Vijf redenen om alleen op reis te gaan

15 augustus 2018

Vroeger had het woord singlereis een beetje een stigma. Nu is het juist hip, net als online daten. Maar voor een soloreis hoef je helemaal niet single te zijn. Ook voor mensen met een partner is af en toe alleen reizen een heel goed idee. Hier zijn vijf goede redenen waarom:

1) Geen compromissen

Je hoeft met helemaal niemand rekening te houden. Geen zin in excursies? Doe je het toch niet. Of wil je juist vroeg op staan om die bijzondere stad te bezoeken, uitgebreid te shoppen of jezelf helemaal in de watten te laten leggen in het wellnesscenter? Ga je gang! Je bent het altijd met jezelf eens en hoeft geen enkel compromis te doen. Je doet gewoon elke minuut precies waar jij zin hebt – heerlijk!

2) Je komt weer tot jezelf

In plaats van gesprekken met een ander te voeren, praat je met jezelf. En dat leidt tot hele andere gespreksstof. Je beseft je weer wie jij ook al weer bent en wat voor jou belangrijk is. Kom tot de essentie van wat je wilt. Leef jij het leven dat je echt wil leiden? Of is het tijd voor een hernieuwde kennismaking met jezelf? Wie tijd heeft om te reflecteren op wie hij nu is en waar hij nu naar toe wil, kan concrete stappen maken om daar ook echt te komen.

3) Echte rust en bewustzijn

Door alles in je eigen tempo te doen kom je echt tot rust. De stilte wordt niet ingevuld met gesprekken waardoor je je tegelijk meer bewust raakt van alles om je heen. Je voelt de wind door je haar, ziet een vlinder op een bloem, hoort de geluiden als je door de natuur wandelt. Pure ontspanning en leven in het moment. Een kado voor lichaam en geest.

4) Je staat open voor nieuwe mensen en ideeën

Als je alleen reist sta je meer open voor andere mensen. Wie in een coconnetje met een ander zit, ziet de mensen om zich heen vaak niet. Community tables voor alleenreizenden brengen een bonte mix van interessante mensen bijeen, allemaal met een eigen verhaal. Sta open, maak kennis met iemand die uit een hele andere wereld komt en maak vrienden van over de hele wereld. Onverwachte dingen (zonder negatieve gevolgen) zorgen ervoor dat het brein dopamine aanmaakt, het chemische stofje dat een blij gevoel geeft. Al die nieuwe mensen en nieuwe ideeën werken dus niet alleen heel inspirerend, ze maken je ook echt blij.

5) Het geeft je meer zelfvertrouwen

Reizen maakt je wereld groter. Je bent uit je routine en maakt kennis met nieuwe dingen en andere culturen. Dat vergoot je kennis, maar ook je setje vaardigheden. Wie alleen reist, is op zichzelf aangewezen. Zelf communiceren in een andere taal, zelf de weg vinden, zelf plannen en zelf beslissen. Als je je over je angst van het alleen reizen heen zet, merk je al snel dat je zelfvertrouwen er een enorme boost van krijgt. En als alleen op vakantie gaan tot de reis van je leven blijkt te leiden, wat kun je dan nog meer aan in het leven waarvan je altijd dacht dat het nooit zou lukken?


Ben je klaar voor zo’n geweldige soloreis? Kijk hier voor al onze topbestemmingen voor alleenreizenden.