Soort reis

Floortje Dessing in Thailand

30 augustus 2019

Na een druk seizoen met tv-opnames was Floortje Dessing hard toe aan een beetje rust. In Thailand gaf ze zich over aan pilates, raw food en een levenscoach. “Het was fantastisch. Alsof ik op de reset-knop heb gedrukt.”


Floortje Dessing heeft een druk seizoen achter de rug: ze maakte twaalf afleveringen van ‘Floortje naar het einde van de wereld’, waarvoor ze onwaarschijnlijk veel kilometers aflegde. Ze presenteert en regisseert het programma niet alleen, maar neemt ook de research vooraf en de editing bij terugkomst voor haar rekening.“Ik ben veel weg en maak dan lange dagen, maar eenmaal thuis is het net zo hard doorstampen. Daardoor heb ik eigenlijk nooit rust, terwijl ik daar wel behoefte aan heb. Kamalaya stond al een hele tijd op mijn bucketlist, ik wilde daar heel graag een keer naar toe. En daarnaast speel ik met het idee een boek te schrijven over gezond worden op reis. Nu had ik dus een goede reden om te gaan. ‘Waarom blijf je niet lekker thuis?’ vragen mensen vaak aan me. ‘Je bent al zo vaak weg.’ Maar dat werkt niet: thuis ben ik veel te gezellig, spreek ik af met vrienden om te eten of een wijntje te drinken. Het is gewoon niet makkelijk om je puur en alleen te focussen op het herstel van je lichaam en geest. Dus dat werd het doel van deze trip naar Thailand.”

Image for Fenomenaal

Fenomenaal

Voor haar werk als presentatrice van reisprogramma’s heeft Floortje zowat de hele wereld al gezien. Ook in Thailand was ze al vaker geweest – maar wel altijd voor haar werk. Dit keer had ze zich voorgenomen om het echt anders te doen: de stekker moest er even uit. “Hoewel ik mijn laptop wel heb meegenomen. Ik ben nou eenmaal niet iemand die zich helemaal afsluit en niks meer van de wereld wil zien en horen. Ik hou niet van het gevoel afgesneden te zijn. Via de computer hou ik contact met mijn vrienden. Maar werken heb ik niet gedaan en dat maakte deze reis wezenlijk anders. Het was écht vakantie – en werkelijk fenomenaal.”

Hoewel Kamalaya dus zeker bezocht moest worden, koos Floortje ook nog voor twee andere hotels. “Ik wil graag wat zien als ik in een ander land ben. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik van twee weken op één plek vrij onrustig word. Ik wil graag rondhoppen, dus heb ik Kamalaya gecombineerd met twee andere bestemmingen. Dat werkte voor mij heel goed. Een nieuwe locatie ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten, dat vind ik leuk.”

Image for In Shape

In Shape

Het eerste resort waar Floortje neerstreek was Phuket Cleanse, een kleinschalig en persoonlijk retreat. “Dat was heel erg leuk. Dit hotel heeft echt een ‘community-feeling’, je wordt snel opgenomen door die club mensen. Ideaal wanneer je alleen reist maar niet alleen wilt zijn. Er waren veel expats uit Hongkong en Singapore, maar ook een KLM-piloot die even op adem wilde komen. Wat ik vooral fantastisch vond, is dat je er heel goed kunt sporten. Fitness, bootcampen, hiken, paddleboarden, je kan de hele dag van sportles naar sportles. Ideaal als je bijvoorbeeld als sporter moet trainen voor een groot evenement. Of wanneer je, zoals ik, weer even in shape wilt komen. Ik was net naar Barcelona geweest met vrienden en had daar te veel gegeten en gedronken. Er moest een kilo of vier af. Nou, dat is gelukt. Ook dankzij het raw food waar dit hotel bekend om staat. Niks is er gekookt, behalve dan de eieren bij het ontbijt. Het eten is heel veelzijdig en voedzaam, je hebt geen moment trek. Ze letten er ook heel erg op details, zo staan er altijd flessen water klaar met citroen. En je kunt er ook detoxen met wel vijftig verschillende sappen. Dan vliegen de kilo’s er zo vanaf.”

Image for Relax-stand

Relax-stand

Na een heerlijk verblijf in Phuket Cleanse stapte Floortje op het vliegtuig richting Koh Samui. Ze was er vijftien jaar niet geweest en zag bij aankomst dat het eiland veel drukker is geworden dan vroeger: de omgeving van het vliegveld van dit ooit nagenoeg ongerepte eiland is inmiddels helemaal volgebouwd. Vooral Aziaten, Chinezen en Australiërs hebben Koh Samui ontdekt als vakantiebestemming. Floortje: “Ik heb heel wat luchthavens gezien, maar die van Koh Samui is zonder twijfel het allerrelaxte vliegveld op aarde. Overal staan loungebanken, je krijgt er gratis hapjes en drankjes. Als je hier aankomt, ga je direct in de relax-stand.”

Absolute Sanctuary is het volgende hotel op Floortjes planning. “Wauw, wat een mooie setting. Het ligt in de heuvels maar je ziet een randje van de zee. Het resort is in Marokkaanse stijl gebouwd, dat doet wat vreemd aan als je in Thailand bent. Maar wat een sereen oord is dit, en wat een rust! Als je echt even alleen wilt zijn, zonder afleiding, dan is dit the place to be.”

Privézwemles

Absolute Sanctuary heeft een goede spa waar je fijne behandelingen en veel ayurvedische therapieën kunt doen. Maar het resort staat met name bekend om zijn fantastische yoga- en pilateslessen. “Als je pilates leuk vindt, kies dan een programma waarbij die lessen zijn inbegrepen. Een absolute aanrader! In de studio staan heel dure pilatesapparaten en de instructrice geeft ook nog eens heel goed les. Pilates maakt je spieren sterker. Ik heb soms last van mijn onderrug, dus ik was heel blij met die lessen. Ik doe thuis al aan yoga, maar dit moet ik zeker ook gaan doen.”

Naast yoga en pilates biedt Absolute Sanctuary nog andere sportieve activiteiten aan. Personal trainer Marco, afkomstig uit Amsterdam, verzorgt er o.a. de bootcampen op het strand en de fitnesslessen. Floortje: “Wat zo leuk was: Marco blijkt voormalig wereldkampioen waterpolo te zijn. Ik heb privézwemles bij hem genomen, want ik heb nooit goed leren borstcrawlen. Daar lag ik dus, in het zwembad, op mijn vijfenveertigste met een kurken plankje. Maar: ik kan het nu! Daar ben ik superblij mee, want ik zwem graag als ik op reis ben.”

Image for Fairtrade

Fairtrade

En dan is het tijd voor Floortje om door te reizen naar het laatste resort, dat zo hoog op haar bucket list stond: Kamalaya. De verwachtingen zijn hooggespannen wanneer ze bij het resort arriveert – en gelukkig wordt ze niet teleurgesteld. Floortje: “Het was echt alles waar ik op hoopte. Ik heb enorm veel hotels en wellnesresorts gezien, maar dit is echt de absolute top. Alles klopt in Kamalaya. Als je binnenkomt, treed je een wereld binnen die zo vredig en ontspannen is. Echt fantastisch. Ze hebben het juiste personeel, de juiste sfeer, het is er oogstrelend mooi en er wordt je niks opgedrongen.

Kamalaya ligt in een bergachtig en afgelegen deel van Koh Samui, direct aan een lagune. Wanneer die droog valt kun je er eindeloze wandelingen maken. Staat het water hoog, dan is het een ideale plek om te paddleboarden. Tijdens de yogales in de ochtend kijk je uit over die blauwe lagune. De yogagebouwen zijn open, waardoor de wind voor verkoeling zorgt. Maar wat ik het meest bijzonder vond, is dat men op deze plek respect heeft voor het feit dat je in Thailand bent. Het resort is gebouwd rondom een heilige rots, waar vroeger monniken leefden. Er branden allemaal kaarsen en er staan kleine beeldjes. In de tuin zijn plekjes waar de goden worden vereerd. Je voelt hier echt het respect voor de oorspronkelijke bewoners. Het personeel krijgt goed betaald en heeft elke week twee dagen vrij. Dit is in mijn ogen fair trade zoals fair trade moet zijn: eerlijk en respectvol omgaan mensen en natuur. Kamalaya is duur, maar het is het waard.”

Levenscoach

Een van de absolute speerpunten van Kamalaya is het programma ‘Embracing Change’, dat gericht is op het zoeken van een nieuw emotioneel evenwicht. “Het is bedoeld voor mensen die een scheiding achter de rug hebben, hun baan kwijt zijn of een dierbare hebben verloren. Of voor mensen die iets in hun leven willen veranderen. Bij mij ging het erom dat ik zo hard leef en zo veel werk. Ik zou beter op mezelf moeten letten en beter voor mezelf willen zorgen. Daarom heb ik heb twee sessies gedaan met de levenscoach. Ik was erop voorbereid dat ik veel zou moeten praten. Maar nadat ik drie zinnen had gezegd, kwam hij meteen al met zulke bijzondere inzichten. Ik leef in mijn vrijheid, dat is mijn grootste goed. Maar daarmee zit ik ook in een hokje. Hij liet me anders kijken naar hoe ik mijn leven heb ingericht. Nou ja, het is een lang verhaal, maar ik ga er zeker mee aan de slag. Die sessies waren heel bijzonder."

Image for Zonder Ruis

Zonder Ruis

Inmiddels is Floortje weer een paar weken thuis. Heeft deze Thailandreis haar gebracht waar ze op hoopte? “Helemaal! Ik heb een soort reboot gemaakt, mijn systeem opnieuw opgestart. En dat was nodig. Ik ben gaan nadenken over gezonder eten, beter slapen, minder drinken en meer sporten. Tijdens zo’n reis kun je je daar helemaal op focussen, zonder sociale media, zonder gedoe, zonder ruis. Het gaat er even niet om wat mensen van je vinden, het draait helemaal om jou. Ik ben nu weer een paar weken thuis en het lukt me best goed om dit gevoel vast te houden. Natuurlijk, het verandert je leven niet opeens compleet. Maar je ziet hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Ik wil dus volgend jaar weer!”

Image for Floortjes tips

Floortjes tips

  • “Ik heb graag natuur om me heen, en dat miste ik wel bij Phuket Cleanse. Groot voordeel is dat het lekker informeel is. Wil je weinig afleiding, dan zit je hier goed. Iedereen gaat er namelijk vroeg naar bed.”
  • “Vanaf Absolute Sanctuary kun je prima fietsen, helemaal tot aan de punt van het eiland. Het landschap is heel heuvelachtig, dus zo’n fietstocht is meteen een goede workout.”
  • “Kamalaya ligt tegen een berg en dat betekent: heel veel trappen lopen. Ik vond dat geen probleem, ik hou wel van wat beweging. En de tuinen waar je doorheen loopt, zijn echt prachtig.”
  • “Heb je bij Kamalaya een sessie met de levenscoach, neem het dan op. Hij zegt zoveel dat je nauwelijks tijd heb om het allemaal te verwerken. Zo kun je het later nog eens terugluisteren.”

Image for Phuket Cleanse ****

Phuket Cleanse ****

• Waar: In het zuiden van het tropische eiland Phuket in Thailand. Het hotel ligt in een rustige straat op loopafstand van de hoofdstraat van Rawai.

• Specialiteit: Rawai wordt ook wel dé rawfoodhoofdstad van de wereld genoemd. Het hotel biedt elke dag van de week andere rawfoodgerechten en het eten is hier echt ongelooflijk lekker.

• Dit mag u niet missen: In de buurt zijn drie prachtige zandstranden: Yanui, Ao Sane en Nai Harn. Die laatste ligt aan een van de mooiste baaien van Phuket, tussen twee met jungle bedekte bergen.

• Goed om te weten: U kunt hier volop sporten, maar veel sportkleding meenemen is niet nodig: de was wordt dagelijks voor u gedaan door het hotel.

Lees meer
Image for Absolute Sanctuary ****

Absolute Sanctuary ****

• Waar: Op het Thaise eiland Koh Samui, in het zuiden van Thailand. Het prachtige witte zandstrand van Chaweng Beach ligt vlakbij (er rijdt een shuttle bus).

• Specialiteit: De yoga- en pilatesprogramma’s zijn beroemd. Er zijn elke dag wel vijf verschillende yogaworkshops. Probeer eens hot flow yoga, detox yoga of yin yoga!

• Dit mag u niet missen: Eten in het Love Kitchen Restaurant is een belevenis; internationale, vegetarische en rawfoodmaaltijden worden hier door topkoks bereid.

• Goed om te weten: De yogalessen zijn gratis toegankelijk voor u als Puurenkuur-gast. Blijft u minimaal 5 nachten, dan krijgt u een gratis giftvoucher t.w.v. € 100 te besteden in het wellnesscenter.

Lees meer
Image for Kamalaya Wellness Sanctuary *****

Kamalaya Wellness Sanctuary *****

• Waar: Op het Thaise eiland Koh Samui, direct aan het strand van Laem Set Beach. Het resort is een mooie uitvalsbasis voor excursies in de omgeving.

• Specialiteit: Een verblijf in Kamalaya is alleen te boeken in combinatie met een kuurprogramma. Kamalaya biedt persoonlijke kuren op maat, gebaseerd op groei en ontplooiing van lichaam en geest. Een fantastische plek om te ontspannen en spiritueel op te laden.

• Dit mag u niet missen: Een gesprek met een van de spirituele coaches. Zij doorzien razendsnel je problemen en weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen. Dat kan confronterend, maar ook life changing zijn.

• Goed om te weten: Kamalaya is gebouwd tegen een rots en heeft dus veel trappen en steile paadjes. Op het strand staan ligbedden én waterschoentjes voor u klaar.

Lees meer
Ayurveda in Europa
Top 6 retreats voor in je eentje
Floortje Dessing in Thailand
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 12 luxe destination spa's