Soort reis

Waarom we wel moeten praten over de overgang!

21 oktober 2022

De menopauze treedt meestal op tussen de 45 en 55 jaar, maar kan vroeger of later optreden. Tijdens de menopauze produceren de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, wat leidt tot een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Symptomen van de menopauze kunnen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, stemmingswisselingen of slaapproblemen. De menopauze is een normale en natuurlijke overgang in het leven, maar kan een aanzienlijke impact hebben op uw fysieke en emotionele gezondheid. Tot voor kort werd de menopauze beschouwd als iets wat bij het leven hoorde, als iets wat vrouwen simpelweg moesten doorstaan. Tegenwoordig is er veel meer aandacht en advies omtrent dit thema, en bieden gezondheidskuuroorden, medische spas en holistische retreats speciale programma's voor vrouwen in de overgang. Even wat cijfers op een rijtje (bron: Stichting Vuurvrouw landelijk platform voor vrouwen in de overgang):

- Op dit moment zijn er naar schatting 1,6 vrouwen in Nederland in de overgang. 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingsklachten en slecht slapen.

- De overgang duurt voor 85% van de vrouwen vijf tot tien jaar. 15% van de vrouwen ervaart na tien jaar nog steeds klachten.

- En een op de drie vrouwen heeft zoveel last van de overgang dat het hun dagelijks werk en leven beïnvloed.

Image for Negeren van klachten

Negeren van klachten

Veel vrouwen geven niet graag toe dat ze in de menopauze zitten. Het betekent het einde van hun vruchtbare fase en het begin van een hele reeks onaangename symptomen, waaronder stemmingswisselingen, verminderde zin in seks, opvliegers, osteoporose, atherosclerose, gewichtstoename en slaapproblemen. Kortom, niets om over op te scheppen. Maar de symptomen verdwijnen natuurlijk niet als je ze gewoon negeert.

Image for Burnout of overgang?

Burnout of overgang?

Het negeren van de symptomen leidt namelijk regelmatig tot onjuiste diagnoses. "Meer dan de helft van de vrouwen in de menopauze die door een burn-out uitvallen, heeft een hormoontekort", zegt huisarts Nora Hendriks, hormoontherapiespecialist en auteur van het boek 'Het taboe op de menopauze'. Tijdens het spreekuur krijgt Hendriks veel vrouwen in de overgang op bezoek die ten einde raad zijn en maandenlang thuis zijn gebleven. "Ik dien de juiste hormoonpreparaten toe, waarna ze weer aan het werk kunnen." 

Image for Hart- en vaatziekte of overgang?

Hart- en vaatziekte of overgang?

Het omgekeerde gebeurt ook: vrouwen schrijven symptomen toe aan de menopauze en zien daarom geen noodzaak om de huisarts te bezoeken. Gynaecoloog Ingrid Pinas: "De menopauze is een natuurlijk proces, maar de dingen die het met je doet kunnen onnatuurlijke gevolgen hebben die soms levensbedreigend zijn." Zij raadt aan altijd met klachten naar de huisarts te gaan om bloeddruk, cholesterol, glucose in de urine, en lever-, nier- en schildklierfuncties te laten testen, en te controleren op ernstige hart- en vaatziekten. Huisarts Nora Hendriks geeft de voorkeur aan hormoontherapie boven medicijnen tegen hoge bloeddruk of antidepressiva, waarvan gynaecoloog Ingrid Pinas zegt dat ze in sommige gevallen nuttig kunnen zijn.

Image for Wat kunnen we zelf doen?

Wat kunnen we zelf doen?

- Zorg dat je een kloppende diagnose krijgt. Komen jouw klachten door de overgang of zijn het symptomen van iets anders?
- Leefstijlverandering met extra bewegen, yoga, voedingsaanpassingen (minder calorieën en minder zetmeel, suiker en alcohol) en voedingssupplementen (magnesium, vitamine D, B12, calcium), stoppen met roken, zoeken naar nieuwe balans in het leven.
- Daar waar de meningen van artsen verschillen wordt die van jou belangrijker. Informeer jezelf dus goed over de verschillende mogelijkheden en zorg ervoor dat je een behandeling krijgt die bij jou past en waar jij je goed bij voelt.
- Wees open en communiceer meer over je overgangsklachten, met je partner, werkgever of andere vrouwen in de overgang. Hoe gaan zij ermee om. Wissel tips uit!
Image for Wist je dat?

Wist je dat?

De overgang is biologisch gezien heel ongebruikelijk. Er zijn maar twee andere zoogdieren waarvan de vrouwtjes ook in de overgang komen en nog lang leven nadat hun vruchtbare periode verstreken is. De kleine walvissoort de Indische griend en de orka waarvan de vrouwtjes tot wel zeventig jaar langer leven dan de mannetjes. Orkavrouwtjes die door de overgang heen zijn genieten veel aanzien en leiden de groep met hun wijsheid en ervaring. Daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen.

Meer weten over onze programma's rondom Gezonde Menopauze?

Lees meer
Tips voor een betere nachtrust - Leer beter slapen
Top 13 luxe destination spa's
Ayurveda in Europa
Floortje Dessing in Thailand
Top 6 retreats voor in je eentje