Soort reis

Wellness uit de kruidentuin

25 juni 2021

De geur van lavendel in de sauna, daarna een massage met jasmijnolie en een kop kamillethee na afloop: spa’s maken op allerlei manieren gebruik van kruiden. Maar wat is de weldadige werking er eigenlijk van? En hoe doet u er thuis ook uw voordeel mee?

Image for Lavendel

Lavendel

Werking: Lavendel kunnen we gerust een superkruid noemen. Ten eerste werkt de zoete, schone geur van de plant rustgevend. Daarnaast heeft het ontsmettende, reinigende én helende eigenschappen en weet het insecten op afstand te houden. Ook neemt hoofdpijn erdoor af, helpt het bij een jetlag en om in slaap te komen.

Doe het zelf: Een lavendel-zoutbad geeft de bloedcirculatie een boost en heeft daarmee een ontspannend en verjongend effect op het lichaam. Bovendien werkt het verfrissend voor de geest.

Nodig: 1 kopje zeezout * ½ kopje Epsom zout * 1/2 kopje zuiveringszout (baking soda) * ¼ kopje gedroogde lavendelbloemen * 5 tot 6 druppels essentiële lavendelolie

Bereiding: Mix de ingrediënten en roer goed. Voeg ½ tot 1 volle kop van het mengsel toe als u het bad laat volstromen. Dompel uzelf voor 15 tot 20 minuten onder en kom als herboren weer boven. U bewaart uw lavendel-zeezout voor een volgende sessie in een goed afsluitbare box.


Image for Kamille

Kamille

Werking: Kamille is een kruid dat van nature de zenuwen ontspant en pijn vermindert. Het staat er ook om bekend een buik die van streek is weer tot rust te kunnen brengen en gaat gasvorming tegen. Verder helpt het tegen hoofdpijn en menstruatiekramp en is het daarnaast ook een goed slaapmiddel. Op de huid heeft het een helende, antioxiderende, reinigende en vochtinbrengende werking.

Doe het zelf: Een olijfolie-kamille gezichtsmasker verzacht en hydrateert de huid. De suiker in dit recept werkt als scrub om dode huidcellen te verwijderen.

Nodig: ¼ kopje olijfolie * ½ kopje witte suiker * 1 zakje kamillethee

Bereiding: Leeg het theezakje in een kom. Voeg de suiker en olijfolie toe en meng goed. Maak uw gezicht schoon met warm water. Breng het masker met twee vingers in ronddraaiende bewegingen over het hele gezicht aan, en laat het 10 tot 20 minuten intrekken. Spoel daarna af met koud water na en dep droog. U kunt wat over is in een luchtdicht afgesloten bakje bewaren voor een volgende behandeling.

Image for Jasmijn

Jasmijn

Werking: In Azië kennen ze de heilzame werking van jasmijn al eeuwen. Het is een populair middel om stress te verminderen, de hormoonhuishouding in balans te brengen en het zenuwstelstel tot rust te manen. Ook wordt het gebruikt als natuurlijk medicijn bij depressie, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen. Verder hebben studies aangetoond dat, onder invloed van de geur van jasmijn, het lichaam stofjes aan gaat maken die u ontspannen en uw stemming verbeteren.

Doe het zelf: Een parfum van jasmijnolie geeft niet alleen een frisse geur in huis, maar heeft een verkoelend en kalmerend effect wanneer u het op uw huid aanbrengt. Bij gebruik als massageolie werkt het ontspannend.

Nodig: 30 druppels pure jasmijnolie * 5 druppels essentiële vanilleolie * 5 druppels essentiële lavendelolie * 5 druppels essentiële sinaasappelolie * 2 eetlepels wodka * 1 eetlepel gedestilleerd water

Bereiding: Meng de oliën met de wodka in een weckpot of fles. Laat 2 dagen afgedekt, op kamertemperatuur en uit de zon staan. Voeg daarna het water toe en roer nog eens goed door. Schenk het mengsel over in een oud parfumflesje en bewaar het op kamertemperatuur.

Image for Pepermunt

Pepermunt

Werking: De Oude Egyptenaren en Grieken gebruikten het om zijn concentratie verhogende en antibacteriële eigenschappen. De Chinezen schreven het voor als geneesmiddel bij misselijkheid, stijve spieren en ademhalingsproblemen. Daarnaast stimuleert pepermunt onze alertheid en energieniveau. Ook helpt het bij een slechte adem en hoofdpijn.

Doe het zelf: Na een dag op hoge hakken of in warme, klemmende schoenen kunnen voeten wel wat aandacht gebruiken. Deze pepermunt voetenscrub is wat ze nodig hebben.

Nodig: ¾ kop zeezout * ¼ kopje abrikozenpittenolie * 6 druppels essentiële pepermuntolie

Bereiding: Mix alle ingrediënten in een kom en roer goed door. Week uw voeten even in een voetenbad en masseer daarna een kleine hoeveelheid met zachte ronddraaiende bewegingen in. Spoel na met warm water en laat de voeten nog een tijdje weken voor een extra energiek gevoel. U kunt het mengsel in een luchtdicht afgesloten bakje bewaren.

Image for Rozenblaadjes

Rozenblaadjes

Werking: Antiontsteking, antibacterieel, antioxiderend, anti-ageing: rozenblaadjes hebben allerlei helende eigenschappen. Ze zijn daarnaast vochtinbrengend en revitaliserend en werken bovendien kalmerend en reinigend.

Doe het zelf: Rozenwater kan worden gebruikt als gezichtsreiniger of moisterizer, als een conditioner en aangebracht op watjes, als een oogmasker.

Nodig: 2 kopjes rozenblaadjes * 3 kopjes gedestilleerd water

Bereiding: Doe het water en de blaadjes in een pan en breng op een middelhoge vlam aan de kook. Plaats eventueel een kleine deksel bovenop de blaadjes zodat die ondergedompeld blijven. Zet het vuur, zodra het water kookt, laag en laat 45 minuten zachtjes doorkoken. Neem de pan van het fornuis, filter of zeef het water, schenk dat over in een kan of fles en laat daarna afkoelen. Als u niet alles direct gebruikt, kunt u het overgebleven water eventueel invriezen.

Ayurveda in Europa
Top 13 luxe destination spa's
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje