Waarom Thailand een absolute must-do wellnessbestemming is

4 april 2019
Wellness in Thailand: een bijzondere mix van traditie en vernieuwing

Bijna iedereen die naar Thailand gaat wordt verliefd op het land. Raar is dat niet, want het heeft alles wat je nodig hebt om gezond en blij door het leven te gaan. Kilometers wit zandstrand, een tropisch klimaat, een fantastische keuken, een gastvrije bevolking, ongerepte natuur, spiritualiteit en een rijke geschiedenis.

Rust en ongerepte schoonheid

Eigenlijk is het enige minpuntje van Thailand dat het te populair is. Gelukkig is het een groot land. Wie weg blijft van de overbevolkte stranden en kiest voor een wellnessvakantie, ontmoet de rust en schoonheid van het traditionele Thailand, tegenwoordig in een spannende combinatie met moderne invloeden.

Boeddhisme; vrijheid door mindfullness en meditatie

Thailand heeft een enorm rijke wellnesstraditie. Wellness is een way of life voor de Thai. En dat heeft veel te maken met het Theravada boeddhisme, de religie die 90% van de bevolking aanhangt. In het boeddhisme leiden mindfullness en meditatie tot vrijheid en komt echt gelukkig zijn van binnenuit.

Westerse problemen – oosterse oplossingen

Deze spiritualiteit en verdieping zit diep in de Thaise bevolking en vind je ook in de moderne wellnessresorts van Thailand waar professionele therapeuten de Thai traditional medicin (TTM) nog steeds toepassen in de wellnessprogramma’s. Zo pakken ze hedendaagse westerse problemen, zoals stress, burn-outs en overgewicht, effectief aan met eeuwenoude wijsheden en technieken, aangevuld met nieuwe inzichten.

Holistische geneeskunde Traditional Thai Medicin

Thai traditional medicin is gebaseerd op ayurvedische, yogische, and westerse invloeden en richt zich op de innerlijke strijd tussen chaos en harmonie. TTM benadert wellbeing holistisch en omvat eetadviezen, lichaamsbeweging, kruidenbehandelingen, massage, yoga en een spirituele kijk op het leven.

Wellnessexperts en -professionals

Je mag je niet zomaar een Thaise wellnessexpert noemen. TTM-artsen volgen een programma van drie tot vier jaar voordat ze hun diploma verdienen. Een officiële traditionele Thaise massagetherapeut traint niet minder dan 800 uur om de opleiding te voltooien. Een Thaise massage is dan ook meer dan alleen een verbetering van het lichamelijk welzijn. Het is ook een spirituele oefening voor mindfulness, vriendelijkheid en compassie.

Eet je gezond met de Thaise keuken, fruit en kruiden

Thais eten smaakt niet alleen lekker, het is ook heel gezond. De gerechten bestaan uit verse en lokale ingrediënten en bevatten veel groenten en fruit. In Thailand groeit een lange waslijst aan lekker exotisch fruit die je al proevend kunt ontdekken. En de curry’s zitten vol kruiden die je ook terugvindt in TTM. Kurkuma werkt ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering. Knoflook reinigt en verse pepers zitten tjokvol vitamine A en C. Zolang je wegblijft van de gefrituurde opties is het Thaise eten een smaakvol en gezond feestje voor je lichaam.

Thai haute cuisine

Inmiddels is er een nieuwe generatie chefs opgestaan die een moderne interpretatie geeft aan traditionele gerechten en deze naar een heel nieuw niveau tillen. In de betere restaurants en de luxe wellnessresorts van Thailand houden vernieuwende chefs de tradities en oude kooktechnieken in ere en complementeren deze met moderne uitgesproken en heldere smaken in grensverleggende gerechten. Thai haute cuisine stelt zelfs de meest veeleisende foodies niet teleur.

All smiles

When you’re smiling, the whole world smiles with you. Louis Armstrong had gelijk. Thailand is the land of smiles. En al dat glimlachen werkt aanstekelijk en ontspannend. Het boeddhistische concept van Metta beïnvloed de Thaise cultuur sterk. Vrij vertaald staat Metta voor de onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties en wensen voor alle wezens in het universum. Dit merk je in de wellnessresorts aan de lieve, aandachtige verzorging en de respectvolle instelling van de Thai.

Back to nature

In de natuur kom je terug bij de basis en ontspan je uiteindelijk vanzelf. De wellnessresorts van Thailand liggen in prachtige natuurgebieden met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Zwem of duik in een turquoise zee met bontgekleurde riffen vol tropische vissen. Loop door oeroud oerwoud op zoek naar prachtige, vreemde vogels en inheemse, wilde dieren. Trek door een van de 100 nationale parken en zwem bij een klaterende waterval. Of adem simpelweg je longen vol schone zeelucht aan de kust. Ook dat doet wonderen voor je gezondheid.

Maak je eigen tradities

Wie naar Thailand vertrekt is vaak fan voor het leven. Meestal blijft het niet bij een keer en zo ontstaan eigen vakantietradities. Tegelijkertijd valt er elke vakantie wel iets nieuws te ontdekken. Tradities en modern comfort, oude wijsheden en nieuwe ervaringen, smelten samen tot mooie herinneringen voor het leven.


Bekijk hier het hele Thailand aanbod!