Wat is Ayurveda?
Het woord Ayurveda is afgeleid van de Sanskrietwoorden ‘ayus’ wat betekent ‘leven’, en ‘veda’, wat ‘kennis’ betekent. Ayurveda betekent dus 'Kennis van het Leven'. De geneeswijze Ayurveda is duizenden jaren oud. Bij deze moeder van alle geneeswijzen draait het allemaal om de balans tussen lichaam, geest en ziel. Het is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zich richt op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. Volgens Ayurveda is elk individu uniek en heeft een specifieke lichaamsconstitutie 'prakriti'. Deze prakriti wordt bepaald door de drie fundamentele energieën van het lichaam, bekend als de 'dosha's': Vata, Pitta en Kapha. Een verstoring van deze dosha's wordt beschouwd als de oorzaak van ziekte en inbalans. Een ayurveda-arts stemt de kuur persoonlijk op u af aan de hand van uw doshatype.Een Ayurvedakuur bestaat uit ayurvedabehandelingen, kruidenolie, ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie en gezonde ayurvedamaaltijden. Dit alles om de dosha's in balans te brengen en het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van de natuurlijke staat van gezondheid. Het is een holistische geneeswijze die wereldwijd steeds meer erkenning krijgt als een effectieve aanvulling op de moderne geneeskunde.
De voordelen van ayurveda
Een ayurvedische wellnessreis is absoluut 'kuren zonder afzien'. Een verwenreis en gezondheidskuur ineen! Andere prettige bijwerkingen; een heldere geest, veel ontspanning en nieuwe energie. De ayurvedische levenswijze geeft ons ook meer inzicht in onszelf en de wereld om ons heen. Ook kent ayurveda opmerkelijke resultaten bij reumatische aandoeningen, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, stress, hoge bloeddruk, migraine etc.
Nog meer voordelen van ayurveda:
- Balans van de dosha's: Ayurveda richt zich op het in balans brengen van de dosha's in het lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen van onbalans, zoals angst, stress, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en meer.
- Afvoeren van afvalstoffen: Ayurveda omvat vaak een reinigingsproces, genaamd Panchakarma, dat het lichaam helpt om opgebouwde gifstoffen te verwijderen. Dit kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren.
- Ontspanning van lichaam en geest: Ayurveda kent verschillende ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen, die kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van energie.
- Verbetert de spijsvertering: Ayurvedamaaltijden zijn gezond en licht, veelal vegan op basis van groenten. Goed voor het verminderen van spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree.
- Verbeterde slaap: Ayurveda kan helpen bij het verbeteren van de slaap door middel van specifieke technieken, zoals ontspanningsoefeningen en massages, die het zenuwstelsel kalmeren en bijdragen aan een diepere, meer rustgevende slaap.
- Verbetert de hormonale balans: Ayurveda kan helpen bij het verbeteren van de hormonale balans, die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van vrouwen en mannen. Een ayurvedakuur kan bijvoorbeeld helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het verminderen van symptomen van de menopauze.
- Vermindert ontstekingen: Ayurveda kent kruiden en supplementen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van verschillende gezondheidsproblemen waaronder diabetes en artritis.
- Verhoogt het immuunsysteem: Ayurveda kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem door het lichaam te voorzien van voedingsstoffen en kruiden die de weerstand tegen ziekten en infecties verbeteren.
- Verbetert de huid: Ayurveda kan helpen bij het verbeteren van de huidgezondheid door middel van specifieke voedingsstoffen en kruiden die de huid hydrateren, ontgiften en beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Welke types ayurveda kuren zijn er?
U kunt een rasayanakuur volgen (wellness ayurveda: puur voor de ontspanning voor ca. een week), een intensieve panchakarmakuur (reiniging van lichaam en geest, miniumaal 14 nachten) of een medische ayurvedakuur (specifieke klachten of ziekten laten behandelen). Voor medische ayurvedakuren is een langer verblijf nodig.
Een typische kuurdag
Een typische ayurvedische dag heeft verschillende rituelen die gericht zijn op het in balans brengen van de dosha's in het lichaam en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hieronder vindt u een voorbeeld van een ayurvedische dag, die vaak begint met ochtendyoga. De ayurvedische maaltijden zijn meestal vegetarisch / vegan (één a twee keer per week vis of kip). Een ayurvedakuur beperkt zich niet alleen tot massages en behandelingen, maar bestaat daarnaast ook uit voeding, kruiden, supplementen, yoga, meditatie, pranayama, lezingen, workshops en andere weekactiviteiten.
- Vroege ochtend: Sta vroeg op en drink een glas warm water om de spijsvertering op gang te brengen.
- Tong schrapen: Schraap de tong met een tongreiniger om de afvalstoffen en bacteriën uit de mond te verwijderen.
- Yoga en meditatie: Doe 30 tot 60 minuten yoga en meditatie om de geest en het lichaam te ontspannen en het zenuwstelsel te kalmeren.
- Ontbijt: eet een licht ontbijt dat past bij uw dosha-type. Bijvoorbeeld een fruitsalade, smoothie of granen met warme melk.
- Ayurvedische behandelingen: de behandelingen vinden veelal in de ochtend plaats, soms in de middag na de lunch. Een ayurveda-arts stemt de kuur persoonlijk op u af aan de hand van uw doshatype constitutie en maakt een persoonlijk behandelplan. Een Ayurvedakuur bestaat uit ayurvedabehandelingen zoals massages, Shirodhara, stoombaden en kruidenpakkingen.
- Middagmaaltijd: Eet een voedzame lunch, bij voorkeur tussen 12.00 en 13.00 uur. Het is het beste om warme, gekookte maaltijden te eten met verse groenten, granen en peulvruchten.
- Rust: Rust na de lunch gedurende 10 tot 15 minuten om de spijsvertering te helpen en de geest te kalmeren.
- Avondmaaltijd: Eet een licht en eenvoudig diner vóór 19.00 uur om de spijsvertering te helpen en het lichaam voor te bereiden op de slaap.
- Ontspanning: Breng de avond door in ontspanning, bijvoorbeeld door te lezen, muziek te luisteren of een wandeling te maken.
Ayurvedabehandelingen
Er zijn verschillende soorten ayurvedische behandelingen, gericht op het in balans brengen van de dosha's in het lichaam. Hieronder ziet u welke:
- Abhyanga massage: ontspannende massage met warme kruidenolie, die de bloedsomloop stimuleert en het lichaam ontgift.
- Shiro Abhyanga massage: ontspannende massage van het hoofd, de nek en de schouders, uitgevoerd met warme kruidenolie.
- Shirodhara: Olie op het ‘derde oog’. Een zeer kalmerende behandeling waarbij warme olie continu over het voorhoofd wordt gegoten om het zenuwstelsel te ontspannen. U slaapt hierna vaak als een roosje.
- Swedana: het ayurvedische stoombad. Het lichaam wordt gestoomd met behulp van kruiden en specerijen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en de bloedsomloop te stimuleren.
- Pinda Sweda: warme kruidenstempels die met zachte druk worden gemasseerd om pijn te verlichten en de spieren te ontspannen.
- Padabhyanga: voetmassage met warme kruidenolie om de bloedsomloop te stimuleren en de voeten te ontspannen.
- Karna Purana: warme kruidenolie die in de oren wordt gedruppeld om de gehoorgang te reinigen en het gehoor te verbeteren.
- Nasya: medicinale oliën of kruidenpreparaten worden ingebracht via de neus om de sinussen te reinigen en de luchtwegen te openen.
- Kati Basti: warme kruidenolie wordt gegoten in een kom gevormd door deeg op de onderrug, om pijn te verlichten en de spieren te ontspannen.
- Greeva Basti: vergelijkbaar als Kati Basti, maar dan voor de nek en schouders.
- Shiro Basti: Dit is een behandeling waarbij een dop van deeg op het hoofd wordt geplaatst, waarna deze wordt gevuld met warme kruidenolie om het zenuwstelsel te kalmeren en het hoofd te voeden.
- Udwarthanam: speciale kruidenpasta wordt op het lichaam aangebracht en vervolgens met krachtige bewegingen gemasseerd om de bloedcirculatie te stimuleren en de huid te exfoliëren. Een soort scrub dus!
- Ayurvedische kruidenpreparaten (Aushadhi): natuurlijke supplementen op basis van kruiden, specerijen en mineralen die worden voorgeschreven ter verbetering van gezondheid en wellbeing en om de dosha's in balans te brengen.
- Yoga en meditatie: Vast onderdeel van een ayurvedakuur voor ontspanning van lichaam en geest.
Evenwicht in Dosha’s
Aan de basis van ayurveda liggen de drie levensenergieën: Vata, Pitta en Kahpa, ook wel ‘typen’ of 'dosha' genoemd. Van nature verschilt elk mens en dus ook de verhouding tussen deze drie energieën. Bij een gezond mens zijn alle drie de dosha even sterk. Als een van de drie dosha’s overheerst, ontstaan er lichamelijke of geestelijke klachten. De ayurvedische kuur is erop gericht om de drie dosha’s in evenwicht te brengen. Aan het begin van uw kuur bepaalt de ayurvedische arts, aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en polsdiagnose hoe uw dosha’s zich verhouden. Daarop stelt de ayurveda-arts uw behandelplan op. Iedereen heeft dus een uniek en individueel behandelplan.
Welk Doshatype bent u: Vata, Pitta en Kahpa?
In de ayurvedische filosofie heeft elk mens vanaf de geboorte een unieke verdeling van de drie Doshatype. Dit ziet u terug in iemands lichaamsbouw, immuunsysteem, karaktertrekken en gedrag. Er zijn drie dosha-types in de ayurveda: Vata, Pitta en Kapha. Hieronder vindt u een korte beschrijving van elk dosha-type:
- Vata: Het Vata-dosha wordt geassocieerd met impulsiviteit en het element lucht en wordt beschouwd als de belangrijkste kracht achter beweging en activiteit in het lichaam. Mensen met een dominante Vata-dosha hebben meestal een slank lichaamsbouw, zijn snel van geest en bewegen snel, hebben een droge huid, een gevoelige spijsvertering en een onregelmatige eetlust. Vatas zijn bevattelijk voor angst en stress.
- Pitta: Het Pitta-dosha wordt geassocieerd met de elementen vuur en water en wordt beschouwd als de kracht achter transformatie in het lichaam. Mensen met een dominante Pitta-dosha hebben meestal een gemiddelde lichaamsbouw, zijn gepassioneerd en vastberaden, hebben een gevoelige huid en spijsvertering, en een scherpe eetlust. Vaak zijn ze veeleisend, vastberaden en kritisch.
- Kapha: Het Kapha-dosha wordt geassocieerd met de elementen aarde en water en wordt beschouwd als de kracht achter stabiliteit en structuur. Kapha’s denken grondig na voor ze een besluit nemen. Mensen met een dominante Kapha-dosha hebben meestal een stevige lichaamsbouw, zijn kalm en ontspannen, respectvol, empathisch en hebben vaak een trage spijsvertering.
De meeste mensen hebben een combinatie van dosha's, maar er is meestal één dosha die dominanter is dan de andere. Het is belangrijk om te weten welk dosha-type u bent, zodat u uw leefstijl kunt aanpassen om in balans te blijven.
Een uitgebreidere omschrijving en vragen om vast te stellen welke type bij u de overhand heeft, vindt u in ons blog Ayurveda Types: Ben je een Impulsieve Vata, een Pittige Pitta of een Kalme Kapha?’
We adviseren u graag
Puurenkuur weet precies waarop te letten bij het kiezen van de beste ayurvedahotels. De ayurvedahotels in ons aanbod kwamen door ons strenge selectieproces. Benieuwd naar onze ayurvedareizen? Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het vinden van de beste ayurvedabestemming? De wellness experts van Puurenkuur adviseren u graag.
Lees onze blog over de verschillende doshatypen
Blog Ayurveda Types: Ben je een Impulsieve Vata, een Pittige Pitta of een Kalme Kapha?’