7x vraag en antwoord over ayurveda

14 augustus 2017

Veel mensen hebben wel van ayurveda gehoord maar weten eigenlijk niet precies wat het is. Daarom hier zeven veel gestelde vragen én de antwoorden.

 

1. Wat is ayurveda?

Ayurveda is een 5000 jaar oude Indiase gezondheidsfilosofie die wel wordt gezien als de moeder van de geneeskunst. Ayur betekent in Sanskriet ‘leven’ en veda betekent ‘wetenschap’. Ayurveda zou dus vertaald kunnen worden als de wetenschap van het leven.

 

2. Op welke principes is ayurveda gebaseerd?

Het essentiële principe van ayurveda is dat we er een levensstijl, dieet en bewegingspatroon op na zouden moeten houden die in lijn is met onze lichamelijke constitutie en de wetten van de natuur, zoals ras, klimaat en leefomstandigheden. Als we dat doen, is de energie in ons lichaam in balans en dat is de sleutel tot een goede gezondheid en lange levensduur. Als holistische geneeswijze die de mens als het geheel van lichaam, geest en ziel ziet en streeft naar harmonie daartussen, is de ayurveda eerder gericht op het voorkomen van ziektes en kwalen dan op genezing.

 

3. Wat zijn dosha’s?

De dosha’s (lichaamstypes of levensenergieën) staan aan de basis van de ayurveda. We worden geboren als een pita, vata of kapha met de specifieke karakteristieken die daarbij horen, en zich uiten in bijvoorbeeld karaktertrekken, lichaamsbouw en gedrag. Het is de kunst om te leven op een manier die strookt met ieders eigen constitutie, zodat de energie in evenwicht is.   

 

4. Waaruit bestaat een ayurvedische kuur?

Een ayurvedische kuur is erop gericht de dosha’s die uit balans zijn weer in evenwicht te brengen. Dat gebeurt met een op de persoonlijke constitutie afgestemd dieet en behandelingen, maar ook meditatie, ademhalingsoefeningen en lichamelijke beweging zijn belangrijke onderdelen. Een kuur begint altijd met het bepalen van uw dosha. Dat gebeurt door een ayurvedisch arts. Die stelt vervolgens ook het individuele behandelplan op.

 

5. Wat zijn typische ayurvedische behandelingen?

De ayurveda kent verschillende soorten kuren. Een rasayana-kuur is gericht op pure ontspanning. Een panchakarma heeft een intensieve reiniging van lichaam en geest tot doel. Ook kunnen specifieke ziektes of klachten, zoals reuma of psoriasis, behandeld worden met ayurveda. Afhankelijk van het doel zijn er diverse soorten behandelingen en therapieën. Van massages, kruiden- en stoombaden tot reinigingstechnieken. Bekend zijn de shirodhara, waarbij olie op het derde oog wordt geschonken en de abhyanga shareera massages, waarbij olie op hoofd of lichaam wordt in gemasseerd. De olie die wordt gebruikt is gemaakt met heilzame kruiden die op uw dosha zijn afgestemd.

6. Wat is ayurvedisch eten?

Zo’n 70 procent van de ziektes kan gunstig beïnvloed worden door een juist dieet, is de overtuiging van ayurveda. Wat iemand eet, moet passen bij zijn dosha, want wat voor een pita gezond is, is voor een kapha of vata niet altijd goed en andersom. Tijdens een kuur staat bij de maaltijden dan ook altijd vermeld voor welke dosha een bepaald gerecht geschikt is. Daarnaast houdt de ayurveda er bepaalde eetprincipes op na die voor een goede gezondheid nageleefd zouden moeten worden. Zo wordt aangeraden zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te eten, niet te veel en niet te langzaam of te snel. Daarbij is het voedsel veelal vegetarisch.

 

7. Waarom zou ik ayurveda proberen?

Als holistische geneeswijze kan ayurveda soms kwalen en ziektes oplossen waar de westerse geneeskunde geen raad mee weet. Omdat er wordt gekeken naar het geheel van lichaam, geest en ziel, en naar de disbalans in energie krijgt genezing een andere betekenis en invulling. Los daarvan hebben de weldadige kruiden en oliën en therapeutische massages ook een heerlijk ontspannend en reinigend effect. Dat maakt een ayurveda-kuur ook geschikt als u geen klachten heeft. Zou u weleens een ayurvedische reis willen maken? Kijk hier naar de diverse bestemmingen, van Spanje en Slovenië tot Sri Lanka en India.