kleinschalige plek met een hoge persoonlijke touch. Waar u helemaal in de watten wordt gelegd. Hoog niveau van yogalessen, fantastische (gezonde) keuken, en dat middenin de natuur van Costa Rica.
11 reviews
Preidlhof Luxury DolceVita Resort
5
Preidlhof Luxury DolceVita Resort, Italië
Vijfsterren-gastvrijheid en transformatieve wellnessprogramma’s bezorgden Preidlhof al vele prijzen. Persoonlijke groei en intens verwend worden en genieten gaan hier hand in een wonderschone omgeving.
4 reviews
Park Igls
4
Park Igls Medical Spa Resort, Oostenrijk
Een van de beste Medische spa’s van Europa: dit award-wining vijfsterrenhotel in het hart van Tyrol, middenin de Oostenrijkse Alpen. Met focus op Modern Mayr-kuren, een weldaad voor uw darmen.
17 reviews
Kamalaya Wellness Sanctuary
5
Kamalaya Wellness Sanctuary, Thailand
Een beleving. Life changing. Onvergetelijk. Kamalaya Wellness Sanctuary is het allemaal én meer. Maar woorden kunnen Kamalaya niet beschrijven. Kamalaya moet u meemaken.
147 reviews
Ananda in the Himalayas
5
Ananda in the Himalayas, India
Een werkelijk ongeëvenaarde wellnessbeleving. Als een van de allerbeste destination spa’s ter wereld, is dat wat u kunt verwachten in Ananda in the Himalayas.
24 reviews
Villa Eden Leading Park Retreat
5
Villa Eden Leading Park Retreat, Italië
Een klassiek Small Luxury hotel met prijswinnend, medisch wellnesscenter. In Villa Eden Leading Health Spa gaat een oprechte persoonlijke benadering samen met excellente kennis van zaken.
6 reviews
SHA Wellness Clinic
5
SHA Wellness Clinic, Spanje
Oosterse benaderingen komen in SHA Wellness Clinic samen met westerse visies op gezondheid en welzijn. En dat onder een weldadig, super-de-luxe, modern dak.
36 reviews
SHA Wellness Clinic Mexico
5
SHA Wellness Clinic Mexico, Mexico
Gloednieuwe prijswinnende medische spa met integrale aanpak– zusje van SHA Wellness Clinic in Spanje – in de tropische natuur aan de Caraïbische kust van Mexico.
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +31 (0)20 573 03 50 voor meer informatie!

Wat is menopauze 

De menopauze treedt meestal op tussen de 45 en 55 jaar, maar kan vroeger of later optreden. Tijdens de menopauze produceren de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, wat leidt tot een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Symptomen van de menopauze kunnen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, stemmingswisselingen of slaapproblemen. De menopauze is een normale en natuurlijke overgang in het leven, maar kan een aanzienlijke impact hebben op uw fysieke en emotionele gezondheid. Tot voor kort werd de menopauze beschouwd als iets wat bij het leven hoorde, als iets wat vrouwen simpelweg moesten doorstaan. Tegenwoordig is er veel meer aandacht en advies omtrent dit thema, en bieden gezondheidskuuroorden, medische spas en holistische retreats speciale programma's voor vrouwen in de overgang. 

Wat is een gezonde menopauze 

Een programma rondom een Gezonde Menopauze of een Gezonde Overgang, is een programma dat gericht is op vermindering van klachten rondom de overgang. Dit wordt vaak bereikt door een combinatie van veranderingen in leefstijl zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten, stressbeheersing en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik. Elementen van zo'n type programma zijn gezonde voeding, sport, coaching, rustige bewegingsoefeningen en kruidensupplementen, maar ook adviezen en handvatten hóe om te gaan met alle veranderingen die deze levensfase met zich meebrengt. Onder begeleiding van medische of holistische experts zullen tijdens zo'n programma klachten, symptomen en ervaringen aan de orde komen. Een Gezonde Menopause programma vanuit een medische benadering is soms ook inclusief medische controles en screenings ter check en controle voor  mogelijke gezondheidsproblemen, zoals osteoporose of hart- en vaatziekten, die na de menopauze vaker kunnen voorkomen. Het is belangrijk om contact op te nemen met een hormoonprofessional of een andere zorgverlener om advies in te winnen voor het in goede banen leiden van de menopauze.

Wat te verwachten van een programma Gezonde Menopauze in een health resort

Sommige kuuroorden, holistische retreats of wellnesshotels hebben specifieke programma's ontwikkeld om de symptomen rondom de menopauze aan te pakken. Als het alleen natuurlijke elementen zijn, kan het een holistische benadering zijn. Hieronder een aantal van dit soort natuurlijke elementen die in een programma kunnen worden aangeboden:

 • Acupunctuur: bij deze traditionele Chinese geneeskundige techniek worden fijne, dunne naalden op specifieke punten op het lichaam gezet om het evenwicht te bevorderen en genezing te stimuleren. Het is aangetoond dat het effectief is bij het verminderen van opvliegers, nachtelijk zweten en andere symptomen van de menopauze.
 • Kruiden supplementen: Bepaalde kruiden zoals zwarte cohosh, dong quai en rode klaver worden traditioneel gebruikt om symptomen van de menopauze te verlichten. Kuuroorden kunnen kruidenthee of supplementen aanbieden die deze kruiden bevatten.
 • Mind-body-therapieën: Activiteiten zoals yoga, tai chi, mindfulness en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, wat symptomen van de menopauze zoals opvliegers en stemmingswisselingen kan verlichten.
 • Massagetherapie: Therapeutische massage kan helpen spierspanning te verminderen en ontspanning te bevorderen, wat symptomen zoals hoofdpijn en spierpijn kan verlichten.
 • Gezonde voeding: kuuroorden bieden voedingsadvisering om vrouwen te helpen overgangsklachten te beheersen door middel van veranderingen in het voedingspatroon, zoals het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen (plantaardige verbindingen die de effecten van oestrogeen nabootsen).

Het is belangrijk op te merken dat natuurlijke remedies mogelijk niet geschikt of effectief zijn voor iedereen. Het is altijd een goed idee om met uw arts te overleggen.

Tips hoe de menopauze gezond door te komen

Hoe behoudt u geluk, gezondheid en welzijn tijdens de menopauze? We geven u enkele tips van onze hormoonexperts:

 • Blijf fysiek actief: regelmatige lichaamsbeweging kan symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid helpen verminderen. Het helpt ook om de botdichtheid te behouden en het risico op hartaandoeningen te verminderen.
 • Gezonde voeding: een dieet dat rijk is aan volle granen, fruit, groenten en magere eiwitten kan helpen om een gezond gewicht te behouden en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, spijsverteringsklachten of diabetes te verminderen.
 • Beheer stress: de menopauze kan een stressvolle tijd zijn en chronische stress kan de symptomen verergeren. Probeer gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
 • Zorg voor voldoende slaap: Slapeloosheid en andere slaapstoornissen komen vaak voor tijdens de menopauze. Zorg voor een regelmatige slaaproutine, vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan en creëer een koele en donkere slaapomgeving.
 • Hormoontherapie: Hormoontherapie (HT) kan symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en emotioneel welzijn helpen verlichten. HT is echter niet geschikt voor alle vrouwen en moet worden besproken met een arts of gynaecoloog. 
 • Blijf op de hoogte met gezondheidsonderzoeken: de menopauze is een tijd waarin het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals osteoporose of hartproblemen toeneemt. Het is belangrijk om regelmatig gezondheidsonderzoeken te plannen om problemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.
 • Sociaal netwerk: het onderhouden van sociale contacten kan helpen om stress te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Overweeg een Soul Sister's community voor steun en begrip.