Wat is een Medical spa? (en dit zijn de 6 beste)

11 juni 2014

Steeds meer spa’s voeren de naam Medical spa. Maar wat houdt de term precies in? En wat kunt u in een medical spa laten doen? 

Een medical spa is een kruising tussen een medische kliniek en een ‘gewone’ spa. U vindt ze op steeds meer plekken in de wereld, omdat ze het gat tussen de reguliere cosmetische zorg en de ‘gewone’ wellnessklinieken opvullen. Meestal is er een dokter aanwezig die kleine cosmetische ingrepen kan uitvoeren of de kuurprogramma's begeleidt. De regels rondom de benaming ‘medical spa’ verschillen per land, dus let goed op: als u een behandeling wilt ondergaan die mogelijke risico’s met zich meebrengt, is het altijd goed om vooraf te checken of er inderdaad een dokter of medisch team aanwezig is. Wie voert er bepaalde behandelingen uit? Is deze dokter daartoe gecertificeerd? Dit zijn helemaal geen gekke vragen om voor vertrek na te gaan. U zou bijvoorbeeld voor en na foto’s kunnen opvragen van patiënten die eerder door de specialist die u op het oog hebt, zijn behandeld. In een medical spa kunt u natuurlijk ook gewoon genieten van massages, zeewierpakkingen of zeezoutscrubs. Het is een ideale bestemming als u een schoonheidsbehandeling wilt ondergaan waarvan u graag nog een paar dagen wilt bijkomen. In alle rust.

Scroll naar beneden om onze 6 beste medical spa’s te zien!

De behandelingen

Per medical spa worden verschillende behandelingen aangeboden. De één is gespecialiseerd in de behandeling van acne, de andere in couperose. Zoek dus goed uit welke kliniek het beste bij uw vraag past. U kunt er soms laser behandelingen laten uitvoeren, bijvoorbeeld voor blijvende ontharing. Of u kunt er terecht voor botox of fillers, chemische peelings of microdermabrasie. Denk bij een medische spa ook aan acupunctuur, voedingsadvies of behandelingen op basis van chinese- of natuurgeneeskunde.

Lees hier wat de Dutch spa & wellness assocation zegt over medical spa’s

 

Lefay Resort & Spa Lago di Garda, Italië

Dit vijfsterrenresort heeft om te beginnen een waanzinnig uitzicht over het Gardameer. Het is omgeven door olijfgaarden en citroenbomen en 27 hectare park. De Medical spa biedt een combinatie van Chinese geneeskunde en Westerse gezondheidszorg. U kunt er de standaard spabehandelingen ondergaan, zoals wraps, massages en facials. Vergeet niet te relaxen in de vijf soorten sauna’s, of ga dobberen in het geweldige zoutwaterbad of het zwembad met – alweer – dat uitzicht op het Gardameer. U kunt er flinke stukken hardlopen over een speciaal circuit of mediteren in een van de ‘therapeutische’ tuinen. Misschien hebt u meer behoefte aan een energetische massage, hydrotherapie of een rebalancing therapie? Of volg een op maat gemaakt dieet - om af te vallen, stress kwijt te raken, van slapeloosheid af te komen of om uiterlijke ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Er is ook een osteopaat en een fysiotherapeut verbonden aan het resort.

De specialisten op het gebied van Chinese geneeskundige bieden bijzondere tuina acupunctuur-sessies. U wordt niet onder handen genomen met naalden, maar door drukpuntmassages en moxibustion. Dit is een therapie waarbij een kruid wordt verbrand. De warmte van het kruid wordt gebruikt om een massage nog meer impact te geven.

In de twee restaurants van Lefay kunt u zo gezond eten als u zelf wilt – maar een Italiaanse pasta mag ook.    

Lees hier meer over Lefay Resort & Spa Lago di Garda

Grand Resort Bad Ragaz, Zwitserland

Wilt u naar een van de beste wellbeing en medical spa’s ter wereld? Ga dan naar Bad Ragaz, het awardwinnende 5-sterren resort in een stunning vallei in oost-Zwitserland. Als het op deze 13000 vierkante meter spa niet lukt om tot uzelf te komen, lukt het nergens. Bijzonder aan dit resort is het medische gezondheidscentrum dat 24 uur per dag voor u klaar staat. Meer dan 15 dokters en therapeuten houden continue een oogje in het zeil. Laat ze u helpen met gespecialiseerde programma’s op het gebied van meno pauze, vruchtbaarheid of reuma. Er zijn ook specialisten die u kunnen helpen weer in balans te komen na een ongeluk, ziekte of operatie. Het Swiss Olympic medical center hier behandeld óók het Olympisch team – u bent dus in tophanden. Geniet daarnaast ook ‘gewoon’ van een Finse sauna, een ijsbad of een kruidenstoombad met Swarovski kristallen. U kunt er een balletje slaan op de golfbaan en er is een state-of-the art gedeelte met thermaal water. Dit bestaat uit twee binnenbaden van vijftien meter met mineraal water van 34 graden. Er is een scala aan beautybehandelingen met producten van La Prairie, Sensai, Carita of Sisley. Als u geluk heeft, verblijft u in een van de 56 nieuw verbouwde spa suites, waar het water in de badkamer direct van een bron komt.

Lees hier meer over Bad Ragaz

 

SHA Wellness Clinic, Spanje

SHA staat bekend als de sjiekste spa van Spanje. Ze zijn hier gespecialiseerd in programma’s op het gebied van anti-aging en wellness. En er wordt puur macrobiotisch gegeten. Nee, dat is niet afzien. Er wordt namelijk haute cuisine gekookt door absolute topkoks. Het resort bestaat uit glimmende ultramoderne gebouwen die een en al sereniteit uitstralen. Elke gast ontmoet aan het begin van zijn of haar verblijf de dokter, de agenda coördinator en de macrobiotische consultant zodat er een programma op maat kan worden samengesteld.

De behandelingen bestaan uit onder andere massages, darmspoelingen, yoga en reflexology. Cosmetische en tandheelkundige ingrepen kunnen hier ook geboekt worden. Verder zijn er slaaptherapeuten en acupuncturisten aanwezig. Maar ook specialisten op het gebied van stoppen met roken, detoxen, burn-out en fitness.  

Lees hier het bijzondere verhaal van oprichter Alfredo Bataller, die sinds zijn jeugd leed aan een chronische ziekte, maar daar met een macrobiotisch dieet vanaf kwam. 

Klik hier als u meer wilt weten over programma's in SHA.

Villa Eden Leading Health Spa, Italië

Eén van de beste medische spa’s van Italië is familiehotel Villa Eden. Er is een team van specialisten, waaronder psychologen en diëtisten, dat u helpt om gezondere keuzes voor uzelf te maken. U kunt er dan ook terecht voor detox-, gewichtsverlies-, anti-aging- en anti-stressprogramma’s. Maar ze zijn hier vooral gespecialiseerd in medische beautybehandelingen. Esthetische specialisten zetten fillers met hyaluronzuur, doen chemische peelings of kunnen helpen als u problemen heeft met haaruitval. Nieuw in het programma is celtherapie, waarvoor injecties met bloedplaatjes verreikt plasma worden gebruikt. Ook wel de Vampire Facelift genoemd (klinkt eng, valt wel mee).

Het wellness center is circa 500 m2 groot en bestaat uit zwembaden, sauna’s, relax ruimtes, 30 behandelkamers en een fitness centrum.

Lees hier meer over Villa Eden.

Terme delle Nazioni, Italië

Dit officieel door de regering goed gekeurde kuurcentrum heeft haar eigen bron met fango modder. Fango modder werkt reinigend en stimuleert de stofwisseling en de celvernieuwing. Hotel Terme delle Nazioni heeft daarnaast een van de meest prestigieuze thermen van Montegrotto Terme en ligt in de buurt van Venetië. Het geneeskrachtige water van de baden is rijk aan mineralen zoals sodium, kalium, magnesium, jodium en silicium. Er zijn twee buitenbaden (van circa 150 m2 en 250m2) en een groot binnenbad (van circa 250 m2). Onder begeleiding van echt zeer goed getrainde specialisten, therapeuten en masseurs ondergaat u speciaal voor u gemaakte verzorgingsprogramma's. Er wordt een fijne combinatie gezocht tussen warmwaterbaden, modderbaden, ademhalingsoefeningen, massages en esthetische kuren op het gebied van verjonging, ontspanning en ontslakking. Mensen met reuma, huidproblemen, artritis, artrose of zenuwpijnen zijn ook van harte welkom. Deze medical spa is erop ingericht om pijnen te verzachten en fysieke problemen te verminderen. Ook kan er onder begeleiding aan rehabilitatie of de conditie worden gewerkt.

Lees hier meer over Terme delle Nazioni

Parkhotel Igls, Oostenrijk

Op slechts een paar kilometer van Innsbruck, omringd door de adembenemend mooie Tiroolse Alpen, ligt Parkhotel Igls. Hier kunt u kuren volgens het bekende Dr. Mayr-concept, dat uitgaat van de theorie dat ziektes herleid kunnen worden uit problemen met ons spijsverteringsstelsel. Kuren in combinatie met schone berglucht blijkt een groot succes. Leuk om te vermelden: Parkhotel Igls is in 2013 uitgeroepen tot Best Destination Spa! In Parkhotel Igls kunt u kuren volgens het bekende Modern Mayr-concept, dat uitgaat van de theorie dat ziektes herleid kunnen worden uit problemen met ons spijsverteringsstelsel. De darm als de wortel van het lichaam, vanuit deze context zijn de Modern Mayr-kuren opgezet: een intensieve reiniging voor het darmstelsel. Aangepast aan uw persoonlijke wensen, oftewel een op maat gemaakt plan van aanpak. Dit gaat samen met gerichte voeding, lichaamsbeweging en ontspanning. Verder biedt het hotel medische diensten aan zoals medische check-ups, fysiotherapie, psychotherapie, medische massages en persoonlijke fitness sessies.

Lees meer over Parkhotel Igls

©Puurenkuur, juni 2014