Soort reis

Ontdek de 6 beste wellness en fitness retreats voor mannen in 2024

24 mei 2024

Ontdek in deze blog de beste wellnessretreats, fitnessvakanties en gezondheidsvakanties speciaal voor mannen. Mannen negeren soms hun eigen behoeften door drukke schema's, dagelijkse verantwoordelijkheden of traditionele opvattingen over wellness en 'mannelijkheid'. Met Vaderdag in het vooruitzicht, plus Juni's Men's Health Awareness month, is dit hét moment om mannen te inspireren om hun gezondheid en mentale balans even weer op nummer 1 te zetten. Een eerste stap naar rust, balans en energie. In dit blog noemen we de favoriete sportvakanties, medische spa's en luxe wellnesshotels van onze mannelijke klanten. Lang werden wellnessvakanties en retreats gezien als het domein van vrouwen. Maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. Waar het aandeel mannen in 2010 slechts 5% was, inmiddels is dit percentage gestegen naar zo'n 30%! Een health retreat wordt vaak geboekt na een intense, stressvolle periode, in between jobs of samen met een partner. Stuk voor stuk plekken die zich richten op fysieke, emotionele en mentale welzijn. Teams van experts geven inzicht in uw huidige gezondheid door geavanceerde technieken. Met gezond eten, aandacht voor balans voor body en mind, een insprirerende omgeving en veel sportmogelijkheden zullen uiteindelijk resulteren in ontspanning, veerkracht, mentale rust, een beter gewicht en een verhoogde energie. 

Dit horen we regelmatig

Dat we mannen heel graag willen aansporen om op retreat te gaan, is duidelijk. Daarom sommen we nog een keertje de belangrijkste redenen op die we horen van mannen als ze op zoek zijn naar een naar een geschikt retreat (niet teveel vrouwelijke energie, please!):

  • Stressvermindering: mooie plekken in de natuur, gezonde voeding en met gratis holistische activiteiten zijn deze retreats ideaal - zelfs al voor een paar dagen - om even van werk en privéleven te ontsnappen. 
  • Fysieke gezondheid: Veel retreats bieden fitnessprogramma's, yoga, pilates en andere fysieke (sport)activiteiten voor een betere conditie.
  • Mentale balans: Retreats met privé coachingsessies, meditatie en mindfulness tegen burnout, angst, depressie en veel stress.
  • Detox: Van tijd tot tijd een intensieve cleanse, ofwel detox voor lichaam en geest. Vooral bij regelmatige copuleuze maaltijden en alcohol (bijvoorbeeld bij zakelijke diners) leiden vaak tot de vraag naar een detoxretreat, met goede medische supervisie. 
  • Persoonlijke groei: Mannen die op een kruispunt staan in hun leven (nieuwe richting, nieuwe baan) zoeken retreats die mogelijkheden bieden voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling met de vraag: 'Wat wil ik in mijn volgende stap'. 
  • Op maat gemaakt: Mannen waarderen op maat gemaakte programma's en een-op-een-sessies, waarbij ze de volle aandacht krijgen. Ze dealen al vaak genoeg 'alleen' met hun problemen en moeten ‘sterk zijn’ bij uitdagingen.

Dit zijn de 6 favoriete plekken van mannen

  • Mental Balance: New Life Portugal
  • Mayr Detox Intensive: MedSpa Park Igls, Austria
  • Fitness & Detox: Phuket Cleanse, Thailand
  • Healthy aging en  check up: MedSpa SHA Wellness Clinic, Spain
  • Ayurveda: Engel Ayurpura, Italië
  • Fitness & Bootcamp: Pinecliffs Ocean Suites - Portugal
Image for Detox retreats in Medical Spa Park Igls - Oostenrijk

Detox retreats in Medical Spa Park Igls - Oostenrijk

Park Igls is een van de beste plekken voor het volgen van een dr. Mayr-detoxkuur. Het concept concentreert zich op de darmen, een van de allerbelangrijkste organen van ons lichaam. Dr. Mayr ontwikkelde in de 19e eeuw de (holistische) theorie dat ziektes hun oorsprong vinden in ons spijsverteringsstelsel. Door een intensieve reiniging kunnen veel lichamelijke klachten worden aangepakt. Park Igls behoort tot de top van beste Destination Spa. In Park Igls bent u dus verzekerd van de beste zorgen op een wondermooie locatie, midden in de imponerende Tiroolse bergwereld. En, niet onbelangrijk: veel mannen houden van kwalitatief goed eten, en dat is - ondanks het detoxen - absoluut op hoog niveau. 

Lees meer
Image for Fitness & Detox in Phuket Cleanse - Thailand

Fitness & Detox in Phuket Cleanse - Thailand

Phuket Cleanse staat voor sport, kleinschalig en persoonlijk. Het is dé plek voor het volgen van een intensief detox- en fitnessprogramma, onder goede begeleiding van fitness en detoxspecialisten. Denk: sport-, yoga en meditatielessen, zowel voor beginners als gevorderden. Van cardio fitnesslessen, intensieve muay thai (boksen), tennissen, beach bootcamp, tot yin yoga en pranayama. De keuken biedt rawfood. U verblijft in het rustige dorpje Rawai, dicht bij drie prachtige stranden: Ya Nui, Ao Sane en Nai Harn.

Lees meer
Image for Health check up in MedSpa SHA Wellness Clinic - Spanje

Health check up in MedSpa SHA Wellness Clinic - Spanje

Iedereen die blootgesteld wordt aan een hoge mate van stress, kan leiden tot chronische stress. Steeds meer managers, CEO's, politici, ondernemers en sporters vinden hun weg naar MedSpa voor een algehele check-up van hun gezondheid. SHA Wellness Clinic biedt het Leader's Performance Programme aan voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Dit programma is inclusief health check-ups, gezonde voeding, coaching en personal training. Elk programma wordt op maat gemaakt. Een mix van medische wetenschap (testen) en holistische geneeskunde (lichaam en geest samen) met als doel optimale prestaties op zowel fysiek als mentaal niveau.

Lees meer
Image for Fitness & Bootcamp in Pine Cliffs Ocean Suites - Portugal

Fitness & Bootcamp in Pine Cliffs Ocean Suites - Portugal

Bootcamp en sport specalist in hart en nieren, aan zee! Gelegen op een klif in de Algarve en uitkijkend op de Atlantische Oceaan, is dit hotel al decennialang een waar icoon in de regio. Met tegenwoordig de moderne en elegante vleugel Ocean Suites ernaast. Wie hier logeert vindt ongekend grote suites, veel (slaap)comfort en de superdeluxe spa Serenity. Een ideale plek voor sportievelingen dankzij het bootcampcircuit, de zeven zwembaden, kundige personal trainers, groot fitnesscenter, diverse outdoor activiteiten én de 9 holesgolfbaan op het terrein. Favoriet onder mannen!

Lees meer
Image for Ayurveda in Engel Ayurpura - Italië

Ayurveda in Engel Ayurpura - Italië

Het Eggental, met uitgestrekte bossen, brede bergweiden en de reusachtige Rosengarten en Latemar bergketens, is het perfecte vakantiedal voor natuurliefhebbers, actieve ontdekkingsreizigers en sportfanaten. De rotswanden en bospaden in de zomer en bekroonde skigebieden in de winter maken het de ideale bestemming voor ieder moment van het jaar. De spa van het hotel is gebaseerd op de combinatie van de eeuwenoude, fundamentele principes van Ayurveda en de genezende kracht van de natuurlijke omgeving van Zuid-Tirol.

Lees meer
Image for Mental Balance in New Life Portugal

Mental Balance in New Life Portugal

New Life Portugal is uniek, omdat het een van de weinige gespecialiseerde retraites in Europa is, dat zich richt op mentale balans. Het is een warm bad voor iedereen die lichaam en geest een boost wilt geven. Mindfulness, herstel van burnout, persoonlijke ontwikkeling, innerlijke balans, of om gewoon even op adem te komen. Dit alles midden in de natuur met een team van internationale specialisten. New Life Portugal's methode is een persoonlijke benadering van een-op-een coaching (waarin de wortel van stress wordt aangepakt), holistische activiteiten (meditatie, yoga, mindfulness etc) en gezonde voeding, zodat u vol energie weer naar huis gaat. Het is een plek waar u zich omringd met gelijkgestemden, maar toch alles zelf bepaalt qua ritme en deelname aan de activiteiten. U kunt kiezen uit verschillende holistische programma’s, ofwel 'paden' (path).

Lees meer

Lees hier nog meer geschikte plekken voor mannen

Lees meer
Image for Over Marleen

Over Marleen

Dit blog is geschreven door Marleen, oprichter Puurenkuur in 2005. Ze reist de wereld over op zoek naar de beste gezondheids- en kuuroorden, spa's en retreats. Ze deelt haar kennis, ervaringen en inzichten via haar blogs.

Floortje Dessing in Thailand
Top 12 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 6 retreats voor in je eentje