Soort reis

Slaapverbetering

Een goede nachtrust...

Om gezond te blijven, helder te denken en goed te functioneren hebben we onze nachtrust hard nodig. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich, en laadt de interne accu weer op. De hersenen rusten 's nachts en verwerken onze ervaringen, gevoelens en emoties. Slaap is daarom zo belangrijk. En dat is ook de reden waarom tal van gezondheids- en wellnessresorts speciale programma's voor slaapverbetering aanbieden. Meer dan 30% van de mensen wereldwijd van 40 jaar en ouder heeft last van slaapstoornissen. Slecht slapen is een van de eerste tekenen van overmatige stress. Met een holistische benadering worden de slaapproblemen aangepakt. Inclusief zo'n slaapverbeteringsprogramma is een reeks technieken, behandelingen en holistische therapieën die zijn ontworpen om de kwaliteit en kwantiteit van de slaap te verbeteren. Denk kalmerende rituelen als massages, yoga, Ayurveda en meditatie. Oosterse technieken zoals acupunctuur, voetreflexologie en traditionele Chinese geneeskunde. En tot slot sport, beweging en coaching.
Lees meer

Insiders tips

Single friendly boetiek hotels
Blog: Boetiekhotels voor singles
Sleep Enhancement
Blog: tips om goed te slapen
Kamalaya
Hotel: Kamalaya

Filter de reizen op


Ontdek hier alle Slaapverbetering reizen

Almar Jesolo Resort & Spa
5
Almar Jesolo Resort & Spa, Italië
Echt álles wordt u uit handen genomen in het stijlvolle Almar Jesolo Resort & Spa. Zodat u alleen aandacht aan uzelf hoeft te besteden.
9 reviews
Almar Giardino di Costanza
5
Almar Giardino di Costanza, Italië
Almar Giardino di Costanza Resort in Sicilië is een heerlijke plek voor het vinden en starten van een nieuwe gezonde leefstijl. Een fantastische ‘healing experience’.
3 reviews
Annabelle
5
Annabelle, Cyprus
De warmte van de Cypriotische bevolking, de schoonheid van de natuur en pure ontspanning in de Ouranos Wellbeing Spa, dat en nog veel meer is vijfsterrenhotel Annabelle.
2 reviews
Almyra
5
Almyra, Cyprus
Adembenemend design hotel aan de kust van de stad Paphos. Vorstelijk relaxen: in de adults-only spa uitkijkend over de Middellandse zee.
20 reviews
Revivo Wellness Resort
5
REVĪVŌ Wellness Resort, Bali (Indonesië)
Uitstekende service en zeer professionele holistische programma’s op basis van Balinese tradities. Een prachtig, kleinschalig retreat in een groene omgeving met een vriendelijke warme sfeer.
10 reviews
Palazzo di Varignana
4
Palazzo di Varignana, Italië
Leef ‘La Dolce Vita’ op een elegant en luxueus landgoed, temidden van wijnranken en olijfbomen. De spa was verkozen tot beste Italiaanse spa 2020. Ideale plek voor korte en lange kuur- en wellnessverblijven.
4 reviews
Six Senses Ibiza
5
Six Senses Ibiza, Balearen eilanden
Een spiksplinternieuw, luxueus, vijfsterrenplus hotel van de Six Senses-keten in het zonovergoten Ibiza. De ideale plek voor een spirituele wellnesservaring, maar ook voor een supergeavanceerde gezondheidsboost.
5 reviews
Anantara Peace Haven Tangalle Resort
5
Anantara Peace Haven Tangalle Resort, Sri Lanka
Het ongedwongen tropische eilandleven in combinatie met de helende holistische wellness van een luxe, vijfsterren Anantara Resort.
8 reviews
Six Senses Zighy Bay
5
Six Senses Zighy Bay, Oman
Luxe van het hoogste niveau, talloze faciliteiten, onovertroffen service en heerlijk eten maken van Six Senses Zighy Bay een droomresort voor kuurgasten én vakantiegangers.
4 reviews
Absolute Sanctuary
4
Absolute Sanctuary, Thailand
Dit prachtige wellness-boetiekhotel met Mediterraans geïnspireerde architectuur op het tropische eiland Koh Samui in Thailand is een waar paradijs voor liefhebbers van yoga, detox, fitness en Pilates.
18 reviews
Six Senses Vana
5
Six Senses Vana, India
Six Senses Vana is een internationale ashram, een luxe wellness retreat en een hemels heiligdom van wereldklasse. Een spirituele plek om, met een volledig op maat gemaakt programma, weer connectie met uw diepste zelf maken.
2 reviews
Kamalaya Wellness Sanctuary
5
Kamalaya Wellness Sanctuary, Thailand
Een beleving. Life changing. Onvergetelijk. Kamalaya Wellness Sanctuary is het allemaal én meer. Maar woorden kunnen Kamalaya niet beschrijven. Kamalaya moet u meemaken.
147 reviews
Marbella Club Hotel, Golf Resort & Spa
5
Marbella Club, Golf Resort & Spa, Spanje
Ontspannen wellness & spa reizen in een iconisch en high society strandresort voor exclusieve me-time.
4 reviews
Lefay Resort & SPA Lago di Garda
5
Lefay Resort & SPA Lago di Garda, Italië
De specialiteit van Lefay Resort & SPA Lago di Garda? Zonder twijfel: de behandeling van typische westerse problemen (stress, overgewicht) vanuit de klassieke Chinese geneeskunde.
21 reviews
Longevity Medical & Health Hotel
5
Longevity Medical & Health Hotel, Portugal
Longevity Health & Medical Hotel is een adults-only hoogwaardige medische Spa voor healthy aging, detox, gewichtsverlies programma’s in het hart van de Algarve.
15 reviews
Ananda in the Himalayas
5
Ananda in the Himalayas, India
Een werkelijk ongeëvenaarde wellnessbeleving. Als een van de allerbeste destination spa’s ter wereld, is dat wat u kunt verwachten in Ananda in the Himalayas.
24 reviews
Villa Eden Leading Park Retreat
5
Villa Eden Leading Park Retreat, Italië
Een klassiek Small Luxury hotel met prijswinnend, medisch wellnesscenter. In Villa Eden Leading Health Spa gaat een oprechte persoonlijke benadering samen met excellente kennis van zaken.
6 reviews
Niet gevonden waar u naar zocht? Bel +31 (0)20 573 03 50 voor meer informatie!

Waarom is slaap zo belangrijk

'Slaap is het meest effectieve wat we kunnen doen om onze hersenen en ons lichaam elke dag weer gezond te maken' - Matthew Walker

Om gezond te blijven, helder te denken en goed te functioneren hebben we onze nachtrust hard nodig. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich, en laadt de interne accu weer op. De hersenen rusten 's nachts en verwerken onze ervaringen, gevoelens en emoties. Slaap is daarom zo belangrijk. En dat is ook de reden waarom tal van gezondheids- en wellnessresorts speciale programma's voor slaapverbetering aanbieden.

Een goede nachtrust is belangrijk want..

  • Herstelt en verjongt het lichaam: Tijdens de slaap herstelt en herstelt het lichaam zichzelf. Dit omvat het repareren van weefsels, het synthetiseren van hormonen en neurotransmitters en het versterken van het immuunsysteem.
  • Verbetert de cognitieve functie: Slaap helpt bij het consolideren van herinneringen en leren, en helpt de hersenen informatie te verwerken en te begrijpen die gedurende de dag is geleerd.
  • Reguleert stemming en emoties: voldoende slaap krijgen kan helpen bij het reguleren van stemming en emoties, terwijl slaapgebrek kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en verhoogde angst en depressie.
  • Handhaaft de lichamelijke gezondheid: slaap helpt bij het reguleren van de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en andere metabole functies. Chronisch slaaptekort wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Verhoogt de productiviteit en prestaties: voldoende slaap krijgen kan de concentratie, productiviteit en prestaties verbeteren, terwijl slaapgebrek deze vermogens kan aantasten.

Slaap is essentieel voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid, evenals voor een optimale cognitieve functie en productiviteit.

Het effect als u niet goed slaapt

Meer dan 30% van de mensen wereldwijd van 40 jaar en ouder heeft last van slaapstoornissen. Slecht slapen is een van de eerste tekenen van overmatige stress. het kan worden veroorzaakt door een bijzonder hectische periode, te lang te hard werken, een belangrijke gebeurtenis, problemen, emotionele onbalans... Stress zorgt ervoor dat de cortisolspiegel stijgt, waardoor slapen moeilijk wordt. Het zorgt er ook voor dat de slaap lichter en korter is. Vrouwen die in de menopauze zitten, kunnen ook last hebben van slaapproblemen: er is een daling van progesteron - een ontspanningshormoon - wat kan leiden tot een slechtere nachtrust. Tot slot spelen ook omgevingsfactoren een rol. Kort voor het slapen gaan naar een computer of tv kijken is niet bevorderlijk voor de slaap. Evenmin is te laat naar bed gaan of op onregelmatige tijden naar bed gaan. Ook het drinken van koffie of alcohol laat in de avond moet worden vermeden. Lees de blog over Hoe creëer je een betere nachtrust

Wat kunt u verwachten van een slaapprogramma?

Slaapgebrek is wereldwijd een grote uitdaging voor mensen. Onderzoek wijst uit dat slaapgebrek leidt tot emotionele, mentale en fysieke klachten. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer gezondheids- en wellnesshotels programma's aanbieden voor slaapverbetering. 

Met een holistische benadering worden de slaapproblemen aangepakt. Inclusief zo'n slaapverbeteringsprogramma is een reeks technieken, behandelingen en holistische therapieën die zijn ontworpen om de kwaliteit en kwantiteit van de slaap te verbeteren. Denk kalmerende rituelen als massages, yoga, Ayurveda en meditatie. Oosterse technieken zoals acupunctuur, voetreflexologie en traditionele Chinese geneeskunde. En tot slot sport,  beweging en coaching. Deze programma's worden aangeboden in onze hotels en resorts en kunnen worden afgestemd op uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Mogelijke onderdelen van een slaapverbeteringsprogramma

We hebben enkele onderdelen op een rij gezet. Elk kuuroord biedt verschillende programma's en verschillende onderdelen, die u kunt zien op het inclusieve gedeelte van elk hotel.

  • Ontspanningstechnieken: Dit kunnen technieken zijn zoals diep ademhalen, progressieve spierontspanning en mindfulness-meditatie, die kunnen helpen de geest te kalmeren en ontspanning voor het slapengaan te bevorderen.
  • Educatieve workshops: informatie geven over gezonde slaapgewoonten en leefstijlfactoren die van invloed kunnen zijn op slaap, zoals voeding, lichaamsbeweging en stressbeheersing.
  • Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CBT-I): Dit is een soort therapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die de slaap kunnen verstoren.
  • Slaap volgen en monitoren: Dit kan het gebruik van draagbare apparaten of apps inhouden die slaappatronen volgen en feedback geven over slaapkwaliteit en -kwantiteit.
  • Lichttherapie: Dit omvat blootstelling aan fel licht in de ochtend of avond om de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam te reguleren.

Slaapverbeteringsprogramma's zijn gericht op het aanpakken van de onderliggende factoren die kunnen bijdragen aan een slechte slaap, en bieden individuen de tools en strategieën die ze nodig hebben om hun slaap en algehele gezondheid te verbeteren.

Heeft beweging en sport een positief effect op je slaap

Heel veel! Mocht je zelf nog niet eerder het moe-effect hebben ervaren na een dag wandelen, bewegen of een intensieve bootcamp-les, is er een hoop wetenschappelijk onderzoek om deze bewering te staven. Lichaamsbeweging heeft een chemisch effect op de hersenen. 'Fysieke activiteit zorgt voor meer adenosine in de hersenen en adenosine maakt ons slaperig', zegt Winter. (Leuk weetje: Adenosine is de chemische stof die cafeïne blokkeert om je alerter te maken.) 'Hoe harder we trainen, hoe meer we door deze chemische stof in slaap worden gedreven'. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen of sporten kan op verschillende manieren gunstig zijn voor de slaap.

Vermindert stress en angst: het is bekend dat lichaamsbeweging stress en angst vermindert. Door stress en angst te verminderen, kan lichaamsbeweging mensen helpen gemakkelijker in slaap te vallen en een meer rustgevende slaap te ervaren.

Bereidt ontspanning voor: Bepaalde soorten oefeningen, zoals yoga of stretching, kunnen ontspanning bevorderen en helpen het lichaam voor te bereiden op slaap.

Verhoogt de energie: Lichaamsbeweging kan helpen de energie te verhogen, wat ertoe kan leiden dat u zich 's nachts moe voelt en klaar bent om te slapen.

Reguleert circadiane ritmes: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van de circadiane ritmes van het lichaam, de interne biologische processen die de slaap-waakcyclus regelen.

Verbetert de algehele gezondheid: Lichaamsbeweging heeft tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, die allemaal van invloed kunnen zijn op de slaap.

Een kanttekening: intense fysieke activiteit vlak voor het slapengaan kan het tegenovergestelde effect hebben en de slaap kunnen verstoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om ten minste een paar uur voor het slapen gaan te stoppen met trainen, zodat het lichaam kan ontspannen en zich kan voorbereiden op het slapen gaan.